Mechanimal

Οι ιδεολογίες δεν πεθαίνουν, μόνο οι άνθρωποι που τις γεννούν

To γκρουπ με το critically acclaimed ντεμπούτο, μιλάει στη Μαριάννα Βασιλείου για τον ήχο, τις εικόνες και τη σωτηρία.


Mechanimal - Αυτοαποκαλείστε "μηχανικό τέρας" ή "μηχανικό ηχητικό πλάσμα". Γιατί αυτή η περιγραφή;

Ο άνθρωπος ζει από την λογική του. Το ζώο ζει από τα δόντια του. Κάπως έτσι θα λέγαμε ότι και η μουσική μας μπορεί να γεννιέται μέσα από τις μηχανές, αλλά η ύπαρξή της στηρίζεται στο αυθόρμητο ένστικτο και σε αληθινά συναισθήματα ή πράξεις, τα οποία ουσιαστικά την ενσαρκώνουν και στις ζωντανές εμφανίσεις μας.

- Περιγράφετε τον ήχο σας ως "drone'n'roll". Μέσω ποιας δημιουργικής διαδικασίας καταλήξατε σε αυτόν;

Η μουσική μας είναι βασισμένη πάνω σε επαναληπτικές μελωδίες ή loops μονοφωνικών συνθεσάιζερ, πάνω σε ρυθμούς από vintage drum-machines και ηλεκτρικές κιθάρες που πλέουν μέσα σε μια fuzz παραμόρφωση. Αυτός ο συνδυασμός των ήχων δημιουργεί έναν μουσικό ηχητικό τοίχο, συχνά ένα πολύ σκληρό και αδιαπέραστο ισοκράτημα (drone). Στο μόνο που αφήνουμε περιθώρια να διαπεράσει αυτόν τον τοίχο είναι οι λέξεις, η ποίηση, ο προφορικός λόγος. Έτσι δημιουργείται ο ήχος των Mechanimal.

- Το άλμπουμ άνετα ακούγεται ως το soundtrack ενός αστικού τοπίου σε κρίση, όπως αυτό της Αθήνας. Πόσο έχει επηρεάσει την καλλιτεχνική δημιουργία η όλη κατάσταση;

Η Αθήνα ζει το σοκ του μέλλοντος. Αυτή είναι η σύγχρονη εικόνας της: μια πόλη σε κρίση, μια πόλη σε διπολική διαταραχή. Στη μια πλευρά βλέπεις μια πόλη όπου η τεχνολογία έχει νικήσει κατά κράτος την παράδοση και την προκατάληψη και στην άλλη όλα εκείνα τα στοιχεία ενός γενικότερου ελληνικού κοινωνικού συστήματος, το οποίο αδιάκοπα, κοπιαστικά και ανολοκλήρωτα, ενώ τόσα χρόνια προσπαθεί, δεν καταφέρνει να απαλλαγεί από την κατάρα του Σίσυφου. Παρά κάθε επίπονη προσπάθεια για όποια αλλαγή σε αυτό το τοπίο, αυτό που τελικά βιώνουμε (με μοναδικό τρόπο καθημερινά) είναι μια επάνοδος στο παρελθόν. Αντί να προχωράμε μπροστά, κάνουμε (διστακτικά) βήματα προς τα πίσω. Eμείς παρατηρούμε αυτό το πολιτικό παιχνίδι, χωρίς όμως να το αφήνουμε να δηλητηριάζει την καλλιτεχνική μας δημιουργία.


GP- Τα βίντεό σας θυμίζουν καλλιτέχνες όπως ο Χ.Ρ. Γκίγκερ (στο "Dead Roach Blues") και ο Ρίτσαρν Κερν (στο "Motorik"). Αποτελούν όντως επιρροές σας; Ποιοί σας έχουν εμπνεύσει ως Mechanimal;

Για τον Χ.Ρ. Γκίγκερ θα συμφωνήσουμε, όσο για τον Ρίτσαρντ Κερν, μας αρέσει μόνο για τα ασπρόμαυρα underground ταινιάκια του κι όχι για τις φανταχτερές τσόντες που έχει κάνει για να γεμίσει λευκώματα του Taschen. Μερικά ονόματα που έχουν παίξει με τη φαντασία μας είναι οι Λεονάρντο ΝταΒίντσι, Γουίλιαμ Μπλέικ, Ισιντόρ Ντυκάς, Ου.Μπ. Γέιτς, o Φραντς Κάφκα, o Ζωρζ Μπατάιγ, o Πωλ Ελυάρ, ο Γκιγιώμ Απολιναίρ, o Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, o Γουώλτ Ντίσνεϊ, o Γουίλιαμ Σ. Μπάροουζ, o Χάρρυ Κριούς, ο Τζόζεφ Μπόις, o Χάντερ Σ. Τόμσον και ο Τζ. Τζ. Μπάλαρντ.

- Η Αγγελική Βρεττού, η οποία επιμελείται τα βίντεο στα live, αναφέρεται ως μέλος του συγκροτήματος. Μπορεί το οπτικό κομμάτι των Mechanimal να αποκοπεί από τη μουσική τους ή αποτελεί αναπόσπαστο σύνολο με τη μουσική;

H Αγγελική είναι υπεύθυνη για το ντύσιμο της σκηνικής παρουσίας των Mechanimal με εικόνες. Χρησιμοποιεί ένα κολάζ από δικές της αυθεντικές κινούμενες εικόνες μαζί με αποσπάσματα από arthouse κινηματογράφο, ιστορικά ντοκιμαντέρ ή απίθανα b-movies και συνθέτει ένα μοναδικό, κάθε φορά, βίντεο κάδρο το οποίο προβάλλετα πίσω μας, όση ώρα παίζουμε. Αυτή η σύνθεση εικόνων γίνεται πάντα βασιζόμενη στην μουσική μας. Οπότε, η Αγγελική λειτουργεί κι αυτή ως τέταρτο μέλος ενός σχήματος, γιατί οι Mechanimal δεν είναι ακριβώς μια μπάντα. Είναι κάτι που μοιάζει περισσότερο με καλλιτεχνικό πρότζεκτ, το οποίο ενώ χωράει ή αντέχει κι άλλες εικαστικές επεμβάσεις, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τα στοιχεία που ορίζουν την υπάρχουσα μορφή του.

- Στο "Dead Roach Blues" λέτε: "I need a guy to tell me where I stand/ Cause all the stuff you taught us doesn't amount to shit". Σε μια εποχή που όλες οι ιδεολογίες φαίνεται να έχουν πεθάνει, υπάρχει κάτι στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε;

Οι ιδεολογίες δεν πεθαίνουν, μόνο οι άνθρωποι που τις γεννούν. Αλλά πέρα απ' αυτό, και χωρίς καμία θρησκευτική υπόνοια ή χροιά, αν υπάρχει κάτι που μπορεί να μας σώσει, τότε αυτό είναι η αληθινή και ανιδιοτελής αγάπη. Τίποτα άλλο.

- Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να συνεχίσουμε τις ζωντανές μας εμφανίσεις, να κυκλοφορήσει το πρώτο μας άλμπουμ στο εξωτερικό και να ξεκινήσουμε, σύντομα, τις ηχογραφήσεις για το επόμενο δισκογραφικό μας βήμα.