Rockin Bones

Παίζοντας με τη φωτιά


Rockin BonesΌταν η πόλη αρχίζει να σιγοκοιμάται και πρωταγωνιστές στο βραδινό πανηγύρι της γίνονται τα λιγοστά αυτοκίνητα. Τα νέον φώτα στις φωτεινές διαφημιστικές πινακίδες, οι βαριεστημένες πόρνες και οι νταβατζήδες που ξύνουν τις άκρες των δαχτύλων τους με τις «πεταλούδες», οι άστεγοι που προσπαθούν να βολευτούν μέσα στα χαρτοκούτια τους, η μυρωδιά βενζίνης και κατρουλιού που αναδίδουν τα πεζοδρόμια, τότε είναι η κατάλληλη ώρα (!) να συναντήσεις φίλε μου, την πιο «επικίνδυνη» συμμορία της πόλης!

Οι Bones ξεκίνησαν την πορεία τους το Δεκέμβριο του '91 με βασικό πυρήνα τους : Babi Bone - guitar, S. Pyros. D. - drums, Nick Cage - the bass. Λίγους μήνες μετά τις πρώτες πρόβες, ενσωματώνεται στις αρχές του '92 η φωνή του Harry 'Bugs' και το πάρτυ αρχίζει! Λίγα αλλά εκρηκτικά live και ένα 7" με τρία κομμάτια τους ('Psychomama'/ 'Torpedo' / 'Never more') βάζουν το γκρουπ στο χάρτη της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής, και οι Bones ανακαλύπτουν τη φωτιά!

Η αποχώρηση του Harry το '95 από το γκρουπ, αναγκάζει τους Bones να σκεφτούν για πρώτη φορά σοβαρά και να αποφασίσουν ποια θα είναι η συνέχεια. Σ'αυτό το σημείο έχοντας και την υποστήριξη του Άδωνι, ο οποίος ήδη τζαμάρει με το γκρουπ πριν την αποχώρηση του Harry (οι υπόλοιποι Teds υπηρετούν τη μαμά πατρίδα) (σ.συντ. Cosmic Teds: Συμμορία συνδεόμενη με αδελφικούς δεσμούς με τους Rockin' Bones), αποφασίζουν οι ίδιοι να καλύψουν το κενό του Harry και να ανακαλύψουν πόσο μακριά θα τους πάει αυτή η κατάσταση.

Αδιαφορώντας πόσο καιρό θα τους πάρει, μιας και κανείς στο παρελθόν δεν έχει εμπειρία φωνητικών, ανακαλύπτουν ότι το πάθος και το πόσο πιστεύεις σ'αυτά που λες, είναι η δύναμη να προχωρήσεις, και η φωτιά φουντώνει!

Τα εκρηκτικά live συνεχίζονται, αρκετές demo ηχογραφήσεις και ένα δεύτερο 7" ('Attitude' / 'Mary Jane'), εδραιώνουν τη νέα μορφή της μπάντας : Babi Bone - guitar, S. Pyros D. - drums, vocals, Nick Cage - the bass, some vox, Άδωνις - guitar. Ανεξέλεγκτες r'n'r καταστάσεις, ένας μικρός, αλλά πολύ fan for fun πυρήνας οπαδών, η εκτίμηση αλλά και η αποδοχή από άτομα του χώρου (μουσικοί - τύπος) δικαιώνουν τις αποφάσεις τους, επιβραβεύουν τις προσπάθειές τους και γίνονται οι κύριοι λόγοι που κρατάνε τους Bones στο παιχνίδι, και η φωτιά δυναμώνει!

«Τα στενά όμως όρια της ελληνικής πραγματικότητας για ένα punk group, σε σύγκριση με τις προσωπικές φιλοδοξίες των μελών της μπάντας, έθεσαν δυο βασικά ερωτήματα: α) Τί θέλουμε να κάνουμε με τους Bones; β) Τί θέλουμε να κάνουμε ως μουσικοί σε προσωπικό επίπεδο; Εύκολο να το απαντήσεις μιας και οι τέσσερεις θέλαμε τα ίδια πράγματα. Θέλαμε τα πάντα με τους Bones και να παίζουμε όσο πιο πολύ μπορούμε. Θέλαμε να μην αλλάξουμε ούτε τρίχα από το teen spirit των Bones, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, να εξερευνήσουμε νέους χώρους και όρια.

