Σωτήρης Δεμπόνος

Η δημιουργικότητα είναι εσωτερική ανάγκη

Μια άσκηση (κινηματογραφικής) μουσικής... "άλυτη". Μια περιεκτική συνομιλία του δημιουργού του soundtrack με τον Κώστα Καρδερίνη

Κεφαλλονίτης παθολογοανατόμος και συνθέτης, με σπουδαία χαμηλών τόνων πορεία σε θεατρικές και κινηματογραφικές μουσικές και με ανάλογη δισκογραφία [Film Musik, Του Χάρου τα Δόντια]. Άφησε προς ώρας κατά μέρος το αγαπημένο του χειροποίητο ιδιόφωνο μαντολινοκίθαρο κι έγινε «μετανάστης απ’ την πραγματικότητα» [στίχος της Κικής Δημουλά] για να διαμορφώσει το ηχητικό σύμπαν και την ατμόσφαιρα της Άλυτης, πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας που υπογράφει ο «πολιτισμικός μετανάστης» Μίνως Νικολακάκης.

Σύμπτωση ίσως, αλλά η πρώτη μεγάλου μήκους κινηματογραφική επένδυση για ταινία μυθοπλασίας με την υπογραφή του Σωτήρη έχει στο επίκεντρό της έναν συνάδελφο!

Σωτήρης Δεμπόνος- Η επαγγελματική ιδιότητα του ήρωα [ιατρός] έπαιξε ρόλο για να την επιλογή σου αυτή;

Καθόλου. Ήταν έτσι κι αλλιώς μία δουλειά κατά παραγγελία. Η γενικότερη σεναριακή ιδέα μου κίνησε, είναι αλήθεια, το ενδιαφέρον. Δεν αποτελεί η Ιατρική κίνητρο ή ερέθισμα για να ασχολούμαι με τη μουσική. Απλά η Ιατρική, κυρίως λόγω εξειδίκευσης, με υποχρεώνει να βλέπω –για να είμαι ακριβέστερος να παρατηρώ ενδελεχώς– ενώ η μουσική με παρακινεί να ακούω.

- Σε γοητεύουν οι μύθοι ή προτιμάς τον ρεαλισμό;

Την πραγματικότητα δεν μπορείς να την αποφύγεις, αντίθετα είσαι υποχρεωμένος να συμμετέχεις, ακόμα και αν είναι ανεπιθύμητη. Με τους μύθους ακονίζεις τη φαντασία και το μυαλό να εφεύρεις μία άλλη πραγματικότητα.

- Ποια υπέρβαση έκανες υπέρ της αρμονίας του μύθου με τον ήχο και την ηχώ του;

Δεν χρησιμοποίησα μαντολίνο! Μένει έτσι ένας απόηχος μερικών τυχαίων δοξαριών βιολιού.

- Γιατί λες «ότι τον κόσμο δεν μπορούμε να τον κατανοήσουμε, αν δεν τον ακούσουμε»; Είμαστε ακουστικοί τύποι;

Είμαστε. Ένα νεογέννητο εκ γενετής κωφό, αν δεν γίνει εγκαίρως αντιληπτό το πρόβλημα από τους γονείς ή τον παιδίατρο θα υποστεί εγκεφαλική καθυστέρηση, μη αναστρέψιμη. Με ένα εκ γενετής τυφλό δεν θα συμβεί το ίδιο, τουλάχιστον όχι σ’ αυτόν τον βαθμό.

Σωτήρης Δεμπόνος- Ποια αναστάτωση φέρνει στους μουσικούς η νέα νομοθετική τάξη πραγμάτων; Θα γλυτώσουν από «Του Χάρου τα Δόντια»;

Όλοι οι δημιουργικοί άνθρωποι, καλλιτέχνες, επιστήμονες-ερευνητές ή χειρώνακτες, θα εξακολουθούν να μελετούν, να δοκιμάζουν, να βρίσκουν τρόπους να δημοσιεύσουν ή να προβάλλουν τις δημιουργίες τους, να επικοινωνήσουν με το κοινό τους. Η δημιουργικότητα είναι μία εσωτερική ανάγκη. Αυτό με κάνει αισιόδοξο παρά τις δυσκολίες. Το πρόβλημα με την παρούσα κρίση είναι στα επαγγέλματα που είτε εξαρτώνται από τη βιομηχανία του θεάματος είτε, λόγω της φύσης τους, αυτή την περίοδο έχουν γίνει ανενεργά. Η μόνη διέξοδος που ξέρω είναι η κοινή στάση, η αναζήτηση κοινών λύσεων και ο οργανωμένος κοινός αγώνας. Ο οποίος για να έχει πιθανότητες επιτυχίας πρέπει να διαθέτει συγκροτημένα πολιτικά χαρακτηριστικά. Και αυτονομία από κάθε είδους «κυβερνησιμότητα». Παρελθούσα, παρούσα και μέλλουσα.

-------

Το σάουντρακ του Σωτήρη Δεμπόνου κυκλοφορεί από την Puzzlemusik σε cd και σύντομα σε βινύλιο. Η ταινία Άλυτη [Entwined, 2019 Ελλάς /ΗΒ, 89λ] του Μίνωα Νικολακάκη, έχοντας κάνει ήδη την πορεία της στα φεστιβάλ του κόσμου και της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να βγει στις θερινές κινηματογραφικές αίθουσες.