She Past Away

With Poetry

Στα τούρκικα οι στίχοι τους, αγγλικό το όνομα και το μουσικό είδος, ελληνικό το label. Του Γιώργου Μπέη

Η πρώτη έκπληξη μόλις ακούσεις τον ήχο των She Past Away ακολουθείται από την δεύτερη που είναι η κυκλοφορία τους από τη δικιά μας Fabrika Records. Εμπνευσμένη επιλογή και οικογενειακό κλίμα. Πράγματα θεωρητικά δύσκολα αλλά με αμεσότητα και αρμονία. Στις 3 Μαΐου οι She Past Away έκαναν το πρώτο τους live στην χώρα μας. Λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή είχαμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα μαζί τους στα τούρκικα-ελληνικά-αγγλικά. Εξαιρετικοί τύποι είναι και οι τρεις, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να μην βγάλουμε άκρη.


She Past AwayΠρώτα απ' όλα θέλω να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα και να σας πω ότι νιώθω τυχερός που κάνουμε αυτή την συνέντευξη. Μιλήστε μας λίγο για εσάς, συστηθείτε σε όσους δεν σας γνωρίζουν.

SPA: Ξεκινήσαμε στην Προύσα το 2009. Πρώτο ep ήταν το "Kasvetli Kutlama" για digital download και το 2012 κυκλοφορήσαμε το "Belirdi Gece" με την Fabrika Records. Αυτό που κάνουμε είναι να συνδυάζουμε Dark Wave και Post Punk στοιχεία με στίχο στα τούρκικα. Η αρχική σύνθεση ήταν με τους Volkan και Idris. Ο Doruk μπήκε αργότερα. Μέχρι την κυκλοφορία του άλμπουμ οι ζωντανές εμφανίσεις μας ήταν σε τοπικό επίπεδο. Από εκεί κι έπειτα ξεκινήσαμε τα live στην Ευρώπη. Κάτι που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι ο Idris έχει ρίζες από την Θεσσαλονίκη, κάποιος προ-προ πάππους του γεννήθηκε εκεί.

Η πρώτη ερώτηση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την επιλογή της γλώσσας. Η πρώτη ακρόαση της δουλειάς σας είναι φαντάζομαι για τον καθένα μια ευχάριστη έκπληξη. Δεν περιμένεις εύκολα να ταιριάζουν τόσο πολύ τα τούρκικα με τον dark ήχο. Γνωρίζατε από την αρχή ότι θα είχατε τέτοια αποτελέσματα;

SPA: Ποτέ δεν μας προβλημάτισε η επιλογή της γλώσσας. Τα τούρκικα είναι μια φυσική εξέλιξη, αλλά ποτέ δεν περιμέναμε ο κόσμος να τα δεχθεί τόσο θετικά. Το ταίριασμα βέβαια οφείλεται αποκλειστικά στην ευφυΐα του Volkan και στον τρόπο που δουλεύει την φωνή του.


She Past Away2Σε παλιότερη συνέντευξη είπατε ότι τραγουδώντας στη μητρική σας γλώσσα νιώθετε πιο ειλικρινείς και επίσης φέρνετε σε επαφή αρκετό κόσμο στην χώρα σας με αυτή τη μουσική. Αυτό σημαίνει ότι το νέο άλμπουμ θα είναι κι αυτό εξ ολοκλήρου στα τούρκικα;

SPA: Θα είναι στα τούρκικα, πάντα. Αλλά μην αποκλείεις περιστασιακά κάποια κομμάτια στα Αγγλικά ή ακόμα και σε άλλη γλώσσα, αρκεί να έχουν γραφτεί σωστά. Θεωρούμε τους στίχους μας ένα είδος ποίησης dark, και ως ποίηση αποδίδεται καλύτερα στην γλώσσα που γράφεται και μας εκφράζει καλύτερα.

Ο αριθμός των fan σας στην Ευρώπη μεγαλώνει και οι προσκλήσεις για live και συμμετοχές σε φεστιβάλ συνεχώς καταφθάνουν. Αυτό σημαίνει ότι οι προσπάθειές σας αναγνωρίζονται. Πως εξηγείτε την επίδραση της μουσικής σας σε κόσμο που δεν καταλαβαίνει το νόημα των στίχων; Είναι ίσως το ¨εξωτικό-ανατολίτικο¨ στοιχείο που προσθέτετε στην ¨κρύα¨ μουσική του Βορρά;

SPA: Στον κόσμο αρέσει το μείγμα Dark Wave και Post Punk τραγουδισμένο στα τούρκικα, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα. Το να προσθέσουμε ανατολίτικα στοιχεία είναι κάτι που δεν μας αφορά. Απλώς τα τούρκικα εξ ορισμού είναι εξωτικά για το Dark. Σε live στην Γερμανία είδαμε κόσμο από κάτω να προσπαθεί να τραγουδήσει στα τούρκικα κι ας μην καταλάβαινε τίποτα. Μπορείς να φανταστείς τη χαρά μας.


