Steve Wynn

On the road againSteve WynnΗ περιπετειώδης συνέντευξη με τους Άκη Καλλόπουλο - Κώστα Καρδερίνη - Ηλέκτρα Παπαθανασίου

Αρχικά όλα έγιναν σε χρόνο ρεκόρ αφού κανένας (αρμόδιος) δεν μας είχε ειδοποιήσει για την έκτακτη εμφάνιση του Steve στην πόλη μας, εκτός από τον Atrakto-Κυριάκο και τον Διαμάντη-Σημαντήρα (ύστερα από ισχυρά και επίμονα βασανιστήρια) και ήταν οι μόνοι που μας έδωσαν κάποιες πληροφορίες, λες και το promotion-tour που συνηθίζει να κάνει ο καλλιτέχνης ήταν απόρρητο! Η θέληση και η επιμονή τελικά θριάμβευσαν ... Η.Π.

Το νέο ότι ο Steve Wynn θα εμφανιστεί ζωντανά στην Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε secret-gig δεν θα μπορούσε παρά να αποτελέσει για μένα μια μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη. Για πρώτη φορά στην πόλη μας με μια κιθάρα, ερμήνευσε τραγούδια τόσο από την Dream Syndicate περίοδο όσο και από τις προσωπικές του δουλειές καθώς ερμήνευσε και τρία τραγούδια από το ολοκαίνουριο 'Static Transmission'. Μην περιμένετε να κριτικάρω την unplugged εμφάνιση του ή να είμαι αντικειμενικός, έτσι κι αλλιώς για άλλη μια φορά ήταν υπέροχος!! Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ο Steve παραμένει έτσι όπως τον ξέρουμε τόσα χρόνια, απλός, φιλικός, αντι-στάρ, χιουμορίστας και δεκτικός με όλους. Ρωτήστε και τη Σεμέλη Ταγαρά... σίγουρα θα έχει πολλά να σας διηγηθεί. Παρεμπιπτόντως δεν ήταν η καλύτερη έκπληξη της βραδιάς όταν ερμήνευσε τέσσερα τραγούδια με τον Wynn; Aπολαύστε την κουβέντα μας και προετοιμαστείτε για την εμφάνιση του μαζί με τους Miracle 3 στο Μύλο στις 13 Απριλίου. ...Α.Κ.

Άκης Κ: 'Static Transmission': γιατί επέλεξες αυτόν τον τίτλο για το νέο σου δίσκο;
Steve Wynn : Γιατί αυτός ο δίσκος έχει έναν περίεργο, σουρεαλιστικό ήχο, σαν ραδιοφωνική εκπομπή. Φαντάσου να οδηγείς, βράδυ Παρασκευής μετά τις 2:00 πμ, στο Tucson ας πούμε, όπου τίποτα δεν υπάρχει τριγύρω και τα πάντα είναι στατικά, οδηγώντας από τον ένα σταθμό στον άλλο, σε ερημικούς δρόμους και θόρυβοι υπνωτικοί - μυστηριώδης ήχοι να ακούγονται από το ραδιόφωνο. Οι όροι εξάλλου Static και Transmission είναι εντελώς αντιφατικοί. Ήθελα να κάνω ένα δίσκο, που να καλύπτει ένα πολύ ευρύ φάσμα συναισθημάτων και στυλ: ακραία συναισθήματα, σχιζοφρένια, ονειρική ατμόσφαιρα.

