Matt Elliott

A sad folkie who likes to dance

Λίγο πριν τη ζωντανή παρουσίαση των νέων τραγουδιών του, ο Matt μίλησε ευθαρσώς για τον κόσμο μας και για τον κόσμο του. Της Εύας Κουσιοπούλου

Τον συνάντησα για πρώτη φορά το 2008 και κάναμε μια ωραία ραδιοφωνική κουβέντα λίγο πριν τη συναυλία του στο Orient. Οι μακροσκελείς, εσωστρεφείς συνθέσεις του και η βραχνή φωνή του δεν σε άφηναν να φανταστείς ότι εκτός από την ευαισθησία που διαφαίνεται στους στίχους του, διαθέτει ικανές δόσεις βρετανικού χιούμορ, οξυδέρκεια και μια ιδιαίτερη οπτική για τα πράγματα. Περισσότερο όμως μου ’χε κάνει εντύπωση το πόσο προσγειωμένος ήταν.

Το αγόρι από το Μπρίστολ μεγάλωσε. Ο εδώ και χρόνια αγαπημένος του ελληνικού κοινού Matt επιστρέφει στη χώρα μας για τέσσερις συναυλίες. Αυτή τη φορά, αν και η κουβέντα μας έγινε διαδικτυακά, δεν διστάζει να σχολιάσει το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα, την άνοδο του φασισμού αλλά και των δημοκρατικών κινημάτων και να εκφράσει τις πολιτικές του απόψεις. Με εξέπληξε όμως και με την κοινή μας αγάπη για τους Funkadelic - ναι, ο μάγος της sad folk αγαπά (και) τη μουσική που σε κάνει να χορεύεις.

- "The calm before" είναι η νέα σου κυκλοφορία από την Ici d'ailleurs που κυκλοφόρησε στις αρχές Μαρτίου. Πες μας λίγα λόγια για αυτό το υλικό...

Όλα ξεκίνησαν στη Ρώμη, σε μια περίοδο που μου μοιάζει πλέον σαν ένας αιώνας πριν. Ήταν το δεύτερο άλμπουμ σε συμπαραγωγή με τον David Chalmin και νομίζω ότι είναι αυτό με το οποίο πραγματικά βρήκαμε το δρόμο μας.

Matt Elliott- Τι υπάρχει εκεί έξω μετά τη... γαλήνη, την ηρεμία του τίτλου; Μια καταιγίδα, κάτι σκοτεινό; Στο λέω γιατί ξέρω πως παρακολουθείς αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα της κρίσης και πως σε προβληματίζει η άνοδος των Ναζί στην Ευρώπη και όσα ζουν οι πρόσφυγες.

Ειλικρινά, η Ευρώπη είναι πολύ μπερδεμένη αυτή τη στιγμή, τα πράγματα έχουν πολωθεί. Μερικές φορές νιώθω ότι είμαστε κοντά σε έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των κρατών της. Αυτό όμως δεν είναι το φυσιολογικό επακόλουθο όταν η απόσταση ανάμεσα στους πλουσιότερους και τους φτωχούς μεγαλώνει; Η ιστορία μάς διδάσκει πως όλες οι επαναστάσεις ή οι εμφύλιοι, ξεκινούν όταν τα συμφέροντα των ηγετών και της άρχουσας τάξης αφήνουν αυτήν την απόσταση να μεγαλώσει τόσο πολύ, όταν οι πολιτικές αποτυγχάνουν. Τότε ξεσπούν βίαιες αναταραχές. Είναι τρομαχτική η επιστροφή του φασισμού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Υπάρχει όμως και η άνοδος του αντίθετου ρεύματος: των Podemos στην Ισπανία, του Bernie Sanders στην Αμερική και του βρετανού Jeremy Corbyn. Αυξάνονται και αυτοί που υποστηρίζουν όσους αντιστέκονται και εναντιώνονται στο παλιό σύστημα. Όλο αυτό αποτελεί τη λαϊκή αντίδραση στη διαφθορά του πολιτικού συστήματος, η οποία είναι η αληθινή αιτία της δυστυχίας και της φτώχειας στον πλανήτη σήμερα. Και αυτές οι τελευταίες δεν έχουν καμία σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

- Μου άρεσε πολύ το “Wings and Crowns” και η δουλειά που κάνατε στο video.

