Μίκρο

Mic-ro συνέντευξη

Βρισκόμαστε στο παραπέντε, και πάει ήδη στο ακριβώς, πριν ο νέος τους δίσκος βγει στις προθήκες. Ιδανικότερη στιγμή για μια κουβέντα μαζί τους δε θα μπορούσε να υπάρξει. Για τα καθέκαστα... Της Μαρίας Δαμιανίδου


Mikro1Πολλά ελληνικά ονόματα του μουσικού χώρου έχουν επισκεφτεί το εξωτερικό για κάποιες συναυλίες, αλλά τα πράγματα μείνανε εκεί, ίσως και εντός ομογένειας. Οι περισσότεροι λένε πως ένα γκρουπ που έχει ελληνικό στίχο είναι καταδικασμένο να παραμείνει η μουσική του, ή η αναγνωρισιμότητά του, εντός ελληνικών συνόρων. Με σας δεν έγινε το ίδιο, ασχολήθηκαν μαζί σας ραδιοφωνικοί παραγωγοί στο εξωτερικό όπως διάβασα στο site σας. Ισχύει λοιπόν ή δεν ισχύει, το ότι με ελληνικό στίχο δεν μπορεί να κάνει κάποιος μουσική καριέρα στο εξωτερικό;

Είναι αλήθεια ότι όσοι καλλιτέχνες προσπάθησαν να γίνουν γνωστοί στο εξωτερικό με ελληνικό στίχο δεν μπόρεσαν να πετύχουν πολλά πράγματα. Εμείς, πάντως, στις συναυλίες μας στην Αγγλία και κυρίως στο Λονδίνο, είδαμε κόσμο που δεν ήταν αποκλειστικά ελληνικής καταγωγής. Υπήρχαν βέβαια και Έλληνες που σπούδαζαν εκεί, αλλά υπήρχε και πολύς κόσμος που ήρθε από περιέργεια για μια φρέσκια ηλεκτρονική πρόταση. Δεν πιστεύουμε ότι η ελληνική γλώσσα δεν μπορεί να έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό. Εξάλλου, είδαμε και συγκροτήματα, όπως τους Sigur Ros, τους γιαπωνέζους Piccicato 5, τους Air, να μιλάνε τη μητρική τους γλώσσα. Στο εξωτερικό αυτές οι γλώσσες και τα ελληνικά ακούγονται εξωτικές. Παρόλα αυτά, ο αγγλικός στίχος είναι πιο global πάντα και το βασικό είναι ότι όλοι πλέον καταλαβαίνουν το νόημα των στίχων. Για το λόγο αυτό και μείς αποφασίσαμε στο καινούργιο album μας να συμπεριλάβουμε και τραγούδια με αγγλικό στίχο.

Είχατε γράψει μουσική για την παράσταση "Τα Φτερά του Έρωτα;" Την παράσταση την είχα δει, θυμάμαι όμως πως ακουγόταν μέσα στο λεωφορείο η μουσική από την ταινία του Wenders, αλλά το δελτίο τύπου έγραφε πως η μουσική ήταν των Μίκρο, γράψατε κάποιο κομμάτι που δεν πρόσεξα, ή δεν θυμάμαι, ή έγινε κάποιο λάθος στο δελτίο τύπου;


Mikro2Στα "Φτερά του Έρωτα", ανάμεσα σε άλλα, ακουστήκανε και τραγούδια των ΜΙΚΡΟ από προϋπάρχουσες δισκογραφικές κυκλοφορίες. Δεν γράψαμε όμως μουσική για αυτήν την παράσταση.

Οι Μίκρο είναι κάτι σα διοχέτευση της δημιουργικής σας ανάγκης ή το κυρίως επάγγελμά σας; Εννοώ, χρειάστηκε να ασχοληθείτε με κάτι άλλο συμπληρωματικά, επειδή το γκρουπ δε σας κάλυπτε σε επίπεδο οικονομικών απολαβών;

Οι ΜΙΚΡΟ είναι πρώτα απ' όλα το πάθος μας για τη μουσική. Όλα τα άλλα έπονται και προκύπτουν αβίαστα. Δεν είναι η βασική μας επαγγελματική δραστηριότητα, γιατί δεν μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς για τη δισκογραφία και τη γενικότερη οικονομία μας.

Με τι ασχολείστε ως βασική επαγγελματική δραστηριότητα;

Ασχολούμαστε κατά κύριο λόγο με τη μουσική, κάνοντας παραγωγές και ενορχηστρώσεις. Παράλληλα, δημιουργούμε videoclips και ασχολούμαστε με το web design. Επίσης, παίζουμε ως djs και κάνουμε remixes. Με 2 λέξεις βασική επαγγελματική δραστηριότητα κατά μέσο όρο είναι το hardware και οι υπολογιστές μας!

Είχα διαβάσει στο cd σας το "Τέλος του Κόσμου" πως τις πρώτες ευχαριστίες σας τις απευθύνατε στους γονείς σας. Σας στήριξαν σ' αυτή σας την επιλογή μουσικής καριέρας;

Είμαστε τυχεροί και οι 4 γιατί είχαμε από την αρχή την απόλυτη υποστήριξη των οικογενειών μας σ' αυτό που πιστεύουμε πως έχουμε να δώσουμε την ψυχή μας. Πάντα θα τους ευχαριστούμε για αυτήν τους τη στήριξη, γιατί η μουσική ως δρόμος μπορεί άνετα να παρερμηνευτεί από ένα γονέα ως κάτι εφήμερο, μη προσοδοφόρο, ανασφαλές. Παρόλα αυτά, εμείς καταφέραμε να καθησυχάσουμε τις όποιες μελλοντικές ανησυχίες τους και δείξαμε με την πορεία μας ότι είμαστε σοβαροί στις προθέσεις μας. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να τους έχουμε στο πλευρό μας.


