oOoOO

Co0 & Bi0s οσ0ν0ύπω

Ο μηδενιστής/ ομικρονιστής ήρθε πέρυσι, μας άρεσε, του αρέσαμε, ξανάρχεται. Τον γνωρίζουμε καλύτερα μέσα από τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις του Άρη Μπούρα


o0Οι oOoOO με το ακριβοδίκαια συμβολικό και συνάμα ρηξικέλευθο όνομα, που θαρρείς ότι ξεπήδησε από κάποιο παγανιστικό, γεμάτο μυστικισμό υπερπέραν, αλλά το πιο πιθανό είναι να μη σημαίνει τίποτα ιδιαίτερο πέραν του γνωστού φωνήεντος, αποτελούν ουσιαστικά το προσωπικό σχήμα ενός νεανία από το Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος ανήκει σε αυτή τη γενιά των μυστηριωδών αγοριών που στραγγίζουν τα σώψυχά τους πάνω σε αραχνιασμένες μελωδίες και πειραγμένες ηχητικές παλινδρομήσεις, λουπάροντας τη μελαγχολία πάνω σε πονεμένους στίχους και ονειρικά φωνητικά. Με ετερόκλητες επιρροές που ξεκινάνε από τα καταραμένα 80's, βουτάνε δίχως ανάσα στην electronica των 90's, κλέβουν από τη ρυθμολογία και τις μπασογραμμές hip hop καλλιτεχνών, με τις προβλεπόμενες - πλέον - για νεώτερους παραγωγούς post-dubstep αναθυμιάσεις να στοιχειώνουν μεγάλο μέρος των μικρών ελεγειών του Christopher Dexter Greenspan. Με τον ίδιο να αναλαμβάνει εξολοκλήρου τη σύνθεση αλλά και παραγωγή της μουσικής, διαμοιράζοντας την μέσα από βραχείς κυκλοφορίες, με τα τελευταία του δυο EP να βρίσκουν στέγη κάτω από τη δισκογραφική της Tri-angle Records (βλέπε και Balam Acab, Holy Other, How To Dress Well, Ayshay, Evian Christ μεταξύ άλλων). Με αφορμή τις επικείμενες εμφανίσεις του σε Θεσσαλονίκη (12/10 Coo Bar) και Αθήνα (13/10 Bios), βρήκαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια σύντομη κουβέντα μαζί του.

Καλησπέρα από τη μακρινή Θεσσαλονίκη. Πώς ήταν η μέρα σου σήμερα; Έχεις ξεκινήσει την τουρνέ σου ή σε πετυχαίνω στο San Fransisco; Μπορείς να μου αναφέρεις μερικά από τα αγαπημένα σου σημεία που μπορεί να έχεις σε μια περιοδεία;

Γεια σου, μόλις έφτασα στην Ευρώπη το προηγούμενο βράδυ, βρίσκομαι στο Βερολίνο, αλλά το πρώτο μου σόου είναι σε μερικές ημέρες. Το αγαπημένο μου σημείο όταν περιοδεύω στην Ευρώπη είναι όταν παίρνω τρένα και γυρνάω την Ήπειρο. Δεν έχουμε πολλά τρένα στην Αμερική και είναι ο αγαπημένος μου τρόπος για να ταξιδεύω. Μπορείς απλά να κάθεσαι και να ονειρεύεσαι, να κοιτάς έξω την εξοχή και τις μικρές πόλεις να περνάνε από μπροστά σου.

Η φίλη μου θεωρεί τη μουσική σου περίεργη. Πώς θα περιέγραφες το μουσικό σου στυλ σε κάποιον που δεν σ' έχει ακούσει ποτέ στο παρελθόν;

Δεν ξέρω. Είναι λυπητερή. Και ίσως λίγο σκοτεινή. Αλλά επίσης γλυκιά. Όσο πάει γίνεται λιγότερο περίεργη νομίζω. Εστιάζω πλέον περισσότερο στο λυπητερό και γλυκό.


o0o Μπορείς να μου κατονομάσεις τρεις λόγους για τους οποίους συνθέτεις και δημιουργείς μουσική;

Φτιάχνω μουσική γιατί είναι το μοναδικό πράγμα που δικαιολογεί την ύπαρξή μου στον εαυτό μου. Δεν είμαι καλός σε πρακτικά θέματα. Δεν είμαι καλός στο να πληρώνω λογαριασμούς, να κάνω δημόσιες σχέσεις, να δουλεύω, να βγάζω λεφτά. Είμαι μόνο καλός στο να ονειρεύομαι και να βάζω αυτά τα όνειρα μέσα σε τραγούδια και παραστάσεις.

