Χρήστος Οικονομίδης

Ανάμεσα στη λόγια μουσική και το mainstream


Γλυκειά ζωήΟ Χρήστος Οικονομίδης με την "Γλυκειά ζωή" που πρόσφατα παρουσιάστηκε από το Mic προσέφερε έναν από τους πιο «ψαγμένους» δίσκους της χρονιάς. Οι υποψιασμένοι ήξεραν τι να περιμένουν, οι υπόλοιποι ας ρίξουν μια ματιά στην παρακάτω κουβέντα και θα καταλάβουν...

Mic : Αποτελείς περίπτωση μουσικού με ουσιαστικό έργο αλλά παράλληλα και χαμηλού προφίλ. Προέκυψε αυτό από τα πράγματα ή είναι στοιχείο του χαρακτήρα σου;

Χρήστος Οικονομίδης : Είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου.

Mic : Κοινός τόπος ότι οι ταμπέλες στη μουσική έχουν πεθάνει αλλά για χάρη των μανιακών της ταξινόμησης πώς θα περιέγραφες τη "Γλυκειά ζωή";

X.O. : Η "Γλυκειά ζωή" θα ήθελε να είναι ένας βραχίονας που συνδέει τη λόγια μουσική με το mainstream. Είναι μια διαδρομή που περιλαμβάνει γονιδιακά ακούσματα και βιώματα ως background - jazz του 50, Gerswin, Stravinsky, Debussy-, με punk, funk, bosa nova και samba.

Mic : Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές του Χρήστου Οικονομίδη;

X.O. : Frank Zappa, Igor Stravinsky, Ηπειρώτικη, Κρητική και Θρακική μουσική, δεκαετία του 50 (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Αμερική), Λένα Πλάτωνος, Bjork.

Mic : Είναι αλήθεια ότι στο χώρο που γενικευμένα αποκαλούμε «εναλλακτική» μουσική δεν
συναντούμε πολλούς μουσικούς με κλασσική παιδεία. Γιατί νομίζεις ότι συμβαίνει αυτό;

X.O. : Αυτό αποτελεί status όχι μόνο στην εναλλακτική μουσική σκηνή αλλά σε όλη την μουσική παραγωγή της Ελλάδας είτε είναι νησιώτικα, λαϊκά, ελαφρολαϊκά είτε ποπ η ηλεκτρονική. Το μόνο είδος στο οποίο έχουν κατάρτιση οι μουσικοί είναι η jazz.

Mic : Η «Γλυκειά ζωή» δεν είναι συμβατικό άκουσμα και από την άλλη συμμετέχουν στο δίσκο αρκετοί καλλιτέχνες. Πόσο εύκολα βρήκε αυτός ο δίσκος το δρόμο του προς το κοινό; Διαβάζω ότι πρόκειται για ανεξάρτητη παραγωγή. Οι εταιρίες θέλουν πιο «σίγουρα» ακούσματα;

X.O. : Πολύ δύσκολα. Η "Γλυκεια ζωή" εμπεριέχει το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού. Πολλά κομμάτια γράφτηκαν στο studio εξαρχής. Πάνω από 2 χρόνια η "Γλυκειά ζωή" έκανε βόλτες στις εταιρίες. Οι υπεύθυνοι παραγωγής των εταιριών έλεγαν επί λέξει ότι τρίζει η θέση τους.

Mic : Υπάρχει περίπτωση να ακούσουμε τη "Γλυκειά ζωή" ζωντανά; Θα γίνουν συναυλίες για την προώθηση του δίσκου;

X.O. : Γίνεται η τρίτη απόπειρα να αποδοθεί το άκουσμα αυτό στη σκηνή με καλλιτεχνική συνέπεια. Το πρόβλημα είναι ότι όταν οι μουσικοί είναι καταρτισμένοι δεν έχουν χιούμορ και ζητούν πολλά λεφτά. Όταν έχουν χιούμορ δεν έχουν μουσική κατάρτιση.

Mic : Τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια τί περιλαμβάνουν;

X.O. : Ετοιμάζεται ένας δίσκος με 11 πρελούδια για πιάνο από την Μουσική Εταιρία Αθηνών με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Ιωαννίδη, τέως διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Επίσης είναι στα σκαριά η συμμετοχή σε ένα μεγάλο group από μεμονωμένους συνθέτες που θα παίζει live ηλεκτρονική μουσική η οποία δεν θα έχει σχέση με οποιαδήποτε ελαφριά μορφή της ποπ (ηλεκτροπόπ ή dance).