Για το Take 2 φεστιβάλ
Λίγο πριν την έναρξη του Take 2 φεστιβάλ, ο ιθύνων νους της διοργάνωσης μιλάει στον Νικόλα Μαλεβίτση για τα δρώμενα, τις μουσικές επιλογές αλλά και τα μελλοντικά σχέδια
Η Defkaz του Ιάννη Κουφαελά με το πέρασμα του χρόνου εξελίσσεται δυναμικά, με τις κυκλοφορίες της που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, σε μια απο τις πιο δυνατές εταιρείες του χώρου. Του εγχώριου επίσης, καθώς οι κυκλοφορίες της γεμίζουν το κενό (ιδίως όταν αναφερόμαστε στη Θεσσαλονίκη) εταιρειών που φλέρταραν στο παρελθόν με το είδος, χωρίς επίσης να φοβάται να δοκιμαστεί και σε διαφορετικά είδη όπως η φολκ, κυκλοφορώντας το πανέμορφο ‘Black Earth’ του Βορειομακεδόνα (κατοίκου Νέας Υόρκης) Kristo Rodzevski πριν απο μια διετία περίπου ή το πρόσφατο ‘Glass Coloured Lily’ της φλαουτίστριας Yuki Fujiwara, όπου και στα δύο βρίσκουμε να παίζει (και εν μέρει να έχει προτείνει τις κυκλοφορίες) ο Bill Laswell.
Πέρσι ο Ιάννης έστησε ένα διήμερο φεστιβάλ σε συνεργασία με τη Μικρή Σκηνή για να παρουσιαστούν αφενός διάφοροι καλλιτέχνες της εταιρείας, αφετέρου αποτέλεσε έναν μικρό φόρο τιμής στο Χρήστο Γερμένογλου, η απώλεια του οποίου άφησε ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό στα μουσικά δρώμενα της πόλης.
Με αφορμή το επερχόμενο δεύτερο φεστιβάλ της εταιρείας, με τίτλο Take 2, το οποίο θα λάβει χώρα στη Μικρή Σκηνή στις 14 και 15 Μαρτίου έγινε η κάτωθι συνέντευξη.
- Πως πήρες την απόφαση να κάνεις και δεύτερο φεστιβάλ; Ειναι κάτι που είχες στο μυαλό σου απο πέρσι; Ή προέκυψε η ιδέα αργότερα;
Όταν έγινε το Take1 είχα σαν σκέψη ότι θα γίνει το 2, το 3 κτλ. Ένας βασικός λόγος επιλογής του ονόματος ήταν αυτός, να μπορεί να έχει μια συνέχεια χωρίς όμως να έχει σχέση με την ημερομηνία. Δηλαδή το Take2 μπορεί να γίνεται έναν χρόνο μετά, όμως θα μπορούσε να γίνει και 2-3 χρόνια μετά εφόσον θα συνεχίζει η defkaz μιας και αυτό το minifest είναι συνδεδεμένο μαζί της, το ύφος της, τους καλλιτέχνες που έχουμε συνεργαστεί και καλλιτέχνες που θα συνεργαστούμε.
- Κάνοντας αναφορά στο περσινό, τι εντυπώσεις σου άφησε; Και από θέμα προσέλευσης αλλά και οικονομικών; Ήταν βέβαια και ένα πιο ιδιαίτερο σκηνικό γιατί είχε σχέση και με τα δύο χρόνια εκδημίας του Χρήστου Γερμένογλου, αγαπημένου φίλου και συνοδοιπόρου.
Το διήμερο θα γινόταν έτσι και αλλιώς, δεν ήταν αφορμή η απώλεια του Χρήστου. Ήταν όμως αδύνατον η πρώτη αυτή απόπειρα να μην ήταν αφιερωμένη στον Γερμένογλου και ας γινόταν 10 χρόνια μετά. Ο Χρήστος ήταν φίλος, είχαμε αρκετές συνεργασίες, ένας πραγματικός συνοδοιπόρος στο δικό μου ταξίδι στον ήχο και κατ' επέκταση της defkaz.
Οι εντυπώσεις από πέρσι ήταν θετικές σε όλα τα επίπεδα και γι' αυτό επανήλθα αρκετά σύντομα. Όπως προανέφερα ο στόχος δεν είναι να γίνεται κάτι ετήσιο. Από την άλλη μπορεί να γίνει ακόμη πιο σύντομα από έτος ή ποιο αραιά, ποιος ξέρει!
