Martin Phillipps

A Heavenly Pop Star

Oι The Chills δε μπορεί απλά να θεωρούνται μια μπάντα που έκανε καλά πράγματα μονάχα στα '80s και τα '90s, είπε μεταξύ πολλών άλλων, ο Martin Phillipps στον Τάκη Κρεμμυδιώτη

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του "Silver Bullets", αλλά και την επικείμενη για τις 11 Δεκεμβρίου του single "When The Poor Can Reach The Moon" ο Martin Phillipps, ιθύνων νους της πιο αγαπημένης μπάντας από τη Νέα Ζηλανδία, μιλά για το χτες και το σήμερα των The Chills.

- Γεια σου Martin. Είναι υπέροχο το ότι επέστρεψες!
Ευχαριστώ.

- Όχι μόνο "America Says Hello", αλλά το ίδιο και η Ελλάδα! Γνωρίζεις ότι έχεις μερικούς αφοσιωμένους φίλους εδώ;
Παίξαμε στην Ελλάδα δύο φορές στα τέλη της δεκαετίας του '80, περάσαμε υπέροχα και κάναμε πολλούς φίλους, ιδιαίτερα τους ανθρώπους της Hitch-Hyke Records (η οποία κυκλοφόρησε τους δίσκους μας εκεί), αλλά και τους δικούς τους φίλους. Μου αρέσει το φαγητό, ο ελληνικός τρόπος ζωής και γενικότερα η στάση των Ελλήνων απέναντι στη ζωή. Ελπίζω να μπορέσουμε να παίξουμε πάλι εκεί, μια και, εδώ και μερικά χρόνια, πληροφορούμαστε ότι οι φίλοι μας αυξάνονται.

- Οι The Chills, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις λίγες εκείνες μπάντες, οι οποίες έφτιαξαν έναν ήχο που αναμειγνύει τόσο μοναδικά την pop και την rock, ώστε να είναι αδύνατο να τον απαρνηθούν ακόμα και οι σκληροπυρηνικοί φίλοι της rock. Πώς γίνεται κάτι τέτοιο;
Πάντοτε προσπαθούσαμε σκληρά να μην ακουγόμαστε σαν τους άλλους και αυτό είχε ως αποτέλεσμα μερικά από τα τραγούδια μας να διατηρούν μια διαχρονική ποιότητα, έτσι ώστε να ακούγονται φρέσκα σε κάποιον που ανακαλύπτει για πρώτη φορά τη μπάντα αρκετά χρόνια μετά την ηχογράφησή τους.

- Μπορείς να μου πεις μερικές από τις επιρροές σας που δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε;
Το Glam rock υπήρξε ένα από τα πρώτα μουσικά είδη που με είχαν ενθουσιάσει όταν ήμουν παιδί. Αυτό συνέβη όταν άκουσα τους The Sweet, τη Suzi Quatro, τον Gary Glitter κλπ, αλλά σπανίως γίνεται αντιληπτό στα τραγούδια μου, αν και θα μπορούσες να ακούσεις κάτι από αυτό στο "I Love My Leather Jacket". Το αποκαλούμενο Krautrock και μπάντες όπως οι Can, Neu! και Faust υπήρξαν σημαντικές ανακαλύψεις, ενώ αργότερα συνθέτες όπως οι Scott Walker, Randy Newman, Jimmy Webb, Nick Drake και άλλοι, με δίδαξαν ποια μουσικά δεδομένα είχαν ήδη παγιωθεί.

- Χρησιμοποιείς τη μουσική ως έναν τρόπο να πολεμήσεις το σκοτάδι;
Ένα από τα κύρια θέματα του νέου μας δίσκου, του "Silver Bullets", αναφέρεται σε μάχες ενάντια στο σκοτάδι και τις άπληστες δυνάμεις με τη χρήση μουσικής και δράσης, αν και δεν υπερασπίζεται τη βία. Σε κάθε περίπτωση όμως, προειδοποιεί ότι η ιστορία διδάσκει πως η βία μοιάζει αναπόφευκτη όταν εξωθείς τον κόσμο σε απέλπιδες καταστάσεις. Επίσης, η μουσική μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες σε δύσκολες στιγμές αρρώστιας ή κατάθλιψης.

