Νίκος Tourbis Κιουρκτσής

O Νίκος Tourbis Κιουρκτσής... Εντ6ς Εκτ6ς σε Αναμονή

Φευγαλέοντες, Nasa Funk, Ομάδα Κρούση, T 4 Trouble, Πολυχώρος Εκτ6ς, Θίασος Εκτ6ς. Του Κώστα Καρδερίνη


NTΗ μουσική πορεία του Νίκου Κιουρκτσή κινείται από τους Φευγαλέοντες ως τους Nasa Funk, με παράλληλη συμμετοχή σε διάφορα σχήματα και συνεργασία με djs. Είναι συνθέτης, στιχουργός και ενορχηστρωτής, ηγείται και διδάσκει την ομάδα κρουστών Κρούση και έχει το δικό του Πολυχώρο Εκτ6ς. Εκεί συγκροτήθηκε η θεατρική Ομάδα Εκτ6ς που ανεβάζει στο Θέατρο Αυλαία την παράσταση σωματικού θεάτρου της επινόησης, Αναμονή. Αλλά ας ακούσουμε τις λεπτομέρειες από τον ίδιο.

- Από που προέρχεται το Tourbis, εκ της τουρμπίνας;
Στην εφηβεία μού το κολλήσανε. Λόγω ιδιοσυγκρασίας, ήμουν αεικίνητος και νευρικός.

Σε βλέπω να κινείσαι σε πολλούς χώρους!
Εκτ6ς είναι ο Πολυχώρος που δημιούργησα με τη Δώρα Σεϊτανίδου και έγινε για να στεγάσει τις ανάγκες τις Ομάδας Κρούση. Είναι μια ομάδα κρουστών που ίδρυσα πριν από σχεδόν 3 χρόνια. Κι αυτό προέκυψε από ανάγκη. Αρχικά είχαμε ξεκινήσει από το Πολυχώρο Πείραμα όπου με κάλεσαν να κάνω ομαδικά μαθήματα κρουστών. Με μεγάλη μου έκπληξη είχα αρκετούς μαθητές μέσα σε λίγους μήνες και συνεχώς ερχόταν νέοι. Δε μπορούσε πια το Πείραμα να μας στεγάσει λόγω όγκου, αν και δεν είχα κανένα παράπονο. Προέκυψε λοιπόν η ανάγκη να βρούμε νέο χώρο, μεγαλύτερο, για να απλώσουμε την ομάδα. Τώρα πια η Ομάδα Κρούση διαθέτει τρία τμήματα, αρχαρίων, μέσων και προχωρημένων, με ενεργά μέλη γύρω στα 40-50 άτομα. Είναι πια μια πάρα πολύ δυνατή ομάδα.

Ο Πολυχώρος Εκτ6ς έγινε για να στεγάσει αυτήν την ομάδα, ο οποίος μαζί με τα κρουστά στέγασε και θεατρικό αυτοσχεδιασμό, σωματικό θέατρο και υποκριτική, με τα μαθήματα της Δήμητρας Τσάκου. Προέκυψαν χημείες από μόνες τους, μεταξύ μας, κι έτσι έγινε ο Θίασος Εκτ6ς.

- Που βρίσκεται ο Πολυχώρος Εκτ6ς;
Βρίσκεται στην οδό Ορφανίδου 5, κάθετη στη Βαλαωρίτου, στον 6ο όροφο. Και ηλεκτρονικά εδώ [http://ekt6s.wordpress.com]


Ektos- Η Αναμονή είναι το 1ο θεατρικό έργο της Ομάδας Εκτ6ς;
Ναι, το πρώτο. Εγώ έχω γράψει τη μουσική και παίζουμε ζωντανά πάνω στη σκηνή [μαζί του οι Ηλίας Τσιπτσές, Αστέρης Βαρελάς]. Είναι η τρίτη μου συμμετοχή σε θεατρική παράσταση. Πρώτη ήταν στο μιούζικαλ Jesus Christ Superstar σε funk μεταφορά [1995] από τον Κώστα Αθυρίδη και τους Grasshoppers. Δεύτερη με τον Αλέξανδρο... [ροκ όπερα Alexander, 2013] από τον ίδιο σκηνοθέτη, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Και τώρα στο Θέατρο Αυλαία, είναι η τρίτη μου συμμετοχή.