Πέρσι ήρθα σε επαφή με τη Μικρή Σκηνή γιατί ήθελα κάποια συγκεκριμένα πράγματα από τον χώρο και η ομάδα εκεί με κατάλαβε αμέσως, ήταν πολύ συνεργάσιμοι και νομίζω μπορέσαμε σαν πρώτο εγχείρημα να βγει κάτι καλό. Φέτος ξανά στη Μικρή Σκηνή κάνουμε το Take2, στον ιστορικό αυτό χώρο που λειτούργησε το Αγροτικόν του Νίκου Παπάζογλου, που ήταν το πρώτο θέατρο που έγινε από πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη το 1926, ανθρώπους που ήρθαν από τη Σμύρνη,
- Θα ήθελες να μου δώσεις λίγες πληροφορίες για το φετινό φεστιβάλ; Τι να περιμένουμε να δούμε; Σε σχέση με το περσινό είδα ότι υπάρχει ήδη διαθεσιμότητα για online αγορά εισιτηρίων μέσω πλατφόρμας, κ.λ.π.
Ναι υπάρχει η δυνατότητα αγοράς online εισιτηρίων από την Μore, υπάρχει όμως και η επιλογή φυσικού εισιτηρίου απο το δισκοπωλείο Λωτός στη Σκρα 7. Το εισιτήριο διημέρου έχει μια σημαντική έκπτωση αναλογικά του ημερήσιου.
Πέρσι έκλεινε ένας κύκλος κάπως, βγήκε η 20η μας κυκλοφορία. το ‘Dead slow’ του Μιχάλη Σιγανίδη και θέλησα να κάνω ένα διήμερο με ανθρώπους που έχουν δισκογραφήσει στο label και ιδιαίτερα με αυτούς που έχουν μια έντονη παρουσία σε αυτό όπως ο Σάκης Παπαδημητρίου, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, ο Μιχάλης Σιγανίδης, ο Αντώνης Ανισσέγκος, ο Λάκης Τζήμκας, ο Νεκτάριος Καραντζής, βασική ιδέα ήταν να είναι όλοι από εδώ - στην ουσία όλοι είμαστε φίλοι - κι ένα 'μπλέξιμο όλων' αυτών σε διαφορετικά σχήματα, δηλαδή όχι έτσι όπως είχαν κυκλοφορήσει δίσκοι στην defkaz.
Φέτος υπάρχει αυτό το στοιχείο όμως ανοίγουμε λίγο την παλέτα με ανθρώπους από το εξωτερικό. Αυτό θα είναι σίγουρα ένα βασικό στοιχείο για όλη την σειρά Take λόγω του ότι το label συνεργάζεται με μουσικούς από όλο τον κόσμο.
Θα έλεγα ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει κατά μία έννοια μεγαλύτερη παρουσία εκτός παρά εντός, κάτι που συνέβη μ' έναν φυσικό θα έλεγα τρόπο, δεν το επιδίωξα. Οπότε στο Take2 θα λάβει μέρος ο Πορτογάλος κοντραμπασίστας Gonzalo Almeida που έχει συμετάσχει στο ''Pray For Your Prey'' με ηλεκτρικό μπάσο, ένας μουσικός πολυπράγμων με έντονη δράση.
Ο επόμενος καλεσμένος είναι ο Γάλλος ντράμερ-κρουστός Sylvain Darrifourcq. Τον Sylvain τον έχω δει παλιότερα σε εμφανίσεις του σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ κι ο άνθρωπος είναι φαινόμενο, οπότε μου είχε μπει έντονα η ιδέα να συνεργαστούμε, γνωριστήκαμε τότε αλλά φέτος καταφέρνουμε να κάνουμε αυτό το βήμα. Το τρίο που θα κλείσει το διήμερο συμπληρώνει η αργεντίνα σαξοφωνίστρια Camila Nebbia, μια από τις πιο δραστήριες γυναικίες παρουσίες στην αυτοσχεδιαστική σκηνή τα τελευταία χρόνια με χαρακτηριστικό ήχο στο παίξιμό της. Την πρώτη μέρα οι τρεις τους θα συμπράξουν ο καθένας ξεχωριστά με ελληνικά σχήματα. Η Camila με τον Άλεξ Λουλούδη στα τύμπανα, ο Δήμος Γκουνταρούλης κι ο Νεκτάριος Καραντζής πρώτη φορά μετά την εκδημία του Χρήστου ξανά με ντράμερ τον Sylvain και την πρώτη βραδιά θα κλείσει η σύνθεση δύο πολύ αγαπημένων, της Σαβίνας Γιαννάτου και του Κωστή Δρυγιανάκη με τον Gonzalo Almeida.