Κώστας Κ : Ακόμα και ζώντας στη Nέα Υόρκη η ζωή σου δεν είναι αντιφατική; Σε ποια περιοχή μένεις;
Steve : Έχει να κάνει σίγουρα με τις διαθέσεις μου και πως επηρεάζομαι από τον τρόπο ζωής, τον τόπο που ζω. Η Ν.Υ. είναι μια τρελή πόλη και ιδιαίτερα έγινε πιο ευέξαπτη, σχιζοφρενική, νευρική, πιο αισιόδοξη, τον τελευταίο 1, 5 χρόνο και όλη αυτή η κατάσταση που υπάρχει εκεί βγήκε στο νέο μου δίσκο και αυτό ήθελα, όχι πως ήθελα να γράψω κάποιο μανιφέστο αλλά δεν μπορώ να αποφύγω να εμπνέομαι από όλα αυτά, εφόσον αποτελούν μέρος της ζωής μου. Εγώ ζω στο κέντρο του Manhattan - στο West Side.

Κώστας Κ : Γνωρίζεις τον Hal Hartley; H μουσική σου μου θυμίζει ταινίες του.
Steve : Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, αλλά ξέρω τις ταινίες του. Κάποιες μου αρέσουν, κάποιες όχι. Αλήθεια; πες μου είμαι περίεργος!

Κώστας Κ : Φαντάζομαι πάντα να γράφω μουσική όταν βλέπω τις ταινίες του Ηartley. Θα σου άρεσε να γράφεις μουσική για ταινίες;
Steve : Θάθελα σίγουρα, έχω μέχρι τώρα δώσει τραγούδια μου σε διάφορες ταινίες, αλλά επειδή περιοδεύω πολύ και ηχογραφώ συνέχεια κάνω άλλα πράγματα από αυτά που θέλω να κάνω επίσης. Υπάρχουν σκηνοθέτες που θα ήθελα να συνεργαστώ.

Κώστας Κ : Kάτι ακόμη, το laptop που έχεις είναι Titanium; Ηχογραφείς μ' αυτό;
Steve : Θα ήθελα να έχω το Titanium, είναι το καλύτερο! 'Εχω ένα μικρό άσπρο i-book. Ήμουν σε περιοδεία πέρυσι με τους Concrete Blonde και την Johnette Napolitano. Ένα βράδυ ηχογραφήσαμε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μας ένα τραγούδι του Johnny Cash (το "Long black veil" -ανατρέξτε στο επίσης ανανεωμένο site του Steve, www.stevewynn.net για downloads). Είχαμε το δικό της i-book, ένα interface και plug-ins, δύο κιθάρες, μερικά πετάλια και μερικές πρόβες. Μετά απλά το ανεβάσαμε στη σελίδα μου στο internet. Θάθελα επίσης να γράψω έτσι κομμάτια 'όταν κάνω περιοδεία και να τα έχω στη σελίδα μου, είναι ένας καινούργιος κόσμος για μένα.Steve Wynn 2Σχετικά με την Johnette τώρα είναι υπέροχη και σπουδαίος άνθρωπος, σε πολλά επίπεδα. Είναι πολύ καλή μου φίλη. Μου έστειλε ένα e-mail σήμερα ότι θα παίξει στο Περού. Είναι πολύ δημοφιλής στην Νότιο Αμερική. Μερικούς μήνες πριν έπαιξε στη Βραζιλία μπροστά σε 8,000 άτομα. Καθώς οι διοργανωτές πήγαιναν την Johnette με το αυτοκίνητο στο χώρο της συναυλίας εκείνη βλέπει ένα λιβάδι όπου άνθρωποι πουλούσαν ρούχα, δώρα, φαγητό σε πάγκους, τραγουδούσαν, οπότε τους ρωτά: 'Τι γίνεται εδώ; Έχετε κάποια εθνική εορτή;' ' Όχι', της απαντούν 'αυτή είναι η συναυλία σου!'

Την σκυτάλη παίρνει ο Άκης Καλλόπουλος...

