Kashmir

Αν δεν εκφραστείς στη γλώσσα που μιλάς...

Kashmir 04Αφορμή γι' αυτή τη συνέντευξη στάθηκε η πρωτόγνωρη για μας κίνηση των Kashmir, οι οποίοι έβγαλαν ένα cd με την συνεργασία αλυσίδας καταστημάτων ειδών ομορφιάς!! Ναι... τελικά ομορφιά και μουσική πάνε μαζί... Έτσι ένα πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σ' ένα καφέ απέναντι από το Θερμαϊκό είπαμε πολλά και διάφορα γύρω από τους Kashmir, τις μπάντες, τις συναυλίες, τις δισκογραφικές εταιρίες, τη μουσική...
Ο Γιώργος -η 'φωνή' των
Kashmir- απαντούσε στις ερωτήσεις μας!

- Kashmir! Που θα πει...
- Kashmir... Η ιδέα ήρθε αρχικά από το κομμάτι των Led Zeppelin, κι από 'κει και πέρα είναι και το ύφασμα που είναι σαν μετάξι, ταιριάζει με το smooth της μουσικής.

- Ο κόσμος σας γνώρισε από τις ζωντανές σας εμφανίσεις. Αλήθεια, έχετε μετρήσει τα live που έχετε κάνει;
- Παλιότερα τα μετρούσαμε, αλλά στην πορεία χάθηκε το μέτρημα! Τώρα πρέπει να είναι γύρω στα 250 με 300.

- Την έχετε 'γυρίσει' την Ελλάδα!!
- Στη Νότια Ελλάδα δεν έχουμε παίξει, μόνο στην Αθήνα.

- Η συνεργασία με τα Body Shop -από την οποία προέκυψε και η κυκλοφορία του cd σας- πώς συνέβη;
- Γνωρίσαμε τον Στέλιο (από τα Body Shop), είπαμε να κάνουμε ένα cd το οποίο θα δίνεται με αγορά προϊόντων άνω των 10.000, και το βρήκαμε καλή ιδέα. Ο Στέλιος ανέλαβε τα έξοδα της κοπής του δίσκου κι εμείς την παραγωγή.

- Από δισκογραφικές εταιρίες είχατε προτάσεις;
- Προτάσεις έγιναν, αλλά ζητούσαν πολλά κομμάτια δίνοντας χρήματα που θα επέτρεπαν σωστή παραγωγή μόνο για 2-3. Και υπάρχουν και διάφορα άλλα που 'παίζουνε' και που μας κάνουν τελικά κι είμαστε μόνοι μας, μέχρι τώρα.

- Δεν θα μπορούσε όμως, ο τρόπος που επιλέξατε να διανέμεται το cd, να κάνει κακό στο συγκρότημα;
- Σίγουρα μέχρι ένα σημείο κάνει κακό, όμως και μέχρι ένα άλλο σημείο κάνει καλό! Θέλω να πω ότι η μουσική που παίζουμε θέλει πολύ 'ψάξιμο', ιδιαίτερα στο mix, εκεί θα βγει όλη η άποψη. Έτσι ή θα δώσεις 2 και 3 εκατομμύρια για την ηχογράφηση ή θα πάρεις κάτι που θα είναι στο ίδιο στυλ με όλα αυτά τα καινούργια 'ροκ' σχήματα που μπαίνουνε, γράφουνε και βγαίνουνε. Τέτοια κατάσταση! Αφού λοιπόν θα κάναμε ουσιαστικά την ίδια παραγωγή με την εταιρεία, αποφασίσαμε να το κάνουμε μόνοι μας. Οι εταιρίες έχουν και όλα αυτά με τα πνευματικά δικαιώματα, τα ποσοστά του 7% κλπ, επομένως άμα ζυγίσει κανείς τί παίρνει και τί χάνει στη συγκεκριμένη στιγμή που είμαστε τώρα, είναι καλύτερο να δουλέψουμε μόνοι μας. Για το μέλλον δεν το αποκλείουμε, αλλά τώρα, όπως είμαστε, πάει καλά.

