Ονειροπαγίδα

Ελέγχουμε τα πάντα!

Η μελόντικα είναι ένα πνευστό μουσικό όργανο κυρίως για παιδιά... Βασικά χρησιμοποιείται για να τα φέρει σε μια πρώτη επαφή με τον μαγικό κόσμο της μουσικής. Δεν ξέρω αν οι Ονειροπαγίδα παίζουν με τον τίτλο του νέου τους δίσκου, αν μας προσκαλούν στον μαγικό τους κόσμο (γιατί έχουν φτιάξει και τέτοιον..), αν θέλουν να μας εξοικειώσουν με τον νέο τους ήχο... Ότι κι αν είχαν σκοπό πάντως, αυτό που πέτυχαν είναι να μας δώσουν έναν από τους πιο φωτεινούς, φρέσκους και (επιτέλους!) χωρίς ενοχές δίσκο για φέτος.
Συνάντησα τον Χρήστο Λαϊνά και τον Χρήστο Βαγιόπουλο, μια μέρα μετά την παρουσίαση του νέου τους δίσκου «Μελόντικα» στο club του Μύλου. Με νωπές τις μελωδίες στα αυτιά μου, βρήκα ευκαιρία να μιλήσω μαζί τους για την νέα τους τραγουδίστρια, την νέα εταιρεία, την συνεργασία τους με τον Coti K, το «Νέο προϊόν»..
.

Oneiropagida 05Λοιπόν τρία χρόνια, τρεις δίσκοι. Τι σημαίνει αυτό για ένα συγκρότημα, όπως η Ονειροπαγίδα;.
--Σημαίνει ότι κρατάμε μια σταθερή πορεία, μας αρέσει να ασχολούμαστε με τη βιομηχανία της μουσικής και είναι θετικό στο να σχηματιστεί ένας πολύ καλός πυρήνας για το συγκρότημα κρατώντας το ενήμερο και έτοιμο πάντα να ακούσει κάτι καινούργιο.
--...ναι, σε βοηθάει να κρατάς μια σταθερή πορεία, να συμμαζεύεις το κοινό σου
.
Ο δίσκος 'Μελόντικα' είναι μια φυσιολογική εξέλιξη των δύο προηγούμενων δίσκων σας;.
--Ναι είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, δηλαδή ένα συγκρότημα που είναι συνεπές με τον εαυτό του, σημαίνει ότι ψάχνεται μουσικά, πάντα. Δεν υπάρχει μια συνταγή που έχει πετύχει και λέμε ότι αυτή θα ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα. Πάντα προσπαθείς να εξελιχθείς. Το πράγμα είναι μια φυσιολογική συνέχεια.
Νομίζω ότι έχουν αλλάξει μουσικά τα πράγματα σε σχέση με τους δύο προηγούμενους δίσκους σας. Έχει αλλάξει ο προσανατολισμός της μπάντας; Πόσο και γιατί;.
--Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια χαραγμένη πορεία την οποία ακολουθούμε., όπως μας βγάζουν τα πράγματα κινούμαστε γενικά, όπως για παράδειγμα ποτέ δεν περιμέναμε ότι ξαφνικά θα φύγει η Παυλίνα και ότι θα έρθει στη θέση της η Σόνια. Τα πράγματα αλλάζουνε, ποτέ δε μπορείς να είσαι σίγουρος για το που θα πας, και αυτό έχει να κάνει και με το ύφος κάθε δίσκου, που πιστεύω ότι βγαίνει στην πορεία από τα ακούσματα που έχεις, από το πώς ζεις, τι κάνεις, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις σίγουρα το τι θα επακολουθήσει.
Μουσικά πιστεύετε ότι έχετε βρει τον ήχο σας;.
--Δεν ξέρω αν μια οποιαδήποτε μπάντα βρίσκει τον ήχο της, λέει αυτός είναι δικός μου. Πάντα νομίζω ο ήχος λίγο πολύ αλλάζει.
