Smokey Bandits

Reworks Festival Interview

Του Άρη Μπούρα


Smokey 1. Πώς θα περιγράφατε τη μουσική σας σε κάποιον που δε σας έχει ακουστά;

ΔΝ - Μοντέρνα παλιομοδίτικη ή παλιομοδίτικα μοντέρνα :)
Για την ακρίβεια θα του ζητούσα να φανταστεί το αγαπημένο του γουέστερν, να προσθέσει ένα σύγχρονο groove και μετά να κάνει fade out την εικόνα.

2. Πότε και πώς ξεκίνησαν όλα; Πρώτη δυνατή μουσική ανάμνηση;

Ξεκινήσαμε το Debut μας ως Smokey Bandits τον Οκτώβρη του 2007.

ΓΦ - Το πρώτο μου live με το τότε συγκρότημα μου τους Shepherds.
ΔΝ - Την πρώτη φορά που άκουσα τραγούδι μου στο ραδιόφωνο.

3. Ποια είναι η πιο επιδραστική μορφή στην καριέρα σας;

Είναι δύσκολο να εστιάσω σε έναν μουσικό ή σε ένα καλλιτέχνη. Αν το δούμε γεωγραφικά, η Λατινική Αμερική και η παραδοσιακή της μουσική σίγουρα υπήρξε μεγάλη επιρροή στο μουσικό στιλ και των δυο μας.

4. Πώς ακούτε μουσική; Κάτι που τελευταία σας ταρακούνησε;

Δυστυχώς ή ευτυχώς με τον εγκέφαλο. Η κατάρα του να είσαι μουσικός είναι ότι όταν ακούς ένα τραγούδι, το αποκωδικοποιείς αυτόματα στο κεφάλι σου, εξετάζεις μελωδίες, αρμονίες, ενορχηστρώσεις, το παίξιμο των μουσικών...

Είναι μια αυτόματη λειτουργία για εμάς, σαν την αναπνοή, οπότε δύσκολα θα συλλάβεις τον εαυτό σου να χαλαρώνει σιγοτραγουδώντας κάποιο χιτάκι στο ραδιόφωνο την ώρα που οδηγείς. Από την άλλη σημαίνει ταυτόχρονα ότι θα βρεις μόνο "διαμάντια" στη δισκοθήκη μου! :-)

5. Τι μπορεί να κάνει έναν ήχο διαχρονικό;

Το μήνυμα ή το συναίσθημα που αφήνει στο πέρασμα του. Όταν η μουσική γράφεται ως αυθεντική έκφραση συναισθημάτων και όχι ως συνταγή της μόδας της εποχής, τότε μόνο μπορεί να είναι διαχρονική. Ως γνωστόν το ανθρώπινο συναίσθημα μένει αναλλοίωτο στο χρόνο.

6. Ζείτε, εργάζεστε και προσπαθείτε να δημιουργήσετε σε μια χώρα όπου κυριολεκτικά παραπαίει. Ποια μπορεί να είναι η επόμενη μέρα;

ΓΦ - Εγώ έχω μετακομίσει περίπου 2 χρόνια στη Κολονία και δεν μπορώ να μιλήσω για λεπτομέρειες. Σίγουρα όμως είναι πολύ δύσκολο να γυρίσω πίσω με τις σημερινές συνθήκες.

ΔΝ - Η οποιαδήποτε κατάσταση γύρω μας μπορεί να μεταφραστεί σε έμπνευση αν έχεις τα μάτια και τη δημιουργική διάθεση να τη δεις. Αυτό θέλησα να κάνω με το κομμάτι Eyes wide Shat των Quasamodo που για μένα ήταν ένα video - μανιφέστο των διαφόρων απόψεων που εκφράζονται για τη χώρα μας αυτή την εποχή από την ευκολία της απόστασης του παρατηρητή. Άλλωστε αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν με τα πιο αυθεντικά μουσικά κινήματα: το rock των 60'ς στην Αμερική ήκμασε μέσα στον πόλεμο του Βιετνάμ, το punk στην Αγγλία ήταν γέννημα της οικονομικής στενότητας.

7. Σχέδια και πλάνα για το προσεχές μέλλον;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στούντιο γράφοντας τον δεύτερο δίσκο των Smokey Bandits. Αυτό από μόνο του είναι τεράστια πρόκληση μια και το sequel του Debut δεν θέλουμε να έχει τίποτα λιγότερο ούτε σε ατμόσφαιρα, ούτε σε σύνθεση, ούτε σε εκτέλεση.

8. Τι να περιμένουμε από την εμφάνισή σας στο Reworks;

Τον καλύτερο εαυτό μας. Το στούντιο είναι μια πολύ εσωτερική και μοναχική διαδικασία, χρειάζεται που και που ένα live για να ξεμουδιάσεις, να έρθεις σε επαφή με τον κόσμο, να παίξεις και να ταξιδέψεις τον εαυτό σου.

 


ReWorks
Σάββατο 17/09 Reworks Atrium 21:30 - 23.00

 

www.thesmokeybandits.com