Κρίστη Στασινοπούλου

Τα μυστικά των δρόμων

Από τις φολκ ανατάσεις τού "Υφαντόκοσμου", έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι των ηχητικών περιπετειών της Κρίστης Στασινοπούλου και του Στάθη Καλυβιώτη. Η ψυχεδέλεια, η ποπ απλότητα, οι ήχοι από παραδοσιακά όργανα αλλά και κάθε λογής ηλεκτρονικά μέσα, μπλέκονται σ' ένα μοναδικό χαρμάνι με ελληνικό στίχο και δυνατή ταυτότητα. Κάτι που το διεθνές κοινό και οι κριτικοί έδειξαν να εκτιμούν όπως δείχνει η ενθουσιώδης υποδοχή που επιφύλαξαν στους δυο προηγούμενους δίσκους της: τα "Ηχοτρόπια" και "Τα Μυστικά Των Βράχων".

Θυμάμαι που κάποια χρόνια πριν έτυχε να βρεθούμε με την Κρίστη και τον Στάθη στο φεστιβάλ Womex, στο Ρότερνταμ. Η Ολλανδία αναφέρεται, όπως και πολλοί άλλοι τόποι, στο ταξιδοσκόπιο, τον καινούριο της δίσκο που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα. Όταν, σε μια πρώιμη έκδοση του δίσκου, άκουσα το συγκεκριμένο στίχο, νόμισα ότι αναγνώρισα την ίδια Ολλανδία όπως τότε: εικόνα φευγαλέα αλλά υψηλής ευκρίνειας, παρά τα χαμένα ψηφιδωτά που λεηλάτησε ο χρόνος. Όσο όμως προχωρούσαν τα τραγούδια του δίσκου κατάλαβα ότι τελικά δεν πρόκειται τόσο μια κατάθεση των ταξιδιών της Κρίστης, του Στάθη και της παρέας τους, ούτε έναν τόπο όπου άτομα που έτυχε να διασταυρώσουν το δρόμο της έπρεπε να ψάχνουν για σημεία αναφοράς. Αντίθετα, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ρέον ηχητικό τοπίο με...άπλα και θέα, όπου ο κάθε ακροατής καλείται να προβάλλει τα δικά του νοητικά ταξίδια.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, η Κρίστη μίλησε στο MIC γι' αυτήν την καινούρια της δουλειά:


Κρίστη ΙΣτο MIC διαβάσαμε πέρυσι για τις περιπλανήσεις σας στην Βραζιλία. Πότε και πώς ακριβώς προέκυψε η ιδέα για έναν δίσκο εμπνευσμένο από αυτό και άλλα ταξίδια σας;

Τα τελευταία δυο χρόνια, πριν την Βραζιλία, ηχογραφούσαμε τα τραγούδια ενός... άλλου δίσκου που ήταν σχεδόν έτοιμος. Φεύγοντας όμως για την περιοδεία, τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2005, έμεινε στην μέση εκείνος ο δίσκος και όταν πια επιστρέψαμε είχαμε άλλη διάθεση και άλλα αφτιά. Δεν μπορούσαμε πια να συνεχίσουμε με την προηγούμενη δουλειά, ήμασταν αλλού.

Τότε ήταν που σε μια μάζωξη της μπάντας στο σπίτι μας, όπου κάνουμε τις πρόβες και είναι και το στούντιό μας, ανέσυρα από τις σημειώσεις μου κάτι στιχάκια απ' αυτά που είχα γράψει στο δρόμο, υπήρχε μια μελωδία του Στάθη και μια δοκιμαστική λούπα που είχε φτιάξει με το μπεριμπάο, αγορασμένο από το Σαό Πάουλο, και ξαφνικά βρεθήκαμε να τζαμάρουμε όλοι μαζί με τα διάφορα οργανάκια αγορασμένα από κει, χαζεύοντας μάλιστα συγχρόνως τις φωτογραφίες από την Βραζιλία στην οθόνη του κομπιούτερ. Ήταν ένα πολύ συγκινητικό απόγευμα, νιώθαμε όλοι πολλοί δεμένοι στην μπάντα και βγήκε το πρώτο τραγούδι, το "SESC tour", που μιλάει για αυτήν την περιοδεία. Ακολούθησε ένα ακόμα τζαμάρισμα πάνω σε μια άλλη πολύ πιο "βιομηχανική" λούπα του Στάθη, που από τότε που την είχε πρωτοφτιάξει, μου θύμιζε τους αυτοκινητόδρομους της Γερμανίας και ένιωθα ότι ταίριαζε σαν κλίμα με τις διάφορες σημειώσεις μου από τις περιοδείες μας με το εννιαθέσιο βανάκι στην Κεντρική Ευρώπη. Έτσι βγήκε το Trans Europe van.