--Απλά έχουμε έναν χαρακτήρα σαν συγκρότημα... η Ονειροπαγίδα έχει κάτι το χαρακτηριστικό, δε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αυτό είναι η Ονειροπαγίδα και αυτό είναι κάτι άλλο
.
Κανονικά θα έπρεπε να ρωτήσουμε τη Σόνια, αλλά με την ευκαιρία θα ρωτήσω εσάς. Η Σόνια η νέα σας ταγουδίστρια είναι και μουσικός, πόσο αυτό βοήθησε στο να ενταχθεί στο συγκρότημα σας, αλλά και εσάς τους ίδιους στο να πορευτείτε μαζί της;.
--Τ' ότι είναι μουσικός η Σόνια μας έλυσε τα χέρια πάνω στη σκηνή, δηλαδή πλέον έχουμε ένα ακόμη όργανο στα live, βοηθάει το γενικότερο σύνολο της Ονειροπαγίδας live. Πολύ σημαντικό αυτό, να έχεις βοήθεια. Από 'κει και πέρα μόνο το ότι είναι μουσικός σημαίνει ότι έχει μια τελείως διαφορετική αντίληψη για τη μπάντα. Κάποιος που είναι απλά τραγουδιστής το αντιμετωπίζει διαφορετικά, φαίνεται πιο αποκομμένος από το γκρουπ, ότι έχει μια ιδιαιτερότητα ίσως.
<
Oneiropagida 03>--Καμμιά φορά το να συνεργάζεσαι με ένα καινούργιο άτομο όπως είναι η Σόνια και να είναι μουσικός μπορεί να σε βγάλει σε τελείως διαφορετικά πράγματα. Αυτοί που συνήθως έχουν πάει σε ωδεία έχουν μια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων, δεν είναι τόσο ελεύθεροι όσο μια μπάντα που παίζει δικά της κομμάτια. Ούτε εμείς έχουμε την κλασική παιδεία ενός ωδείου, αλλά παρ'όλα αυτά δεν υπάρχει πρόβλημα με τη Σόνια, η οποία είναι μουσικός ωδείου. Οπότε είμαστε ευχαριστημένοι!
.
Πως είναι λοιπόν να συνεργάζονται τόσοι άνθρωποι για ένα κοινό στόχο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι μουσικοί, όχι μόνο με τη Σόνια αλλά και μεταξύ σας; Η συνεργασία σας με τον Coti συνεχίστηκε και σε αυτό το δίσκο πέρα από μηχανικός ήχου και μουσικός. Είναι το τρίτο μάτι που φέρνει την ισοροπία στο γκρούπ; Ποιές είναι οι μεταξύ σας σχέσεις και ποιά είναι η προσφορά του στο υλικό των δίσκων σας;.
--Ο Coti φυσικά και επεμβαίνει στη μουσική μας, εφόσον τον έχουμε επιλέξει ως παραγωγό, φυσικά και θα πεί τις απόψεις του, αλλιώς δε θα είχε νόημα να τον διαλέξουμε σαν παραγωγό, θα τον είχαμε ως ένα απλό ηχολήπτη. Τον εμπιστευόμαστε πάρα πολύ, η συνεργασία και η σχέση μας είναι πάρα πολύ καλές. Αν δεν τα είχαμε βρει δε θα κάναμε και τρείς δίσκους μαζί. Καμιά φορά παίζω και εγώ μαζί του. Υπάρχει μουσική επικοινωνία μεταξύ μας.
