May Roosevelt

Ο καθένας θεωρεί διαφορετικά πράγματα επικίνδυνα ή επώδυνα

Ο Κώστας Καρδερίνης άκουσε τη μουσική της για τα ποιήματα του Χριστιανόπουλου και έσπευσε να ερευνήσει το παρασκήνιο


May Μουσική συνύφανση σε 10 ποιήματα του Ντίνου Χριστιανόπουλου: βγάλε τη στολή σου, όταν σε περιμένω, στάξε μου το σάλιο σου, το έγκλημα της μοναξιάς, ρήμαγμα, απ' όλα τα αφηρημένα ουσιαστικά, καημένε Μακρυγιάννη να 'ξερες, όλο και πιο πολύ, σε πήρα να μ' επισκευάσεις, καινούργιο χιόνι πέφτει. Ο αργαλειός της May είναι η θερεμίνη ή το θέρεμιν όπως προτιμάει. Η ύφανση είναι γεωμετρική σα μικροκύκλωμα με μπλε γατένιο βραχυκύκλωμα. Η ποίηση... αλλά ας μας απαντήσει η ίδια γι' αυτήν.

- Πως γνώρισες τον Χριστιανόπουλο; Τι ήταν αυτό που σου έκανε εντύπωση στη γνωριμία αυτή;
Συνάντησα τον Ντίνο Χριστιανόπουλο τον Δεκέμβριο του 2010, στο σπίτι του. Ο σκοπός της επίσκεψής μου ήταν να ζητήσω την άδεια για να χρησιμοποιήσω τα ποιήματά του στη μουσική μου. Με εντυπωσίασαν οι ευγενικοί του τρόποι, κάτι που δεν συναντώ συχνά. Βγαίνει από το διαμέρισμά του και ανοίγει ο ίδιος την εξώπορτα της πολυκατοικίας. Με περιμένει κάθε φορά με μια λεμονάδα και ένα κέρασμα.

- Πως βλέπεις τον Ντίνο; Ως άνθρωπο, ως μετα-ποιητή παθών! Τι σας φέρνει κοντά;
Θαυμάζω τον ποιητικό του λόγο. Τον θεωρώ πρότυπο δημιουργικού ανθρώπου και εκτιμώ το πνευματικό του έργο συνολικά. Κοντά μας έφερε η Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα η γειτονιά μας.


Χριστιανόπουλος- Τι βάρυνε στην επιλογή αυτών των "loser" ερωτικών ποιημάτων; Γιατί αυτά κι όχι κάποια λιγότερο επώδυνα ή λιγότερο επικίνδυνα;
Ο καθένας θεωρεί διαφορετικά πράγματα επικίνδυνα ή επώδυνα. Θέλησα με τη μουσική να τονίσω κάποια άλλα στοιχεία της ποίησης του και να μη μείνω στη αρχική εντύπωση που μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον άσχετο με το έργο του η ευθύτητά του. Στέκομαι λοιπόν στην μοναξιά και στην υπαρξιακή του αγωνία, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα ερωτικά του ποιήματα αλλά και στα κοινωνικά σχόλια που αναγνώρισα σε αυτά. Με λίγη ευαισθησία παραπάνω και γνώση, ακόμα και αν δεν υπάρχουν κοινές εμπειρίες, είναι πολύ πιθανόν να μπορέσει κάποιος σήμερα να νιώσει και την έννοια του σφαγείου στο ποίημα "Βγάλε τη στολή σου". Ένα ακόμα κριτήριο επιλογής ήταν και η ηχητική απόλαυση της απαγγελίας των ποιημάτων, καθώς αντιμετώπισα την ομιλία του και σαν ήχο. Όλες οι μελωδίες έχουν στηθεί πάνω στον τόνο και τον ρυθμό της απαγγελίας του.

- Συνέργειες μουσικής-ποίησης δεν είναι συχνές, δεν είναι και σπάνιες [Δημουλά-Μικρούτσικος, Socos-Πουλίκας-Εγγονόπουλος, Σιγανίδης-Σαχτούρης, Μουρτζόπουλος-Λάσκαρης κ.α.] Τι διαφορετικό κομίζει αυτός ο δίσκος; Ποιος ο καλλιτεχνικός σου στόχος;
Θα έλεγα πως είναι αρκετά συχνές, και συγκεκριμένα με την ποίηση του Χριστιανόπουλου έχουν ασχοληθεί και οι Χατζιδάκις, Κουγιουμτζής και Σαββόπουλος. Το αν φέρνει κάτι το διαφορετικό μάλλον κατάλληλοι για να το κρίνουν είναι κάποιοι άλλοι, ίσως κάποιοι που έχουν ακούσει και όλα τα υπόλοιπα. Εμένα προσωπικά δεν με απασχολεί. Ο στόχος μου είναι η προσωπική μου έκφραση μέσα από τη μουσική με όσο το δυνατόν περισσότερη ειλικρίνεια, και στην προκειμένη, σεβασμό στο έργο του Χριστιανόπουλου.


