Moon Duo

Με τα μάτια ψηλά στον ουρανό

Έρχονται να απολαύσουν τα δύο πράγματα που λατρεύουν στην Ελλάδα. Της Εύας Κουσιοπούλου

Παίζουν ένα δικό τους, χαρακτηριστικό psych/space rock καταφέρνοντας σε μια επταετία (δημιουργήθηκαν το 2009 στο San Francisco από τους  Ripley Johnson και Sanae Yamada) να αποκτήσουν αφοσιωμένο κοινό σε Ευρώπη και Αμερική, ανάμεσα στους fans της νέας ψυχεδελικής σκηνής. Ο τελευταίος τους δίσκος, "Shadow of The Sun" κυκλοφόρησε και πάλι στη Sacred Bones Records και είναι ίσως ο πιο χορευτικός.

Η Sanae των Moon Duo απάντησε  στις ερωτήσεις του Mic.gr σε μια περίοδο που το σχήμα ετοιμάζεται για  ευρωπαϊκή περιοδεία και δουλεύει το νέο δίσκο.

Έχω ψιλοβαρεθεί τις στάνταρ δημοσιογραφικές ερωτήσεις, αλλά και τις «κάπως ψαγμένες» και την προετοίμασα για κάποιες πιο σουρεάλ. Θα το επαναλάβω γιατί τα αποτελέσματα έχουν ενδιαφέρον. Νομίζω.

Στις 5 Ιουνίου θα τους δεις live στη Θεσσαλονίκη σε μια Modern Motorik Day με τους Mechanimal  και  τους Beyond The Blackout. Δεν τους χάνεις!

 

Shadow of the Sun- Το όνομα του γκρουπ είναι Moon Duo, o τίτλος του τελευταίου σας δίσκου είναι "Shadow of the Sun"... Είστε απλώς ρομαντικοί, σας ενδιαφέρει η αστρολογία (!), θέλατε να γίνετε αστροναύτες όταν μεγαλώσετε; Ή τι έχει τέλος πάντων το σύμπαν ή το διάστημα που σας κάνει να τρελαίνεστε;

Η αλήθεια είναι, τώρα που το σκέφτομαι, ότι ήθελα να γίνω αστροναύτης όταν μεγαλώσω - ήθελα να ταξιδέψω στα αστέρια. Νομίζω ότι ο νυχτερινός ουρανός είναι το πιο όμορφο πράγμα στο σύμπαν.

- Τι είδους… ζημιά προκαλεί ένα σπουδαίο gig στο κοινό; Έχεις βρεθεί ποτέ σε τέτοιο live ή gig που να σε κατέστρεψε; (για παράδειγμα το δικό σας live στο Primavera ’11 με έστειλε!)

Αυτή η «ζημιά» είναι κάτι πολύ προσωπικό, είναι διαφορετικό για τον καθένα. Υπάρχουν πολλά είδη μουσικής που μου έκαναν ζημιά (με την καλή έννοια) αλλά δεν είμαι καλή στο να κάνω λίστες. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα που άκουσα και μου προξένησε τέτοια έντονα συναισθήματα ήταν οι Sonics πέρσι στη Μαδρίτη. Τα σπάσανε!

- Πες μου μια μικρή ιστορία ή τι σου έρχεται πρώτα στο μυαλό όταν διαβάζεις τις παρακάτω λέξεις ή τα ονόματα καλλιτεχνών:

Stanley Kubrick - Tο παλλόμενο μάτι
Χορός - Ναι
Stereolab - Ο ναός των πλήκτρων
Πειραματικό - Τα πάντα
Dark side of the Moon - Καπνίζοντας χόρτο στο γυμνάσιο
Χειροκρότημα - Για ποιόν;
Hawkwind - Silver Machine
Χρήμα - Πολύ ισχυρό
Alan Vega - Μέγιστη έμπνευση
Wooden Shjips - Εκεί που άρχισαν όλα
Jim Jarmusch - Stranger Than Paradise
Mechanimal - Ανυπομονώ

- Πόσες διαφορές θα μπορούσε κανείς να εντοπίσει στο πρόσφατο άλμπουμ σας συγκρίνοντας το με το Killing Time Ep  του 2009;

Μερικές πλευρές της μουσικής μας έχουν αλλάξει και μερικές παραμένουν σταθερές. Μας άρεσε πάντα η επανάληψη και αυτό, θα μπορούσε κανείς να πει, είναι η καρδιά της μουσικής μας. Προσπαθήσαμε ωστόσο να υπάρχουν και διαφορές μεταξύ των δίσκων, κυρίως όμως σε σχέση με το πώς συλλαμβάνουμε την ιδέα του άλμπουμ. Πιστεύω πως ο ήχος μας εξελίσσεται και γίνεται πιο πυκνός και πολύπλοκος, παρ΄ όλο που όλο αυτό με την αρχή της επανάληψης συνεχίζεται. Αντί να διευρυνθούμε, να αναπτυχθούμε προς τα εξωτερικά ερεθίσματα, προσπαθούμε να κοιτάξουμε προς τα μέσα, στον εαυτό μας.

Moon Duo- Πες μας για τις ηχογραφήσεις. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση μπαίνοντας στο στούντιο; Είχατε ένα συγκεκριμένο ήχο στο μυαλό σας όταν αρχίσατε να ηχογραφείτε το "Shadow of the Sun";

Όχι! Δεν είχαμε κανέναν ήχο στο μυαλό μας - και αυτό ήταν το πιο ενδιαφέρον στην όλη διαδικασία. Πειραματιστήκαμε με διάφορα, μας πήρε κάποιο χρόνο να καταλήξουμε στην ταυτότητα, στο περιεχόμενο αυτού του δίσκου. Όταν γράφουμε ένα δίσκο έχουμε μία τάση να ανταλλάσουμε συνεχώς γνώμες, να αλλάζουμε απόψεις. Ο Ripley κάνει ένα  demo με τα riffs της κιθάρας και τα beats και εγώ στήνω έτσι το μπάσο και τα πλήκτρα γύρω από αυτόν τον ήχο και μετά τα εμπλουτίζουμε και τα ολοκληρώνουμε στο στούντιο. Στο 'Shadow Of The Sun' περάσαμε πολύ περισσότερο χρόνο στο στούντιο, από ότι κάναμε παλιά και ήταν σπουδαία.

- Πόσο δύσκολο είναι να δουλεύετε μαζί με τον Ripley μετά από όλα αυτά τα χρόνια; Έχετε για παράδειγμα τους ίδιους ρυθμούς δουλειάς;

Ίσως ισχύει για κάποιους, αλλά για εμάς δεν θα το έλεγα. Τα πάμε καλά γενικά. Νιώθω τυχερή που μπορούμε να δουλεύουμε μαζί. Ίσως να ήταν δύσκολα αν κάποιος από τους δύο ήθελε να γίνονται τα πάντα όπως νόμιζε αυτός, αλλά εμείς ενδιαφερόμαστε κυρίως στο να εξελιχθούμε και αυτό είναι που το κάνει τόσο ενδιαφέρον.

- Τι να περιμένουμε απ’ το gig της Θεσσαλονίκης;

Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε φωτιά. Λατρεύουμε να παίζουμε στην Ελλάδα. Θυμόμαστε έντονα την απίστευτη ενέργεια του κοινού και το ελληνικό φαγητό.

- Πώς θα περιγράφατε τη μουσική σας σε κάποιον που δεν σας είχε ακούσει ποτέ;

Είναι rock'n roll.

 

Πληροφορίες για το live της Θεσσαλονίκης θα βρείτε εδώ