S.ink

Sink

Αγαπητέ Dani,
Σου στέλνω κάποιες ερωτήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι είναι και μια τυπική συνέντευξη. Οτιδήποτε σας εκφράζει και θα θέλατε να γραφτεί μπορείτε να συμπληρώσετε. Ευχαριστώ εκ των προτέρων, Ηλέκτρα.


S.inkΓεια χαρά και συγγνώμη για την απίστευτη καθυστέρηση!!! Λοιπόν, όλο το πακέτο σε σούμα για πάρτη σου, καλή μου Ηλέκτρα:

Α. Σας αρέσει να σας αποκαλούν συγκρότημα ή είστε μουσικοί (ότι κι αν σημαίνει μουσικός) όπου διαφορετικά ακούσματα, βιώματα και διαθέσεις δημιουργούν το τελικό αποτέλεσμα, είτε αυτό είναι μια ζωντανή παρουσίαση, είτε η ηχογράφηση και κυκλοφορία δίσκου.

-- Οι s.ink στο δίσκο 'Time and timing' είναι μία ομάδα μουσικών (Dani Joss - κιθάρα, Βασίλης Καρκαβίτσας - κιθάρα, Πάνος Παπάζογλου - πλήκτρα, κιθάρα, Χρήστος Παππάς - μπάσο, Στάθης Πορταρίτης - τύμπανα) που -όπως λέει κι ο Πάκης (Poeta Negra)- 'διαμορφώνει τη μουσική της μέσα από τη διαδικασία της επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης των μελών της και του αυτοσχεδιασμού'.

Β. Τι σημαίνει τελικά s.ink; Τι ρόλο παίζει το συγκεκριμένο όχημα αλλά και η μουσική, στην καθημερινή ζωή σας, δηλ. είναι ένα χόμπυ όπου σας ευχαριστεί ή όχι.

-- Ήταν συνειδητή επιλογή μας να ηχογραφήσουμε το δίσκο αυτό ζωντανά -χωρίς overdubs - και μέσα στο δικό μας studio. Ήδη άλλωστε δουλεύαμε με αυτόν τον τρόπο σύνθεσης, εκτέλεσης και ηχογράφησης πολύ καιρό πριν τεθεί το θέμα κάποιας κυκλοφορίας. Μέσα από αρκετές ώρες ηχογραφημένου υλικού επιλέξαμε μερικά κομμάτια τα οποία καταφέραμε να αναπαράγουμε έτσι ώστε και να τα παίζουμε ζωντανά αλλά και με σκοπό να τα ξαναγράψουμε για να κυκλοφορήσουν. Τα sessions του δίσκου έγιναν μέσα σε μία βδομάδα του Ιούλη, το mix έγινε κι αυτό από το ίδιο το group (χωρίς τον Πάνο) και ο δίσκος κυκλοφόρησε τώρα.

Γ. Θα ήθελα την γνώμη σας για την σύγχρονη μουσική που παράγεται στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας και κατά πόσο σας επηρεάζουν αυτά τα ρεύματα στις δικές σας συνθέσεις.

-- Με τη στάση μας προσπαθούμε να προστατέψουμε τη μουσική μας. Προτιμάμε να λέμε όχι. Οι όποιες δραστηριότητες του καθενός από εμάς ξεχωριστά ουδεμία σχέση έχουν με τη μουσική των s.ink. Όλοι μας ασχολούμαστε με τη μουσική με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ωστόσο φροντίζουμε να μη συγχέουμε τα πράματα και αφού μπορούμε εμείς, μπορείτε κι εσείς...

Δ. Υπάρχουν μουσικοί τους οποίους θαυμάζετε πραγματικά;

-- Ακούμε μουσική σαν εξαρτημένοι και τελικά καταφέραμε να γράψουμε μουσική που όντως απέχει αρκετά από τα προσωπικά ακούσματα του καθενός. Σαν συνολική κοινή αναφορά ίσως ισχύει κάτι σαν τους Cure ή τους Beatles... και πάλι όχι απόλυτα. Απόλυτος σεβασμός ωστόσο στους Boomstate -ντροπή σε όλες τις εγχώριες εταιρίες που δεν τους έχουν κυκλοφορήσει- φωτιά και τσεκούρι στους αλήτες που πριν από ένα μήνα τους έκλεψαν το studio!!! Είναι πάντως τουλάχιστον αστείο να υπάρχει τέτοιο supergroup στην πόλη μας και να πηγαίνουμε να τα ακουμπάμε στις μπουρούχες ! Πάντως "πόστ ροκ" δεν ακούμε.

Ε. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να κυκλοφορείς τέτοιους δίσκους σαν το "Time and timing" σε μια μικρή δισκογραφική εταιρεία όπως η Poeta Negra, ποιές είναι οι φιλοδοξίες σας από το δίσκο αυτό, αλλά και για τούς s.ink; (Η εμφάνιση σας με τους Pan Sonic νομίζω σας ευχαρίστησε ιδιαίτερα πριν λίγο καιρό).

Δεν επιλέξαμε εμείς την εταιρεία που μας κυκλοφόρησε. Η Poeta Negra είχε δείξει ενδιαφέρον από τον καιρό που ξεκινήσαμε να τζαμάρουμε και αυτή διάλεξε τη στιγμή που μας προσέγγισε. Είναι σημαντικό που μερικές μικρές εταιρείες καταφέρνουν και στέκονται στα πόδια τους, διατηρώντας την αξιοπρέπειά τους. Σαφώς και είναι δύσκολη υπόθεση η κυκλοφορία ενός δίσκου στην παρούσα κατάσταση, όμως για την διαμόρφωση αυτής έχουν ευθύνη όλοι (βλ. τοπική ανεξάρτητη δισκογραφική με πολύ σημαντικά ντεμπούτα -και αγγλόφωνων- συγκροτημάτων στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας αλλά πιο πρόσφατα με 7-8 κυκλοφορίες στη σειρά που στην ουσία δεν ακούγονται!). Ιδιαίτερες αξιώσεις σχετικά με το δίσκο δεν υπάρχουν, δηλαδή μας αρκεί που βγήκε και υπάρχει η δυνατότητα να ακούσει όποιος το επιλέξει. Από εκεί και πέρα δε μας πειράζει και τόσο να πάρουν φωτιά τα cd recorder...

Αν και έχουμε ήδη παίξει πολλή και διαφορετική μουσική από αυτή του "Time and timing", θα κάνουμε κάποιες συναυλίες με σκοπό να το παρουσιάσουμε ζωντανά.

"Everything we inflate like a balloon and lift from urban madness to some small private heaven should be left as is"

Αυτά καλή μου Ηλέκτρα ίσως είναι πολλά -ίσως όχι...