Παρουσίαση/ συνέντευξη: mov. & Νίκη Τζούδα
Το Δεκέμβρη του 2009, ένα νέο περιοδικό ήρθε για να καλύψει το κενό που άφησε το κλείσιμο της Βαβέλ. Ανανεωμένο, με καινούριες ιδέες, παλιά ονόματα αλλά και κάποιους νέους συνεργάτες, μεταξύ των οποίων και ο "δικός μας" Θάνος Σιόντορος.
Το όνομα αυτού: mov. Όπως ακριβώς το γράφω. Με την τελεία.
Κι επειδή δε βγαίνει κάθε μέρα ένα περιοδικό για το οποίο να μετράμε τις μέρες μέχρι να βγει το επόμενο τεύχος, αποφασίσαμε να μιλήσουμε με την υπεύθυνη έκδοσης Νίκη Τζούδα, ένα όνομα που σημαίνει όσα λίγα στο χώρο του κόμικς στην Ελλάδα.
Μoβ ή μουβ; Πώς βγήκε το όνομα και τι σημαίνει;
Μοβ. Είναι σύντμηση και προέρχεται από το "movimento", κίνηση δηλαδή.
Στα τεύχη που έχετε βγάλει μέχρι τώρα, διαπιστώνω μια καλώς εννοούμενη "εμμονή" σε Έλληνες καλλιτέχνες των κόμικς. Είναι αυτό μια συνειδητή επιλογή;
Δεν θα το έλεγα εμμονή. Δεν μπορεί παρά να παρουσιάζουμε Έλληνες καλλιτέχνες μια και πολλοί από αυτούς είναι πραγματικά αξιόλογοι. Δεν είναι πάντως συνειδητή επιλογή. Εξαρτάται από το τεύχος, ίσως σε κάποιο οι Έλληνες να είναι περισσότεροι από τους ξένους. Για μας πάντως, η παρουσία των Ελλήνων στις σελίδες του mov. είναι απαραίτητη, χωρίς όμως να προϋπολογίζουμε τα ποσοστά εκπροσώπησής τους.
Είστε από τους ανθρώπους που σύστησαν το καλό κόμικς στην Ελλάδα και γνωρίζετε τα μέσα και τα έξω του χώρου από δεκαετίες. Στην πραγματικότητα άτομα σαν εσάς δημιούργησαν το συγκεκριμένο χώρο. Εν έτει 2010 είμαστε πλέον στον αστερισμό της επιτυχίας του logicomix, στην εποχή που όλα τα mainstream έντυπα έχουν έναν καλό λόγο να πουν για τα κόμικς και τα graphic novels. Πώς βλέπετε αυτή την στροφή του αναγνωστικού κοινού;
Δεν νομίζω ότι σε εμπορικό επίπεδο υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές με παλιότερα. Από κει και πέρα υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον και κυρίως μια μεγάλη παραγωγή, από βιβλία, από μικρά περιοδικά, από fanzine. Είναι πια πολύς ο κόσμος που ασχολείται πραγματικά με πάθος με τα κόμικς. Αυτή τη διαφορά βλέπω - την οποία και τη θεωρώ σαν κάτι πάρα πολύ θετικό.
Νομίζω ότι σ' αυτό έχει συμβάλλει πολύ και το διαδίκτυο. Συμφωνείτε;
Σίγουρα. Προσωπικά, το παρακολουθώ όσο μπορώ.
Το mov. όμως δεν έχει ακόμα ένα πλήρες site.
Δεν έχει ακόμα. Είναι υπό κατασκευή [movmag.gr]. Είμαστε λίγα άτομα που φτιάχνουμε το περιοδικό, οπότε σε κάποια πράγματα χωλαίνουμε.
Μου άρεσε στο περιοδικό σας η σύνδεση των links που παραθέτετε με τα άρθρα. Δηλαδή κάθε φορά που διαβάζω ένα άρθρο με τα links από κάτω μπορώ μετά να το ψάξω το θέμα πιο πολύ.
Ναι και αυτό γίνεται συνειδητά και το επιδιώκουμε.