Έτσι αποφασίζουμε να μην μπλέξουμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες, με την σχέση που έχουμε σαν Bones, και να συνεχίσουμε να προβάρουμε και να ανεβαίνουμε στη σκηνή χωρίς σχέδιο, αλλά σύμφωνα με πόσο το έχουμε ανάγκη. 'Ετσι ο καθένας αρχίζει να ακολουθεί τα προσωπικά του μουσικά ένστικτα σε νέες κατευθύνσεις».

Αυτή η στάση λοιπόν, με τον καιρό οδηγεί τους Babi Bone, S. Pyros D., να εμπλακούν στο project Earthbound, τον Άδωνι να δημιουργεί το προσωπικό του σχήμα τους Φέλλα και να ενδίδει σε πιο ηλεκτρονικούς ήχους, όλο τον βασικό πυρήνα των Bones (Nick, Babi, S. Pyros D. να συνεργάζονται με τον Alex B. (ex-Blue Jeans) στους Invisible Surfers και τον Nick Cage να ροκάρει ως κοντραμπασίστας στους Speedballs (rockabilly trash trio με Chris B.I. - drums (ex-Last Drive) και Ace Moreno-guitars, vocals (ex-Jive Rockets).

Θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλίο για τις σχέσεις των Bones και τις ισορροπίες που διατηρούνται μεταξύ όλων αυτών των project και μουσικών σχημάτων αλλά απαντώντας στην πρώτη ερώτηση, οι Rockin Bones γράφουν μουσική για τους Bones και ο Alex B, αποκλειστικά για τους Invisible Surfers.

MIC: Είναι ολοφάνερο ότι αγαπάτε τους Lat Drive. Θα θέλατε να πείτε λίγα λόγια για το γκρουπ αυτό;

R.B.: Λίγα λόγια δεν είναι ποτέ αρκετά για τους Last Drive. Θα ήθελα να αναφέρω απλά ότι νοιώθουμε πολύ χαρούμενοι που είδαμε και ακούσαμε live αυτό το γκρουπ, και γιατί γνωρίσαμε προσωπικά τα μέλη του, και συνεργαστήκαμε σε διάφορα επίπεδα (Earthbound, Speedballs), όπως άλλωστε και στις πιο πολλές ηχογραφήσεις των Bones, τη θέση του παραγωγού αναλαμβάνουν ή ο T.H. Lime ή ο Alex K. ο οποίος βρίσκεται στην ίδια θέση, ακόμα και όταν ηχογραφούν οι Surfers.


Rockin Bones 2MIC: H παραγωγή στο cd μοιάζει να είναι η 'σοφότερη' που έχει κάνει το δίδυμο Jim Spliff και Alex K. Υπάρχει κάτι αξιομνημόνευτο (αστείο ή σοβαρό) απ'τη συνεργασία σας μαζί τους;

R.B.: Γνωρίζουμε τον Jim Spliff από την εποχή που ρύθμιζε τον ήχο και τις παραγωγές των Drive και μετά την εμπλοκή του στους Earthbound ως παραγωγός, ήταν αδύνατο να λείψει από την ηχογράφηση του 'On fire'. Οι εκτός ελέγχου καταστάσεις, οι αστείες και σοβαρές ιστορίες, και το fun attitude που επικράτησε κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης, θα γέμιζαν πολλές σελίδες. Το αξιοσημείωτο σε σχέση με την παραγωγή, ήταν το δίλημμα που έπεσε στους Bones πριν ξεκινήσει η ηχογράφηση, γνωρίζοντας τις διαφορετικές απόψεις του διδύμου (J. Spliff - Alex K.) σχετικά με την παραγωγή και την προσέγγιση μιας μπάντας.

Έτσι από τη μια μεριά βρισκόταν ο Jim Spliff που γοήτευε τους Bones αλλά και τους τρόμαζε με νέους ήχους και απόψεις σε σχέση με τον παλιομοδίτικο punk rock ήχο του γκρουπ, και ο Alex K. που έδινε πάντα ένα αίσθημα ασφάλειας στη μπάντα, αφού γνωρίζει τους Bones και ξέρει τα όριά τους και τί θέλουν να πούνε. Σ'αυτό το δίλημμα της παραγωγής, αξιομνημόνευτο και πρωτοποριακό είναι ο τρόπος συνεργασίας τους.