Εκείνο το βράδυ καταλάβαμε με τον Στάθη, ότι ξεκινούσαμε να φτιάξουμε απ' την αρχή έναν καινούργιο δίσκο..., έναν δίσκο που αντανακλούσε ακριβώς την κατάσταση στην οποία είχαμε βρεθεί. Τα επόμενα τραγούδια άρχισαν να βγαίνουν σχεδόν αυτόματα, σαν σοδειά, το ένα μετά το άλλο, κάθε μέρα, κάθε στιγμή. Βγαίνανε από τον Στάθη μελωδίες, λούπες, ριφάκια, μοτίβα κλπ, ανέτρεχα εγώ στα σημειωματάριά μου και τα σκίτσα και τους στίχους από διάφορα μέρη του κόσμου και προέκυπταν τα τραγούδια. Μόνο του μας ήρθε σχεδόν όλο το ταξιδοσκόπιο. Και τα τραγούδια του, το ένα μετά το άλλο.


ΤαξιδοσκόπιοΠότε ακριβώς θα κυκλοφορήσει το "Ταξιδοσκόπιο"; Σε ποιες χώρες;

Τον Ιανουάριο του 2007 στην Κεντρική Ευρώπη από την Heaven & Earth, που εδρεύει στην Κολωνία και νωρίτερα, μέσα στο 2006, από την Ισπανική Resistencia σε Ισπανία και Πορτογαλία. Συζητάμε και με δισκογραφικές άλλων περιοχών και της Ελλάδας, όταν τελειώσουμε και κανονιστούν οι υπόλοιπες κυκλοφορίες θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε λεπτομέρειες και για αυτές.

Ο δίσκος σας εμφανίζεται αρχικά σε Γερμανική εταιρεία και με δική σας παραγωγή. Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή;

Το να είναι δική μας η παραγωγή, ναι ήταν συνειδητή απόφασή μας. Το ότι βγαίνει ο δίσκος κατ' αρχήν στην Γερμανία και την Ισπανία, συμβαίνει απλά και μόνο επειδή αυτές ήταν οι καλύτερες προτάσεις που μας έγιναν, όταν το περιοδικό Folk Roots συμπεριέλαβε ένα ανέκδοτο τραγούδι μας στο CD του και ανακοίνωσε ότι έχουμε έτοιμη μια καινούργια παραγωγή.

Έχετε κάνει περιοδείες σε διάφορες χώρες κι έχετε εμφανιστεί σε δυσθεώρητες σκηνές, όπως στο τζαζ φεστιβάλ του Μόντρεαλ. Περιοδικά μεγάλης εμβέλειας, όπως το Folk Roots έχουν παρουσιάσει επανειλημμένα τη δουλειά σας. Παρόλα αυτά, τα Ελληνικά ΜΜΕ φαίνονται να αδιαφορούν για τα επιτεύγματά σας -όπως και πολλών άλλων Ελλήνων μουσικών που βρίσκουν το δρόμο τους στο εξωτερικό. Γιατί, νομίζετε, συμβαίνει αυτό;


fRootsCoverΣε παραπέμπω απλά να ρωτήσεις εκείνους που δουλεύουν στα ΜΜΕ. Εμείς πάντως, τους ενημερώνουμε πάντα, με τον πιο σεμνό και επαγγελματικό τρόπο.

Κάποια χρόνια πριν τα "Ηχοτρόπια" γύρισαν τα άνθη τους σε παραδοσιακές, ψυχεδελικές και ηλεκτρονικές μουσικές. Ποια ηχητικά τοπία ανίχνευσε το "Ταξιδοσκόπιο" στο διάβα του;

Όταν τελειώνουμε τον κάθε δίσκο, δεν μπορούμε να καθορίσουμε αν μας βγήκε πιο πολύ ψυχεδελικός, ή πιο πολύ φολκ, ή πιο πολύ ηλεκτρονικός ή πιο λαϊβιάρικος, κλπ σε σχέση με τους προηγούμενους. Πάντως τα τοπία που ανιχνεύει το ταξιδοσκόπιο γενικά, είναι εκείνα των στιγμών που ζήσαμε στον δρόμο, σε διάφορα τυχαία μέρη που μας έστειλε η μουσική μας, από τα βάθη της Βραζιλίας ως τα φεστιβάλ του Καναδά κι από την Αρμενία και την Ινδία, ως τους αυτοκινητόδρομους και τα κλαμπάκια της κεντρικής Ευρώπης και της Ισπανίας.