Martin Phillipps- Οι πιασάρικες μελωδίες είναι σημαντικές για να αγαπηθεί από τον κόσμο ένα τραγούδι;
Νομίζω πως η μεγαλύτερη σχέση με τη μουσική επιτυγχάνεται μέσω της ανθρώπινης φωνής, ακόμα και όταν κάποιος δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα. Η ατμόσφαιρα και ο ρυθμός έπονται σε σημασία, αλλά ένα καλό hook ή μια όμορφη, δυνατή μελωδία και μια ενδιαφέρουσα δομή, μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα τραγούδι που θα θυμάσαι και σε ένα ισάξιό του τραγούδι που δε θα θυμάσαι.

- Είναι προτιμότερο ένας μουσικός να κάνει ό,τι ήδη γνωρίζει καλύτερα ή να πειραματίζεται με νέους ήχους;
Νομίζω πως είναι καλύτερα να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να μη νιώθεις πως έχεις υποχρέωση να δουλεύεις με μουσικά είδη, με τα οποία δε νιώθεις άνετα, μόνο και μόνο επειδή αυτά είναι δημοφιλή σε μια συγκεκριμένη περίοδο. Επίσης, πιστεύω ότι, σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι σοβαροί μουσικοί πάντοτε προσπαθούν σκληρά να βρουν νέες εκφράσεις ή, τουλάχιστον, κάνουν το καλύτερο που μπορούν.

- Πώς γράφεις ένα τραγούδι;
Ακούω μουσικές ιδέες και τις ηχογραφώ. Στην παρούσα φάση γι' αυτόν το σκοπό χρησιμοποιώ το i-Phone μου και στη συνέχεια, αφού καταγράψω ιδέες και στίχους, προσπαθώ να βρω επιτυχημένους συνδυασμούς στο μυαλό μου. Μου αρέσει να αντιδιαστέλλω μια μουσική ατμόσφαιρα με έναν στίχο, που φαινομενικά δεν της ταιριάζει, αλλά στην πραγματικότητα δημιουργεί μια ολοκαίνουργια ατμόσφαιρα.

- Τι σημαίνει για τη μπάντα σας και τη μουσική σας το ότι στο πέρασμα του χρόνου δεν έχουν ξεχαστεί;
Είμαι ενθουσιασμένος και ανακουφισμένος που το νέο μας άλμπουμ έχει τύχει τόσο καλής υποδοχής, γιατί αυτό σημαίνει ότι, τελικά, οι The Chills δε μπορεί απλά να θεωρούνται μια μπάντα που έκανε καλά πράγματα μονάχα στα '80s και τα '90s. Έχω την εντύπωση πως ένα μέρος της μουσικής μας θα παραμένει ζωντανό και θα εξακολουθεί να αγγίζει τις ζωές των ανθρώπων αρκετό καιρό μετά το χαμό μας κι αυτό είναι ό,τι περισσότερο μπορώ να ζητήσω.

- Η πρόσφατη κυκλοφορία σας "The BBC Sessions" αντανακλά τη δύναμη της μουσικής σας. Τι θυμάσαι από την εποχή με τον John Peel;
Αν και πράγματι συναντήσαμε τον John Peel αργότερα, σε μια συναυλία στο Βέλγιο όπου ήταν DJ, την εποχή των BBC sessions δεν ήταν παρών στις ηχογραφήσεις, αφού αυτές είχαν γίνει μέρες νωρίτερα από τότε που τις έπαιξε στην εκπομπή του. Ήταν υπέροχο το ότι τον συναντήσαμε και είμαι ευγνώμων για την υποστήριξή του στα πρώτα μας χρόνια. Επίσης, ειλικρινά λυπάμαι πολύ που δεν είναι πλέον μαζί μας για να ακούσει το νέο μας δίσκο.

- Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν είκοσι χρόνια για να κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος. Νιώθετε σα να αρχίζετε από την αρχή;
Αν και ποτέ δε σταμάτησα να συνθέτω και να παίζω σε κοινό, τώρα που έχουμε αληθινή βοήθεια στην προώθηση του δίσκου, μου φαίνεται πως ανακαλύπτω ξανά την έκσταση του να γράφεις καινούργια τραγούδια και ήδη ανυπομονώ να ξεπεράσω τα όριά μου στο νέο μας άλμπουμ.