-- Ο Coti έδωσε κατά κάποιο τρόπο το ηχητικό στίγμα της Ονειροπαγίδας. Στο υλικό του πρώτου μας δίσκου δεν ξέραμε πως να το χειριστούμε ηχητικά, πως να το φτιάξουμε. Και ο ανθρωπος μας βοήθησε σε αυτό το στήσιμο και με την εμπειρία μας μαζί του μπορούμε και δουλεύουμε και μόνοι μας περισσότερο. Έτσι του δίνουμε ένα υλικό καλοστημένο και αυτός ασχολείται κυρίως με το ηχητικό μερος αυτού του πράγματος. Πάντως είναι καλό να έχεις ως συγκρότημα κάποιους να εμπιστεύεσαι, όχι μόνο τον παραγωγό σου, αλλά ακόμα και φίλους που εμπιστεύεσαι τη γνώμη τους
.
Είστε μια μπάντα που όταν ξεκινήσατε βασίστηκε κυρίως στον φυσικό ήχο των οργάνων. Σήμερα στην εξέλιξή σας μπήκανε και ηλεκτρονικά στοιχεία Πως βλέπετε την ηλεκτρονική μουσική, πως τη χρησιμοποιείτε και πόσο θα τη χρησιμοποιήσετε.
-- Προσωπικά μας αρέσει να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, αλλά μέχρι τώρα ήταν κάτι δύσκολο για μας χωρίς τη βοήθεια του Coti. Ο Coti είναι "ηλεκτρονικός", ξέρει να χειρίζεται τα ηλεκτρονικά μέσα και είναι ο άνθρωπος που μας καθοδήγησε. Εμείς δε θέλαμε να κάνουμε αυτό που κάνουν πολλοί, δηλαδή να πάρεις ένα ηλεκτρονικό ήχο και απλά να προσθέτεις πινελιές από πάνω. Αυτό δεν είναι δύσκολο. Το δύσκολο είναι να χρησιμοποιείς ηλεκτρονικούς ήχους live. Να τα παίζεις όλα αυτά επί σκηνής. Και στη χρησιμοποίηση αυτού του υλικού μας βοήθησε πολύ ο Coti.
--Το να χρησιμοποιείς ηλεκτρονικούς ήχους πάνω σε κιθαριστικές μπάντες είναι κάτι που κρύβει παγίδες. Πολλοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικά στη μουσική τους γιατί και καλά είναι ο ήχος του σήμερα, χάνοντας όμως έτσι την ουσία. Κάνουν ένα δίσκο τόσο ηλεκτρονικό που δε μπορεί να χωρέσει μια κιθάρα, ένα όμορφο κομμάτι, μια μελωδία. Είναι επικίνδυνο να μπλεχτεί μια μπάντα σε νερά που δεν ξέρει, να πάει στα βαθιά κατευθείαν. Πρέπει και εμείς να είμαστε συγκρατημένοι με αυτό τον ήχο γιατί μπορεί να βγάλεις ένα δίσκο στο μέλλον ο οποίος να μη λέει τίποτα, να έχει σούπερ παραγωγή, ηλεκτρονικά, μπίου μπίου και να μην έχεις κομμάτια
.
Σα συγκρότημα πώς αντιμετωπίζετε τα live και πώς το studio;.
--Στο στούντιο πας να στήσεις το δίσκο σου, δηλαδή να αποτυπώσεις το υλικό σου όσο καλύτερα μπορείς, σου παρέχει αυτές τις δυνατότητες. Το βλέπεις ψύχραιμα, το επαναλαμβάνεις, παίζεις κάτι αφαιρείς κάτι, προσθέτεις κάτι... στα live δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα... στα live μπαίνεις και εκτελείς.... και σίγουρα το όλο πράγμα διαφοροποιείται στα live, δηλαδή μέρος του υλικού σου θα είναι πιο rough, πιο απλοποιημένο και βεβαίως προσθέτεις ενέργεια και ζωντάνια. Ότι χάνεις από το στουντιακό υλικό, το αναπληρώνεις κατά κάποιο τρόπο με τη ζωντάνια του live.
Λοιπόν τώρα να πάμε λίγο στο video clip, το τραγούδι 'Θυμάμαι κάθε εποχή' που έγινε και video clip πώς επέδρασε σε εσάς η οπτικοποίηση του τραγουδιού; Βοηθάει αυτό τον κόσμο να έρθει πιο κοντά σε εσάς;.
