New Order

Happy together


New Order 3Πως αισθάνεστε τώρα που δουλεύετε και πάλι μαζί;
«Είναι σαν να ξεκινάς από την αρχή, που ξεκινάς δηλαδή από την αρχή και αισθάνεσαι μια φρεσκάδα εξαιτίας αυτού του πράγματος! Είναι πράγματι συναρπαστικό τόσο που αναρωτιέσαι 'Εγώ ήμουν αυτός που τα 'κανα αυτά τα τελευταία 10 χρόνια; Τα άλμπουμ, τις περιοδείες, τις συνεντεύξεις, τις συναυλίες;' Παρότι ναι, τα έκανα, και όλοι τα κάναμε στις σόλο δουλειές μας, δεν είναι το ίδιο με το να είσαι ένας New Order!» εξομoλογείται ο Bernard, για να συμπληρώσει ο Hooky:
«Είχαμε άπειρη θετική ενέργεια από όλους γύρω μας σ'αυτό τον δίσκο! Σε σημείο που λες 'Θεέ μου'!»
Σύμφωνος ο Bernard, αναφέρει ότι έχουν απαλλαγεί από φορτία του παρελθόντος και δικαιολογημένα υπάρχει θετικό feeling σ'αυτό το άλμπουμ.

Τι γίνεται με τις παράλληλες δραστηριότητές σας; Θα ξανακούσουμε κάτι από Other Two, Εlectronic ή Μonaco;
«Μπα δε νομίζω», λέει ο Stephen. "Δε βλέπω να υπάρξει άλλος δίσκος των Other Two. Είχαν το fun τους πάντως!»
Άλλα σχέδια φαίνεται να έχει ο Bernard:
«Ναι εξακολουθεί να τρέχει μια κατάσταση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια. Καταπιάνομαι με πολλά για την ώρα, το ίδιο και ο Johnny, οπότε θα περιμένω να καλμάρει λίγο η ζωή μου και δεν βιάζω πράγματα. Προτεραιότητά μου είναι να συγκεντρωθώ και μόνο στους New Order
Όσο για τον Ηooky τα πράγματα είναι cool.
"Οι δίσκοι κυκλοφορούν εκεί έξω, ο Pottsey έφτιαξε μια μπάντα -τους Brushed- και την τρέχει. Για την ακρίβεια δεν ξέρω πως θα είμαι στο τέλος των New Order, αν θα συνεχίσω με κάτι, αλλά ότι έχω αφήσει κάποια πράγματα στη μέση, έχω αφήσει. Θα 'θελα να ολοκληρώσω τους Monaco, αλλά μόνος μου για κάποιους περίεργους λόγους...»

Η μπάντα είχε επηρεαστεί ιδιαίτερα αρνητικά όταν τα 'σπασε μετά το Republic - σας πέρασε;
«Οι άνθρωποι έχουμε μια τάση να μας περνά γρήγορα ο θυμός, ξέρεις. Σου περνά μετά από δυο τρεις ώρες και αναρωτιέσαι μετέπειτα, ήμουν εγώ αυτός που τα πήρα τόσο άσχημα; Εμάς έκανε να μας περάσει λίγο περισσότερο, καμιά οχταριά χρόνια... Τα πράγματα έφτιαξαν, ξεφορτωθήκαμε τα προβλήματα, η Factory τέλειωσε, η Hacienda το ίδιο. Και τελικά αυτό που συνειδητοποιήσαμε είναι το ότι το πιο σημαντικό στους New Order, αυτό που απολαμβάνεις είναι η μουσική.»
«Συμβαίνει σε όλα τα γκρουπ», συμπληρώνει ο Bernard, «σε όλα που είναι για χρόνια μαζί. Πέρα από αυτά όμως είχαμε τεράστια επαγγελματικά προβλήματα, η δεύτερη καριέρα μας με τη Hacienda ήταν εξαρχής προβληματική ενώ η Factory ήταν ένα χάος. Δεχόμασταν εξωτερικές αλλά και εσωτερικές πιέσεις οπότε μια μέρα είπαμε STOP!"


New Order 7Υπήρξαν φορές που αποκλείατε την πιθανότητα ενός νέου δίσκου των New Order;
«Από μια μεριά ναι, το έχω σκεφτεί. Το γκρουπ δεν είχε διαλυθεί, αλλά δεν κάναμε και σχέδια. Σαν New Order ποτέ δεν κάναμε σχέδια για το μέλλον. Περισσότερο κοιτούσαμε πίσω στο παρελθόν ή ένα μήνα πιο μπροστά. Δε μπορούσαμε να αλλάξουμε τρόπο ζωής παρότι μετανιώνουμε για αυτή την συμπεριφορά. Ευτυχώς τα πράγματα άλλαξαν και είμαστε πάλι μαζί.» απολογείται ο Bernard, ενώ ο Hooky επαυξάνει:
«Τώρα τα πάμε πολύ καλά πρέπει να το παραδεχτώ. Όταν συνάντησα το Βernard είχαμε γέλιο -τον ξέρω από 11 ετών- είναι ίσως η πιο παλιά μου γνωριμία!»