Άκης Κ : Πως θα περιέγραφες τον ήχο του "Static Transmission"; Ειπώθηκε από κάποιον ότι είναι μεταξύ "My Midnight" και "Here Come the Miracles".
Steve : Ναι είναι αρκετά σωστό, και για μένα αυτός ο δίσκος είναι ένα κομμάτι του "Here Come the Miracles". Ηχογραφήθηκε με τους ίδιους μουσικούς, στο ίδιο στούντιο, και μάλιστα με τους ίδιους μηχανικούς ήχου - ηχολήπτες, τον ίδιο παραγωγό, τον ίδιο μήνα... Ταιριάζουν μεταξύ τους πολύ. Και αυτό συνέβη επίσης και με το "My Midnight". Η μουσική που γράφω τα τελευταία 4-5 χρόνια, με κάνει ευτυχισμένο γιατί γίνεται πολύ αβίαστα. Έχω κάνει πολλούς δίσκους που μου αρέσουν, αλλά αυτοί οι δυο είναι δίσκοι που έγιναν και πολύ φυσικά, χωρίς πίεση, τους θεωρώ από τις πιο ικανοποιητικές δουλειές μου. Σκέφτομαι όταν θα είμαι πια 70 χρονών και στο τέλος της ημέρας θα βλέπω όλους τους δίσκους που έχω κάνει, θα θεωρώ τους δίσκους αυτούς ότι ανήκουν μαζί, είναι δίσκοι που έχουν μια φυσική αλληλουχία, αποτελούν μέρος της ίδιας εμπειρίας. Αφού ηχογραφήσαμε το "Here Come the Miracles" ήμασταν σε περιοδεία για 2 χρόνια συνεχώς και αμέσως ηχογραφήθηκε το "Static Transmission".

Άκης Κ : Παίζεις με τους ίδιους μουσικούς;
Steve : Ναι οι ίδιοι, εκτός από τον Chris Brokaw και τον Jason McGreeze στις κιθάρες, όπου παίζουν τώρα οι Jason Victor, ο Dave Decastro, ο Chris Cacavas, στην παραγωγή είναι πάλι ο Graig Schumacher μαζί με μένα. Γράψαμε στο ίδιο στούντιο τον ίδιο μήνα, ακόμα με τους ίδιους μηχανικούς ήχου, πολύ περίεργες συμπτώσεις... και εξίσου παρόμοιες εμπειρίες (η ηχογράφηση των δύο τελευταίων του δίσκων). Μερικές φορές βρίσκω τους αριθμούς πολύ ενδιαφέροντες...

Ηλέκτρα Π : Λοιπόν σκέφτεσαι να παντρευτείτε με την Linda;
Steve : Ποτέ δεν έχω ερωτηθεί για αυτό το θέμα... και δεν πρόκειται να απαντήσω... (γέλια!!)

Ηλέκτρα Π : Είναι πολύ σημαντικό νομίζουμε ότι είσαι μαζί με την φίλη σου, ειδικά όταν είσαι στις περιοδείες. Eίσαι τυχερός.
Steve : Ναι, σίγουρα έχω μια καλή ζωή. Τις τελευταίες ημέρες ειδικά έχω κάνει πολλές συζητήσεις σχετικά με την Ελληνική κουλτούρα, νομίζω ότι στην Ελλάδα δεν είναι τόσο συνηθισμένο για ένα ζευγάρι να συζεί. Ενώ στην Αμερική είναι αρκετά συνηθισμένο.
Ηλέκτρα Π : Πλέον είναι πολύ συνηθισμένο και στην χώρα μας...
Κώστας Κ : Η δυσκολία είναι όταν θέλεις να κάνεις παιδί... και δεν έχεις το χρόνο...

Steve : Οk, θα σας πω αργότερα σχετικά με αυτό...

Άκης Κ : Θα κάνεις και πάλι μια μεγάλη περιοδεία για τον νέο δίσκο;
Steve : Έπειτα από 5 εβδομάδες οι οποίες αποτέλεσαν την promotional-tour με solo ακουστικά σετ σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, θα ξεκινήσουμε το Μάρτιο με τους Miracle 3 μια μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη για 8 εβδομάδες, θα επιστρέψουμε στην Αμερική για το καλοκαίρι και ξανά πίσω το φθινόπωρο. Θα παίξουμε κομμάτια από το "Static Transmission" και όχι μόνο...

