Mr. Statik

Reworks Festival Interview

Του Άρη Μπούρα


Mr Statik 1. Πώς θα περιέγραφες τη μουσική σου σε κάποιον που δε σ' έχει ακουστά;

Εσωστρεφή κατά βάση, ολίγον σκοτεινή, με ίσως μυστήρια αίσθηση του χιούμορ. Είμαι σίγουρα φαν του "less is more" δόγματος.

2. Πότε και πώς ξεκίνησαν όλα; Πρώτη δυνατή μουσική ανάμνηση;

Ουσιαστικά όλα ξεκίνησαν στον Βόλο την περίοδο της εφηβείας, είχα την τύχη να έχω μεγαλύτερους συμμαθητές στο φροντιστήριο αγγλικών οι οποίοι με μύησαν στον χώρο του early hardcore/breakbeat, μέσω των μουσικών που έφερναν από Αγγλία και αναμετέδιδαν μέσω πειρατικού σταθμού! Μια από τις πρώτες πολύ δυνατές μουσικές αναμνήσεις ήταν αναμφισβήτητα το set του Sven Vath στο opening party του Umatic. Φοβερή ατμόσφαιρα, σ' έναν χώρο που σίγουρα σφράγισε τη μεταγενέστερη γενιά των clubbers στην Αθήνα και όχι μόνο.

3. Ποια είναι η πιο επιδραστική μορφή στην καριέρα σου;

Αναμφισβήτητα μια από τις φιγούρες που ανέκαθεν με εντυπωσίαζαν, τόσο σε επίπεδο παραγωγής, dj skills και γενικότερης αισθητικής, είναι ο Jeff Mills. Ότι και να πει κανείς για αυτόν τον άνθρωπο δεν αρκεί. Στην πορεία είχα την ευκαιρία μέσω του Red Bull Music Academy να συναντήσω τον Anthony Shake Shakir - μια από τις πλέον παραγνωρισμένες περσόνες του Detroit - ο οποίος έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με το άκρως ιδιαίτερο ύφος και την ιδιοσυγκρασία του απέναντι στην μουσική βιομηχανία. Διαχρονικά πάντως πιστεύω ότι ο Μatthew Herbert παραμένει ένας μουσικός μπροστά από την εποχή του, κάθε του νέα δουλειά είναι συνταρακτική!

4. Πώς ακούς μουσική; Κάτι που τελευταία σε ταρακούνησε;

Συνήθως όταν θέλω ν' ακούσω μουσική για "προσωπική κατανάλωση", το κάνω κατά τη διάρκεια ταξιδιών ή ενός περιπάτου, γενικά σε συνθήκες που μπορώ να είμαι απερίσπαστος και να δώσω την απαραίτητη προσοχή. Toν τελευταίο καιρό έχω εντυπωσιαστεί μ' ένα καταπληκτικό άλμπουμ του Bruce Gilbert, στην Mute, ονόματι "This Way To The Shivering Man". Φανταστική δουλειά, από τα mid 80s - έχω κάνει μάλιστα και ένα bootleg σε ένα από τα tracks, που ευελπιστώ να μην περιοριστεί σε προσωπική χρήση.

5. Τι μπορεί να κάνει έναν ήχο διαχρονικό;

Φαντάζομαι η ικανότητα του να προκαλεί ανατριχίλες στο βάθος του χρόνου, αποφεύγοντας παράλληλα τους σκοπέλους της γραφικότητας.

6. Ζεις, εργάζεσαι και προσπαθείς να δημιουργήσεις σε μια χώρα όπου κυριολεκτικά παραπαίει. Ποια μπορεί να είναι η επόμενη μέρα;

Θα μπορούσα να αναφερθώ στην "θετική" πλευρά όλης αυτής της κατάστασης, ότι δηλαδή η κρίση γεννά και εκκολάπτει την δημιουργικότητα, η ώρα της κολεκτιβοποίησης έφτασε, ισχύς εν τη ενώσει και τα λοιπά, αλλά δυστυχώς όλα αυτά θα μπορούσαν όντως να έχουν εφαρμογή σε μια χώρα που θα αναγνώριζε την αναγκαιότητα τους. Υπάρχει κόσμος που πραγματικά καταβάλλει κάτι παραπάνω από φιλότιμες προσπάθειες για να ταρακουνήσει λίγο το κατεστημένο, αλλά ακόμη απαιτείται χρόνος και επιμονή.

7. Σχέδια και πλάνα για το προσεχές μέλλον;

Αυτήν την περίοδο έχω τελειώσει μια σειρά από rmxs που θα κυκλοφορήσουν μες στο φθινόπωρο, δουλεύω ήδη το δεύτερο single μου για την Bpitch Control, ενώ στο βάθος αχνοφαίνεται και το πρώτο μου album. DJ wise έχω το residency μου στο 6 D.Ο.G.S. και φέτος, παράλληλα με εμφανίσεις σε πόλεις του εξωτερικού, με το Paris Techno Parade να είναι η πιο άμεση, την επομένη του Reworks.

8. Τι να περιμένουμε από την εμφάνισή σου στο Reworks;

Ένα χιουμοριστικό και εκλεκτικό "house" set :)

 


ReWorks
Παρασκευή 16/09 Reworks Lab / Red Bull Music Academy Radio Stage 00.00 - 01:30

 

www.bpitchcontrol.de/artist/72

- - - - -

NEXT: Hana