Πόσο χρόνο σας πήρε η δημιουργία του άλμπουμ και που το ηχογραφήσατε;
«Όταν ξεκινήσαμε φανταστήκαμε ότι θα μας πάρει κάνα μήνα το κάθε τραγούδι έτσι κι έγινε σχεδόν. Ενάμισης χρόνος για 15 τραγούδια. Γράφαμε για ένα χρόνο περίπου στη φάρμα του Steve, θα σας φαίνεται υπερβολικά πολύς καιρός, αλλά έτσι κάνεις ένα καλό άλμπουμ... Το γράψιμο του κομματιού δεν μπορείς να το επισπεύσεις -μπορείς; Αν το κάνεις θα καταλήξεις με ανέμπνευστα κομμάτια. Για να μην πολυλογώ, μετά τη φάρμα του Steve, μεταφερθήκαμε στα στούντιο της Real World του Peter Gabriel -τέλειο στούντιο!»
Αυτά σύμφωνα με τον Bernard.

Γιατί καλέσατε τον Steve Osborne να κάνει την παραγωγή του άλμπουμ;
"Θέλαμε να αναζωογονήσουμε τον ήχο μας μετά την πολύχρονη απουσία μας. Δεν γινόταν να επιστρέψουμε με ένα άλμπουμ που να μοιάζει με το Republic, γιατί οι καιροί άλλαξαν, οι ήχοι το ίδιο και ήταν πολύ σημαντικό για μας το να ακουστούμε διαφορετικά», λέει ο Bernard.

Και πως το καταφέρατε;
«Γράψαμε περισσότερο για κιθάρα και πολύ λιγότερο για πλήκτρα. Και ως κιθαρίστας, πολύ από αυτό ήρθε από μένα και από το ότι δούλεψα με τον Johny Marr», αναφέρει ο Bernard ενώ σύμφωνα με τον Hooky, «Το καλύτερό μου ήταν όταν ο ατζέντης φώναξε, 'Ουάου, είναι σαν να ακούς νεαρή μπάντα!»


New Order 4Πάραυτα και σε αυτό το άλμπουμ εξακολουθείτε να έχετε αυτό το αλάθητο στιλ μπάσου, που είχατε από την εποχή των Joy Division και από τα πρώτα χρόνια σας ως New Order...
«Και όμως αισθάνομαι ένοχος. Έβλεπα τον Bernard να κάθεται στο στούντιο, τον Steve να πειραματίζεται με ήχους για ντραμς και ευχόμουν κανείς να μην προσέξει ότι εγώ ακούγομαι ίδιος από το '77! Καμιά φορά αισθάνομαι τυχερός που έχω το ίδιο στιλ ήχου εδώ και 25 χρόνια ενώ άλλες φορές αισθάνομαι καταραμένος γι'αυτό!» ομολογεί ο Hooky.

Γιατί νομίζετε ότι έχετε επιβιώσει όλα αυτά τα χρόνια μετά από τόσες αλλαγές που δέχθηκε η μουσική σε συνδυασμό με το lifestyle;
Οι Νew Order πράγματι έχουν επιβιώσει αποτελεσματικά όλα αυτά τα χρόνια. Ξεκινήσαμε με το punk να είναι στη μόδα, κατόπιν ήρθε η σκηνή των New Romantics μετά το New Wave, Power Pop, Indie και τα ηλεκτρονικά. Εμείς ποτέ δεν θελήσαμε να ταυτιστούμε με μια μόδα η με κάποια συγκεκριμένη τάση, μπορεί να μην γίναμε με αυτήν την έννοια μόδα αλλά δεν σβήσαμε κιόλας με το πέρασμα της μόδας καταθέτει ο Bernard.

Η τεχνολογία στον μουσικό χώρο έχει εξελιχθεί κατά πολύ από την εποχή του Republic, δεν νομίζετε;
Bernard: Νομίζω ότι με την τεχνολογία σήμερα μπορείς να κάνεις ότι φαντασθείς. Κάποτε όταν μιλούσαμε για ηλεκτρονικά εννοούσαμε τα keyboards ή το drum machine, τώρα πια τα ηλεκτρονικά προσβάλουν και το μπάσο και την κιθάρα.
Αποφασίζεις να πας να ηχογραφήσεις τον δίσκο σου ουσιαστικά χωρίς να έχεις ολοκληρώσει τις ιδέες σου γνωρίζοντας ότι θα σου έρθουν ιδέες και θα τα δουλέψεις στο studio, ναι αλλά δεν υπολογίζεις ότι θα σου χρειαστούν αρκετές χιλιάδες λίρες για να κάνεις όλα αυτά που θέλεις στο studio.
Ξεκινήσαμε να ηχογραφούμε το Technique στην Ibiza και περάσαμε 3 μήνες στο studio γράφοντας μόνο 11 drum tracks, δηλαδή τίποτα μόνο και μόνο γιατί δεν άρεσε στον Steve ο ήλιος.