--Βασικά το clip σε κάνει αναγνωρίσιμο, σε βοηθάει να προβάλλεις προς τα έξω την εικόνα σου αυτό που είσαι, το image σου και νομίζω ότι αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε και στο συγκεκριμμένο video clip. Νομίζω ότι είναι πολύ κοντά στην πραγματική μας εικόνα. Δηλαδή κάποιοι που μας γνωρίζουν μου λένε ότι αυτό που είδαν στο video clip ισχυεί, δε βγάζουμε μια εικόνα πλασματική και δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο άλλωστε. Κάναμε παρεπιμπτόντως και δεύτερο video clip το οποίο θα βγει σύντομα, με άλλη όμως νοοτροπία στήθηκε αυτό το video clip. Είναι ένα στουντιακό κλιπ, αλλά και πάλι είμαστε εμείς... η μπάντα, δηλαδή είναι αναγνωρίσιμο.
<
Oneiropagida 06>Τώρα να ρωτήσω κάτι που μάλλον θα σας φανεί κοινότυπο, σχετικά με τα ονόματα. Το δικό σας όνομα πώς προέκυψε; Ξέρετε ρωτάει πολύ κόσμος για αυτό.
--Κοίταξε Ονειροπαγίδα, όπως πολλοί γνωρίζουνε, είναι ένας ινδιάνικος θρύλος, ένα φυλαχτό, που παγιδεύει τα καλά όνειρα και διώχνει τα κακά. Εμείς βέβαια όποτε μας ρωτάνε σχετικά δεν χρησιμοποιούμε το όνομα μας με αυτό τον τρόπο, ότι και καλά έχει να κάνει με Ινδιάνους, για να αποδείξουμε την καλλιτεχνική άποψη του ονόματος. Απλά μας αρέσει πολύ έτσι όπως ακούγεται, Ονειροπαγίδα. Μια ωραία λέξη απλά, που μας άρεσε ως όνομα για το συγκρότημα, δεν υπάρχει κάτι από πίσω, δεν κρύβει τίποτα.
Θέλω να ρωτήσω τώρα για δύο τραγούδια σας στο δίσκο 'Μελόντικα'. Τα 'Νέο Προιόν' και 'Ελέγχουμε τα πάντα'. Θέλω να μου πείτε πόσο πολύ σας προβληματίζει όλη αυτή η ταχύτητα που βιώνεται σήμερα;.
--Ναι, γενικά νομίζω η ταχύτητα, το πώς εξελίσσονται τα πράγματα δηλαδή, σε κάνει πάντα να χάνεις λίγο την ουσία, έως πολύ καμιά φορά. Το να τρέχεις να τα προλάβεις όλα, το 'νέο προιόν', την τελευταία λέξη της μόδας σε κάνει πάντα, ξέρεις, να μη μπορείς να έχεις κάτι δικό σου, έτσι για πολύ καιρό και να το λες ότι... «ναι, αυτό είναι δικό μου». Αυτό είναι το κρεβάτι μου και ξέρεις, εδώ και δέκα χρόνια κοιμάμαι σε αυτό, είναι δικό μου.
Είναι ο πρώτος δίσκος σας σε πολυεθνική εταιρεία. Υπάρχει αυτή η ασφάλεια σε ανθρώπους, γιατί δεν ξέρω αν είναι μύθος ας πούμε ότι οι πολυεθνικές εταιρείες είναι απρόσωπες, βέβαια λόγω των πολλών καλλιτεχνών που έχουνε δεν ξέρουν κι όλας ποιον να πρωτοπροσέξουνε.