Όταν βγήκε το "Here Come..." παίξαμε περισσότερα από 200 gigs! Συνήθως όταν κυκλοφορεί ένας δίσκος παίζεις για 2-3 μήνες και αυτό είναι. Εμείς συνέβαινε να παίζουμε και να παίζουμε συνεχώς και μετά μπήκαμε στο στούντιο για τον επόμενο δίσκο! Πολύς κόσμος που με άκουγε παλιά αλλά δεν ήξερε τους τελευταίους μου δίσκους, είτε γιατί άρχισαν ν'ακούνε άλλα πράγματα, ξαναγύρισε, ερχόταν στις συναυλίες μας και ήμουν πολύ ευτυχισμένος. Για τον νέο δίσκο τώρα έμαθα πως τον περιμένουν με ενθουσιασμό. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχω και την Linda μαζί μου, ειδικά όταν είμαστε σε τουρνέ 1-2 χρόνια αλλά και μια θαυμάσια μπάντα με τους οποίους ταιριάζουμε και ως μουσικοί αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Για μένα οι περιοδείες είναι καταπληκτική εμπειρία, τρόπος ζωής, κάτι α-σύγκριτο στη ζωή.Steve and SemeliΚάτι που θέλουμε επίσης είναι να παίξουμε σε μέρη όπου δεν έχουμε πάει ως τώρα γιατί δεν είχαμε χρόνο : καθώς θα ερχόμαστε από την Βιέννη στην Ελλάδα να παίξουμε σε μέρη όπως η Σλοβενία, Κροατία... Κροατία, ίσως το κάνουμε το φθινόπωρο. Όπως θα παίξουμε στην Ρωσία, στην Πολωνία, σε μέρη όπου είναι τόσο ενδιαφέροντα αλλά συμβαίνει κάτι πολύ περίεργο δηλαδή δεν παίζουν εκεί συχνά τα 'true spirit underground' συγκροτήματα τις λεγόμενης post-punk σκηνής. Ακόμη και στην Ελλάδα δεν είχαν έρθει στην εποχή τους ανάλογα σχήματα. Όπως π.χ. οι Talking Heads, οι Ramones ήρθαν πολύ αργότερα, οι Television, ο Johnny Thunders.

Εμείς όταν ήρθαμε ήταν πολύ πριν τους R.E.M., τον Paul Westemberg, τους Green On Red. Και σ' αυτό οφείλεται ότι έχουμε τόση ανταπόκριση και πιστούς οπαδούς, πρωτοήρθαμε όταν ήμασταν ακόμα νέο όνομα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία. Και το ίδιο θα ήθελα να συμβεί και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στη Ρωσία.

...Πολλές φορές γίνονται υπέρ το δέον επαγγελματικές συναυλίες. Το ίδιο γινόταν κι όταν εγώ ήμουν μικρός. Νόμιζες ότι οι μουσικοί στη σκηνή είναι κάτι σαν Θεοί, πχ. σε συναυλίες που είδα τον Alice Cooper, τους Led Zeppelin και ότι δεν έπαιζαν όργανα αλλά έκαναν μουσικά ξόρκια! Όταν έβλεπα τους Talking Heads όμως σε ένα κλαμπ έλεγα να, πραγματικοί άνθρωποι που παίζουν μουσική. Όπως και το δικό μου γκρουπ παίζει με φτηνές κιθάρες και ξέρει τα ακόρντα που κι εγώ ξέρω να παίζω.

Από την άλλη πλευρά δεν θα ήθελα ποτέ να παίξω αυτά που παίζανε οι Zeppelin, νομίζω ότι βλέποντας αληθινούς μουσικούς δίνεται το ερέθισμα να κάνουν την δική τους μουσική και έτσι μπορούν να ξεπηδήσουν 100 νέα συγκροτήματα.

