No Sequence

Σε μετεώριση

To εξαμελές αγγλόφωνο αθηναϊκό συγκρότημα ερωτάται περί της απόφασης ίδρυσής του, της σκηνικής διέγερσης, του πρώτου δίσκου, των οικονομικών του, των επιρροών, των γκρούπις κλπ. Της Μαρίας Τσουκανά


No Srquence Oι Νο Sequence είναι ένα εξαμελές αγγλόφωνο συγκρότημα, που ανακάλυψα πρόσφατα, αν και υπάρχουν ήδη αρκετά χρόνια. Ο ήχος τους μου θύμισε έντονα Madrugada, μια μπάντα που αγαπώ βαθιά για πολλούς και διάφορους λόγους (εχμμ, όπως και το 90% των ελληνίδων). Toυς ανακρίνω, λοιπόν, αμέσως:

Πείτε μας μερικά λόγια για εσάς. Πώς και πότε αποφασίσατε να γίνετε συγκρότημα, ήσασταν φίλοι από πριν ή γνωριστήκατε στην πορεία;
Το συγκρότημα δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009. Για να είμαστε ειλικρινείς, μεγάλο ρόλο στη δημιουργία του γκρουπ έχει παίξει το ίντερνετ, καθώς βρεθήκαμε μέσα από αγγελίες σε διάφορα μουσικά sites. Οπότε σαν άτομα δεν γνωριζόμασταν καθόλου πριν βρεθούμε πρώτη φορά για πρόβα. Βέβαια από τον Σεπτέμβριο του '09 έχουν έρθει και έχουν αποχωρήσει πολλά παιδιά από το γκρουπ πριν καταλήξουμε στη σημερινή σύνθεση.

Πώς αισθάνεστε όταν βρίσκεστε στη σκηνή; Σε ποιό γνωστό συγκρότημα ή τραγουδιστή θα θέλατε να παίξετε support;
Οι live εμφανίσεις είναι το ζητούμενο για εμάς και είναι και ο λόγος που κάνουμε αρκετά live κατά την διάρκεια της χρονιάς. Σίγουρα οι στιγμές που ζούμε σε κάθε εμφάνιση είναι μοναδικές, ανεξάρτητα από την επιτυχία του live. Το live είναι η στιγμή που παρουσιάζεις το υλικό σου στον κόσμο, είσαι πλέον έτοιμος να δεχθείς την κριτική και βλέπεις αν αυτό που κάνεις έχει απήχηση. Πολύ σημαντικός παράγοντας για να απολαύσουμε μια εμφάνιση είναι το δέσιμο που έχει το γκρουπ και ευτυχώς σε αυτόν τον τομέα είμαστε σε καλό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο ερώτημα, είναι αμέτρητοι οι καλλιτέχνες που θα θέλαμε να παίξουμε support, αλλά αν πρέπει να επιλέξουμε μερικούς θα πούμε Placebo, Muse, Arctic Monkeys, Foo Fighters κτλ.


No Srquence2 To ''Levitation'' (το lp), πώς προέκυψε; Υπάρχει κάποια γενικότερη συνεκτική ιδέα πίσω από τα κομμάτια του;
Δεν πρόεκυψε ακριβώς, ήταν κάτι που το θέλαμε πάρα πολύ, είχαμε αρκετό υλικό για να στηρίξουμε 2 και 3 άλμπουμ και αποφασίσαμε να ηχογραφήσουμε το Levitation, το οποίο έχει πάρει το όνομα του από το ομότιτλο κομμάτι. Ήταν μια κίνηση που έπρεπε να γίνει, γιατί θέλαμε αρχικά να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας, να δούμε τί απήχηση έχουν τα τραγούδια μας και να μπορέσουμε να χτυπήσουμε κάποιες πόρτες που χωρίς lp δεν μπορείς να το κάνεις. Το άλμπουμ μας έχει έναν πιο vintage ήχο και χαρακτήρα, με αρκετά σκοτεινά σημεία και με τραγούδια διαφορετικά μεταξύ τους. Είναι ένα άλμπουμ που περιέχει στοιχεία από alternative rock, progressive και dark. Η συνεκτική ιδέα βρίσκεται στον τίτλο του album ''Levitation'', που στα ελληνικά σημαίνει "μετεώριση". Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι ανθρώπινες σχέσεις, οι αξίες και ο πολιτισμός βρίσκονται σε μια κατάσταση μετέωρη. Έχουν χαθεί οι βάσεις και είναι ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε το τι είναι σημαντικό και τι όχι σ' αυτόν τον κόσμο.


