Radio Birdman

Where the birdmen flew

Απολαυστική συνέντευξη στον Χρυσαφάκη Αναγνωστάκο και τους βοηθούς του.

Μερικοί λόγοι για να γίνεις θρύλος και άλλες rock'n'roll ιστορίες που θα βοηθήσουν να περάσει όμορφα η ώρα σας...

Α, ναι! Και μια συνέντευξη την οποία σε λίγο ούτε που θα τη θυμάστε.

Radio Birdman 11. Ξέρετε, αλήθεια πολλά συγκροτήματα τα οποία συνδυάζουν άψογα επιρροές όπως ο πληκτράδικος λυρισμός των Doors αντάμα με την ηλεκτροφόρα δύναμη των Stooges και ταυτόχρονα να έχει σαν κερασάκι πάνω του κάτι από το απόμακρο των Velvet Underground ενώ το όλο αποτέλεσμα να μην είναι τίποτα άλλο παρά ένα καλοπαιγμένο surfάκι;

2. Ο σεβασμός είναι κάτι που κερδίζεται, αλλά και συχνά επιβάλλεται από λεπτομέρειες που είτε σε χαρακτηρίζουν είτε όχι. Τούτοι εδώ τα διέθεταν και τα δύο όταν εκεί πίσω στα late 70's έγραφαν τη δική τους ιστορία και ταυτόχρονα έσπερναν ¨κακούς σπόρους¨ οι οποίοι θα άνθιζαν λίγο αργότερα με διαβολεμένους ρυθμούς, ενώ οι προσωπικές τους πορείες παρότι έφερναν σημάδια του παρελθόντος τους (και πως θα μπορούσε να μην...) στέκονταν παραπάνω από αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε κουνώντας συγκαταβατικά το κεφάλι, δηλαδή "αξιοπρεπείς". Το ¨πέρασμα¨ των New Christs από την Ελλάδα θα το θυμούνται αρκετοί πιστεύω...

3. Το πάθος για την ζωή φαίνεται πως υπερισχύει από το μάζεμα λίγων παραπάνω δολαρίων. Θα διαβάσετε παρακάτω τη συνέντευξη και θα καταλάβετε...

4. Κανένας τους δεν αμφιταλαντεύτηκε τόσα χρόνια που πέρασαν, επειδή οι προσωπικές τους δουλειές δεν μας έδωσαν καθόλου το δικαίωμα να σκεφτούμε κάτι τέτοιο. Αν αναζητάτε καιροσκόπους, ψάξτε αλλού, γιατί εδώ δεν θα κολατσίσετε.

5. Στην ερώτηση "αν είναι τελικά θεοί", σίγουρα θα γελάσουν μαζί σου και θα σε παραπέμψουν σε κάποια... λαϊκή παροιμία για να σε ξεφορτωθούν!

6. Συμφιλιωμένοι με τις ιδιαιτερότητές τους, και ενάντια στους φυσικούς νόμους που διέπουν την ηλικία τους, αντί να κάτσουν σπίτι τους και να μασάνε τις συντάξεις τους αυτοί ηχογραφούν νέο δίσκο ("Zeno beach" ο τίτλος του) και βγαίνουν παγκόσμια περιοδεία! (Ξέρουμε και μερικούς άλλους τέτοιους ¨γέρους¨, έτσι δεν είναι;)

7. Όλοι οι θρύλοι του R'n'R, έχουν, ακριβώς δυο, καλούς λόγους για να περάσουν στην αιωνιότητα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση φέρουν τα ονόματα "Radios Appear" & "Living Eyes".

8. Γαλούχησαν στρατιές συγκροτημάτων και καλλιτεχνών και παράλληλα ποτέ δεν αρνήθηκαν τα δικά τους μουσικά ινδάλματα (οι πολλές διασκευές τους αλλά και αυτός καθαυτός ο ήχος τους μαρτυρά κάτι τέτοιο).

Διαβάστε τώρα τη συνέντευξη και τα συμπεράσματα όλα δικά σας. Για λογαριασμό του Mic δούλεψαν οι Μπάμπης Αργυρίου (γενικώς υπεύθυνος), Μιχάλης Κοκολόγος (μερικώς υπεύθυνος) και Χρυσαφάκης Αναγνωστάκος (ανεύθυνος), ενώ για λογαριασμό των Radio Birdman, ο Λάκωνας Chris "Klondike" Masuak.