Kashmir 02- Κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση είναι το ότι στα 'χάρτινα' μέρη και των 2 cd δεν υπάρχουν ούτε τίτλοι τραγουδιών, ούτε ονόματα μουσικών!
- Στο 2o έχει γίνει μια πρόοδος! Γράψαμε τους στίχους! Αλλά αρχικά θέλαμε να μην είναι το cd τόσο δεκτικό, τόσο 'ανοιχτό'! Πάντως αν αλλάξει κανείς αυτή τη κωδική γραμματοσειρά, που λέγεται atomic bomb, θα δει τους κανονικούς τίτλους.

- Κι αν κάποιος παραγωγός του ραδιοφώνου, για παράδειγμα, θελήσει να μεταδώσει και να παρουσιάσει κάποιο από τα τραγούδια σας, τί θα πει;
- Έχει συμβεί αυτό, να μη ξέρει ο παραγωγός τί να πει! Νομίζω πως το κομμάτι θα προχωρήσει αν αρέσει. Δεν ξέρω, ίσως να ήταν και λάθος αλλά είχε πλάκα!

- Αναφερόμαστε τόση ώρα σε δύο cd. Πρέπει να διευκρινίσουμε πως ουσιαστικά είναι ένα, αλλά έχει φτάσει στο κοινό με δυο διαφορετικούς τρόπους...
- Κι έχει αλλάξει η σειρά των κομματιών και ξαναγράφτηκε το «Ξαναπέφτουμε σ'αυτό που λένε γη». Επίσης το cd που κυκλοφορεί από τα Body Shop, είναι και cd-rom, περιέχει σε video από συναυλία το «Στη χώρα που μ' έφερε ο Θεός», ένα funk κομμάτι που δεν έχει ηχογραφηθεί και είναι ενδεικτικό των live των Kashmir. Ακόμα έχει φωτογραφίες, βιογραφικά, πληροφορίες.

- Το ...πρώτο cd των Kashmir, το 'συναντήσαμε' στα live σας! Εκεί γινόταν η διανομή;
- Κι ήταν εντελώς δική μας παραγωγή το πρώτο. Κι η κοπή δική μας και η γραφιστική, τα πάντα!

- Ωραία κίνηση, αλλά δύσκολη στην πραγματοποίησή της.
- Έτσι είναι! Μα αν κάποιος ξέρει να το 'δει', αυτό είναι και η κεντρική ιδέα. Ότι αυτό που μας ενδιαφέρει σ' αυτή τη φάση είναι να μας ακούσει κόσμος και να του αρέσουν τα κομμάτια. Δεν σκεφτήκαμε τα χρήματα, δεν σκεφτήκαμε ότι δώσαμε 'τόσα' πρέπει να πάρουμε πίσω 'τόσο τις εκατό'! Ούτως ή άλλως, είναι χρήματα από live που πάλι φεύγουνε για το καλό της μπάντας, επομένως νομίζω είναι υγιής ανακύκλωση των χρημάτων.

- Θα έβαζες κάποια ταμπέλα στο είδος της μουσικής που παίζετε;
- Ταμπέλα; Kashmir.

- Ο στίχος σας δεν ήταν πάντα ελληνικός.
- Παλιότερα όχι μόνο δεν ήταν ελληνικός ο στίχος, αλλά περάσαμε κι από πολλά είδη μουσικής -rock, blues, κι όλα αυτά ξεκίνησαν εφτάμιση χρόνια πριν- και το κάθε μέλος που ερχότανε έφερνε και τις δικές του ιδέες. Είμαστε δηλαδή μπάντα χωρίς αρχηγό! Είχαμε και την τύχη με τον Κώστα, τον drummer, κάθε φορά που ερχότανε ένα νέο μέλος, τις περισσότερες φορές να ήταν πολύ καλύτερος μουσικός από εμάς! Και αυτό μας πήγαινε όλους μαζί πιο μπροστά. Πράγμα που ακόμα γίνεται.

- Μπορεί δηλαδή κάποια στιγμή το γκρουπ, να φτάσει να έχει πάνω από εφτά μέλη;
- Δεν αποκλείεται. Θα έχουμε χρηματική άνεση και άνεση στα stage, αν δοθεί ευκαιρία βέβαια.

