Saint Etienne

Σάρα Κράκνελ: Eίναι εξουθενωτικό να προσπαθείς να είσαι κάτι που δεν είσαι

Επτά ερωτήσεις στην τραγουδίστρια, τις παραμονές δύο ιδιαίτερων συναυλιών τους στην Ελλάδα. Της Μαριάννας Βασιλείου


Saints Πώς λειτουργεί η συγγραφή τραγουδιών - και η δημιουργική διαδικασία εν γένει - μέσα στο συγκρότημα;
Ο Μπομπ (σσ. Στάνλεϊ-πλήκτρα, παραγωγή και σύνθεση), ο Πητ (σσ. Γουίγκς-πλήκτρα, παραγωγή και σύνθεση επίσης) και εγώ από πάντα ανταλλάσσαμε μεταξύ μας ιδέες ελεύθερα ενόσω γράφαμε τραγούδια, αυτό βοηθάει πολύ και παίρνει την πίεση από πάνω μας. Μεγαλώσαμε ακούγοντας την ίδια μουσική, βλέποντας τις ίδιες ταινίες και ψαρεύοντας ρούχα από αγορές και φιλανθρωπικά μαγαζιά, είμαστε πολύ συντονισμένοι ο ένας με τον άλλο. Πολύ συχνά ένα τραγούδι θα έχει δημιουργηθεί με συμβολή όλων μας.

Μετά από 25 χρόνια σε ένα συγκρότημα, ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχεις μάθει για την ιδιότητά σου ως μουσικού;
Νομίζω ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έμαθα από πολύ νωρίς σχετικά με το να είσαι σε ένα συγκρότημα είναι να επιμένεις σε αυτό που πιστεύεις-και τότε η μελλοντική σου καριέρα θα είναι και ευτυχισμένη. Πρέπει να είναι εξουθενωτικό να προσπαθείς να είσαι κάτι που δεν είσαι ήδη!

Ποιο είναι το αγαπημένο σου άλμπουμ των Saint Etienne και γιατί;
Πάντα καταλήγω στο πρώτο, το "Fox Base Alpha", όχι επειδή υποχρεωτικά πιστεύω ότι είναι το καλύτερό μας, αλλά επειδή το ότι κάναμε δίσκο ήταν το πιο συναρπαστικό πράγμα που μας είχε συμβεί. Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε!


Sarah Ας συζητήσουμε για το "How we used to live". Πώς προέκυψε η εμπλοκή σας με το πρότζεκτ;
Ήδη υπήρχε μια σχέση ανάμεσα στους Saint Etienne και στο Βρετανικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο, γιατί είχαμε κάνει μερικά σάουντρακ γι' αυτούς, οπότε είναι ένα από αυτά τα πρότζεκτ που απλά προέκυψαν.

Υπήρξε καμιά συμμετοχή από την πλευρά σας στην ταινία και το αντίστροφο; Σε κάθε περίπτωση, πώς προσεγγίσατε το κόνσεπτ της ταινίας, προκειμένου να συνθέσετε τη μουσική της;
Ο Μπομπ, ο Τράβις (σσ. Έλμπορω, σεναριογράφος) και ο Πωλ (σσ. Κέλλυ, σκηνοθέτης) πέρασαν πολλές ώρες χτενίζοντας τεράστια ποσότητα αρχειακού υλικού. Ο Πητ ξεκίνησε κάποια μέρη της μουσικής πριν ο Πωλ να ξεκινήσει καν το μοντάζ. Επειδή έχουμε δουλέψει με τον Πωλ για πολλά χρόνια υπάρχει ένα είδος τηλεπάθειας, είναι ακόμα ένα πρόσωπο με το οποίο είμαστε πολύ ομοϊδεάτες.

Πού βρίσκεται η πρόκληση στο να ερμηνεύεις ζωντανά τη μουσική μιας ταινίας και ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο να ερμηνεύεις ζωντανά την τελευταία και στο να ερμηνεύεις τα δικά σου τραγούδια;
Νομίζω ότι η πιο μεγάλη πρόκληση είναι να το να μην αποσπάσεις την προσοχή του κοινού από την ταινία-εμείς είμαστε εκεί για να την ενισχύσουμε. Φαντάζομαι ότι στις συναυλίες όπου παίζουμε τα κομμάτια των Saint Etienne θέλουμε να έχουμε πολλή αλληλεπίδραση με το κοινό, είναι πιο διασκεδαστικό έτσι!

Τι μπορούμε να περιμένουμε από την επικείμενη εμφάνισή σας στη Θεσσαλονίκη;
Θα παίξουμε το σάουντρακ του "How We Used To Live" σε παράλληλη προβολή με την ταινία και θα ακολουθήσει ένα μικρό σετ των Saint Etienne, 8 τόσα τραγούδια. Δυο ώρες διασκέδασης!! Σ' ευχαριστώ για το χρόνο σου!
_____

Οι Saint Etienne εμφανίζονται την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου στο Fix Factory of Sound στη Θεσσαλονίκη και το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου Fuzz Live Music Club στην Αθήνα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.