Για πολλούς - κυρίως μεγαλύτερους- αναγνώστες, η σύγκριση του mov. με την Βαβέλ είναι αναπόφευκτη. Πώς αισθάνεστε εσείς ότι στέκεται το mov. απέναντι στη Βαβέλ; Ποιες οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές του;
Υπάρχει απόλυτη σχέση. Ως ένα σημείο το επιδιώξαμε κιόλας. Δεν μπορεί να μην υπάρχει ομοιότητα, στο βαθμό που το team είναι σχεδόν το ίδιο. Απλώς προστέθηκαν κάποια νέα παιδιά - που και αυτό είναι πολύ θετικό για μας.
Και τι περιμένετε τώρα από το περιοδικό; Τι ελπίζετε;
Είναι τόσο περίεργες εποχές που πολύ φοβάμαι ότι δε θα έπρεπε να ελπίζουμε πολλά πράγματα, παρόλο που τελικά το κάνουμε. Πλέον δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με τις κυκλοφορίες που κατά καιρούς υπήρχαν στη Βαβέλ, ή γενικότερα τις κυκλοφορίες πριν ξεκινήσει όλη αυτή η οικονομική κρίση. Σίγουρα ο τομέας του βιβλίου είναι από τους πρώτους που θα πληγούν, αν δεν έχει πληγεί ήδη. Και του τύπου εξάλλου. Μ' αυτή την έννοια, είναι άγνωστο το μέλλον. Δε θέλω να είμαι απαισιόδοξη, αλλά βλέπω και την πραγματικότητα γύρω μου. Είναι πολύ άσχημοι καιροί και δεν είμαι σε θέση να κάνω κάποια πρόβλεψη. Βλέποντας και κάνοντας.
Θα συνεχίσετε το φεστιβάλ κόμικς;
Το ελπίζουμε. Μετά το 13ο πέσαμε στις αλλαγές υπουργών. Αυτή τη στιγμή έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Εμείς έχουμε κάνει το σχετικό αίτημα και περιμένουμε να δούμε αν θα το δεχτεί το υπουργείο και αν το 14ο φεστιβάλ κόμικς γίνει πραγματικότητα. Πάντα το φεστιβάλ ήταν εξαρτώμενο από το υπουργείο κι αυτό ήταν μια πολύ συνειδητή επιλογή από την αρχή. Κάποια πράγματα στον τομέα του πολιτισμού και ιδιαίτερα όταν αφορούν μια μεγάλη μερίδα των νέων, νομίζω ότι πρέπει να παρέχονται. Με αυτή την έννοια, ένα μεγάλο έργο το οποίο παρόλα αυτά στοιχίζει όσο περίπου μια συναυλία στην εποχή μας, δεν μπορούσε και δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην βοήθεια, στην ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού. Διότι όπως πιθανότατα φαντάζεστε, δεν μπορεί να γίνει ένα φεστιβάλ αυτού του βεληνεκούς μόνο με έσοδα από τον ιδιωτικό τομέα. Από την άλλη δε θέλουμε να ντυθεί το φεστιβάλ με τα χρώματα κάποιας μεγάλης εταιρείας. Όλα αυτά τα χρόνια κρατήσαμε χαμηλά το κόστος του φεστιβάλ, βασιζόμενοι και στην εθελοντική δουλειά, στις γνωριμίες που έχουμε στο εξωτερικό και πιστεύουμε ότι και αυτή τη δύσκολη εποχή θα καταφέρουμε.
Σας το ευχόμαστε ολόψυχα και σας ευχαριστούμε!
To mov. κυκλοφορεί κάθε δύο μήνες στα περίπτερα. Το τέταρτο και πιο πρόσφατο τεύχος κυκλοφόρησε στις 10 Ιουνίου με κόμικς των Clowes, Palumbo, Mezzo-Pirus, Shelton, Ψαρρού, Μπότσου, Μανιατόπουλου, κείμενα, φωτογραφίες, συνεντεύξεις και άλλα πολλά. Δείτε εδώ και τη σελίδα του περιοδικού στο facebook.