The Orb

(Nothing but) Sounds

Ήταν πραγματικά τύχη η παρουσία μας στο ηλεκτρονικό φεστιβάλ το οποίο πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο 14 της ΔΕΘ στις αρχές του Απριλίου με την συμμετοχή ανάμεσα στα άλλα συγκροτημάτων όπως οι Transglobal Underground και οι μέγιστοι δημιουργοί της ambient ψυχεδέλειας Οrb. Στα πλαίσια της εκδήλωσης η οποία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετό κόσμο ούτε και να γίνει ιδιαίτερα γνωστή - δυστυχώς για το μέγεθος της προσπάθειας - εκτός Θεσσαλονίκης, επιτύχαμε, ελπίζοντας σε κάτι ακόμα δυνατότερο για το μέλλον, να μιλήσουμε με τους Orb. Ιδού τα αποτελέσματα αυτού του γεμάτου hangover και για τις δύο πλευρές, κυριακάτικου πρωινού.


PaterΟ Άλεξ Πάτερσον ταλαιπωρημένος από μια ίωση και κάπως κουρασμένος φτάνει μαζί με τον συνεργάτη του στο χώρο της συνέντευξης. Επιδεικνύοντας έναν χαρακτηριστικό για τα βρετανικά συγκροτήματα που έχουν γνωρίσει επιτυχία, σταριστικό τρόπο μίλησε πολύ λιγότερο από τον συνεργάτη του και κυρίως για να απευθύνει κάποιες οδηγίες στον μάνατζερ του. Αυτό δεν μας άρεσε και πολύ αλλά ούτε και αυτά που ειπώθηκαν μας άρεσαν περισσότερο!

Υ. Γεια σας είμαι από το περιοδικό υποβρύχιο και γνωρίζοντας πως ο χρόνος που έχετε είναι πολύτιμος θα θέλαμε να σας απευθύνουμε μερικές ερωτήσεις για να μπορέσουμε να δώσουμε μια πιο πλήρη εικόνα στο ελληνικό κοινό για την πορεία σας όλα αυτά τα χρόνια.
Ο. Μας τιμά!

Υ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω καταρχάς από που προήλθε το όνομα Orb;
O. Θέλαμε να δώσουμε την αίσθηση της τροχιάς, μιας τροχιάς που είχε σίγουρα να κάνει με την ατμόσφαιρα των πάρτυ εκείνων των ημερών.

Υ. Πώς σας φάνηκε η ένταση αυτής της ψυχεδελικής περιόδου;
Ο. Η πραγματικότητα είναι πως εμείς είχαμε λιγότερη σχέση με την ψυχεδέλεια από αυτήν που κατά καιρούς μας έχουν καταλογίσει.

Υ. Δηλαδή;
Ο. Είμαστε ένα σύνολο το οποίο κυρίως ενδιαφέρεται για τις δυνατότητες του ηλεκτρονικού ήχου.

Υ. Μα καλά και όλες αυτές οι πυραμίδες και οι ιδιόμορφοι φωτισμοί στα show σας;
Ο. Είναι ακριβώς όπως το είπατε. Ένα show! Εκείνο που πραγματικά μας ενδιέφερε και μας ενδιαφέρει, είναι το τι πραγματικά μπορούν να παράγουν αυτά τα μηχανάκια και πόσο ωραία ατμόσφαιρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τονώσει τον τρόπο που βλέπει το κοινό μας την μουσική.

Υ. Μα καλά όλα αυτά τα οποία έχουν χαρακτηρίσει τους Orb έχουν δώσει έντονα την εντύπωση μιας κάπως hippy ψυχεδελικής προσέγγισης.
O. Όχι,όχι! Είναι απλώς μέρος του performance.

Y. Ποια πιστεύετε πως πρέπει να είναι η στάση του καλλιτέχνη σήμερα απέναντι στα κοινωνικά πράγματα.
Ο. Καμιά στάση!


Pater2Υ. Πώς;
Ο. Ο ρόλος του καλλιτέχνη πρέπει να είναι να κάνει όσο πιο ευφάνταστα μπορεί την δουλειά του, να παράγει ικανοποιημένους ανθρώπους και αν γίνεται να μπορεί να ζει από αυτό!