- Πως βρέθηκες στους T 4 Trouble του Παπαντίνα;
Τον Παπαντίνα τον αγαπάμε και ξέρουμε ότι είναι πολύ μεγάλο ταλέντο. Ήθελε, τότε με την ευκαιρία του ντοκιμαντέρ T 4 Trouble, να κάνει ένα καμ μπακ. Είχα παίζει μαζί του και στις αρχές, στα προκαταρκτικά. Αλλά με την πρωτοβουλία του σκηνοθέτη Δημήτρη Αθυρίδη βρεθήκαμε στο Στούντιο του Πεντζίκη και γράψαμε ένα φοβερό κομμάτι, το Mexican Blanket. Κομματάρα και ως προς την σύνθεση και ως προς την εκτέλεση... Η ατμόσφαιρα της ηχογράφησης ήτανε κάτι παραπάνω από ιδανική. Κι αυτό φαίνεται... ακούγεται. Δεν είμαι ροκάς, δεν έχω τρέλα με τη ροκ μουσική, αλλά αντικειμενικά το κομμάτι είναι μεγάλο κι έχει γράψει πολλή καλή μουσική ο Θόδωρος.


Nasa Funk- Μίλησέ μας για τη μουσική της παράστασης.
Είναι "πειραματική". Εγώ πειραματίζομαι, δηλαδή. Προσπαθώ να δώσω μια ατμόσφαιρα που ζητάει η κάθε σκηνή του έργου. Να βοηθήσω την εξέλιξή της με τη μουσική μου. Είμαι σχετικά άπειρος σε αυτό το είδος θεάτρου οπότε είναι για μένα μεγάλο σχολείο. Και η διαδικασία του πώς φτάσαμε ως εδώ και το αν υπηρετεί τελικά την κίνηση και το λόγο. Μένει να δούμε πως λειτουργεί στην παράσταση.

- Πιστεύεις ότι το κοινό μπορεί να αλλάξει πράγματα την ώρα της παράστασης;
Επηρεάζει σίγουρα διότι η ζωντανή μουσική είναι διαδραστική. Έτσι κι αλλιώς. Ό,τι είναι ζωντανό είναι και διαδραστικό γιατί αυτό που αισθάνεται το κοινό γυρίζει σε σένα, θέλεις δε θέλεις. Αν χειροκροτάει ή αν σε κοιτάει παγωμένο, αυτό θα σε επηρεάσει όπως και να 'χει.

- Δισκογραφικά που βρίσκεσαι;
Παλιότερα είχα κάνει δίσκο με τους Φευγαλέοντες [Στο Παραπέντε, 2002], δικιά μου μπάντα. Υπήρξα ιδρυτικό μέλος των Nasa Funk [Hippofunkochoerus, Ό,τι και να θες] μέχρι και τον τελευταίο δίσκο [Αντικειμενικά, 2013]. Οι υπόλοιπες ασχολίες δε μου αφήνουν χρόνο να μπορώ να είμαι ενεργός μαζί τους! Τώρα ετοιμάζω δύο διαφορετικά πράματα. Το υλικό υπάρχει ήδη.

Το ένα είναι κομμάτια ειδικά γραμμένα για το "desThess... Η Θεσσαλονίκη όπως είναι," πολύ μικρά βιντεάκια που καταγράφουνε την καθημερινότητα, το σήμερα, και τις τρέχουσες εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης. Ηχογραφημένα με μουσικούς της πόλης, για την πόλη. Έχει τον τίτλο Εικόνες. Στο άλλο η Κρούση συναντά την παράδοση. Πολύ σημαντικό για μένα. Για cd δεν ξέρω ακόμα... αλλά σίγουρα θα γίνει λάιβ και ζωντανές εμφανίσεις.

- Η Αναμονή παίζεται Δευτερότριτα στις 21.00 στο Θέατρο Αυλαία, ως τις 4 Φεβρουαρίου.