Ο Σάκης Σερέφας ξαναλέει Ζήτω στην Αμφίβολη Ζωή!

Μια συζήτηση περί φαντασιώσεων και νυχτερινών ονείρων με αφορμή μια θεατρική παράσταση. Του Κώστα Καρδερίνη

Έρωτας, θάνατος, μοναξιά και... αντίδωρο. Σάκης, Διογένης, Θοδωρής και... Αχιλλέας. Ένα τραπέζι όμοιο με αυτό του Μυστικού Δείπνου, στρωμένο με 12 διαφορετικά θεατρικά εδέσματα, όσοι και οι μαθητές, ενορχηστρωμένο φάλτσα από την αΣυμφωνική του Πόρτσμουθ, ήγουν Portsmouth Sinfonia. Ο συγγραφέας των 12 σκετς του θεατρικού έργου Ζήτω η Αμφίβολη Ζωή! μίλησε. Τάδε έφη.


Serefas apo Pari Petridi Arpil-2013 - Γιατί είπες Ζήτω η Αμφίβολη Ζωή;
Αφορμή ήταν το φαγητό, ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, της σκέψης μου της καθημερινής, των φαντασιώσεών μου και των νυχτερινών μου ονείρων.

- Βλέπεις φαγητά στον ύπνο σου;
Βλέπω συνταγές. Το φαγητό είναι πολύ βαθιά χωμένο μέσα στη ζωή μας. Στην εποχή της δίαιτας, των χαμηλών λιπαρών, των λάιτ... που ζούμε, σχεδόν έχει ενοχοποιηθεί το φαγητό. Το κοιτάμε σαν έναν εχθρό. Πρέπει διαρκώς να παίρνουμε μέτρα προστασίας, για χοληστερίνες και άλλα τέτοια. Δεν έχουμε καταλάβει ότι αν αναπτύξουμε φοβική στάση απέναντι στην τροφή τότε χάνουμε μια πολύ σημαντική διάσταση απόλαυσης αλλά και του τρόπου να υπάρχουμε στη ζωή.

Σκέφτηκα πόσο πολύ το φαγητό εμπλέκεται στη ζωή μας, σε κάθε στιγμή και περιστατικό της ζωής μας. Υπάρχει το φαγητό τη χαράς ή του μοναχικού ανθρώπου, το τραπέζι μετά την κηδεία, του γάμου, της βάφτισης, του πρώτου ραντεβού με την καλή μας, της πρότασης γάμου... Δε γίνεται το φαγητό να το αντιμετωπίζουμε μόνο σαν χοληστερίνη και χαμηλά λιπαρά. Έτσι σκέφτηκα να εμπλέξω αυτή τη διάσταση του φαγητού με την καθημερινή ζωή ανθρώπων και ιστοριών από τη ζωή τους. Ιστορίες που τους έχουν σημαδέψει.


Ψαλτόπουλος ΣερέφαςΣτην Αμφίβολη Ζωή βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι, με αφορμή ένα φαγητό, ζούνε μία εμπειρία που τους φέρνει αντιμέτωπους με τις βεβαιότητες και τις σιγουριές που έχουνε, όπως όλοι μας, στη ζωή τους. Και τους ταρακουνά, τους αναγκάζει να σκεφτούνε ξανά για τον εαυτό τους, για τους ανθρώπους γύρω τους, για τη θέση τους στη ζωή. Έτσι αρχίζουν να αμφιβάλουν για κάποια στερεότυπα πράγματα. Εξού και Αμφίβολη Ζωή. Αρχίζουν επίσης να συνειδητοποιούν πόσο εφήμερη είναι η ζωή, δηλαδή αμφίβολη στη διάρκειά της.

- Ανεβαίνει η ψυχολογία μου μ' ένα καλό φαγητό!
Ιδιαίτερα κάποιες τροφές, όπως τα τηγανητά και τα λιπαρά, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι ευφορικές ουσίες. Γιατί εκλύουν σεροτονίνη ή προκαλούν την έκλυση διαφόρων άλλων ορμονών που δρουν ευφορικά. Χώρια ότι αυτή καθαυτή η σύσταση τέτοιων τροφίμων είναι ευφορική. Από την Αμερική μας έρχεται μια έκφραση, comfort food. Είναι μια παρηγοριά το φαγητό. Είναι μια χαρά την οποία δυστυχώς έχουμε απαρνηθεί σε μεγάλο βαθμό.

- Το φαγητό μπορεί να διώξει τις κακές σκέψεις περί θανάτου;
Μπορεί να μας γειώσει πιο πολύ με την πραγματικότητα. Κι ο θάνατος είναι μια πραγματικότητα. Την οποία επίσης μαθαίνουμε να την ξορκίζουμε στην εποχή που ζούμε. Να τη διώχνουμε σα σκέψη και σαν εικόνα από μέσα μας. Οι παλιότεροι άνθρωποι ήταν πολύ πιο γειωμένοι με το θάνατο. Αυτό δε σημαίνει ότι ήταν θανατολάτρες, απλώς τον δέχονταν σαν ένα μέρος του κύκλου της ζωής.

Όπως το φαγητό είναι μια καθημερινότητα έτσι και η προοπτική του θανάτου είναι μια καθημερινότητα με την οποία μπορούμε να συμφιλιωθούμε. Όχι τόσο για να είμαστε προετοιμασμένοι για την ώρα εκείνη, δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να είναι προετοιμασμένος, όσο για να μην τον φοβόμαστε, να μη μας απασχολεί.

Όπως μασάμε, μεταβολίζουμε και χωνεύουμε το καλό φαγητό, έτσι και την ιδέα του θανάτου υπάρχει τρόπος να τη μασήσεις και να τη χωνέψεις.


Ζήτω - Ο Καστοριάδης έλεγε ότι ο άνθρωπος διαφέρει γιατί έχει συνείδηση ότι θα πεθάνει!
Διαφέρει επίσης από το γεγονός ότι τα άλλα ζώα δε μαγειρεύουν την τροφή τους. Εμείς τη μαγειρεύουμε!

- Υπάρχει κάτι μετά το θάνατο; Τι προσδοκάς;
Θα ήθελα να με περιμένει μια ωραία κατσαρόλα κι ένα ωραίο ντελικατέσεν μαγαζί να ψωνίσω πράγματα και να μαγειρέψω για όλους τους ωραίους ανθρώπους που έχω χάσει και θα τους βρω εκεί!!!

- Ο Σάκης Σερέφας έχει γράψει 55 βιβλία. Ετοιμάζει ήδη άλλα δύο. Ένα σχετικό με το σχολικό τσαμπουκαλίκι [bulling], με τίτλο Μήπως Είμαι Βλάκας; που θα κυκλοφορήσει μέσα στο Νοέμβριο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κι ένα δεύτερο ιστορικό ερευνητικό, που αναφέρεται στην Θεσσαλονίκη του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από λογοτεχνικές μαρτυρίες ελλήνων και ξένων συγγραφέων, που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2015 από τις εκδόσεις University Studio Press.

- Η θεατρική παράσταση Ζήτω η Αμφίβολη Ζωή! παίζεται από την Πέμπτη 27/11/2014 στο κινηματοθέατρο Φαργκάνη.

Φωτογραφίες:
Αδέσποτος Σκύλος-Σάκης Σερέφας: Πάρις Παρίδης (Απρίλης 2013)
Αχιλλέας Ψαλτόπουλος-Σάκης Σερέφας: Κώστας Καρδερίνης (Νοέμβρης 2014)