Submersion Festival 2025
Με αφορμή το διήμερο φεστιβάλ της εκλεκτικής δισκογραφικής, ο Νικόλας Μαλεβίτσης συνομιλεί με τον Βασίλη Γκογκίδη, έναν εκ των ιδρυτών της
Η Submersion εξελίσσεται σε μια απο τις πιο πολλά υποσχόμενες δισκογραφικές εταιρείες της εγχώριας σκηνής. Έχοντας έως τώρα κυκλοφορήσει υλικό απο καλλιτέχνες που καλύπτουν ένα ευρύ μουσικό φάσμα από το άμπιεντ έως το ροκ, σε λίγες ημέρες διοργανώνει ένα διήμερο φεστιβάλ στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κ.Ε.Τ.) στην Αθήνα δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε κοινό που ενδιαφέρεται για τον ήχο της να παρακολουθήσει ζωντανά μουσικούς της εταιρείας και να γνωρίσει τον ήχο και το ύφος της.
Με αφορμή λοιπόν το διήμερο αυτό έγινε η μικρή κάτωθι συνέντευξη με τον Βασίλη Γκογκίδη, ενός εκ των ιδρυτών της εταιρείας. Καλή ανάγνωση και ευχόμαστε καλή επιτυχία στην παρέα της Submersion σε αυτό της το εγχείρημα!
- Λοιπόν, μόνο καταγραφή της ελληνικής σκηνής ή σκέφτεστε να ανοίξετε κι άλλο τον ήχο της εταιρείας στο μέλλον κυκλοφορώντας και υλικό από ξένους καλλιτέχνες;
Ο αρχικός στόχος ήταν να γίνει μια καταγραφή της ελληνικής σκηνής και μουσικών που ζουν στα όρια διάφορων ιδιωμάτων όπως ambient, post rock, ηλεκτρονικά κλπ. Νιώθουμε πως έχουμε καλύψει κάποιο ικανοποιητικό έδαφος όσον αφορά τις εγχώριες κυκλοφορίες και είμαστε ήδη σε κάποιες συζητήσεις για να κυκλοφορήσουμε υλικό από ξένους καλλιτέχνες. Το αν αυτές οι συζητήσεις γίνουν και κυκλοφορίες θα δείξει ο χρόνος.
- Οι τελευταίες κυκλοφορίες μου δείχνουν μια στροφή ή να το πω καλύτερα μια προσπάθεια ανοίγματος σε μεγαλύτερο (ή ευρύτερο αν θέλετε) κοινό. Είναι κάτι που το έχετε σκεφτεί και το δουλεύετε ως ιδέα ή απλά έτυχε; Ρώτησα γιατί θεωρώ ότι η κυκλοφορία του νέου δίσκου του Γιώργου Καρρά κάτι τέτοιο δείχνει
Από την αρχή που ξεκίνησε το label, ναι μεν είχε μια κάποια ταυτότητα αλλά αυτή δεν ήταν τόσο αυστηρή, τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας μας βγάλαμε κυκλοφορία Kalabrian Syndrome που ανήκει στον ευρύτερο χώρο της ροκ μουσικής, αλλά και πολύ πιο άμπιεντ δουλειές όπως ο σόλο δίσκος του Δήμου Βρύζα. Ένα πρότζεκτ όπως το δικό μας είναι δύσκολο να το βάλεις σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς συνειδητά διαλέξαμε να βγάζουμε μουσική που μας αρέσει, ανεξάρτητα αν είναι διαφορετική από τις προηγούμενες ή επόμενες κυκλοφορίες. Φυσικά υπάρχουν και οι συγκυρίες που παίζουν τον ρόλο τους και οι 2 τελευταίες κυκλοφορίες μας ήταν ένα πείραμα-άνοιγμα σε ένα διαφορετικό κοινό. Με την Χρύσα Τσαλταμπάση των Spineless είμαστε φίλοι και συνεργάτες εδώ και πολλά χρόνια και εκτιμούμε πολύ την δουλειά της. Με τον Γιώργο Καρρά μας έφερε σε επαφή μιας κοινή μας φίλη όταν έψαχνε δισκογραφική για τον δίσκο του και πέρα από την μουσική του μας κέρδισε και ο χαρακτήρας και το ήθος ενός ανθρώπου που παρά την μεγάλη ιστορία του στην μουσική σκηνή της χώρας ήταν απόλυτα προσγειωμένος, ευγενικός και με μια πολύ δυνατή ομάδα ανθρώπων να τον στηρίζουν σε αυτό που κάνει.
- Ποιες εταιρείες σας έχουν επηρεάσει για να ξεκινήσετε τη διαδρομή σας; Εξακολουθείτε να επηρεάζεστε απο τον τρόπο λειτουργίας συγκεκριμένων εταιρειών (είτε παλιών είτε νέων;)
Οι εταιρείες που ήταν καταλυτικές για να γεννηθεί η Submersion σαν ιδέα ήταν οι: LOGARITHM cassette label, Granny Records, Coherent States, Rekem, Orila, Pikap Records, More Mars, Numb Capsule, Nekubi, Inner Ear. Αυτές ήταν οι εταιρείες που μας έδειξαν τον δρόμο αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι μπορεί να σταθεί μια τέτοια προσπάθεια στην Ελλάδα. Από πιο καινούργιες είναι και η Gross Discos και η Dasa Tapes. Όλες αυτές οι εταιρείες εξακολουθούν να μας εμπνέουν, να μας επηρεάζουν και παρακολουθούμε τις δουλειές που βγάζουν.