--Νομίζω ότι η περίοδος που πήγαμε σε μεγάλη εταιρεία αποδείχτηκε καλή για εμάς. Το να ξεκινήσουμε τώρα σαν μια νέα μπάντα σε μεγάλη εταιρεία, δεν ξέρω... θα είμασταν τα ψάρια και θα υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να μας φάνε. Δηλαδή... το πιστεύω αυτό, ότι μπήκαμε να γράψουμε έναν τρίτο δίσκο σε μια μεγάλη εταιρεία. Έχοντας βγάλει ήδη δύο δίσκους, έχοντας κάνει κάποιες συναυλίες και ένα όνομα ως συγκρότημα... νομίζω ότι λειτούργησε υπέρ μας και έτσι είχαμε και εμείς κάποια δύναμη, να πούμε ότι «παιδιά, θα κάνουμε την παραγωγή, έχουμε τον Κότι, θα ασχοληθούμε...» δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να μπει χέρι στο υλικό, πράγμα που είμαι αρκετά σίγουρος ότι γίνεται από μεγάλες εταιρείες σε συγκροτήματα άλλα.
--Ναι, υπήρχε αυτοπεποιήθηση από την πλευρά μας... δηλαδή εμείς ξεκινήσαμε στη δισκογραφία με το Studio II και οι εμπειρίες που αποκομίσαμε μέσα από αυτό το πράγμα ήταν σίγουρα σημαντικές, σε μια μικρή εταιρεία συμμετέχεις στα πάντα...στην παραγωγή του δίσκου και όλο αυτό σε κρατάει σε εκρήγορση.. σου μαθαίνει πως λειτουργεί το όλο πράγμα. Η μεγάλη εταιρεία βέβαια σου παρέχει άλλες δυνατότητες, δε χρειάζεται αυτό το προσωπικό τρέξιμο, μπορείς να ασχολείσαι αποκλειστικά με κάποια άλλα πράγματα, δηλαδή τη μουσική σου. Και ειδικά η Warner, αν δεις το roster της... δεν είναι μια εταιρεία νομίζω που έχει μέσα «λαϊκούς», ονόματα πάνω στα οποία θα πέσουν με τα μούτρα. Έχει κυρίως καινούργια ονόματα...π.χ. "Τα φώτα που σβήνουν", "Μίκρο". Έχει αισθητική η εταιρεία, ενδιαφέρεται για κάποια νέα πράγματα..
.
Αυτός ήταν τελικά και ο λόγος που επιλέξατε τη Warner;.
--Σαφώς, και επιπλέον η Warner μας κυνήγησε πάρα πολύ, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, όλα τα παιδιά που δουλεύουν εκεί μέσα, με τους περισσότερους άλλωστε γνωριζόμασταν καιρό πριν, ξέρανε το πραγματικό εμπορικό δυναμικό μας και μας θέλαν, όχι για το τι πουλάμε, αλλά για αυτό που είμαστε.
Κατά τη γνώμη μου είστε μια μπάντα που δίνει τα μέγιστα στο live και που έχει τη δυνατότητα να το κάνει, σε αντίθεση με πολλά άλλα ελληνικά σχήματα. Εσείς που έχετε τελικά αυτή την ικανότητα, ποια είναι η αγωνία σας από εδώ και πέρα... να κάνετε live, να πιστοποιήσετε τη δουλειά σας, να δείξετε τις δυνατότητες του συγκροτήματος σας;.
--Στόχος μας είναι να αποδώσουμε τα κομμάτια, και όχι να αποδείξουμε τις δυνατότητες μας σα μουσική, να βγάλουμε το κλίμα του δίσκου σε αυτό που ονομάζεται 'live εκδοχή'. Σίγουρα ορισμένα κομμάτια είναι πολύ χαρακτηριστικά στο δίσκο και πρέπει να αποδωθούν όπως είναι, υπάρχουν αλλά τα οποία είναι κάπως διαφορετικά . Οπότε ή διαλέγεις το ένα ή το άλλο, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμμένη συνταγή.
Ο.Κ. παιδια.. σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία και με το δίσκο και με τα live!