Jane Doe

Ο νέος δίσκος θα κυκλοφορήσει όταν θα σχηματιστεί κυβέρνηση!

Θα παίξουν την Τετάρτη στο "Support your local heroes!" και μετά θα περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Η Μαριάννα Βασιλείου μαρτυράει ένα κρυμμένο μυστικό.

Στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ "Support your local heroes!" της Θεσσαλονίκης, μιλήσαμε με τους Jane Doe, οι οποίοι θα εμφανιστούν μαζί με τον Kid Galax την Τετάρτη 23 Μαΐου με δωρεάν είσοδο, στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου, εκεί όπου βρίσκεται το Αμφιθέατρο. Πρόκειται ίσως για το καλύτερο κρυμμένο μυστικό της πόλης εδώ και χρόνια-μυστικό με την έννοια ότι δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό, όμως όσοι τους ξέρουν, πίνουν νερό στο όνομά τους. Το 2007 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους "Heaven for dogs", το οποίο και ανέβασαν στο σύνολό του στο διαδίκτυο, ώστε να μπορεί να τον κατεβάσει ο οποιοσδήποτε. Αναμένουμε με ανυπομονησία το δεύτερο δίσκο τους, με τίτλο "The enormous head of King Splendid". Η κουβέντα μας έγινε με το ρετρό μέσο του κασετοφωνακίου (sic), συνοδεία μπίρας και φραπέ, απλώθηκε σε δυο κασέτες σχεδόν και αφορούσε...

JaneDoe...τις επιρροές τους
Punk, rock'n'n roll, metal, hard, rockabilly, jazz και Μάιλς Ντέιβις, 90's και Nirvana, ρεμπέτικα, ευρωπαίοι συνθέτες όπως ο Τιρσέν, βρετανική σκηνή, Sigur Ros, Radiohead, Godspeed You! Black Emperor... Στιχουργικά, Ντύλαν, Beatles, Σπρίνγκστιν, Κας. Θα γουστάραμε πολύ να κινηθούμε προς την ελληνική παράδοση-αλλά δεν είναι εύκολο, ελλείψει και των οργανοπαιχτών, και από το να βγει κάτι κιτς, καλύτερα όχι.

...τη σχέση των μουσικών με το διαδίκτυο και τα social media
Τα λεφτά του "Heaven for dogs"δεν βγήκαν ούτως η άλλως, και πλέον τα πάντα βρίσκονται στο διαδίκτυο, οπότε είναι ειρωνικό να μην ανεβάζεις τη δουλειά σου εκεί. Το ξανακάναμε με το ep "Stories about waves" και θα το ξανακάναμε. Το ζήτημα είναι να δημιουργήσεις στο κοινό την ανάγκη να ακούσει τη μουσική σου. Να κατεβάσει 100, να ακούσει 10, να του αρέσουν 5 και να επιλέξει το 1 που θα του γίνει ανάγκη... Χαμογελάμε στη σκέψη του βινυλίου και των 30 ευρώ που έκανε το cd, αλλά δεν το νοσταλγούμε-δεν έχει μόνο καλά μια περίοδος.... Όσον αφορά τα social media, αν και η προώθηση μέσω αυτών δεν είναι δουλειά του μουσικού, αποτελούν ένα εργαλείο για την καλύτερη δυνατή διαφήμιση, αν γίνεται σωστά και δεν καταντά κουραστικό και φλύαρο. Ακόμα και με ένα τυχαίο κλικ κάποιος μπορεί να γίνει φαν του συγκροτήματος-αρκεί φυσικά να έχεις υλικό με το οποίο θα τον κερδίσεις και θα του δημιουργήσεις την ανάγκη να ακολουθήσει τη μουσική σου.

...τη νέα μουσική σκηνή που ανθίζει
Κάτι τέτοιο ήταν αναπόφευκτο, καθώς το ίντερνετ έχει επιτρέψει την πρόσβαση σε πολλά διαφορετικά είδη μουσικής. Το τρίπτυχο Σιδηρόπουλος- Άσιμος-Παπακωνσταντίνου έπαψε να είναι η πρώτη μουσική επαφή και πολλά άτομα δεν μπαίνουν καν σε αυτή τη διαδικασία. Όχι πώς αυτό είναι απαραίτητα καλό, μια χαρά είναι και η ελληνική γλώσσα. Ήταν αναμενόμενο όμως η δυνατότητα ενασχόλησης με άλλα είδη να οδηγήσει σε κάτι νέο και διαφορετικό.

Jane Doe...την οικονομική κρίση
Περιορίζει τη δημιουργικότητα. Η ψυχική γαλήνη είναι απαραίτητη για να χαλαρώσεις εγκεφαλικά και να γράψεις. Από την άλλη, αν θες κάτι, το καταφέρνεις. Εξάλλου, τέχνη είναι και το να ζεις συνυπάρχοντας με τους άλλους και κάνοντας καλά το όποιο επάγγελμα σου... Κακά τα ψέματα, το στομάχι ενίοτε επικρατεί της έμπνευσης. Ήρωας είναι ο μπαμπάς που φέρνει πρωινό στα παιδιά του. Δεν μπορείς να μιλήσεις για τη φτώχεια χωρίς να πεινάς, αλλά και κανένας δεν μπορεί να σου αφαιρέσει το δικαίωμα να μιλήσεις σχετικά χωρίς να το έχεις ζήσει. Το βασικό είναι να κάνεις τραγούδια κι ίσως κάποιος να τα δεχτεί. Κι αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία για μας: να κάνουμε κάτι, να το ακούσει κάποιος και να πει "αυτό μιλάει για κάτι που εμένα με συγκινεί" και να γίνει τροφή για κουβέντα.

...το αναμενόμενο "The enormous head of King Splendid"
Είναι μια προσπάθεια να κάνουμε ένα στιχουργικό κόνσεπτ με όσα έχουμε διαβάσει και μας έχουν εντυπωσιάσει: τον "Οδυσσέα" του Τζόις, τον "Μικρό Πρίγκιπα", το "Κυλήστε δάκρυά μου, είπε ο αστυνομικός" του Ντικ, τον "Γλάρο Ιωνάθαν", το "Άκου, ανθρωπάκο!", το "Watchmen"... Το "All the poets are dead" μιλά για τους ανθρώπους που δουλεύουν 10 και 15 ώρες και γυρνάνε σπίτι, εξαντλημένοι από πάθος και έμπνευση. Οι επίδοξοι μελλοντικοί ποιητές που θα μπορούσαν να γεννηθούν είναι νεκροί εξαιτίας του οκτάωρου. Οι μόνοι που μπορούν να ξεφύγουν και να κάνουν τέχνη είναι αυτοί που δεν έχουν να χάσουν τίποτα ή αυτοί που τα έχουν όλα... Ο παραγωγός μας είναι το επιπλέον μέλος-είμαστε ο μπαμπάς και τα παιδιά., που μπορεί να μας χειριστεί ψυχολογικά και να μας κατευθύνει μουσικά... Αν δεν βρούμε εταιρία ή το αναγκαίο μπάτζετ για να τον κυκλοφορήσουμε, αναγκαστικά θα τον ανεβάσουμε στο διαδίκτυο. Ελπίζουμε να είναι έτοιμος μέσα στο καλοκαίρι, αλλά αν τελικά γίνει με δικά μας έξοδα, όπως ο προηγούμενος, θα αργήσουμε πολύ.