- Θα μπορούσε ίσως να πει κάποιος πως ο στίχος έγινε ελληνικός για να έχει μεγαλύτερη 'πέραση'.
- Έτσι το ξεκινήσαμε. Αργότερα όμως -όσον αφορά εμένα που γράφω το στίχο- αντιλήφθηκα πως αν δεν εκφραστείς στην γλώσσα που μιλάς, ουσιαστικά δεν τραγουδάς, είναι απλά φωνητική υπόθεση. Άλλωστε η ελληνική γλώσσα έχει πολλά να δώσει, έχει πολλές δυνατότητες. Παλιότερα ήμουν αντίθετος σε όλα αυτά, τώρα τα υποστηρίζω. Μεταξύ άλλων, στο να γράψω ελληνικό στίχο με 'έσπρωξε' ο Νάστας (Xaxakes). Όταν άκουσα τον πρώτο δίσκο από τους Xaxakes και μετά από κάποια live που είδα στην Αθήνα, ήταν σαν να μου έδωσαν σφαλιάρα!!

Kashmir 03- Νιώσατε... καλά που ανοίξατε την συναυλία των Dr.Feelgood και του James Brown;
- Στους Dr. Feelgood ήταν η πρώτη φορά που κάναμε support και ήμασταν πολύ ευτυχισμένοι και σίγουρα η μεγαλύτερη χαρά ήταν ο James Brown.

- Ο επόμενος δίσκος πότε και 'πώς' θα βγει;
- Δεν έχουμε ιδέα! Προς το παρόν θα γίνουν κάποιες κινήσεις για συναυλίες.

- Το καλοκαίρι; Έχετε κάνει σχέδια;
- Όχι ακόμα. Υπήρξαν καλοκαίρια που κάναμε τουρνέ στη Χαλκιδική και παίζαμε 30-40 live. Τώρα δεν έχουμε ακόμα κάτι έτοιμο... θα δείξει.

- Τι ακούτε από μουσική;
- Σαν συγκρότημα ακούμε τα πάντα. Κι είναι καλό να λατρεύεις πράγματα από διαφορετικές σκηνές, γιατί ουσιαστικά δεν γίνεσαι ένας μικρός James Brown ή Bob Marley και σπας το κεφάλι σου να βρεις ένα δικό σου στυλ. Έχω βέβαια κάποιους αγαπημένους τραγουδιστές όπως τον Prince και τον Freddy Mercury. Μου αρέσουν και τα εμπορικά, μου αρέσει και η Bjork, μου αρέσουν πολλά! Το ότι δεν είχα ερεθίσματα από ελληνική μουσική μου βγήκε σε καλό. Όταν πήγα να τραγουδήσω δεν πατούσα πουθενά.

- Παρατήρησα πως σου αρέσει να τραγουδάς 'ψηλά'!
- Ναι! Είναι και μέρος του χαρακτήρα μου!!

- Πως θα σου φαινόταν αν μια καινούργια μπάντα ακολουθούσε το δικό σας ύφος, τις δικές σας μουσικές οδούς;
- Θα ήταν καλό. Από τη στιγμή βέβαια που δεν γίνεται copy-paste! Αν και ακόμα κι αυτό σε τιμάει τις περισσότερες φορές, είτε βγεις κερδισμένος είτε όχι. Νομίζω πως θα ήταν συμφέρον, θα πρόσεχαν περισσότεροι και περισσότερο αυτό το είδος της μουσικής. Και οι ελληνικές μπάντες που κάνουν κάτι διαφορετικό είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Πρέπει ο μουσικός να βγάζει τραγούδια που θα τον κάνουν να 'ντρέπεται'! Να μην φοβάται δηλαδή να εκτεθεί, να βγει πιο μπροστά. Και οι περισσότεροι δεν το κάνουν.

- Έχει ευθύνη ο καλλιτέχνης απέναντι στο κοινό του;
- Όχι, κατά τη γνώμη μου. Θα βγάλει αυτό που θέλει. Από κει και πέρα, αν νιώσει ότι έχει υποχρεώσεις, καλά θα κάνει να τις βιώσει ως κομμάτι του εαυτού του κι όχι βάζοντας μπροστά το «πρέπει»! Πρέπει αυτό που 'βγάζεις' να είσαι εσύ!!

Thanks και καλή συνέχεια!