The Chills2- Υπάρχει άραγε μια αίσθηση ελευθερίας στο ότι ηχογραφείτε τον πέμπτο σας δίσκο τώρα που έχετε πιστό κοινό και δε νοιάζεστε τόσο πολύ για την επιτυχία;
Ηχογραφήσαμε αυτόν το δίσκο για να ευχαριστήσουμε τους εαυτούς μας και κάνοντας αυτό πιστεύαμε πως έτσι είχαμε την καλύτερη ευκαιρία να ικανοποιήσουμε τους παλιούς, αλλά και τους νεότερους φίλους. Ήθελα ο δίσκος από τη μια να συνδέεται με τον παλιό ήχο των The Chills και από την άλλη να ακούγεται σα μια μοντέρνα ηχογράφηση και πιστεύω πως το καταφέραμε.

- Έτσι, λοιπόν, εξηγείται το ότι, αν και το υλικό του "Silver Bullets" είναι καινούργιο, έχει σίγουρα κάτι από τον ήχο σας στα 80's.
Πιστεύω πως τώρα έχουμε δημιουργήσει ένα αναγνωρίσιμο στυλ γραψίματος, άσχετα με το αν εγώ το συνειδητοποιώ ή όχι. Δεν είχα πρόθεση το "Silver Bullets" να ακούγεται σαν να κινείται προς μια ολοκαίνουργια κατεύθυνση, αλλά ανυπομονώ να αφήσω κατά μέρος ό,τι ήδη γνωρίζω καλά στο νέο μου δίσκο.

- Αν και όλες οι εκτελέσεις του "Molten Gold" είναι τέλειες, προτιμώ αυτήν που υπάρχει στο "Silver Bullets". Ποια προτιμάς εσύ και γιατί;
Η αρχική ηχογράφηση του "Molten Gold", που κυκλοφόρησε ως single, έγινε όταν το τραγούδι ήταν πολύ καινούργιο, με αποτέλεσμα αυτό να συνεχίσει να εξελίσσεται μέσα μας. Έτσι, μας φάνηκε ότι ήταν σωστό να το ηχογραφήσουμε ξανά για το άλμπουμ. Πιστεύω πώς η καινούργια εκτέλεση, όχι μόνο είναι πολύ πιο δυνατή και πολύ πιο κοντά στις επιδιώξεις μου, αλλά και πως ταιριάζει στο όλο ύφος του δίσκου.

- Εκτός από τις περιοδείες με το συγκρότημα, πρόκειται να κάνεις και κάποιες προσωπικές ζωντανές εμφανίσεις. Θα παίξεις τα τραγούδια της μπάντας;
Τα τελευταία χρόνια νιώθω πολύ πιο άνετα στις προσωπικές μου εμφανίσεις, αφού έχω ξεπεράσει το γεγονός ότι δεν έχω πίσω μου τη μπάντα για να καλύπτει τα λάθη μου! Υπάρχουν πολλά από τα τραγούδια μου που δεν ακούγονται καλά χωρίς τη μπάντα, αλλά μαθαίνω να πειραματίζομαι με αρκετά διαφορετικές προσεγγίσεις κάποιων τραγουδιών και να βρίσκω άλλους τρόπους για να ακούγονται σωστά.

- Αν επιτρέπεται, θα ήθελα να σου κάνω κάποιες ερωτήσεις για το παρελθόν. Αλήθεια, γιατί έγιναν τόσο πολλές αλλαγές στη σύνθεση των The Chills;
Κυρίως, αυτές είχαν να κάνουν με μέλη του συγκροτήματος που συνειδητοποιούσαν πως δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, όντας σε μια μπάντα στη λάθος μεριά της γης, κι έτσι ακολούθησαν άλλες καριέρες. Χρειάστηκε μόνο να διώξω δύο μέλη, επειδή δεν έπαιζαν σωστά. Η τωρινή σύνθεση είναι μαζί για πολλά χρόνια και συνεργάζεται καλά.