Μπορεί να φαίνεται λεπτομέρεια ή πολύ ελιτίστικο για τα ελληνικά δρώμενα αφού τα χρονικά περιθώρια είναι πάντα στενά: Έτσι χωρίστηκε η ηχογράφηση σε ήχους και μουσική, και στίχους και φωνητικά. Αφού δουλέψαμε πρώτα τους ήχους και γράψαμε τη μουσική με τον Jim, ήρθε στο στούντιο ο Alex και αφού τσεκάραμε τους στίχους, στήσαμε και γράψαμε τις φωνές. Το σχέδιο λειτούργησε άψογα και θα ξαναχρησιμοποιηθεί στο μέλλον. Ο Άδωνις αν και δεν συμμετείχε στην ηχογράφηση λόγω κακού συγχρονισμού και έλλειψης χρόνου, είναι πάντα μέλος της συμμορίας, μιας και once a Bone, always a Bone!

MIC: Ο Άδωνις είναι μέλος σας και παλιότερα ήταν στους Cosmic Teds. Πιστεύω ότι οι Teds ήταν απ'τους μεγάλους αδικημένους του ελληνικού ροκ, όσον αφορά τη δισκογραφική τους παρουσία. Εσείς αργήσατε σχεδόν μια δεκαετία για μεγάλο δίσκο. Ποια γκρουπ - καλλιτέχνες πιστεύετε ότι θα έπρεπε να αφήσουν μεγαλύτερη παρακαταθήκη; Που άξιζαν, αλλά "χάθηκαν";

R.B.: Οι Bones δεν πιστεύουν σε αδικημένους ή ευνοημένους, ούτε σε μεγάλες ή μικρές παρακαταθήκες που ορίζουν την αξία ενός γκρουπ. Ο καθένας στέκεται εκεί που θέλει και πληρώνει ή επιβραβεύεραι για τις επιλογές του. Η δύναμη στην παρουσία και η πίστη στο δρόμο δικαιώνουν την πορεία σου. Τίποτα, όταν αξίζει, δε χάνεται.

MIC: Στο δίσκο-cd ευχαριστείτε το Θεό! Τί παρτίδες έχετε με τον εν λόγω Κύριο;

R.B.: Το thank God στο cd απορρέει από τη φυσική ανάγκη να ευχαριστήσουμε τη δύναμη που μας έσπρωξε μέσα στη δίνη των νέων εμπειριών και μας κρατά ενωμένους διατηρώντας τη φωτιά και τον ακατέργαστο ρομαντισμό αναλλοίωτο (It's a kind of magic).

MIC: Ποια νομίζετε ότι θα ήταν η αντίδραση του Lemmy ακούγοντας την διασκευή σας στο 'Ace of spades' και πως θα 'καλμάρετε' τον Johnny Thunders για τη διασκευή σε τραγούδι που δεν βάλατε στο cd;

R.B.: Όσο για τον Lemmy, νομίζουμε ότι θα αντιδρούσε όπως εμείς όταν πρωτοακούσαμε το κομμάτι και λιώσαμε τον δίσκο στα πικ-απ μας. Και για τον Johnny Thunders, σίγουρα, αν ήταν ζωντανός, ξέρουμε τον τρόπο να τον καλμάρουμε!

MIC: Κάνετε μια σύντομη αναφορά στα τραγούδια σας.

R.B.: Τα τραγούδια των Bones και γενικά ο ήχος τους θα λέγαμε ότι βασίζονται αποκλειστικά πάνω στο ρητό: This is a chord, this is another, this is a third, now form a band!! Και οι στίχοι μας είναι καθημερινές ατάκες και διαπροσωπικές r'n'r ιστορίες.

MIC: Έχετε δώσει πολλά live και έχετε γνωρίσει πολύ κόσμο, Έλληνες και ξένους! Ποια είναι εκείνη η προσωπικότητα που σας εντυπωσίασε περισσότερο όταν την γνωρίσατε;

R.B.: Οι γνωριμίες, οι επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων μέσω των live, είναι ένας σημαντικός παράγοντας, που τόσο προσωπικά όσο και σαν μπάντα επιδιώκουμε σαν κύρια πηγή εμπειριών. Αυτό που κυρίως εντυπωσιάζει είναι, το πως η μουσική, από όπου κι αν προέρχεται, 'when it's good 'n' loud', ενώνει τους ανθρώπους, είτε Έλληνες, είτε ξένους, είτε γνωστούς, είτε παντελώς αγνώστους.