Άκης Κ : Μια τελευταία ερώτηση. Είσαι ευχαριστημένος με την μέχρι τώρα πορεία σου; Δεν θα ήθελες να ήσουν πιο δημοφιλής;
Steve : Πάντα ήθελα από μικρός να επιτύχω τρεις στόχους. Να περιοδεύω όποτε θέλω, να ηχογραφώ τους δίσκους μου όποτε εγώ θέλω και τέλος να μην είμαι αναγκασμένος να έχω πρωινή δουλειά. Και το έχω πετύχει τα τελευταία 20 χρόνια, που είναι αυτό που ονειρευόμουν. Κι αν έχω περισσότερη δημοσιότητα τότε ok, θα μπορώ να πληρώνω καλύτερα τους μουσικούς μου, ν' αγοράσω ένα dvd-player για το van με το οποίο περιοδεύουμε... Η δημοσιότητα δεν σημαίνει τίποτα, ούτε ότι έγινα καλύτερος, το αν θα παίξω σε 20.000 κόσμο την άλλη φορά που θάρθω εδώ, θα σκεφτώ ότι η μοίρα μας έπαιξε ένα καλό παιχνίδι, όχι ότι είμαι καλύτερος. Σημασία έχει πόσο πολύ σ' αρέσει αυτό που κάνεις. Συχνά μου λένε ότι μου αξίζει να γίνω πιο γνωστός και απαντώ ευχαριστώ είναι μια πολύ καλή σκέψη, αλλά όσο εγώ κάνω ότι θέλω είμαι ευτυχισμένος. Μπορώ του χρόνου να κάνω έναν blues δίσκο ή έναν δίσκο με επιρροές από την Νότια Αφρική, είτε ένα με θέμα τις μεταδόσεις σημάτων από u.f.o...

...Ναι είμαι ευχαριστημένος με τη ζωή που κάνω, το μόνο πράγμα για το οποίο δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος, είναι η ασφάλεια! Ειδικά στις μέρες μας... Τώρα κανείς δεν σκέφτεται να προγραμματίσει τι θα κάνει γιατί δεν ξέρεις τι θα συμβεί την επόμενη στιγμή.

Άκης : Ο Dave Grohl από τους Foo Fighters σε μια συνέντευξή του δήλωσε ότι του αρέσει 'η ταπεινή φύση του rock n roll'. Συμφωνείς;
Steve : Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί λέγοντας ταπεινή φύση. Το ροκ δεν μπορεί από την φύση του να είναι ταπεινό, ο μουσικός ως άνθρωπος ναι, ίσως η τέχνη όμως πρέπει και οφείλει να είναι επιθετική και εγωιστική και αλαζονική και αυτό είναι καλό. Όταν παίζουμε σε μια συναυλία πρέπει να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, πρέπει να έχεις τον εγωισμό να δείξεις στον κόσμο ότι θέλεις να κάνεις αυτό που κάνεις. Είναι σημαντικό όμως ο μουσικός να είναι καλός άνθρωπος, όταν αφήνει την κιθάρα ή την πένα ή άλλο όργανο.

Άκης Κ : Νοιώθω ευτυχής πάντως και τυχερός που γνωρίζω ανθρώπους σαν και σένα.Ο Terry Lee Hale έχει πει ότι το ροκ χρειάζεται άτομα σαν εσένα.
Steve : Σοβαρά; Το είπε αυτό για μένα; Είναι πολύ καλός φίλος και το περίεργο όταν είμαστε στο δρόμο είναι ότι πάντα παίζουμε στα ίδια μέρη με διαφορά ημερών μα ποτέ δεν συναντηθήκαμε! Μία φορά μονάχα παίζαμε μαζί πριν 4-5 χρόνια και είχαμε περάσει αξέχαστα.