LevitationΛεφτά βγάζετε καθόλου από τα live σας και τις πωλήσεις του δίσκου σας ή μήπως μπαίνετε κάποιες φορές και ''μέσα''; Φαντάζομαι ότι όλοι σας θα κάνετε και άλλες δουλειές, για να συντηρείστε.
Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε οικονομικά κίνητρα αλλά ούτε και οφέλη. Παίζουμε μουσική μόνο για ευχαρίστηση και προσπαθούμε να το κάνουμε όσο μπορούμε καλύτερα. Μακάρι να καταφέρουμε κάποια στιγμή να ζούμε από αυτό και να μπορούμε να ασχολούμαστε όλη την μέρα με την μουσική! Όλοι έχουμε άλλες δουλειές το πρωί και στον ελεύθερο μας χρόνο αφιερωνόμαστε σε πρόβες, live κτλ.

Το παλιό κλασικό τρίπτυχο "Sex, drugs and rock'n'roll'' σας λέει κάτι; Θεωρείτε ότι μπορεί να έχει ακόμα ισχύ στην εποχή μας; Γκρούπις έχετε;
Έχουν αλλάξει τα πρότυπα εδώ και πολλά χρόνια. Ο κόσμος θέλει πιο καθαρούς καλλιτέχνες, θέλει να ακούει μουσική και όχι ουσίες. Η εποχές των 60's και 70's που γέννησαν την ιδεολογία του rock' n' roll ευνοούσαν τέτοιες καταστάσεις και την εφαρμογή του ανωτέρου τρίπτυχου. Τώρα θεωρούμε ότι δεν έχει ισχύ, τουλάχιστον την ισχύ που είχε παλιά. Eξάλλου, δεν υπάρχουν προσωπικότητες πλέον όπως ο Jim Morrison ή o Elvis, που σημάδεψαν εκείνες τις εποχές. Το rock είναι τρόπος ζωής και δεν συμβαδίζει με τίποτε άλλο. Μπορεί να υπάρξει και μόνο του. Στο τελευταίο ερώτημα θα μείνετε με την απορία...

Αναφέρετε μερικά από τα πιο ωραία live που έχετε παρακολουθήσει στη ζωή σας.
Είναι αρκετά, αλλά θα ξεχωρίσουμε τα live του Manu Chao και των Μuse στο Terra vide, και των Placebo στο Λυκαβηττό.


No Srquence3 Αγαπημένοι σας καλλιτέχνες, έλληνες και ξένοι. Aπό ποιους θα λέγατε ότι έχει κυρίως επηρεαστεί ο ήχος σας;
Ο ήχος μας έχει επηρεαστεί σαφέστατα από την αγγλική alternative σκηνή, από πολλά και διάφορα γκρουπ. Αγαπημένα μας γκρουπ είναι οι Muse, Placebo, Charlatans, Cure, Smiths, James αλλά και γκρουπ όπως Madrugada, Foo Fighters, που δεν ανήκουν στην αγγλική σκηνή.

Tί ακούτε αυτή την εποχή;
Ακούμε ό,τι μας κινεί την περιέργεια και είναι ευχάριστο στο άκουσμα ....είτε είναι κάτι καινούριο, είτε κάτι παλιό. Θέλουμε να ακούμε καινούρια πράγματα, για να βλέπουμε προς τα πού οδεύει η μουσική, τί περνάει στον κόσμο και τί από όλα αυτά που ακούμε μπορούμε να τα διοχετεύσουμε στη δική μας μουσική.
Διακρίνω μια έντονη τάση προς τη φιλανθρωπία σε εσάς. Στις 14 Ιουνίου παίξατε για το Βήμα και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων. Στις 4 Ιουλίου πάλι θα παίξετε για το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας. Για ποιο λόγο δίνετε τόση έμφαση στις καλές πράξεις;
Μας έγιναν οι προτάσεις και απλά τις αποδεχτήκαμε, δεν είναι κάτι που χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Χαρά μας να συμμετέχουμε σε τέτοιες πρωτοβουλίες.