Tη δεύτερη βραδιά έχουμε την τιμή να ανοίξει το παίξιμο ο σπουδαίος - πρωτοπόρος της ελληνικής σκηνής, όχι μόνο αναφορικά του έργου του ως μουσικός-συνθέτης αλλά και μέσα από διάφορα άλλα πόστα, Φλώρος Φλωρίδης. Θα παίξει solo με ηλεκτρονικά και κλαρινέτα, θα τελειώσει συνομιλώντας με την Σαβίνα Γιάννάτου! Τη σκυτάλη θα πάρει ο Μιχάλης Σιγανίδης με τον ξάδερφο του στο πιάνο, τον Μιχάλη Λαπιδάκη ο οποίος έχει μεγάλο συνθετικό έργο στην σύγχρονη μουσική καθώς και ακαδημαϊκό έργο. Ο Κωστής Δρυγιανάκης στα ηλεκτρονικά θα συμπληρώσει το trio και είμαι πάρα πολύ περίεργος να δω και να ακούσω αυτήν τη σύμπραξη με αυτές τις ξεχωριστές μουσικές διάνοιες. Οπότε έξι acts σε δύο βραδιές.
- Θα υπάρξει ίσως και κάποια κυκλοφορία της εταιρείας που ετοιμάζεις και θα συμπέσει η κυκλοφορία της με το φεστιβάλ;
Σχεδόν ταυτόχρονα με το φεστιβάλ θα υπάρξει το avant ambient ''Glass Colored Lily'' της Yuki Fujiwara, παραγωγή του Bill Laswell σε βινύλιο σε ένα special edition, ύστερα από την σχεδόν sold out έκδοση του CD πριν 4 μήνες. Είναι ο δεύτερος δίσκος σε παραγωγή και παιξίματα αυτού του ζωντανού θρύλου, μου το πρότεινε ο ίδιος και αυτό με τιμάει. Ο προηγούμενος ήταν το' 'Black Earth'' του Kristo Rodzevski.
Σχεδόν μαζί θα κυκλοφορήσει και το ''Fried Brains'' των Rapid Zen με τον Gonzalo Almeida, την turntablist Barbara Togander και τον κρουστό Vasco Trilla, μια πρόταση στον σύγχρονο ήχο με την έννοια του ''τώρα'', αυτό που λέμε new music. Μέχρι το καλοκαίρι θα κυκλοφορήσουν άλλες δύο κυκλοφορίες, ένα διπλό CD κι ένα βινύλιο. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από Απρίλη.
- Σε μεγάλο βαθμό οι καλλιτέχνες που εμφανίζονται έχουν σχέση με την εταιρεία και τις κυκλοφορίες σου έως τώρα. Έχεις σκεφτεί την πιθανότητα να ανοίξει και άλλο το φεστιβάλ για περισσότερα ονόματα στο μέλλον που δε θα έχουν άμεσα σχέση με την defkaz αλλά με τον ευρύτερο χώρο της free jazz ή του αυτοσχεδιασμού. Ή είναι ακόμα νωρίς για μια τέτοια σκέψη;
Κατά μία έννοια όπως αναφέρω παραπάνω αυτό γίνεται όμως πάντα θα έχει άμεση ή έμμεση σχέση με το label, όλα ηχογραφούνται και ένας από τους λόγους που γίνονται είναι για μελλοντικές κυκλοφορίες. Δεν με ενδιαφέρει να κάνω συναυλίες από καλλιτέχνες που εκτιμώ ναι μεν, θέλω να τους βλέπω live, όμως δεν υπάρχει καμία σύνδεση με το label. Δεν είμαι εταιρεία παραγωγής συναυλιών και δεν ενδιαφέρει αυτό την defkaz. Οπότε ότι έχετε δει ή θα δείτε στην σειρά Take έχει κάποια σύνδεση με τον κατάλογο, είτε υπαρκτή είτε μελλοντική.
Θέλω να σημειώσω ότι αρκετές ηχογραφήσεις της defkaz δεν είναι free, δεν βασίζονται στον αυτοσχεδιασμό, όμως ως live acts στην σειρά Take θέλω να είναι βασική πρόταση το free improv.
Σ' ευχαριστώ πολύ Νικόλα για την ουσιαστική αυτή κουβέντα κι ελπίζω και φέτος όπως και πέρσι να σε δω στο Take2.
(Μπορείτε να ακούσετε κυκλοφορίες της εταιρείας εδώ. Και όσοι ενδιαφέρεστε να δείτε το φεστιβάλ μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια διαδικτυακά εδώ)