Στην κοιλιά του κήτους
Μια συνομιλία με το Θοδωρή Ρέλλο
Ο καινούριος δίσκος των Mode Plagal κυκλοφόρησε στην εκπνοή του 2010. Λίγο ακόμα και θα έκλειναν δέκα χρόνια από τότε που ο Δημήτρης Κάζης βαθμολογούσε τον τρίτο τους δίσκο μ' ένα ολοστρόγγυλο δεκάρι. Σ' όλο αυτό το διάστημα, το ξεχωριστό αυτό συγκρότημα δεν σταμάτησε να δίνει δυναμικά το παρόν σε συναυλίες εντός κι εκτός Ελλάδας καθώς και σε συνεργασίες με άλλους μουσικούς.
Επειδή μου λείπει η αντικειμενικότητα για να πω παραπάνω επί του θέματος, αφήνω τον Θοδωρή να μας περιηγήσει στα μονοπάτια της καινούριας τους δουλειάς.
Μετά από κοντά δέκα χρόνια αναμονής, κυκλοφόρησε ο πολυαναμενόμενος νέος σας δίσκος "στην κοιλιά του κήτους". Πες μας κατ' αρχήν λίγα λόγια για τον τίτλο. Πώς προέκυψε;
Την δεκαετία που πέρασε κυκλοφορήσαμε δύο δισκογραφικές συνεργασίες - με το συγκρότημα Βόσπορος (Του Βοσπόρου το Πέρα) το 2003 και με τους Χαϊνηδες (Η Κάθοδος των Σαλτιμπάγκων) το 2008. Επτά τρίωρες live ηχογραφήσεις με γνωστούς τραγουδιστές και τραγουδοποιούς στον Σταυρό του Νότου το 2005 και ένα live Mode Plagal 2006 δεν δημοσιεύτηκαν γιατί ίσως περίμεναν την έκδοση του εν λόγω CD του οποίου αρχικά ο τίτλος ήταν "όλα αυτά που δεν ζήσαμε". Τελικά ο τίτλος άλλαξε.
Το κομμάτι "η μόνη σίγουρη οδός παραγωγής ευπόρων" (όπου την ηρωίδα την καταπίνει ένα ψάρι) μπήκε πρώτο στη σειρά ως επίκαιρο μετά τις πολιτικοοικονομικές αλλαγές και την εμπλοκή μας με το ΔΝΤ και τα διεθνή κέντρα εξουσίας που θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με το κήτος και η πολιτιστική συσκότιση με την κοιλιά του που μέσα εκεί χωνεύονται αφομοιώνονται και μεταλλάσσονται πρόσωπα και πράγματα τα αιώνια και καθημερινά, σαν ένα σκοτεινό πεπρωμένο.
Σ' αυτόν τον δίσκο παρατηρούμε μια αγαστή ισορροπία ανάμεσα σε τραγούδια με φωνητικά (όπως στην δεύτερη και τρίτη κυκλοφορία σας) και σε ορχηστρικές αναζητήσεις (οι οποίες παραπέμπουν στον πειραματισμό του πρώτου). Ήταν μια συνειδητή επιλογή αυτό;
Το concept του δίσκου ήταν να φέρει ο καθένας μας πρωτότυπες συνθέσεις που θα παίζαμε και θα ενορχηστρώναμε όλοι μαζί. Το υλικό που συγκεντρώθηκε αποτελούν:
τα μαθήματα πολιτικής οικονομίας στο Η Μόνη Σίγουρη Οδός (Παραγωγής Ευπόρων)
το σπασμένο τηλέφωνο στις επικοινωνίες στο Ο Βίος Παναγιώτου από την Φαύστα του Μπόστ
όλα αυτά που δεν ζήσαμε στο τραγούδι: Ο Κύκλος από το ομώνυμο ποίημα του Τάκη Συρέλλη
η εξομολόγηση μιας φλογερής καρδιάς του Ντοστογιέφσκι στο Ντόστο
ένα ερωτικό παραδοσιακό τραγούδι Η Πούλια και
ένα Γράμμα μιας αδύνατης σχέσης.
Τα παραπάνω εναλλάσσονται με ορχηστρικά θέματα, κομμάτια και αυτοσχεδιασμούς με υλικό από το μουσικό μας DNA.
Πώς θα περιέγραφες εσύ τον δίσκο;
Σαν μια Συλλογή.
Όπως ανέφερες, ονόματα όπως Μποστ, Ντοστογιέφσκι και Τάκης Συρέλλης σας δανείζουν τις λέξεις σ' αυτήν την κυκλοφορία. Η λογοτεχνία φαίνεται να αποτελεί μια πρωταρχική πηγή έμπνευσης για τους Mode Plagal αλλά και τις προσωπικές δουλειές σου. Συμφωνείς;
Ο λόγος γεννάει κι επινοεί εικόνες. Η μουσική δεν επινοεί - γίνεται η εικόνα. Κάποιες φορές ο λόγος αντιμάχεται το Διονυσιακό στοιχείο της μουσικής. Η μουσική από την άλλη, κάποιες φορές αντιμάχεται την μουσικότητα του λόγου. Και τα δυο είναι σκληρά σαν την πέτρα το ξύλο η οτιδήποτε άλλο. Αν δεν σκαλιστούν, αν δε λειανθούν, δεν μπαίνουν σε ακολουθία. Τα κακά τεχνάσματα σκαρώνονται εύκολα. Τα καλά εκείνα που σε βοηθούν να πεις αυτό που νομίζεις ότι θέλεις να πεις, αυτά συνεχίζεις να τα μαθαίνεις. Κάπως έτσι μεταχειρίζομαι τους ήχους και ο λόγος είναι μια αρχή, μια αφορμή.
Στο δίσκο η μπάντα έχει έναν εκπληκτικά δεμένο και αβίαστο ήχο. Πώς βιώσατε εσείς τη διαδικασία δημιουργίας του, σε σχέση με τους προηγούμενους δίσκους;
Το υλικό ηχογραφήθηκε κατά περιόδους. Οι βάσεις τον χειμώνα του 2008, κάποιες διορθώσεις περιστασιακά το 2009, οι φωνές και οι μίξεις το φθινόπωρο του 2010. Ο δίσκος αυτός τρέναρε σαν να μην ήθελε να ολοκληρωθεί, καθότι η δημιουργικότητα του καθενός μας είχε να κάνει και με τις "δουλειές των άλλων" και με άλλες συλλογικότητες. Αυτό τελικά λειτούργησε θετικά. Το υλικό μας σαν να πήρε τον χρόνο του ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητες και εμείς πιο ώριμοι ως προς αυτό, χωρίς δεύτερες σκέψεις και ερωτήματα τύπου τι είναι αυτό - καλό κακό, αρεστό η όχι, εμπορικό η μη - ολοκληρώσαμε την διαδικασία, έχοντας εξαιρετικούς συνεργάτες.
Ποιες είναι οι επόμενες ευκαιρίες για ν' ακούσουμε ζωντανά τα τραγούδια του καινούριου δίσκου;
6 Ιανουαρίου θα κάνουμε μια παρουσίαση του δίσκου στο Τaf. Στις 8 παίζουμε στην Κέρκυρα, στον "ΕΠΤΑ Τεχνών Τόπο".
Ευχαριστούμε!
Taf: Νορμανού 5, Μοναστηράκι, τηλ. 210-3238-757
ΕΠΤΑ Τεχνών Τόπος: Βιρός, Κέρκυρα, τηλ. 26610-31941