Είναι για κάποιον που χάνει τη στήριξη του, το προσωποποιώ... ίσως και να φαντάζομαι κάποιον σαν τον Μαριάνο Ραχόι, που χάνει τη δύναμη του και ακόμα καλύτερα καταλήγει στη φυλακή για τη διαφθορά και τα εγκλήματα του ενάντια στον ισπανικό λαό. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τιμωρήσουμε σκληρά όλους αυτούς που εμπλέκονται στη διαφθορά, όπως έγινε στην Ισλανδία. Αυτή η διαφθορά είναι η βασική αιτία της δυστυχίας της ανθρωπότητας σήμερα, μαζί με τους πολέμους για οικονομικά συμφέροντα. Αλλά το συγκεκριμένο τραγούδι έχει να κάνει και με τη δική μου πτώση, όπως για παράδειγμα όταν ξεκινάς να κάνεις μια λίστα με όσα μισείς στον εαυτό σου...

- “The allegory of the Cave” αναφέρεται στην αλληγορία του Πλάτωνα; Έχει ενδιαφέρον για μένα γιατί, χωρίς να θέλω να πω κάτι κακό για την κουλτούρα του συγχρόνου Έλληνα (!), δεν είμαι πολύ σίγουρη ότι πολλοί γνωρίζουν αυτήν την αλληγορία.

Όντας ένας άνθρωπος παγιδευμένος σε ένα ανθρώπινο σώμα σε αυτό το σύστημα, σε αυτόν τον πλανήτη, σε αυτό το σύμπαν, δεν παύω να αναρωτιέμαι τι είναι ζωή και πώς «δουλεύει» αυτό το σύστημα. Είναι κάτι το οποίο αντανακλά στις ζωές όλων μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Παρά την τεχνολογική πρόοδο ή όσα αποκαλούμε ανάπτυξη δεν έχουμε καν πλησιάσει στο να κατανοήσουμε ή να γνωρίσουμε για παράδειγμα όσα συμβαίνουν μετά θάνατον ή αν υπάρχει κάτι το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι Θεός.

- Η μουσική σου είναι εσωστρεφής, έχει να κάνει με τα βαθύτερα μας συναισθήματα... Είχες κάποιον συγκεκριμένο ήχο στο νου σου όταν άρχισες να ηχογραφείς το άλμπουμ; Θα ήθελα να μου πεις για τη διαδικασία σύνθεσης, όταν γράφεις μουσική και στίχους.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γράψεις ένα τραγούδι. Ή έτσι νομίζω... Για παράδειγμα στο “The Calm Before”, τα κιθαριστικά μέρη γράφτηκαν όλα πριν μπω στο στούντιο. Τα “Allegory of the Cave” και “Wings & Crown” είναι χαλαροί αυτοσχεδιασμοί, στους οποίους ο David έκανε εκπληκτική δουλειά για να αποκτήσουν νόημα. Το “I only wanted to give you everything” γράφτηκε ενώ ήμουν έξω με το ποδήλατο μου και το “The feast of St Stephen” είναι ένα παλιό τραγούδι το οποίο ανακάλυψα ξανά από καλή τύχη, ενώ ηχογραφούσαμε.

- Στα 90’s φορούσα ένα t-shirt της Sisley που έγραφε «Σε έναν κόσμο χωρίς μελαγχολία δε θα υπήρχε χώρος για τη μουσική». Θα συμφωνούσες;

Και όμως, μου αρέσει πολύ και η μουσική που σε κάνει να χορεύεις, λατρεύω για παράδειγμα τους Funkadelic. Η μουσική είναι σίγουρα κάτι πολύ παραπάνω από κάτι που ακούμε όταν είμαστε θλιμμένοι. Η μουσική που γράφω είναι μελαγχολική γιατί έχω την τάση να γράφω τραγούδια όταν είμαι στα «κάτω» μου. Δεν είμαι καν σίγουρος ότι θα μπορούσα να γράψω ένα χαρούμενο τραγούδι, παρ’ όλο που έχω γράψει κάποια τραγούδια για αστείο, για να διασκεδάσουμε ή για να πειράξω φίλους. Νομίζω ότι θα υπάρχει πάντα η μελαγχολία γιατί αυτή είναι η φύση μας, η ζωή και ο θάνατος και σου προκαλεί αυτό το συναίσθημα η γνώση ότι δε μπορείς να ξεφύγεις από αυτήν.

Matt Elliott The Calm Before- Με τον μουσικό και φωτογράφο Ion (Γιάννη Παπαϊωάννου) είστε φίλοι. Η φωτογραφία του στο εξώφυλλο του άλμπουμ είναι απόλυτα συμβατή με την αισθητική και την αίσθηση που δημιουργούν τα τραγούδια. Υποθέτω ότι γνωρίζοντας τον, σκέφτηκες ότι έχετε πολλά κοινά, εκτός από κοινή αισθητική.

