Κωνσταντίνος Βήτα

Αγαπώ, εργάζομαι και προσεύχομαι


Κουβού ξύπνα, ήρθε ο ΑνδρονικίδηςΟ Κωνσταντίνος Βήτα είναι ένας πολύπλευρος άνθρωπος. Το μαρτυρά η πορεία του στο χώρο, η ποιότητα και διάρκεια του έργου του καθώς η διαρκής αναζήτησή του στο χώρο της τέχνης. Αυτό είναι ένα κομμάτι της εικόνας που αποκομίζουμε ως ακροατές της μουσικής του. Μια άλλη πλευρά του Κωνσταντίνου μας αποκαλύπτεται από τις κατά καιρούς συνεντεύξεις που δίνει, πάντα με κάποια αφορμή, ποτέ άσκοπα, ποτέ με μοναδικό σκοπό να διατηρηθεί το όνομά του στην επικαιρότητα. Η συζήτηση που ακολουθεί έγινε με αφορμή την κυκλοφορία της νέας του δισκογραφικής δουλειάς "Για σένα με αγάπη" λίγες μέρες πριν την εμφάνισή του στο Μύλο της Θεσσαλονίκης.

Mic : Την πρώτη φορά που άκουσα το "Για σένα με αγάπη" μου έδωσε μια αίσθηση δροσιάς με την καλή έννοια, σαν κάποια πράγματα να έχουν βρει την θέση τους. Ακούγοντας τον δίσκο κι άλλες φορές το ξεκαθάρισα πιο πολύ μέσα μου, ακούγεσαι περισσότερο απελευθερωμένος σε σχέση με το παρελθόν. Κάθε νέος δίσκος είναι ένα βήμα στην πορεία να απαντηθούν κάποια ερωτήματα που σε απασχολούν στη ζωή, στη μουσική;

Κ.Β. : Κάθε μέρα που περνάει έχω την ανάγκη να πετάω πράγματα από πάνω μου, να γίνομαι όλο και πιο πολύ αυτό που θέλει η καρδιά μου και ο νους μου. Προσπαθώ να πετάξω κομμάτια εγωισμού από πάνω μου γιατί πιστεύω ότι ο εγωισμός είναι ένας ζωντανός θάνατος που τρώει τον άνθρωπο. Έχω μείνει με λίγα πράγματα και λίγους αληθινούς φίλους στη ζωή μου. Δεν έχουν απαντηθεί οι ερωτήσεις μου, συνεχίζω να πιστεύω στις αξίες της ζωής, δεν με ενδιαφέρουν οι αποδείξεις. Τα ερωτήματα είναι στοιχείο επαγρύπνησης, αμφισβήτησης, επαναστικότητας. Η ερώτηση είναι η ίδια η ζωή. Δεν έχει τόση σημασία η απάντηση.

Mic : Οι ήρωες, τα πρόσωπα στα τραγούδια σου μοιάζουν να ακροβατούν συνεχώς ανάμεσα στο ρομαντισμό και στο ρεαλισμό, ανάμεσα στην απογείωση και στη σύγκρουση.

Κ.Β. : Μάλλον. Για να το λες κάτι θα ξέρεις, οι στίχοι μου, είναι πράγματα, σκέψεις που ζω και ονειρεύομαι. Οι αντιθέσεις, τα κοντράστ, είναι απαραίτητα στην τέχνη, διαμορφώνουν το φως και το σκοτάδι. Όταν δεν υπάρχει αυτό, μιλάμε για βαρετή τέχνη.