- Ήταν σωστό τότε που αφήσατε τη Flying Nun και υπογράψατε στη Warner Brothers? Θα μπορούσε το "Submarine Bells" να είναι το ίδιο αν δεν είχατε κάνει αυτό το "βήμα μπροστά";
Η Flying Nun δεν ήταν σε θέση να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τις διεθνείς διαστάσεις που έπαιρνε η καριέρα μας στα τέλη της δεκαετίας του '80, οπότε η μετακίνησή μας σε μια μεγαλύτερη εταιρεία ήταν μια σωστή απόφαση. Μάθαμε πολλά από αυτό, αλλά, δυστυχώς, κανείς δε μπορούσε να προβλέψει τις τεράστιες αλλαγές που θα συνέβαιναν στη μουσική βιομηχανία κι έτσι βρεθήκαμε μέσα σ' αυτό το χάος και χάθηκε το momentum μας.

The Chills3- Πώς ήταν τότε στη δεκαετία του '80 να ζεις στο Dunedin και να γνωρίζεις επιτυχία στην Ευρώπη;
Το Dunedin είναι ένα όμορφο και δημιουργικά ενδιαφέρον μέρος για να κατοικείς, αλλά είναι σημαντικό να φύγεις από έναν τόπο για να γνωρίσεις περισσότερο τον κόσμο και να γευτείς το απρόσμενο στην κουλτούρα, τις τέχνες και τη μουσική. Τα ταξίδια μας τότε είχαν μεγάλο αντίκτυπο στο εύρος των νέων μουσικών ειδών που προσπαθήσαμε να φτιάξουμε. Επίσης, ήταν όμορφο να βλέπεις ότι η μουσική που κάναμε στη Νέα Ζηλανδία μας έφερνε σε επαφή με ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, πράγμα που ακόμη μας ανταμείβει πολύ.

- Ακόμα "Αγαπάς Το Δερμάτινο Μπουφάν Σου" ή βρίσκεσαι σε μια "Pink Frost" κατάσταση;
Ακόμα "Αγαπώ Το Δερμάτινο Μπουφάν Μου", το οποίο έχει εκτεθεί σε τρεις φορές σε μουσειακές εκθέσεις, αλλά έχω βάλει τόσα πολλά κιλά που δε μπορώ να το φορέσω, οπότε το φυλάω ανέπαφο. Ελπίζω να μη βρεθώ ποτέ σε κατάσταση "Pink Frost", αφού το τραγούδι μιλάει για κάποιον που κατά λάθος σκότωσε τη φιλενάδα του ενώ κοιμόντουσαν.

- Μετά από 35 χρόνια ύπαρξης θεωρείς τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η μπάντα ως ευλογίες ή ως αληθινά εμπόδια;
Καθένας αντιμετωπίζει εμπόδια και αναποδιές, οπότε εξαρτάται από το αν μαθαίνεις από αυτά ή τους επιτρέπεις να σε νικήσουν. Αυτό κάνει τη διαφορά. Μείναμε σταθεροί στην πορεία μας και τα ιδανικά μας και μάθαμε πολλά. Κάποια από τα πράγματα για τα οποία έχω μετανιώσει αφορούν το χρόνο που αφήσαμε να χαθεί και τις ηχογραφήσεις που δε συνέβησαν ποτέ εξαιτίας αυτού.

- Απαλλάχτηκες από την κατάθλιψη και τα ναρκωτικά. Ποιος ή τι υπήρξε ο οδηγός σου;
Κάτι ξαφνικά άλλαξε μέσα μου και ξεκίνησε η θεραπεία. Κάποιοι υπέροχοι άνθρωποι ήρθαν κοντά μου για να σιγουρευτούν πως είχα σωστές συμβουλές και βοήθεια. Η μουσική, επίσης, έπαιξε τεράστιο ρόλο στη διαδικασία ανάρρωσης.

- Οι ¨Ασημένιες Σφαίρες" φτιάχτηκαν για να σκοτώσουν κάποιον λυκάνθρωπο και ποιον ειδικότερα;
Βαμπίρ, λυκάνθρωπους, κακούς πολιτικούς και άπληστους διευθύνοντες επιχειρήσεων. Είναι απλά ένα σύμβολο της ανάγκης για σταθερή και αποφασιστική δράση στους δύσκολους καιρούς μας.

- Ευχαριστώ πολύ.