Mohammad

Είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικοί

Μαθαίνουμε αν η εμπειρία διευκολύνει τη δημιουργία, τι τους κρατάει μουσικά ζωντανούς, για ποιες λειτουργίες αδιαφορούν, αν ακούνε όλοι οι ακροατές τα ίδια στη μουσική τους κλπ. Του Άρη Μπούρα


MhmmdΑπό τις πιο ενδιαφέρουσες συμπράξεις τα τελευταία χρόνια στην ελληνική μουσική σκηνή, οι Coti K, ILIOS και Νίκος Βελιώτης, συνδυάζουν την πολύχρονη εμπειρία τους διεισδύοντας σε μακροσκελείς συνθέσεις, που φαντάζει αδιανόητο να μην ακινητοποιήσουν ή αναστατώσουν τα εσώψυχα σου. Με αφορμή τις επερχόμενες συναυλίες τους σε Θεσσαλονίκη (08.05.2014 COO Basement) και Αθήνα (14.05.2014 Six D.O.G.S.), αφήσαμε τις λέξεις να συμπληρώσουν την εικόνα γύρω από τη σκοτεινή και δύσβατη φορές μουσική τους.

Πώς ξεκινάει συνήθως η διαδικασία σύνθεσης ενός κομματιού και πώς συνεργάζεστε μεταξύ σας έως ότου καταλήξετε στο τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα;

Τα κομμάτια ξεκινάνε στις πρόβες μας. Ανά πάσα στιγμή είμαστε σε κατάσταση ηχογράφησης. Όταν ξεκινάμε κάτι καινούργιο συνήθως ξοδεύουμε πολλές ώρες πάνω σε αυτό, για να ανακαλύψουμε τις πιο πολλές φορές ότι δεν μας ικανοποιεί και ξεκινούμε πάλι από το μηδέν. Συνήθως αυτή η δεύτερη προσέγγιση φέρνει και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικοί και αναπτύσσουμε τα κομμάτια μέχρι να υπάρχει ομοφωνία ως προς το αποτέλεσμα και από τους τρεις μας.

Και τα τρία μέλη των Mohammad διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και μετράνε μια πολύχρονη πορεία στα μουσικά δρώμενα. Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει περισσότερο από το ξεκίνημα σας και τι σας απογοητεύει στη σημερινή εποχή με τα νέα υπαρκτά δεδομένα;

Δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις στη μουσική όταν έχεις πάντα την ίδια όρεξη και ενέργεια για δουλειά. Δεν γκρινιάζουμε και δεν μας απογοητεύει κάτι ιδιαίτερα ως προς το δημιουργικό μέρος.


Mhmmd2Η οικονομική κρίση και η κοινωνική αστάθεια γεννάει ιδέες; Προσφέρεται γόνιμο έδαφος για δημιουργικότητα ή πρόκειται για έναν ακόμη μικρό αστικό μύθο; Πώς βιώνετε τα τελευταία χρόνια την υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και πώς επηρεάζει τη σχέση σας με τη μουσική;

Δεν αρχίσαμε τη μουσική (τη δεκαετία του '80) σε περίοδο υποτιθέμενης ευμάρειας, με αποτέλεσμα αυτή η σημερινή οικονομική κρίση που αναφέρεις να μην μας επηρεάζει. Η κοινωνική αστάθεια παίζει τον ρόλο της ίσως σε δημιουργικό επίπεδο και έτσι γίνονται χίλια πράγματα γύρω μας, αλλά μουσικά αυτό δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο στο τι θα βγει.

Υπάρχουν άνθρωποι όπου το μόνο πράγμα που τους προσφέρει ευχαρίστηση στη ζωή - έστω πρόσκαιρη - είναι η μουσική. Ποιες εγκεφαλικές λειτουργίες θέλετε να δραστηριοποιούνται στους ακροατές με τις συνθέσεις σας; Η μουσική επηρεάζει θετικά την ανθρώπινη συμπεριφορά;

Η μουσική καθεαυτή δεν επηρεάζει ούτε θετικά, ούτε αρνητικά την ανθρώπινη συμπεριφορά, ο καθένας την λαμβάνει διαφορετικά. Σίγουρα αυτό συμβαίνει και με τη δική μας μουσική, δεν ασχολούμαστε - και δεν μας ενδιαφέρουν - με τις εγκεφαλικές λειτουργίες κανενός.

Μουσικές ευφυΐες που πιστεύετε πως επηρέασαν καταλυτικά τη δική σας μουσική κατάρτιση;

Όλοι οι ήχοι που τραβούν την προσοχή μας, εμπεριέχουν μία μικρότερη ή μεγαλύτερη μουσική ευφυΐα που μας επηρεάζει, τις πιο πολλές φορές καταλυτικά. Είναι μια συνεχής διαδικασία διαμόρφωσης και ανα-διαμόρφωσης που πιστεύουμε μας κρατάει μουσικά ζωντανούς.


Mo PoΘόρυβος ή μελωδία;

Είναι το ίδιο πράγμα. Με τους Mohammad - ιδιαίτερα στις τελευταίες 2 κυκλοφορίες - έχουμε (για τα δικά μας δεδομένα) ένα τεράστιο φορτίο μελωδίας. Είμαστε σίγουροι όμως ότι υπάρχουν ακροατές που νομίζουν ότι ακούνε μόνο θόρυβο. Μια χαρά.

Ποιους καλλιτέχνες και μουσικούς θα ξεχωρίζατε αυτή τη στιγμή εντός ελλαδικού χώρου;

Δεκάδες σχήματα και καλλιτέχνες, υπάρχει πολύ φασαρία. Δεν είναι ωραίες οι λίστες με τα καλύτερα. Ας πούμε ότι υπάρχει ένας σχετικός οργασμός, με ότι αυτό συνεπάγεται σε βάθος χρόνου.

Η συνεργασία σας με τον Bill Kouligas και την Pan Records πώς προέκυψε;

Γνωριζόμαστε χρόνια. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να υπάρξει και συνέχεια στη συνεργασία αυτή.

Ηχογραφείτε τίποτα καινούριο αυτήν την περίοδο; Σχέδια και πλάνα για το προσεχές μέλλον;

Ετοιμάζουμε μια νέα τριλογία, το πρώτο μέρος είναι έτοιμο και θα κυκλοφορήσει αυτόν τον μήνα και τα άλλα δύο μέχρι το τέλος 2014, αρχές 2015. Και βέβαια συναυλίες με όλο αυτό το υλικό.

Τι μουσικό και τεχνικό εξοπλισμό χρησιμοποιείτε συνήθως στις συναυλίες σας και τι να περιμένουμε από τις επερχόμενες εμφανίσεις σας;

Παίζουμε με όργανα δικής μας κατασκευής και έχουμε καταλήξει σε αυτά μετά από μια έρευνα στον ήχο που θέλουμε, αλλά και στις πρακτικές ανάγκες όσον αφορά τα ταξίδια, την τεχνική κάλυψη στις συναυλίες και την ανάγκη για μεταφορά του ίδιου ήχου που υπάρχει στις ηχογραφήσεις μας, στις συναυλίες.