Mikro4Ποια η γνώμη σας για τη μουσική σκηνή στην Ελλάδα; Τι υπάρχει και σε ποιο ποσοστό, τελικά, στο ελλαδικό τοπίο, ηλεκτρονική μουσική, rock, hip hop, έντεχνη, ή σκυλάδικη;

Με μεγάλη μας λύπη βλέπουμε, χωρίς να μπορούμε να εξηγήσουμε, τη στροφή της νεολαίας στη φτηνή διασκέδαση, στα hits με ημερομηνία λήξεως, στα λαϊκο-πόπ, σκυλάδικα που σέρνουν από πίσω τους μια ολόκληρη υποκουλτούρα, η οποία τρέφεται από τη μαζική συσσώρευση στα νυχτερινά μπουζουκομάγαζα. Αυτή είναι η θλιβερή πλειονότητα στην Ελλάδα. Από κει και πέρα, ακολουθούν η έντεχνη και ροκ μουσική, η hip-hop και η ηλεκτρονική, που τελευταία αρχίζει να έχει απήχηση σε μεγαλύτερο ποσοστό κόσμου.

Η συνεργασία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου πώς προέκυψε;

Είχαμε συνεργαστεί μαζί της στην ενορχήστρωση τραγουδιών της και σε συνδυασμό με τη διασκευή γνωστών ελληνικών κομματιών που είχαμε κάνει, δημιουργήθηκε αυτή η συνεργασία μέσω του MAD TV. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πάντρεμα έντεχνης και ηλεκτρονικής μουσικής, μέσα από remixes με ελληνικό και αγγλικό στίχο, που παρουσιάστηκε live στο 3ο secret gig που προβλήθηκε από το μουσικό κανάλι.

Σας έχουν "θάψει" μουσικοκριτικοί στην όλη σας πορεία; Και σε ποιο βαθμό θα σας απασχολούσε μια αρνητική κριτική;

Φυσικά, κριτικές έχουν γίνει με κάθε τρόπο στην όλη πορεία μας, είτε με αρνητικά λόγια είτε με θετικά. Δε μας απασχολούν τόσο οι αρνητικές κριτικές στα φυσιολογικά πλαίσια. Αυτό που μας στεναχωρεί είναι οι κακοπροαίρετες κριτικές, οι ειρωνικές και οι κακόβουλες που μας θίγουν σε προσωπικό επίπεδο.


MikroΈμαθα πως τώρα ετοιμάζετε την επόμενη νέα σας δουλειά. Θέλετε να πείτε κάτι γι' αυτήν; Πότε θα κυκλοφορήσει;

Ναι, είναι αλήθεια ότι το νέο μας album είναι πλέον έτοιμο και πρόκειται να κυκλοφορήσει στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Περιέχει 14 ξεχωριστά και δυναμικά τραγούδια που αντανακλούν τους ρυθμούς της σημερινής εποχής. Είναι πιο ηλεκτρονικός, με λιγότερες κιθάρες, στίχους στα ελληνικά και στα αγγλικά και μια ευδιάκριτη ανεβασμένη διάθεση. Δε θα ξεκολλάει από το player σας!

Κατοικείτε οι περισσότεροι στην Θεσσαλονίκη. Τι είναι αυτό(α) που σας πνίγουν σ΄ αυτήν την πόλη και μπορεί να περνάει κάποιες φορές από το μυαλό σας να την εγκαταλείψετε, επιλέγοντας ως εναλλακτική κατοικία την Αθήνα; Ή δεν ισχύει για σας κάτι τέτοιο;

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν μας προβλημάτισε ποτέ. Είναι ο 1 από τους 4 κάτω και αυτό αρκεί. Εξάλλου, όπου και να 'σαι μέσω internet μπορείς να επικοινωνείς με τον κόσμο και να συνάπτεις συνεργασίες. Σίγουρα η Αθήνα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες και υπάρχουν πληθώρα επιλογές για διασκέδαση, αλλά δεν έχουμε σκεφτεί να εγκαταλείψουμε την Θεσσαλονίκη, όσο και αν υπάρχουν πράγματα που μας προβληματίζουν σ' αυτήν την πόλη, υπάρχουν άλλα τόσα που μας κρατάνε κοντά της.

Ποιον, ποια, ή τι θα θέλατε τώρα "να κοιτάζατε στα μάτια και να γίνονταν κομμάτια;"

Πολλά πράγματα. Τη σαθρή κοινωνία, τις ψεύτικες υποσχέσεις, τους αρχηγούς κρατών, που τους ενδιαφέρει μόνο η τσέπη τους και όχι το κοινό καλό, που σπέρνουν το θάνατο για αστείο. Θα θέλαμε να γίνουν κομμάτια τα κολλημένα μυαλά των ανθρώπων που προσπαθούν μέσα από ρόλους και τίτλους να επιβληθούν. Την ψευτιά και την υποκρισία, την εκμετάλλευση και η λίστα δεν έχει τέλος στα πράγματα που μας στεναχωρούν και μας προβληματίζουν. Δεν υπάρχει, όμως, άλλη λύση από το να ευαισθητοποιηθούμε και εμείς μέσα από τους στίχους μας, το δηλώνουμε αυτό ξεκάθαρα.
_ _ _ _

Στο myspace των Μίκρο μπορείτε να ακούσετε 5 από τα τραγούδια του νέου album.