Οι στίχοι στο νέο σας δίσκο δίνουν την αίσθηση κάποιου που γράφει σε ένα σημειωματάριο/ημερολόγιο. Η διαδικασία τής μουσικής σύνθεσης, κατά πόσον ακολούθησε κι αυτή τις μεθόδους της "αυτόματης γραφής";

Ο δίσκος αυτός έγινε ακριβώς όπως το λες: σχεδόν αυτόματα. Μιλάμε φυσικά για την αρχική μορφή του κάθε τραγουδιού. Γιατί μετά η παραγωγή του, η ηχογράφηση, το παίξιμο με την ηχογράφηση, τα ρεμίξ, κλπ εμπεριέχουν μια άλλου είδους πιο μακροχρόνια έμπνευση και "τεχνική" δουλειά.

Στο "Ταξιδοσκόπιο" περιλαμβάνεται και μια εμπνευσμένη εκτέλεση του Θρακιώτικου "Ψες είδια στ' όνειρό μου". Είναι ένα από τα παραδοσιακά τραγούδια που προσωπικά αγαπώ πολύ. Η προηγούμενη διασκευή του που θυμάμαι να έχω ακούσει είναι μια πανηγυριώτικη απλοποιημένη εκτέλεσή του στα όρια συρτού και ... punk. Τη δικιά σας διασκευή λες και την είχα ανάγκη για να μπει το συγκεκριμένο τραγούδι ...στη θέση του. Και στο παρελθόν διαλέξατε παραδοσιακά της Ελλάδας για τους δίσκους σας. Με ποιο κριτήριο τα επιλέγετε;


Κρίστη - ΣτάθηςΤο συγκεκριμένο κομμάτι δεν το θεωρεί ο Στάθης διασκευή. Είναι "στη θέση του", όπως λες.

Παίζουμε συχνά παραδοσιακά κομμάτια είτε με την μπάντα, είτε με άλλους φίλους, είτε μόνοι μας οι δυο μας, επειδή τα αγαπάμε, έτσι για διασκέδασή μας και για μελέτη,. Όταν κάποιο κομμάτι μας βγαίνει ωραίο, το παίζουμε και στα λάιβ μας και το ηχογραφούμε. Και πολλές φορές ο Στάθης το περνάει μετά και από το groove sampler του και κάνει "παιγνίδια", που μας αρέσουν ακόμα πιο πολύ και τα κρατάμε.

Αισθάνεστε να αποτελείτε τμήμα της μιας ή άλλης μουσικής "σκηνής" εντός ή εκτός Ελλάδας;

Στο εξωτερικό μας κατατάσσουν στη σκηνή της World Music. H σκηνή αυτή είναι μια "ομπρέλα" που χωράει μουσική από όλες τις άκρες του κόσμου.

Η δουλειά σας μεταφέρει μια ξεκάθαρα θετική ενέργεια. Μπορείτε να μας πείτε κάτι παραπάνω για τις πηγές της και για το ρόλο που παίζει η μουσική δημιουργία σ' αυτήν;

Σ' ευχαριστούμε. Αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε και ίσως αυτό εκπέμπει τη θετική ενέργεια που λες.

Ο καινούριος σας δίσκος είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Θάλειας Ιακωβίδου και τρία τραγούδια είναι γραμμένα ειδικά γι' αυτήν. Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για τη Θάλεια;

Η Θάλεια ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος που πέρασε από τη ζωή μας σαν άγγελος. Στην Θάλεια οφείλουμε τα πάντα σε σχέση με το εξωτερικό. Λάτρευε την μουσική και έδωσε όλη της τη ζωή και την ενέργεια για να προωθήσει στο εξωτερικό τα σχήματα στα οποία πίστευε. Ήταν πολύ ζωντανός και ευγενικός άνθρωπος, μια πολύ καλή φίλη. Έφυγε από αυτόν τον κόσμο νέα, τον Σεπτέμβριο του 2004. Όμως υπάρχει πάντα δίπλα μας σε όλα μας τα ταξίδια, στο στούντιο, στα λάιβ, στις πρόβες, στις αγωνίες και στα γλέντια, στις βόλτες και όταν χτυπάει το τηλέφωνο κάποιες ώρες...

Πότε θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ζωντανά τα τραγούδια τού νέου δίσκου σας;

Στο κλαμπ BARRIO στην οδό Κεραμικού 53, στην Αθήνα, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, και μετά από μια εβδομάδα ,στο κλαμπ AZUL της Χαλκίδας, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, και μετά στο FESTIVAL DE MANRESA,στη Μανρέσα, λίγο έξω από την Βαρκελώνη στις 4 Νοεμβρίου.

Ευχαριστώ πολύ!

Και εμείς ευχαριστούμε.

www.krististassinopoulou.com