Έχεις επιμεληθεί μερικά πολύ όμορφα και ενδιαφέροντα remix για άλλους καλλιτέχνες. Ποιο θεωρείς ότι είναι το αγαπημένο σου;

Μ' αρέσει πολύ το remix που έκανα για το "Close To U" των O F F Love, αλλά και το αντίστοιχο που έκανα για τους Marina And The Diamonds.

Μερικά όμορφα πράγματα που ακούς τον τελευταίο καιρό κι έχουνε τραβήξει την προσοχή σου;

Ακούω αυτό το τραγούδι του David Lynch που ονομάζεται "Ghost Of Love" σε συνεχή λούπα εδώ και μέρες, καθώς και το καινούριο mixtape του Jeremih.

Ποιος είναι ο ιδεώδης ήχος του μέλλοντος για σένα;

Σκεφτόμουνα πάρα πολύ για τον ήχο του μέλλοντος τα τελευταία χρόνια, αλλά μπορώ να πω ότι με τρέλανε αυτό κατά κάποιο τρόπο, οπότε προσπαθώ πλέον ν' ακούω περισσότερο πράγματα από το παρελθόν. Παλιά μουσική.

Μερικές επιρροές από τις οποίες δε μπορείς να ξεφύγεις;

Από τη δομή των ποπ τραγουδιών. Προσπαθώ και κάνω τα πράγματα πιο αφηρημένα και λιγότερο συμβατικά, περισσότερο όπως στην ηλεκτρονική μουσική ή την house, αλλά η δομή ενός ποπ τραγουδιού - απ' ότι φαίνεται - βρίσκει πάντοτε τον τρόπο για να εισχωρήσει μες στα τραγούδια.


o0o0 Ποιος είναι ο χειρότερός σου εφιάλτης;

Να ξυπνάω κάθε μέρα πολύ πρωί για να πάω σε μια δουλειά που δεν μ' αρέσει.

Έχεις κάποιον συγκεκριμένο προσωπικό στόχο ως μουσικός ή ανθρώπινο ον;

Απλά θέλω να κάνω την καλύτερη δυνατή μουσική που μπορώ, ελπίζοντας ότι μερικοί άνθρωποι θα συνδεθούν μαζί της και θα βρουν κάτι που τους αρέσει σε αυτήν.

Τι είναι παράδεισος για εσένα;

Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, δυστυχώς. Ή τουλάχιστον δε μπορώ να το φανταστώ.

Πώς προσαρμόζεις τις ηχογραφήσεις σου στα ζωντανά show; Κάποιες τελευταίες σκέψεις που θα ήθελες να μοιραστείς με τους ανθρώπους που θα έρθουν στις ζωντανές σου εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

Είναι πολύ δύσκολο να προσαρμόσω τη μουσική μου σ' ένα live show, αλλά έχω κάνει μια ικανοποιητική νομίζω δουλειά πάνω σε αυτό. Έχω αλλάξει αρκετά από τα κομμάτια για τις ανάγκες της ζωντανής εμφάνισης, ώστε να μην ακούγονται πολύ όπως στις ηχογραφήσεις. Ελπίζω ότι ακούγονται αρκετά διαφορετικά και καινούρια στους ανθρώπους που έχουνε ακούσει τις ηχογραφήσεις. Πραγματικά ανυπομονώ να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα ξανά, μου φάνηκε ένα πολύ μαγικό μέρος όταν βρέθηκα εκεί την προηγούμενη χρονιά.

soundcloud.com/ooooosounds