Για σένα με αγάπηMic : Νομίζω ότι από δίσκο σε δίσκο, πέρα από την εξέλιξη στη μουσική, τα "κανονικά" τραγούδια υποχωρούν, αφήνουν περισσότερο χώρο στα instrumental. Έχει να κάνει αυτό με κάτι που είχες πει παλιότερα, ότι δηλαδή με το χρόνο αφαιρεί κανείς πράγματα από την τέχνη του αντί να προσθέτει;

Κ.Β. : Παλιότερα ήθελα μέσα σ' ένα κομμάτι μουσικής, να χωρέσω όλο τον κόσμο. Τώρα θέλω τα βασικά. Γράφω κομμάτια με δέκα κανάλια μουσικής. Σχεδόν δεν το πιστεύουν όταν τους το λέω. Η πρόσθεση, η υπερφόρτιση συναισθημάτων και πραγμάτων είναι χαρακτηριστικό ενός πρωτόγνωρου ενθουσιασμού. Η αφαίρεση είναι στοιχείο ενός ανθρώπου που μεγαλώνει όμορφα.

Mic : Πώς φτιάχνεις έναν δίσκο; Υπάρχουν ιδέες από καιρό που σε μια δεδομένη στιγμή διαμορφώνονται ή γύρω από μια κεντρική (πάνω - κάτω) ιδέα γράφεις νέα κομμάτια;

Κ.Β. : Δεν ξέρω πως φτιάχνεται ένας δίσκος. Γράφω, πετάω και κάποια στιγμή μετά από πάρα πολλά δείγματα, πειράματα μένω με δέκα κομμάτια και λέω "αυτό είναι".

Mic : Πριν από μια νέα κυκλοφορία, πριν από μια συναυλία, υπάρχει καθόλου άγχος ή τώρα πια το έχεις ξεπεράσει;

Κ.Β. : Ποτέ δεν είχα άγχος, γιατί είμαι σίγουρος για αυτό που κάνω. Αλλιώς δεν θα το έκανα. Άγχος φαντάζομαι έχουν αυτοί που χτυπάνε νούμερα. Οι σταρς, ας πούμε. Εγώ δεν είμαι.

Mic : Γράφεις μουσική και τραγούδια για πολλά χρόνια. Φοβήθηκες ποτέ μήπως έρθει μια μέρα που η δημιουργικότητα, η έμπνευση σε αφήσει;

Κ.Β. : Είμαι ένας άνθρωπος που ζει, αγαπά, εργάζεται και προσεύχεται. Όταν κάνεις αυτά δεν φοβάσαι. Όταν νοιώθω φόβο προσπαθώ να τον στείλω από εκεί που ήρθε.


On the roadMic : Σε όλο αυτό το παιχνίδι γύρω από τη μουσική, τους ανθρώπους και τις διαδικασίες, εταιρίες και σπόνσορες τι σε ενοχλεί; Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις, να πεις δεν αξίζει;

Κ.Β. : Όλα αυτά είναι μέρος της δουλειάς μου, αγαπώ τόσο πολύ αυτούς που ακούνε τη μουσική μου, που δεν μπορώ να πω ότι δεν αξίζει να κάνω και κάποιες αγγαρείες. Άλλωστε η αγάπη είναι μια θυσία.

Mic : Ο Κωνσταντίνος Βήτα με τους Στέρεο Νόβα πρώτα και τώρα σε σόλο καριέρα σημαίνει πολλά για πολλούς ανθρώπους που αγαπούν τη μουσική. Εσύ είσαι ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία σου; Τα όνειρά σου σε σχέση με τη μουσική πραγματοποιήθηκαν;

Κ.Β. : Έχει σημασία στη ζωή, να κάνουμε τα πράγματα που αγαπούμε, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να βρούμε την αρμονία. Έκανα και συνεχίζω να κάνω τα πράγματα που θέλω.

Mic : Μετά το "Για σένα με αγάπη" τι ακολουθεί; Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Κ.Β. : Ετοιμάζω τρεις καινούριες δουλειές. Μία για τον κινηματογράφο και δύο δισκογραφικές.

(Η συνέντευξη έγινε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εδώ θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω τον Κωνσταντίνο για τον χρόνο που αφιέρωσε εν μέσω πολλής δουλειάς).