Όπως πάρα πολλά πράγματα σε αυτή τη ζωή η συνάντηση μας με τον ΙΟΝ ήταν μια απλή, καθαρή σύμπτωση! Τραβούσα φωτογραφίες του ουρανού και σκόπευα να τις χρησιμοποιήσω ως εξώφυλλο του άλμπουμ, αλλά δεν ήταν η ποιότητα που ήθελα, παρά το γεγονός ότι ο ουρανός εκείνη τη μέρα ήταν απίστευτος. Και ένα βράδυ ενώ χάζευα σε ένα γνωστό social network (;) έτυχε να δω μια φωτογραφία του. Του έστειλα μήνυμα και τον ρώτησα αν είχε τραβήξει ο ίδιος τη φωτογραφία και είπε ναι.

Από εκεί και πέρα ήταν σούπερ εύκολο και ευχάριστο να δουλεύουμε μαζί. Μάλιστα είχε προσφερθεί να μου δώσει δωρεάν τη φωτογραφία, αλλά αρνήθηκα γιατί πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να πληρώνονται. Δεν έχουμε ακόμα συναντηθεί, αλλά θα μοιραστούμε τη σκηνή όταν έρθω για τα gigs στην Ελλάδα. Ανυπομονώ να γνωριστούμε τελικά...

- Η φωνή σου, ο τρόπος που τραγουδάς... Πώς θα περιέγραφες σε κάποιον που δεν είχε ξανακούσει τη μουσική σου;

"Miserable/sad folk I guess".

- Υποθέτω ότι σου αρέσουν τα gigs και οι περιοδείες. Το ξέρεις ήδη ότι έχεις πολλούς, αφοσιωμένους fans στη Θεσσαλονίκη. Θέλω να μοιραστείς μαζί μας κάποια στιγμιότυπα από τα ταξίδια για συναυλίες.

Μου αρέσει πολύ να παίζω στην Ελλάδα. Μου αρέσουν όλα εκτός ίσως από την πτήση για να έρθω (αν και όταν ο καιρός είναι καλός είναι καλύτερη και η πτήση). Έχω πάρα πολλά όμορφα να θυμάμαι από τις εμπειρίες μου στη χώρα σας: για παράδειγμα το να κοιμάμαι ενώ γινόταν σεισμός, μια μύγα που γέννησε στη... σαλάτα μου, το να βάζει ένας άγνωστος τα δάχτυλα του στο φαγητό μου. Κυρίως όμως θυμάμαι τη ζεστασιά και τη γενναιοδωρία του ελληνικού κοινού και ότι με κάνει να νιώθω υπέροχα κάθε φορά που παίζω στη χώρα σας.

- Σε ποιες άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έπαιξες τελευταία; Παρόμοιες αξέχαστες... εμπειρίες;

Έπαιξα από τη Λισαβόνα μέχρι το Βρότσλαβ (πόλη της Πολωνίας), αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις ενδιάμεσα. Για την ακρίβεια είχα 18 shows σε 19 μέρες. Είναι ένα θαύμα ότι επιβίωσα! Πέρασα όμως πολύ καλά και με υποδέχτηκαν θερμά, όπου και αν πήγα. Μέχρι στιγμής αυτό το tour το απολαμβάνω. Μερικές φορές αγχώνομαι βέβαια και εννοείται πως είναι πολύ κουραστικό, αλλά ποτέ δε ξεχνώ πως είναι εκπληκτική αυτή η δουλειά.

- Έχεις άλλα σχέδια για ηχογραφήσεις καινούριου υλικού; Είτε σόλο, είτε με τους 3rd Eye Foundation;

Έχουμε ήδη ξεκινήσει το νέο 3rd Eye Foundation άλμπουμ από τον Ιανουάριο. Δουλεύουμε με τον David Chalmin και σε αυτόν το δίσκο και αυτό είναι σπουδαίο! Επίσης πέρυσι ξεκίνησα ένα project, για το οποίο έγραφα ένα τραγούδι κάθε περίπου 70 ημέρες. Υποθέτω αυτό θα είναι η βάση των τραγουδιών που θα περιλαμβάνονται στο επόμενο άλμπουμ μου.

- Χαίρομαι που θα σε δούμε ξανά στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη Matt. Θα σε δω στο Μύλο. Καλή αντάμωση.

Και εγώ χαίρομαι! Να προσέχεις!

 

Άκουσε: Mixtape For An Ongoing Existential Crisis - by Matt Elliott