Ντίνος- Ο Ντίνος ενέκρινε αυτήν τη συνύπαρξη; Υπήρξαν κάποιες ενστάσεις ή αντιρρήσεις;
Η αξία του έργου του Χριστιανοπούλου δεν επηρεάζεται από τις όποιες μελοποιήσεις έχουν γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον. Αυτό το γνωρίζει ο ίδιος και έτσι, όταν τον ρώτησα εάν μου επιτρέπει να χρησιμοποιήσω τα ποιήματα του, δέχτηκε. Όταν όμως τέλειωσα τις συνθέσεις, ήθελα να έχω την συναίνεσή του. Κυρίως γιατί δεν ήθελα να κυκλοφορήσω κάτι που ίσως να τον δυσαρεστούσε. Γι' αυτό, πριν τις τελικές ηχογραφήσεις, τον κάλεσα στο σπίτι μου ώστε να ακούσει τα κομμάτια και να μου πει εάν πιστεύει πως θα έπρεπε να το συνεχίσω. Ήρθε, μου είπε "συνέχισε" και έτσι ολοκλήρωσα το δίσκο.

- Γιατί προτίμησες να τον αφήσεις "άτιτλο";
Ο δίσκος έχει τίτλο ο οποίος περιγράφει ακριβώς το περιεχόμενο. Η ποίηση βρίσκεται μέσα.

- Αγαπάς τις γάτες όσο κι εκείνος; Τι σημαίνει το εντός γατίσιο πορτρέτο με το βλοσυρό βλέμμα;
Ήθελα την εικόνα μιας γάτας του Χριστιανόπουλου για το εξώφυλλο του δίσκου επειδή ξέρω πόσο τις αγαπάει και ότι του κρατάνε συντροφιά. Έτσι ζήτησα από τον ζωγράφο και γραφίστα Στέλιο Ψευτογκά να τη σχεδιάσει. Λίγο πριν την έκδοση άλλαξα γνώμη. Ήθελα μπλε χρώμα γι' αυτόν το δίσκο και μια πιο αφηρημένη μορφή γάτας για το εξώφυλλο.

- Μουσικά και υφολογικά, τον θεωρείς συνέχεια του Haunted; Που οφείλεται η επιμονή σου σε λαϊκά και βυζαντινά μέτρα και μοτίβα;
Το κοινό στοιχείο των τριών δίσκων που έχω εκδώσει είναι το θέρεμιν και γενικά μου αρέσει να κινούμαι μουσικά με ελευθερία. Η επιρροή των βυζαντινών στοιχείων στο δίσκο συνδέεται με το ψευδώνυμο του ποιητή (Χριστιανόπουλος), τη σχέση του με την εκκλησία και τη θρησκευτικότητα της ποίησής του. Γίνεται να διακατέχεται το έργο του από αυτή τη σχέση κι εγώ να αποκλείσω το στοιχείο αυτό; Πρόκειται λοιπόν για συνειδητή επιλογή και όχι για επιμονή.


May Cat- Αιθερόφωνο [ουδέτερο ελληνικό], θερεμίνη [θηλυκή ελληνοποίηση] ή θέρεμιν [ξενικό ουδέτερο]; Τι σε συναρπάζει σε αυτό το όργανο;
Μόνο θέρεμιν, μιας και έτσι λέγεται ο εφευρέτης του [Leon Theremin], όλα τα άλλα μου φαίνονται αυθαίρετοι νεολογισμοί. Εκτός από το ότι μοιάζει μαγικό, με συναρπάζει η δυσκολία του.

- Πως φαντάζεσαι τη ζωντανή εκτέλεση αυτών των συμφωνικών συνθέσεων;
Από την αρχή ο στόχος μου ήταν το ηχογραφημένο έργο. Δεν είχα οραματιστεί τη ζωντανή εκτέλεση του και δεν με ενδιέφερε. Η ζωντανή απόδοση της μουσικής ακριβώς όπως την ακούμε στο δίσκο είναι πρακτικά αδύνατη. Σε αρκετά κομμάτια θα χρειαζόταν δυο πιάνα, τέσσερις πιανίστες και μια ορχήστρα με θέρεμιν. Ίσως στο μέλλον να γίνει μια πιο αφαιρετική εκδοχή των συνθέσεων για να παιχτεί ζωντανά, αλλά δεν είναι στα άμεσα σχέδια μου.

- Το αδέσποτο "Δεν χωράω πουθενά" είναι δείγμα από άλλο πρότζεκτ;
Άκουσα αυτό το κομμάτι τυχαία σε ένα ταξί [Δε χωράς πουθενά], και την επόμενη μέρα το ηχογράφησα. Μου αρέσει που και που να διασκευάζω κομμάτια άλλων με το θέρεμιν για να αναδεικνύω με τον δικό μου τρόπο τις μελωδίες που μου αρέσουν σε αυτά.