Ιωάννα Παππά

Ιωάννα Παππά: όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας

Συνέντευξη με αφορμή τη θεατρική παράσταση "Αλεπούδες". Του Κώστα Καρδερίνη


ΙΠαππάΑπό τη Βοστόνη στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου κι από το Νίκο Νικολαΐδη [Ο Χαμένος τα Παίρνει Όλα, 2002] στο Γιώργο Νούσια [To Κακό στην Εποχή των Ηρώων, 2009]. Από την τηλε-μεταφορά του Ξανθούλη [... Ύστερα, Ήρθαν οι Μέλισσες] και τον Κόκκινο Κύκλο [2000-1] ως τη 10η Εντολή [2004-6], την Έλλη Λαμπέτη: Η Τελευταία Παράσταση [2006] και τις Ιστορίες του Αστυνόμου Μπέκα [2008].

Τα τελευταία χρόνια θέατρο και μόνο θέατρο [μετά από ένα μικρού μήκους Παζλ, 2010]. Μια διαδρομή που ξεκίνησε απ' Το Μελτεμάκι του Παντελή Χορν και συνεχίζεται ακάθεκτη με τις Αλεπούδες, την Οδό Πολυδούρη και τις Τρωάδες του Ευριπίδη.

- Θέατρο Επί Κολωνώ σε νέο έργο, άπαιχτο στην Ελλάδα;
Η Ομάδα Νάμα επέλεξε το έργο Αλεπούδες [Foxfinder]. Με κάλεσαν, το διάβασα, μου άρεσε, ήθελα πάντα να συνεργαστώ μαζί τους γιατί μου αρέσει η δουλειά τους... κι έτσι έγινε και τα πήγαμε εξαιρετικά. Ταιριάξαμε πάρα πολύ.

- Μου κάνει εντύπωση ότι τα ονόματα των ηρώων είναι ιουδαϊκά /βιβλικά.
Είχαμε κι εμείς την ίδια απορία. Στείλαμε ερώτημα στη συγγραφέα, Ντόουν Κινγκ, αλλά δε μας απάντησε. Θεωρήσαμε ότι δε θέλει να το εξηγήσει. Αυτό που σκεφτήκαμε είναι ότι αφού είναι ασαφείς οι έννοιες, οι χρόνοι και οι χώροι θα μπορούσαμε να φανταστούμε μια νέα Γη της Επαγγελίας. Μια υποσχόμενη χώρα, κάτι ιδεατό, που όμως καταρρέει.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει αντιστοιχία με αυτά που περνάμε σα χώρα και σαν άνθρωποι. Βέβαια, στο έργο μας το καθεστώς είναι απολυταρχικό. Αν το δούμε από τη μεριά ενός αντιεξουσιαστή θα μπορούσαμε να πούμε ότι και η καθημερινότητά μας είναι δυναστική. Άρα όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας.


Αλεπούδες - Θα υπάρξει και συνέχεια με την Ομάδα;
Η προοπτική αυτή υπήρχε αλλά πήρε αναστολή γιατί θα κάνω περιοδεία το καλοκαίρι με άλλο έργο οπότε δεν θα μπορούσα να κάνω πρόβες στο δικό τους, ώστε να είμαι μαζί τους στην αρχή επόμενης σεζόν. Ωστόσο είναι μια ανοιχτή συνεργασία, θέλουμε αμφότεροι να ξανά-συνεργαστούμε.

- Ποια είναι τα καλοκαιρινά σου σχέδια;
Κάνω πρόβες για ένα μονόλογο που λέγεται Οδός Πολυδούρη και αναφέρεται στην ποιήτρια. Γραμμένος από τη Ρούλα Γεωργακοπούλου για το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη. Θα κάνει πρεμιέρα στην Καβάλα σε σύμπραξη με το εκεί φεστιβάλ, για 5 παραστάσεις στα τέλη Απριλίου, μετά το Πάσχα. Ύστερα θα έρθει στην Αθήνα, στο Θέατρο Βασιλάκου, για άλλες 12 παραστάσεις. Αν πάει καλά θα κάνει το ταξίδι του μέσα στο χρόνο όπως συνήθως συμβαίνει με τους μονόλογους.
Έπειτα έχω πρόβες για τις Τρωάδες του Ευριπίδη με έναν εξαιρετικό θίασο: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Μαρία Πρωτόπαππα, Λένα Παπαληγούρα, Λουκία Μιχαλοπούλου, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ελισάβετ Μουτάφη κ.α. Σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη [5η Εποχή Τέχνης] και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου. Πρώτη παράσταση στις 30 Ιουνίου.

- Θα ξεκινήσει από την Επίδαυρο;
Δε νομίζω. Είναι απόφαση του Μουμουλίδη να μη φτιάχνει τις παραστάσεις του για την Επίδαυρο. Το ξέρω επειδή πρόπερσι είχαμε συνεργαστεί στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι [ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας]. Παίξαμε σε όλα τα αρχαία θέατρα εκτός της Επιδαύρου. Κι ήτανε εξαιρετική εμπειρία. Γυρίσαμε όλη την Ελλάδα παίζοντας κι ήταν οι ωραιότερες παραστάσεις μας κάθε φορά που παίζαμε σε αρχαίο θέατρο.


Τρωάδες - Κινηματογραφικά;
Υπήρξε μια πρόταση για μια καλή ταινία το καλοκαίρι αλλά δυστυχώς δε γίνεται. Δεν είναι εύκολο να συνδυάσω σινεμά με θέατρο. Αν δίνεσαι στο θέατρο είναι πολύ δύσκολο να βρεις χρόνο και για το σινεμά. Μια ταινία με έναν βασικό χαρακτήρα που διατρέχει όλο το σώμα της χρειάζεται τουλάχιστον τρεις μήνες γυρίσματα.

- Το ελληνικό σινεμά πληρώνει τους ηθοποιούς;
Εξαρτάται από την παραγωγή. Οι συμπαραγωγές με το εξωτερικό που ήδη άρχισαν να έρχονται ξανά στην Ελλάδα είναι πολύ συνεπείς. Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις όπου συμμετέχεις απλά για να βοηθήσεις να γίνει μια καλή ταινία, με αμοιβή συμβολική.

- Οι μικρού μήκους;
Όταν είμαι τόσο ενεργή θεατρικά και κάνω 3-4 σοβαρές παραστάσεις μέσα στη σεζόν, είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρω χρόνο για γυρίσματα πια. Οι αντοχές μου και οι ανάγκη μου για αφοσίωση σε κάποια πράγματα είναι δεδομένες. Δε χωράνε όλα και μετά από κάποια χρόνια έχεις ανάγκη να μην τα κάνεις όλα μαζί ταυτόχρονα.

- Οι Αλεπούδες παίζονται στο Θέατρο Αυλαία, από 26 Φεβρουαρίου 2014 ως 2 Μαρτίου και συνεχίζονται 5-9 Μαρτίου. Τετάρτη-Σάββατο στις 9μμ και Κυριακή στις 8μμ.