Tendts

Tendts iView

O Άρης Μπούρας βολιδοσκόπησε τις προθέσεις τους λίγο πριν κατεβούν να παίξουν, εντός έδρας, στο γήπεδο του Reworks.

Το Reworks Festival συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα ελληνικά μουσικά δρώμενα, και παρά το σταθερά αρνητικό κλίμα που υπάρχει στη χώρα, καταφέρνει (μετά κόπων και βασάνων υποθέτω) να φέρνει στο επίκεντρο της Βόρειας Ελλάδας - κι όχι μόνο - την πόλη της Θεσσαλονίκης. Σαφώς πιο γόνιμα και δημιουργικά από διάφορους άλλους θεσμούς που τρέχουν εδώ και χρόνια, αλλά μάλλον δεν είναι επί του παρόντος να τους φέρουμε στην κουβέντα. Στη φετινή χρονιά, που μεταξύ πολλών άλλων έρχονται οι Max Richter, Jessie Ware, Nina Kraviz, Magda, Henrik Schwarz και Nightmares On Wax, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές συμμετοχές είναι και αυτή των Tendts, με τους οποίους τα είπαμε ένα απόγευμα ανάμεσα σε ηλεκτρικά ρεύματα, αποτυχίες, όργια, αμαρτίες, λούπες, μηχανήματα και φυσικά τέντες.


Reworks - Τι μουσική παίζουνε οι Tendts για κάποιον που δε σας έχει καθόλου ακουστά;

Έντεχνη ηλεκτρονική μουσική παγκοσμίου κλίμακας, με ψευτο-κουλτουριάρικες μισο-μασημένες απόψεις και μπόλικη αμπελοφιλοσοφία. Και για να σοβαρευτούμε, λογικά παίζουμε electronica στα διάφορα παρακλάδια αυτής.

- Τα καινούρια σας κομμάτια είναι ελαφρώς πιο σκοτεινά και μελαγχολικά από τις προηγούμενες συνθέσεις σας. Οι αποτυχίες που συλλέγουμε περνώντας τα χρόνια ευθύνονται καθόλου επ' αυτού; Τι θεωρείτε εσείς ως αποτυχία και επιτυχία αντίστοιχα;

Ο μόνος λόγος που μπήκε αυτός ο τίτλος σε αυτή τη συλλογή κομματιών ήταν γιατί δεν καταφέραμε να κυκλοφορήσουμε αυτά τα τραγούδια σε κάποια δισκογραφική. Εκεί έγκειται η αποτυχία. Κατά τα άλλα να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι εμείς νιώθουμε επιτυχημένοι και μεγαλοπρεπείς, πάντα!

Γενικά τα κομμάτια δεν άρεσαν. Τα στείλαμε σε κάνα 2-3 άτομα που μιλάμε και τους φάνηκαν περίεργα, βαρετά, πολύ πειραματικά. Η λέξη πειραματικά πάντα μας κάνει βέβαια χαρούμενους. Για να κυκλοφορήσεις υλικό σου και ειδικά risky υλικό θα πρέπει να συγκεντρώνεις κάποια κριτήρια. Εμείς αυτά τα κριτήρια δε τα συγκεντρώνουμε και ας είμαστε επιτυχημένοι και μεγαλοπρεπείς. Ίσως κι αυτό μπορούμε να το θεωρήσουμε αποτυχία. Άρα δυο αποτυχίες. Δεν είναι πολλές, μια χαρά.

Παρόλα αυτά επιτυχία είναι πως καταφέραμε και κάναμε μια σειρά από κομμάτια που δεν μοιάζουν με το προηγούμενο υλικό που είχαμε κυκλοφορήσει. Είναι βαρετό να βρίσκεις μια καλούτσικη συνταγή, να την αναπαραγάγεις όλη την ώρα και να μένεις εκεί. Επίσης, επιτυχία είναι ότι τα κομμάτια είναι πραγματικά lo-fi γιατί αυτό το άτιμο το lo-fi το βλέπουμε και το διαβάζουμε τόσο τακτικά που νιώθουμε μπερδεμένοι. Όσο μπερδεμένος νιώθω για το mainstream και για το experimental που λέγαμε παραπάνω. Τέλος πάντων. Όλα αυτά τα κομμάτια γραφτήκαν από το φθινόπωρο έως την άνοιξη, εκτός από κάνα δυο εξαιρέσεις που είχαν γραφτεί παλιότερα και απλώς τα πετάξαμε μαζί με τ' άλλα για να γίνει η μίξη. Όλα έχουν αυτό το lo-fi χαρακτηριστικό. Έχει γίνει τόσο inverse phase και τόσο κόψιμο συχνοτήτων που πραγματικά μόνο με τα ηχεία ενός laptop ή με ακουστικά τύπου "ψείρες" ακούγονται αυτά που πρέπει να ακούγονται, αξιοπρεπώς.