Mic: Οι Stooges, New York Dolls, Radio Birdman, Saints κ.λ.π. έπαιξαν βασικό ρόλο και υπήρξαν η 'κολυμβήθρα του Σιλωάμ' για πολλά γκρουπ. Αυτό είναι αρκετό σήμερα;
Klondike: Εργασιακά θαύματα; Αυτό δεν είναι αρκετό; (όπως και να'χει ο Khawja Baha Ad-Din Naqshband έλεγε: Τα θαύματα έχουν μια αποστολή, και αυτή η αποστολή πραγματοποιείται άσχετα αν γίνονται κατανοητά ή όχι).

Radio Birdman 2Mic: Μεταξύ των διασκευών που έχετε ακούσει στα τραγούδια σας ποια σου άρεσε περισσότερο;
Klondike: Είδα τους Silvairchair στην τηλεόραση οι οποίοι έπαιξαν το "New Race" σε μια όμορφη διασκευή, κοντά στο πρωτότυπο.

Mic: Ποια μπάντα του σήμερα πιστεύεις πως κουβαλά το πνεύμα των Radio Birdman στην μουσική του;
Klondike: ΕΜΕΙΣ ΦΥΣΙΚΑ!!!

Mic: Θα'θελες να μας πεις κάποια σύγχρονα γκρουπ που γουστάρεις;
Klondike: Τους ΚΝ40.

Mic: Το R'n'R είναι τελικά κάτι, μόνο για να κάνεις την πλάκα σου, μια στάση ζωής με συγκεκριμένη άποψη ή απλά μπίζνα;
Klondike: Παίζεις κιθάρα;

Mic: Σε ένα πλανήτη που μοιάζει με την "φάρμα των ζώων" τι έχουν να προτάξουν οι Radio Birdman;
Klondike: Υποθέτω, ότι το κουφάρι σου γίνεται ¨παραπομπή¨ και ¨προνομιούχα μετοχή¨ για τον καθένα! Λοιπόν, θα σου πώ για την "κολυμβήθρα" στην οποία είμαι ΕΓΩ βαπτισμένος! H αλήθεια είναι καμωμένη έτσι ώστε, να αποτελεί προνόμιο γνώσης λίγων και καλών. Η μάζα φαντάζεται πως η λάμψη του καθενός, θα πρέπει να τυφλώνει τα μάτια του γείτονα!

Mic: Τελικά το R'n'R μπορεί να υπάρξει δίχως του μύθους του;
Klondike: Δεν παίζεις κιθάρα, ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;;;;

Mic: Όταν άκουσα το live cd σας 'Ritualism' δεν πίστεύα στα αυτιά μου. Έχοντας ήδη ακούσει αρκετά bootleg σας, ήταν αδύνατο να πιστέψω πως σε κείνο το δίσκο παίζατε εσείς. Εσείς τι λέτε γι'αυτό;
Klondike: Φαίνεται πως τελικά, έκανε κι αυτό την δουλίτσα του!

Mic: Τι έγινε εκείνη την περίοδο και δεν προχώρησε η φάση με την επανένωση;
Klondike: Έγινε της πουτάνας! ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΦΑΓΗ!!!!

Mic: Τι έγινε εκεί πίσω στα 70'ς και το διαλύσατε; Πες μας και λίγα πράγματα για εκείνη την περιοδεία στην Αγγλία.
Klondike: H αδιαφορία σε κάνει τεμπελάκο... Η μη αίσθηση της όλης κατάστασης και η έλλειψη αντίληψης της ιδιαιτερότητάς μας... φυσικά και η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, ώστε να μπορέσουμε να διορθώσουμε τα πράγματα... Στην Αγγλία έκανε κρύο και το φαγητό ήταν σκέτο μπάζο!

Mic: Πιστεύεις ότι ο ήχος σας έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου;
Klondike: Δεν θάθελες να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, έτσι δεν είναι;

Mic: Έχετε ακόμα τον αυθεντικό σας εξοπλισμό;
Klondike: Ναι!!

Zeno beachMic: Δεν έχω ακούσει ακόμα την καινούργια σας δουλειά και...
Klondike: ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να το έχεις κάνει ήδη, και να έχεις εμβαθύνει στο νόημά της... Να έχεις ήδη φωτιστεί!!! (απ' ότι καταλαβαίνετε το δούλεμα πάει σύννεφο, από τον κο Masuak αφού δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα.)

Mic: New Race, Hitmen, Visitors, New Christs, κ.λ.π. Οι Radio Birdman μοιάζουν με μια μεγάλη οικογένεια. Το σχόλιό σου γι'αυτό;
Klondike: Είναι κόλαση, ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα!!! Φαντάζεσαι τι γίνεται με τα βαφτιστήρια; Πόσα δώρα πρέπει να αγοράσεις; !!!!!!!