Υ. Μα δεν σας φαίνεται κάπως ατομικιστική όλη αυτή η προσέγγιση;
Ο. Κοίταξε, όπως και να το ονομάσεις αυτή είναι η πραγματικότητα.

Υ. Μα υπήρξαν και υπάρχουν έξω αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι επιδίωξαν να επηρεάσουν τα πράγματα προς το καλύτερο για πολλούς ανθρώπους εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες της τέχνης τους...
Ο. Χα! και τι πέτυχαν με αυτό; Έχεις δει μήπως ο κόσμος να έχει γίνει καλύτερος ή τα παιδιά στην Αφρική να έχουν σταματήσει να πεινάνε;

Υ. Αν μη τι άλλο όμως ένας τέτοιος καλλιτέχνης στα μάτια μου έχει σώσει κάτι!
Ο. Και τι είναι αυτό;

Υ. Η αξιοπρέπεια του!
Ο. Όλα αυτά αγαπητέ μου είναι λόγια! Λυπάμαι που το λέω αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η πραγματικότητα είναι πως τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει και πως η πολιτική είναι σκατά! Το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος είναι να κοιτάξει πώς θα οργανώσει καλά τα πράγματα στην ζωή του και να καταφέρει τουλάχιστον να μην βλάπτει τους άλλους.

Υ. Μα δεν βλάπτεις τους άλλους όταν κλείνεις τα μάτια σου μπροστά στην εξουσία και την εκμετάλλευση;
Ο. Απλώς αποδέχεσαι το αναπότρεπτο! Δυστυχώς ξαναλέω λυπάμαι που είναι έτσι τα πράγματα αλλά εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο πέρα από το να παίζω την μουσική μου.

Υ. Αλήθεια πόσο αμείβεστε για ένα κοντσέρτο;
Ο. Δεκαπέντε με είκοσι χιλιάδες ευρώ.

Υ. Πώς σας φαίνεται αυτό;
Ο. Μας ικανοποιεί ιδιαιτέρως! Άλλωστε ζούμε όπως όλοι στον καπιταλισμό!

Υ. Έχετε ακούσει για τα κινήματα που παλεύουν ενάντια στις χειρότερες πτυχές της παγκοσμιοποίησης;
Ο. Ναι αλλά εμάς δεν μας ενδιαφέρει και πολύ μια αντίδραση σε αυτό. Η αλήθεια είναι πως το χρήμα και ο καπιταλισμός κινεί τα πράγματα και κάποτε οι περισσότεροι από εμάς θα πρέπει να πάψουμε να γκρινιάζουμε και να δούμε κατάματα αυτήν την αλήθεια. Δεν υπάρχει πραγματικά εναλλακτική πρόταση στο χρήμα και τον καπιταλισμό και όσοι έχουν αντιρρήσεις (όχι εμείς πάντως) πρέπει να αποδεχτούν αυτό το γεγονός!

Υ. Έχετε κάποιες ιδιαίτερες θεωρητικές επιδράσεις στην τέχνη σας;
Ο. Τι εννοείτε;

Υ. Κάποιο ιδιαίτερο καλλιτεχνικό κίνημα από όπου εσείς επηρεαστήκατε;
Ο. Δεν θα το έλεγα! Είμαστε άνθρωποι που κάνουμε computer music και αυτό μας αρκεί.

Υ. Από το punk ίσως;
Ο. Ά το punk ενδιαφέρον. Μου άρεσε πάρα πολύ σαν μουσική και είχαμε ζήσει πολύ τρελές μέρες.

Υ. Ποια ήταν η πιο αγαπημένη σας συναυλία;
Ο. Αυτή που δώσαμε στο Glastonbury το 1993!

Υ. Σας είχα δει. Και αυτή του 97 ήταν πολύ καλή!
Ο. Α ναι! Στην κλειστή σκηνή λες. Εμπειρία ήταν και για εμάς!

Υ. Μια τελευταία ερώτηση... Τι πιστεύετε για την αγάπη;
Ο. Δεν νομίζουμε πώς υπάρχει κάτι πιο όμορφο από το να αγαπάς κάποιον!

Υ. Ελπίζω την άλλη φορά που θα εμφανιστείτε στην Ελλάδα να παίξετε σε περισσότερο κόσμο.
Ο. Ω ναι και εμείς θα το θέλαμε!