Tendts1 - Τι εξοπλισμό χρησιμοποιείτε και πώς συνεργάζεστε μεταξύ σας κατά τη σύνθεση ενός κομματιού;

Για το 80% των καινούριων κομματιών του "Accept Failure As Part Of The Process" κάναμε έξ' αρχής διάφορες ηχογραφήσεις κρουστών που έχουμε στο σπίτι, για να έχουμε αρκετά samples/δείγματα και λούπες για να δουλέψουμε. Πήραμε και δυο floor toms για να τα κοπανάμε σαν κανίβαλοι και να βγάζουμε το άχτι μας νομίζοντας ότι είμαστε ντράμερς. Κιθάρες, ως συνήθως, και laptop με πολύ απλά synths και αρμονιάκια μέσα σε αυτά. Συνήθως ξεκινώ εγώ (Φώτης) και γράφω μελιωδιούλες και grooves, τα πετώ στον Χρήστο, κάνει αλλαγές, πετσοκόμματα και γεμίσματα. Αυτό το αλισβερίσι γίνεται μέχρι να καταφέρουμε να βρεθούμε και οι δυο στον ίδιο χώρο, να ακούσουμε τα κομμάτια και να τα ολοκληρώσουμε - τελειοποιήσουμε μαζί.

- Tις τέντες τις κατεβάζετε όταν ηχογραφείτε σπίτι σας;

Οι τέντες δεν υπάρχουν πια, δηλαδή υπάρχουν αλλά δεν παίζουν ρόλο. Γιατί ζούμε χωριστά εδώ και κάνα χρόνο. Ίσως τώρα πρέπει να αλλάξουμε το όνομα της μπάντας σε "Τουρίστες με κάλτσα και πέδιλο" τόσο που έχουμε μετακινηθεί τον τελευταίο καιρό.

Εγώ γύρισα εδώ και κάνα μήνα στο δωμάτιο με την αλησμόνητη τέντα, με τη διαφορά όμως πως πλέον πια ανεβοκατεβαίνει κανονικότατα και όλα δείχνουν θαυμάσια έξω από το παράθυρο. Έμεινα μόνος να κουβαλώ το βαρύ φορτίο της.

- Τι μουσική ακούτε στον προσωπικό σας χώρο; Κάτι που σας εντυπωσίασε τελευταία;

Χρήστος: Ότι να 'ναι. Τον τελευταίο καιρό έχω λιώσει το "Remain In Light" των Talking Heads. Είναι ντροπιαστικό, αλλά δεν είχα ακούσει ποτέ πριν Talking Heads. Έτσι είπα να κάνω την αρχή με κάτι που είχε ξεζουμίσει ο Brian Eno.

Φώτης: Κυριολεκτικά τα πάντα, ανάλογα με τη διάθεση. Ή σχεδόν κυριολεκτικά, βγάζουμε για αρχή απ' έξω το death metal, την trance, τον Αντώνη Ρέμο.


Tendts2 - "Αν σταθείς στη μέση ενός σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας, νιώθεις μια αληθινά περίεργη ατμόσφαιρα κι ακούς αυτό το βόμβο. Αισθάνεσαι τον ηλεκτρισμό γύρω σου. Αυτό είναι απόλυτα ονειρικό για μένα", είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του τη δεκαετία του '90 ο Richard James (βλέπε Aphex Twin). Για σας τι είναι απόλυτα ονειρικό; Ακούσατε το νέο του δίσκο επί τη ευκαιρία;

Ναι, καλά! Ηλεκτρικά ρεύματα και μ...ίες, για να εντυπωσιάσει το είπε αυτό!

Group orgy M / F+F+F+F+F+F+F+F+F+F+F+F+F+F+* άπειρο. Και το μοναδικό male να είμαστε εμείς! Όχι ταυτόχρονα! Yak!!! Είμαστε αδέλφια - θα ήταν ανωμαλία και αηδία!

Το νέο δίσκο για να πούμε την αλήθεια δε τον ακούσαμε ακόμη, διότι αν και υπερσεβαστός ο μεσιέ Richard, όλη τούτη η hypίλα μας ξενέρωσε ολίγον τι.