She Past Away3Πως νιώθετε που είστε πιο γνωστοί στο εξωτερικό απ' ότι στην χώρα σας; Που θα δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα;

SPA: Νιώθουμε ότι πετάμε πολύ (γέλια) είμαστε διαρκώς σε κίνηση. Φυσικά εκτιμάμε την αναγνώριση του κόσμου και είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζεις ανθρώπους με τις ίδιες ιδέες σε όλο τον κόσμο. Η προσοχή μας στρέφεται στην Ευρώπη. Δυστυχώς στην Τουρκία τα πράγματα είναι δύσκολα για την σύγχρονη μουσική.

Για τι μιλάνε τα τραγούδια σας;

SPA: Όπως είπαμε και πριν θεωρούμε τους στίχους μας ένα είδος σκοτεινής ποίησης. Δεν είναι τραγούδια αγάπης κλπ. Κάποια από αυτά τα θεωρούμε ένα είδος μανιφέστου. Μεταφράσεις των lyrics σε αγγλικά και ισπανικά βρίσκονται στην σελίδα μας στο facebook.

Έχετε πει πως ένα live σε μη συγκεκριμένες περιοχές της πόλης ίσως κρύβει κινδύνους ακόμα και την σωματική σας ακεραιότητα. Είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα στην Κωνσταντινούπολη και ιδιαίτερα για την dark κοινότητα;

SPA:
Η άγνοια και η αδιαλλαξία επικρατούν. Δεν είναι δυνατόν να ξεφύγεις ή να αλλάξεις κάτι. Οπότε το δεχόμαστε και αδιαφορούμε. Αρνούμαστε να πειθαρχήσουμε και να αλλάξουμε, αυτό ίσως τελικά οδηγεί σε μια ζωή λίγο απομονωμένη. Αλλά όπως καταλαβαίνεις δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε ντυμένοι έτσι, θα υπήρχε πρόβλημα που καμιά φορά δεν σταματά στην λεκτική βία. Επίσης κάθε πρωί πρέπει να παρουσιαστούμε στις δουλειές μας. Είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που ζουν από την τέχνη τους. Παρ' όλα αυτά δεν θα σταματήσουμε να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε.

Πως προέκυψε η συνεργασία με την Fabrika Records;

SPA: Ο William από τους Lebanon Hanover είχε επικοινωνία με τον Volkan και ουσιαστικά λειτούργησε σαν μεσάζων. Αλλά δεν πρόκειται για μια συνεργασία. Ερχόμενοι εδώ στην Αθήνα είναι σαν να ήρθαμε σπίτι μας, η Fabrika είναι η οικογένεια μας. Σήμερα πριν έρθουμε για το live παίζαμε όλο το απόγευμα μαζί για 4-5 ώρες. Θα παραμείνουμε μαζί τους και για τις επόμενες κυκλοφορίες με ποιο συχνές επαφές.


She Past Away4Με ποια μπάντα του παρελθόντος και ποια του σήμερα ονειρεύεστε να παίζατε μαζί;

SPA: Είναι πάρα πολλές και από το παρελθόν και από το παρόν. Είναι δύσκολο να επιλέξουμε. Έχουμε επιρροές από 80's και 90's αλλά δύσκολα απομονώνεις μια ή δύο..

Το Dark Wave για εδώ και πάνω από 35 χρόνια συνεχίζει να είναι παρόν. Πιστεύετε πως πρέπει πλέον να μιλάμε για έναν κλασικό ήχο ή απλά για ακόμα μια αναλαμπή;

SPA: Πιστεύουμε πως to Dark Wave είναι ένα classic είδος που έρχεται από τα 80's αλλά βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Αυτό προσπαθούμε και εμείς, να πειραματιστούμε παραμένοντας όμως με old school ήχο.

Το αγαπημένο κομμάτι του Volkan είναι το "Bozbulanik" ενώ ο Idris προτιμάει το "Rituel". Η νέα σας δουλειά ποιο δρόμο θα ακολουθήσει, electro ή acoustic;

SPA:
Τον δρόμο του "Rituel" αλλά με πιο πολλές επιρροές και νέα στοιχεία. Θα προσπαθήσουμε να πειραματιστούμε με ήχους φτάνοντας μέχρι τον ήχο των western movies σε ένα είδος Dark Wave research.

Πότε να το περιμένουμε;

SPA: Το ερχόμενο φθινόπωρο, Σεπτέμβριο - Οκτώβριο.

Από εκεί κι έπειτα το ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στη σκηνή. Η γεμάτη αίθουσα και η πρώτη επαφή κράτησαν για λίγο (ευτυχώς) τους SPA κουμπωμένους, αλλά η συνέχεια ήταν ανοδική με κορύφωση το ανκόρ με το "Rituel". Από ότι φάνηκε στην Αθήνα βρήκαν ήδη το κοινό τους.

Ευχαριστίες στον Λεωνίδα για την φιλοξενία στην Death Disco, στην Ιωάννα από την Fabrika Records για την υποστήριξη, στη Ράνια για την βοήθεια στη μετάφραση και τον Γιάννη για τις φωτογραφίες του.

Φωτογραφίες - Γιάννης Στεφανίδης

www.fabrikarecords.com