Άκης Κ : Κάποιοι δίσκοι ή βιβλία που σου άρεσαν τελευταία;
Steve : Μου άρεσε ο νέος δίσκος του Nick Cave είναι καλός και...Im your fanΗλέκτρα Π : ...και του Bryan Ferry επίσης; Διάβασα κάπου σ' ένα δικό σου τοπ-10' ότι είναι...
Steve : (γελώντας) ...ναι, ξεχνώ πολλές φορές ότι η ζωή μου πλέον εκτίθεται δημοσίως μερικές φορές ...από βιβλία διαβάζω το τελευταίο του G. Pelecanos, θα κυκλοφορήσει σύντομα και σχετικά με ταινίες...

Ο Κώστας Καρδερίνης ως σινεφίλ και ξακουστός ταινιοφάγος συνέχισε την συζήτηση.

Steve : Τι σου άρεσε τελευταία;
Κώστας Κ : Το Bowling for Coloumbine...
Steve : Ναι πρέπει να το δώ... Είδες το 'Adaptation' του Spike Jonze με τους Nicolas Cage και Meryl Streep, είναι αυτός που έκανε το 'Being John Malkovich'. Δεν έχω δει άλλη ταινία σαν κι αυτή, είναι πολύ περίεργη.

Κώστας Κ : Ξέρεις μερικές ταινίες έρχονται λίγο καθυστερημένα στη χώρα μας- και άλλες ποτέ...
Steve : Ήρθε όμως το 'Chicago'! Καθόμουν λοιπόν ένα απόγευμα που χιόνιζε στο Μανχάταν και δεν ήθελα να μείνω σπίτι. Πήγα να το δώ σ' ένα πολύ καλό κινηματογράφο στην Ν.Υ. Τελικά μου άρεσε πολύ αν και μένα δεν μου αρέσουν τα musical ούτε η Renee Zellweger, αλλά τελικά μου άρεσε πολύ.

Κώστας Κ. Είδες το 'Gangs of New York';
Steve : Όχι δεν το έχω δεί. Σου άρεσε; Νομίζω είναι μια ταινία πού είχε εντελώς ακραίες κριτικές.
Kώστας K: Δεν μου άρεσε, δεν είναι από τις ταινίες που θέλω να δώ. Πήγα γιατί είναι μια ταινία του Martin Scorsese. Νομίζω ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει την βία στην N.Y. και στην Αμερική. Δεν γνωρίζω τις προθέσεις του, αλλά δεν είναι μια ταινία του γούστου μου.
Steve : Διάβασα ότι κάνει μια ταινία κατά κάποιο τρόπο σαν να μελετά την βία.
Κώστας Κ : Νομίζω προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι η βία είναι η λύση ενώ είναι κάτι αποτρόπαιο. Νομίζω ότι ταινία του προσπαθεί να δοξάσει όλη την καριέρα του μέχρι σήμερα, και το τραγούδι των U2 είναι πολύ πιασάρικο...
Steve : Ναι το έχω ακούσει, ίσως πάρουν και το Oscar φέτος, όπως πήρε και ο Bob Dylan...

Στο σημείο αυτό διακόπηκε το πηγαδάκι μας καθώς έπρεπε κάποιοι να κατηφορήσουμε προς το Residents για το sound check... και οι υπόλοιποι προς ...άνεφοδιασμό...

Steve Wynn - solo ... acoustic secret gig at Residents bar -Saloniki Sun 16-02-03

Playlist: just 4 the record!

The Days of Wine and Roses
Medicine Show
Shelley's blues (so happy together)
Strange New World
Candy Machine (S.Transm)
What Comes After (S.Transm)
Merritville
Is There something I should know? ( Gutterball)
When You Smile
In Shades of Blue
California Style (S.transm)
Southern California Line
Follow Me (Semeli sang +gtr)
Whatever you please (Semeli gtr+sing)
When the curtain Falls (Semeli gtr)
There will come a day (Semeli harmonica)
Boston
If it was easy everybody would do (Hidden track on S.T.)
The side I'll never show
Carolyn