- Κάνα φράγκο βγαίνει από τη μουσική ή κάνετε καμιά 10αρια ακόμη δουλειές για να βγάλετε τα προς το ζην;

Άλλες φορές όχι, άλλες φορές ναι. Βοηθά πάντως. Αγοράζουμε κάνα μηχάνημα, κάνουμε καμία βόλτα τα καλοκαίρια παίζοντας πουθενά ή πίνουμε κάνα τζάμπα ξίδι. Είναι ψιλοτρομακτικό να κάνεις κάτι που το αγαπάς και το γουστάρεις τόσο πολύ, καθαρά μπίζνα κι επάγγελμα. Να είσαι όλη την ώρα δέσμιος στο χρήμα που σου προσφέρει τα προς το ζην. Κάποια στιγμή ίσως έρθει η ώρα βέβαια που θα έχουν γίνει αβάσταχτα όλα τα υπόλοιπα που κάνουμε (δουλειές κλπ.) και το δοκιμάσουμε κι αυτό. Μπορεί και να είναι περισσότερο απελευθερωτικό, παρά τρομακτικό στη τελική. Βλέπουμε...

- Πως βλέπετε την εποχή των Millennials και τι ευελπιστείτε από το μέλλον;

Κομήτες, Ζόμπι, Apocalypse, Τσουνάμι, μαζική αρπαγή του ανθρώπινου είδους από Extraterrestrial Alien Species και πειράματα σε πρωκτούς και γενετικά όργανα... Όλα καλοδεχούμενα! Είναι βαρετός και μονότονος συχνά αυτός ο βράχος που αποκαλούμε πλανήτη Γη. Μετά από το Big Bang και τον αφανισμό των δεινοσαύρων δεν έχει συμβεί κάτι που να ταράξει τα νερά. Μόνο κάτι εγωκεντρικοί τύραννοι, θρησκευτικοί μεσσίες και προφήτες της πλάκας, καθώς και occasionally αλληλοσκοτωμοί του ανθρώπινου είδους με παιδικές αφορμές, προφάσεις και δικαιολογίες. Αυτά τα βλέπουνε τα παιδιά του 2014 και τα έχουν σαν οδοντογλυφίδα για να καθαρίζουν την πέτρα και τις χρωστικές ουσίες ανάμεσα από τα δόντια κάθε πρωί, μετά από το τσιγάρο και τον καφέ.


Tendts3 - Ποιους από του συμμετέχοντες στο φεστιβάλ θα θέλατε να ακούσετε ζωντανά;

Μιας κι έχουμε free pass, θα προσπαθήσουμε να χαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους, αλλά θέλουμε οπωσδήποτε να ρίξουμε μια ματιά σε δαύτους: στη Fortuna Records που έχει Showcase, Yodashe, The Field, Barker και Cosmin TRG.

- Τι να περιμένουμε από την live εμφάνισή σας στο Reworks;

Στο live θα παίξουμε κάποιες κλασικές μας επιτυχίες. "Μια ματιά σου μόνο φτάνει ποδολάγνο να με κάνει", "Με άφησες μόνο και κλαίω", "Δυσπραγία μου αμαρτία μου", "Πως πονώ", "Οοο Οοο μεγαλοδύναμε, κάνε με να την ξεχάσω" (αυτό είχε κάνει μεγάλο μπαμ τότεςςς θυμάμαι... κάποτεςςς).

Όκει, έχουμε κάποια καινούρια μηχανηματάκια και μπλιμπλίκα που θα δοκιμάσουμε στο stage και σίγουρα θα παίξουμε κομμάτια από τα δυο πρώτα official EP μας, καθώς φυσικά κι από το "Accept Failure As Part Of The Process". Αυτό όμως που πρέπει να περιμένετε (γέλια), είναι πως θα παίξουμε και κάποια κομμάτια που ουσιαστικά μόλις τώρα τελειώσαμε, πριν καμία εβδομάδα δηλαδή. Μυρίζουν πραγματικά θάλασσα και καλοκαίρι, κι ελπίζουμε να προλάβουμε να βρεθούμε μερικές φορές ώστε να κάνουμε αρκετές πρόβες, αλλιώς βλέπω μπόλικο γέλιο και πολύ ρεζιλίκι!
_____

Οι Tendts θα εμφανιστούν στο "Reworks Lab" του Μύλου, το Σάββατο 20/9, πλάι στους Arki, The Field, Barker, Kabelsalat & Rhyleb.

Tendts bandcamp

Reworks festival