Plus Rec-τες

Οι P.X. Harris και Σταμάτης Χριστοφορίδης είναι οι κύριοι υπεύθυνοι ως προς την παραγωγή και την επιμέλεια της νέας κυκλοφορίας της PlusRec 'Έχω το soundtrack, βάζεις την ταινία;' Ζητήσαμε λοιπόν από τον συνθέτη - μουσικό - παραγωγό Χάρη και από τον δημοσιογράφο - ραδιοφωνικό παραγωγό - dj, Σταμάτη να μάθουμε για τα σχέδιά τους και μας έδωσαν αρκετά ικανοποιητικές απαντήσεις...


Universal TrilogyΗ.Π. : Πώς ιδρύθηκε η PlusRec - FreeMind production και πότε; Τι σε παρακίνησε σε μία τόσο τολμηρή απόφαση;
P.X. : Πέρσι τον Ιανουάριο δημιουργήθηκε το δισκογραφικό label Plus Rec ενώ η FreeMind Production προϋπήρχε από το 1999. Όλα ξεκίνησαν μέσα από το στούντιο BenzOil... Τα τελευταία τέσσερα χρόνια άκουσα πολλές καλές δουλειές από καλλιτέχνες της πόλης μας και έτσι θέλησα να τις αξιοποιήσω. Κάποιες έβλεπα να χάνονται και κάποιες άλλες να καταλήγουν σε δισκογραφικές εταιρίες χωρίς αποτέλεσμα. Δεν θεωρώ την απόφασή μου τολμηρή γιατί η ενασχόληση μου με την μουσική κάπως έτσι θα κατέληγε.

Ηλέκτρα Παπαθανασίου : Ποια είναι τα συγκροτήματα με τα οποία συνεργάζεσαι;
P.X. Harris : Τα συγκροτήματα που έχουν υπογράψει με την Plus Rec είναι: Emigre, Πράσσειν Άλογα, Kashmir, Ίνφο, My Excuse και η Ευανθία Σωφρονίδου. Οι παραγωγές που έχω αναλάβει σαν FreeMind Production είναι οι:

Osmosis : Στο χρόνο
Universal Trilogy : Make my day - Inside blue - Plus
Καπνός : Πάλι απ' την αρχή
Γεώργιος Αετόπουλος : Ότι αρχίζει να κυλά...
Emigre : Εποχές
Πράσσειν Άλογα : Θέλω να σου μιλήσω
Έχω το soundtrack, βάζεις την ταινία;

Η.Π. : Ποια είναι τα αγαπημένα σου συγκροτήματα - εκτός PlusRec, δηλαδή συγκροτήματα του εξωτερικού αλλά και του ...εσωτερικού. Ποιόν θεωρείς τον καλύτερο παραγωγό ever;
P.X. : Δεν έχω κάποιον αγαπημένο καλλιτέχνη - συγκρότημα απλά ακούω πολύ μουσική και προσπαθώ να είμαι στην επικαιρότητα.


EmigreΗ.Π. : Πώς είναι η συνεργασία σας με την Universal;
P.X.: Η Plus Rec λειτουργεί ανεξάρτητα έχοντας μία ιδιαίτερη σχέση με την Universal. Με την συγκεκριμένη εταιρία έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Επίσης έχω αναλάβει και κάποιες παραγωγές για την Universal.

Η.Π. : Από ποιές καταστάσεις εμπνεύστηκες το σενάριο;
Σταμάτης Χριστοφορίδης : Το σενάριο άρχισε να μορφοποιείται στο μυαλό μου όταν είδα μια φωτογραφία που είχε τραβήξει μια φίλη και αποτύπωνε δύο γυναικείες φιγούρες σ΄ένα παιχνίδιασμα προσώπων και εκφράσεων, θαρρείς και ήταν βγαλμένη από τις σελίδες κάποιου μυθιστορήματος του Ζίσκιντ. Τόσο 'ζωντανή' και συνάμα τόσο αποστασιοποιημένη από τους ίδιους της τους χαρακτήρες. Λες και οι γυναικείες φιγούρες ήταν κέρινα ομοιώματα. Από κει και πέρα οι περσόνες αυτές έρχονταν συνέχεια μπροστά στα μάτια μου και με την πάροδο των ημερών η μια εκδοχή έφερε την άλλη.Τοποθετώντας τες αλυσιδωτά, απέκτησε πνοή και το σενάριο.

Η.Π. : Τι συμβαίνει τελικά στο τέλος της ταινίας;
Σ.Χ. : Στο τέλος της ταινίας προβάλλει η ανατροπή. Εναλλάσσονται οι ρόλοι και ο τολμηρός χαρακτήρας μένει στατικός (με έναν ιδιαίτερα στωικό τρόπο όμως) ενώ ο συντηρητικός κάνει την υπέρβαση (με την αστάθεια που έχει ένας νεοσσός στο πρώτο του φτερούγισμα).
Το σενάριο αναιρεί και αναιρείται κι αυτό μπορεί να το καταλάβει ο αναγνώστης με λίγη προσοχή σε επιμέρους φράσεις και υπο-ατμόσφαιρες που δημιουργούνται. Όλο αυτό το παιχνίδι επεκτείνεται ακόμα και στη σχέση των δύο γυναικών που είναι αρκετά ομιχλώδης, μπορείς να την ερμηνεύσεις ως καθαρά φιλική ή και λεσβιακή. Το σενάριο του « Έχω το Soundtrack, βάζεις την ταινία?» διατηρεί από την αρχή ως το τέλος αυτήν την ελαστικότητα.


ΚαπνόςΗ.Π. : Γιατί η Σόνια φεύγει τελικά στη Γή του Πυρός και όχι στην Κρήτη;
Σ.Χ.: Η Σόνια επιλέγω να φύγει στη Γή του Πυρός και όχι στην Κρήτη για παράδειγμα γιατί οι δεσμοί κόβονται σ'ένα μακρινό ταξίδι, η απόσταση αυτή είναι απαγορευτική. Η Κρήτη είναι λιγότερο ερμητικό καταφύγιο.Αν φαίνονταν αληθοφανές θα επέλεγα να έστελνα την ηρωίδα ακόμα πιο μακριά... στη Σελήνη.

Η.Π. : Σκέπτεσαι σοβαρά όντως να υπάρξει ταινία; Θα ανήκει στις παραγωγές της Plus rec;
Σ.Χ. : Αν υπάρχει πρόταση από έναν άνθρωπο που γνωρίζουμε ότι ταιριάζουμε αισθητικά...

Η.Π. : Στα πάρτυ που ετοιμάζετε - σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - και μάλιστα ως dj θα παίζεις ΜΟΝΟ τα κομμάτια του cd;! Τι ακούς τον τελευταίο καιρό;
Σ.Χ. : Στα πάρτυ της συλλογής το dj set μου θα περιλαμβάνει ακούσματα electronica, pop, rock φυσικά όλα εκτός συλλογής γιατί τα κομμάτια της συλλογής θα τα ακούσετε ζωντανά. Τον τελευταίο καιρό άκουσα μ'ενδιαφέρον Archive, Coldplay, Add N To X, Flunk, Covenant, Queens of the Stone Age, 3 Doors Down.

Τα υπόλοιπα στο Μύλο 20-03 και στο Club22 στις 23-03.