MIC: Η παρατήρηση που κάνω τον τελευταίο καιρό είναι, ότι και τα 'ελληνόφωνα' (χμ) ροκ γκρουπ πλέον έχουν πάρει την κατιούσα, όσον αφορά τις πωλήσεις των cd τους και τις εμφανίσεις τους, και τελικά η όλη "φάση" μοιάζει σαν να είναι πάλι σε τέλμα. Ποια είναι η γνώμη σας γι'αυτό και πως βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η κατάσταση; Την ερώτηση την κάνω με βάση του ότι ο σκελετός της αγοραστικής του cd σας δυναμικής, είναι ο Έλληνας. Εσείς πως θα "πουλάγατε" μόνοι σας το "On fire"; Πως θα το περιγράφατε;

R.B.: Λόγω αδυναμίας να σκέφτομαι την εμπορική πλευρά της φάσης, σ'αυτή την ερώτηση θα χρησιμοποιήσουμε τη βοήθεια του κοινού. Και μέχρι να αποφασίσει, περνάμε στην επόμενη ερώτηση.

MIC: Μελλοντικά σχέδια υπάρχουν; Τελευταία νέα από τους Bones;

R.B.: Αναφέρουμε τη λήξη συνεργασίας των Bones, εδώ και λίγο καιρό με τον Alex B. και τους Invisible Surfers (όπως εδώ και αρκετό καιρό ο Nick Cage δεν είναι ενεργό μέλος των Speedballs). Έτσι από την κυκλοφορία του 'On fire' και μετά τις 2-7-2001 (όπου είχαμε την επεισοδιακή όσο και μοναδική εμφάνιση των Bones στο φετινό Rockwave, τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας είναι η εγγραφή του καινούργιου τους υλικού και ταυτόχρονη προώθηση του 'On fire' μέσα από live σ'όλη την Ελλάδα και όχι μόνο!

Όταν η πόλη κοιμάται... βγες έξω απ' τους τέσσερεις χρυσωμένους τοίχους του σπιτιού σου! ... Οι Rockin Bones κουρδίζουν τα όργανά τους! Το πάρτυ αρχίζει! ... Ζήσε! ... Συνάντησε την φωτιά!!


On fireΛίγα λόγια για το cd 'On Fire' (Vinyl Lust records)
Δεύτερο αριστοτεχνικό 'χτύπημα' από τη Vinyl Lust records (μετά το mini cd των Nightstalker). Αρκετά παλιό γκρουπ οι Bones, με αρκετές συμμετοχές σε συλλογές, δυο must σιγκλάκια, και πολλές ζωντανές εμφανίσεις, καταφέρνουν με το 'On fire' cd να δώσουν μια γερή κλωτσιά στο κωλαράκι του κάθε φλώρου! Το moto τους περιγράφει ακριβώς τη μουσική τους: If it's too loud, you are too old! 13 δυναμίτες -κυριολεκτικά- και ένας "κρυμμένος" δίνονται από τους Bones όχι μόνο για την τέρψη των αυτιών σας, αλλά και για το λάδωμα των σκουριασμένων κλειδώσεων του κορμιού σας! Η (Last) Drive-ίλα που 'μυρίζει' ο δίσκος, φέρνει δάκρυα συγκίνησης στα μάτια εξαιτίας της όμορφης ανάμνησης... αλλά και άλλοι 'ήρωες' του r'n'r είναι παρόντες στη μουσική τους. Οι Hellacopters, o Thunders, οι Ramones, οι Social Distortion κλπ. Oι Jim Spliff και Alex K. μάλλον καταφέρνουν την καλύτερη παραγωγή που έχουν κάνει σε γκρουπ. Δυνατή, 'βρώμικη', θορυβώδης, τίγκα στις 'γωνίες' και στις 'αιχμές'! Αιώνιο, αγέραστο r'n'r! Εύγε και ξανά εύγε!