- Από την άλλη κρατάτε και την ισορροπία με τον ατμοσφαιρικό και άμπιεντ ήχο όπως γίνεται με τις κυκλοφορίες της Illy, της Venus Volcanism ή του Γιώργου Κατσάνου.
Το ότι βγάλαμε τον δίσκο του Καρρά δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να βγάζουμε ατμοσφαιρικό και άμπιεντ ήχο, δεν σταμάτησε να μας αρέσει ξαφνικά. Ήδη η κυκλοφορία του Μαρτίου είναι το πρώτο άλμπουμ της Μυρσίνης Καλλέ σε παραγωγή Βαγγέλη Μόσχου το οποίο κινείται σε άμπιεντ ηλεκτρονικά μονοπάτια.
- Τι προβλήματα αντιμετωπίζετε με την εταιρεία ιδίως τώρα που φαίνεται ότι προσπαθείτε να τη μεγαλώσετε; Καλή η αγάπη για τη μουσική και τις κυκλοφορίες αλλά η πραγματικότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη ώρες ώρες. Πως ισορροπεί η δουλειά για τη Submerssion με τις δικές σας δουλειές; Ιδίως όταν ο Γιάννης για παράδειγμα τρέχει μαζί με τη Σοφία τη Velona, το δισκάδικο στην Μητροπόλεως (Θεσσαλονίκη).
Η πραγματικότητα όντως είναι δύσκολη οικονομικά και αρκετά συγκεκριμένη όσον αφορά τα δισκογραφικά πρότζεκτ. Απαιτούνται πολλές θυσίες για να τρέξει σωστά και να μεγαλώσει οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια. Πολλές φορές δεν ισορροπεί και χρειάζεται να δουλέψουμε ώρες εντελώς ακατάλληλες για να βγει η δουλειά. Αυτό που όμως τελικά κάνει όλη αυτή την προσπάθεια να αξίζει είναι η ψυχική ικανοποίηση που νιώθεις μέσω της ενασχόλησης με την μουσική.
- Πως είναι η κατάσταση με τις πωλήσεις; Περισσότερο φυσικό υλικό ή ψηφιακό κατέβασμα; Η στροφή των τελευταίων κυκλοφοριών να είναι περισσότερο σε βινύλιο αντί σε κασέτα έχει λειτουργήσει θεωρείτε θετικά για την εταιρεία ή είναι κάτι που ακόμα περιμένετε να δείξει ως πείραμα;
Όσον αφορά το φυσικό υλικό και το ψηφιακό, η διαφορά μεταξύ τους είναι τεράστια, δυστυχώς ένα μέρος των ακροατών δεν γνωρίζουν ότι οι υπηρεσίες stream σαν το spotify δεν δίνουν σχεδόν καθόλου λεφτά στους μουσικούς και τις δισκογραφικές. Η πραγματική ερώτηση είναι μεταξύ φυσικού υλικού και merch, μπλουζάκια, καπελάκια κλπ σε σχέση με βινύλια, κασέτες κλπ. Ειδικά οι πιο νεαρές ηλικίες που δεν έχουν πικάπ για παράδειγμα θα προτιμήσουν να πάρουν merch. Το βινύλιο είναι ένα πείραμα και επειδή η αγορά βινυλίου είναι ακόμα στα καλά της μπορεί να φτάσει μια κυκλοφορία σε πιο πολλά δισκάδικα αν είναι σε βινύλιο.
- Πείτε μου λίγες πληροφορίες για το διήμερο στο ΚΕΤ. Πως προέκυψε η ιδέα; Είναι ιδέα που θα δούμε ίσως και σε άλλες πόλεις, ιδίως στη Θεσσαλονίκη όπου είναι και η έδρα (κατά κάποιο τρόπο) της εταιρείας;
Το διήμερο στο ΚΕΤ είναι το πρώτο Submersion Festival και θα γίνει στις 28 και 29 Μαρτίου. Το line up της Παρασκευής θα έχει Spineless (duet), Emi Path και Saber Rider & Giannis Arapis και του Σαββάτου Kalliopi Mitropoulou & Nikos Veliotis, Calliope και As Never Before. Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια βρίσκετε εδώ.
Η ιδέα για το διήμερο στο ΚΕΤ ήταν του Κυριάκου Παλασίδη, μέλους του ντουέτου As Never Before με το οποίο συνεργαζόμαστε. Μας άρεσε και ήταν κάτι που έβγαζε πολύ νόημα καθώς είχαμε πλέον αρκετές συνεργασίες με άτομα που παίζουν μουσική με βάση την Αθήνα. Είναι μια ωραία ευκαιρία για μια επίσημη πρώτη παρουσίαση της Submersion στην Αθήνα. Για άλλες πόλεις πολύ θα το θέλαμε και ίσως γίνει κάτι ξανά σε πιο μικρή κλίμακα όπως το λάιβ που έγινε στην Θεσσαλονίκη στον πρώτο όροφο τον Δεκέμβριο.
Ευχαριστούμε πολύ για τις ερωτήσεις και το ενδιαφέρον!