Mic: Το R'n'R είναι μια σπουδαία μορφή τέχνης ή η καλή πρόφαση για τους νέους να περάσουν καλά στη νιότη τους και μετά να γίνουν τροφή για το σύστημα;
Klondike: Είσαι λίγο μοιρολάτρης, φιλαράκο! Βλέπεις τη ζωή με απαισιοδοξία... (τα θέλει και μένα ο κωλαρίκος μου αφού συνεχίζω στον ίδιο χαβά!!!)

Mic: Θα πρέπει να είναι πολύ σκληρό να παρατάτε δουλειές, οικογένειες, υποχρεώσεις κ.λ.π. ιδιαίτερα εσείς που έχετε να παίξετε μαζί και κάποια χρόνια, και να είσαστε on the road again. Το να περιοδεύεις είναι αρκετά δύσκολο από μόνο του, αλλά όταν είσαι και κάποιας ηλικίας, το ζόρι μεγαλώνει. Η μουσική από μόνη της, είναι ένας αρκετά καλός λόγος για να ξαναμπείς σε τέτοιες περιπέτειες;
Klondike: Ειιιι..., ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙΣ ΚΙΘΑΡΑ, ΦΙΛΑΡΑΚΟ!!!

Mic: Died Pretty, Celibate Rifles, Stems, Lime Spiders, Screaming Tribesmen... Αγαπήσαμε πολλές μπάντες στα 80'ς αλλά τώρα μοιάζει να μην συμβαίνει τίποτα εκεί κάτω. Είναι έτσι;
Klondike: Ένα παιδί μοιάζει μα μην έχει την αίσθηση της φύσης του ενήλικα, απ' την άλλη ένας κανονικός ενήλικας δεν μπορεί να καταλάβει ένα πραγματικά έμπειρο άνθρωπο, με τη σειρά του ο έμπειρος άνθρωπος δεν μπορεί να κατανοήσει την Θεία Φώτιση ενός Σούφι ή ενός Αγίου. Φαίνεται πως όλα τα παραπάνω, συμβαίνουν μαζί, στην Μελβούρνη.

Radio Birdman 3Mic: Στο παρελθόν είχατε αρκετά προβλήματα με το logo σας, το τραγούδι - και το σχήμα με το ίδιο όνομα - New Race, κ.λ.π. και μολονότι δεν είσαστε ένα πολιτικό γκρουπ, πάντα μου δίνατε την αίσθηση πως η σχέση σας με την πολιτική υπήρχε, κατά μια έννοια. Είμαι σωστός σε αυτό που λέω;
Klondike: Κοίτα να δεις, πάντα υπάρχει κάποιος που θα στεριώνει ένα τεράστιο βουνό μπροστά από ένα λοφίσκο. Δεν νομίζεις και εσύ, ότι ισχύει αυτό;

Mic: Πρέπει η μουσική και η πολιτική να μπερδεύονται το 2006;
Klondike: Ποτέ να μην λες "πρέπει". Το "μπορεί" είναι πολύ πιο ταιριαστό σαν λέξη.

Mic: Σήμερα, η τέχνη μπορεί να είναι δημιουργική και ταυτόχρονα να μπορεί να αμφισβητεί το όλο σύστημα;
Klondike: Το τι ορίζεται σήμερα σαν "τέχνη" και το τι σκοπούς εξυπηρετεί, ίσως θα έπρεπε να το εξετάσεις πολύ λιγότερο από τις καλικαντζούρες που ζωγραφίζουν τα παιδιά μου!

Mic: Ποια άλμπουμ θα έπαιρναν οι Radio Birdman μαζί τους στην Κόλαση και στον Παράδεισο;
Klondike: Δεν θα εκφράσω γνώμη για τους υπόλοιπους, αλλά εγώ θα έπαιρνα μαζί μου το "Unbelievable" του Billy Stewart στον Παράδεισο. Οτιδήποτε έχουν ηχογραφήσει οι Skyhooks μπορεί να πάει στο διάολο!

Mic: Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια και δραστηριότητες;
Klondike: NA ΣΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΚΙΘΑΡΑ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΑΛΙΣΤΑ!!!!

Σε περιμένουμε γέρο μου με αγωνία, και ας είσαστε και σείς καλά και όσοι σας χαίρονται και σας αγαπάν(μ)ε! Οοούφ! Μακρύ θα΄ναι και αυτό το καλοκαίρι πάλι, μέχρι να έρθει ο Σεπτέμβριος! Ο Μιχάλης είχε και μια ερώτηση σχετικά, με το αν πιστεύουν πως η ηλεκτρονική μουσική είναι το punk του σήμερα. Ευτυχώς που δεν την έκανα Μιχαλάκη μου, ...ακόμα θα έψαχνα μέρος να κρυφτώ.