Τι είδους μουσικής ακούτε τελευταία;
Hooky: Νομίζω ότι άρχισα να ακούω από την αρχή κάποια παλιά πράγματα όπως Iggy Pop και Lou Reed. Προτιμώ σε αυτή τη φάση να ακούω τα παλιά αυθεντικά παρά να ακούω τα τραγούδια που ανεβαίνουν στο Top-10 και να λέω συνεχώς τι μου θυμίζει το ένα και το άλλο. Από τα καινούργια group μου άρεσαν οι Coldplay.
Bernard: Εγώ ακούω μάλλον πρόσφατα πράγματα όπως Travis και Coldplay, επίσης Smashing Pumpkins αλλά όχι τα πολύ grunge που γράφουν.
Stephen: Μ'αρέσει η Missy Elliot, γενικά η hip-hop, οι Portishead, τώρα που το λέω πρέπει να βρω τον δίσκο τους γιατί κάπου τον έδωσα και δεν θυμάμαι πού.
Τόσο ο Billy Corgan των Smashing Pumpkins όσο και ο Bobby Gillespie των Primal Scream έχουν συνεργαστεί μαζί σας σ'αυτό το άλμπουμ. Πως σας βγήκε εξαρχής το κομμάτι Rock the snack με τον Gillespie;
«Είχα παίξει κιθάρα στο άλμπουμ τους, Exterminator και όταν ολοκληρώσαμε του είπα ότι έχω μια ιδέα για κάποιο άλλο κομμάτι. Δεν χρησιμοποίησαν τελικά την ιδέα αλλά εγώ την κράτησα στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Τελικά τη χρησιμοποίησα στο δίσκο αλλά ο Βobby με ενέπνευσε εξαρχής σ' αυτό κι έτσι τον κάλεσα όταν το ολοκλήρωσα», εξηγεί ο ηθικός αυτουργός Bernard.


New Order 6Και πως συνεργαστήκατε με τον Corgan στο Turn my Way;
«Δούλευα τα φωνητικά αργά το βράδυ και σκέφτηκα ότι θα ταίριαζαν να τα ακούω από τη φωνή του Billy -μου αρέσει πολύ η φωνή του και οι Smashing Pumpkins. Έχουν μεγάλη ποσότητα πάθους στην ερμηνεία τους», λέει ο Bernard και ο Hooky συμπληρώνει:
«Η ατμόσφαιρά τους είναι New Order - ίστικη, σαν να υφίσταται μια αδελφοποίηση. Πέρα του ότι είναι σημαντικό να μπλέκονται καλοί μουσικοί στους δίσκους, ο Corgan στο επιστρέφει, γιατί έπαιξα στο τέταρτο single του τελευταίου του LP που δεν κυκλοφόρησε.»

Πως γράψατε το Crystal;
Λέει λοιπόν ο Bernard...
«Είναι ένα ενδιαφέρον κομμάτι που έγραψα σπίτι μου, δηλαδή ήταν ήδη γραμμένο παρότι σε μια πιο dance έκδοση. Το έγραψα πριν ξαναβρεθούμε με τους New Order, πριν γράψουμε το άλμπουμ, το' χα να στέκεται. Είπα λοιπόν όταν αρχίσαμε να το δουλέψουμε. Το άκουσε ο Osborne και του άρεσε, οπότε το πήραμε μαζί μας στο Rockfield Studio στην Ουαλία και το δουλέψαμε. Ήταν συναρπαστικό το πώς μεταμορφώθηκε από ένα χορευτικό κομμάτι σε τελείως κιθαριστικό.»


New OrderPeter, έχεις κάποιο αγαπημένο κομμάτι στο δίσκο;
«Το Vicious Streak γιατί πολύ Joy Division κομμάτι και λατρεύω τις εξάρσεις του. Μου αρέσει που είναι σκοτεινό, είναι μελαγχολικό, μάλλον το πιο μελαγχολικό που έχουμε γράψει εδώ και χρόνια. Μου θυμίζει το Atmosphere και το feeling του Insight. Καταχωρείται λοιπόν ως το πιο αγαπημένο μου, ειδικά ο στίχος "you've got a vicious streak for someone so young"'!

Αισθάνεστε περήφανοι που μετά από 25 χρόνια μπορείτε και συνεχίζετε;
«Όταν ξεκίνησα στα 21 δεν φανταζόμουν ότι θα το έκανα και στα 45. Τότε τα 45 έμοιαζαν τόσο μακρινά, και πάλι όμως να' μαι και κάνω ακριβώς το ίδιο πράγμα το ίδιο καλά όσο ήλπιζα. Και μακάρι να πάω έτσι μέχρι τα 65. Κι αν πάρουμε παράδειγμα 65άρηδες σε συναυλίες όπως οι Stones τότε ναι γιατί να μην πάω;

Η συνέντευξη μεταδόθηκε για πρώτη φορά σε αποκλειστικότητα στην εκπομπή B-Side του Νίκου Κομνηνού στον ΑΝΤ1 97.5 στις 11 το βράδυ.