Τζίμης Πανούσης

Έκανα και τη στάση πληρωμών και τη στάση αποδοχών!!!

Ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη με το δικό του Μνημόνιουμ. Πως φτάσαμε σ'αυτό τίγρη; Του Κώστα Καρδερίνη

ΤζίμηςΠανούσηςΣτα δύσκολα πάντα μου 'ρχεται κάτι δικό του στο μυαλό και ξεσπάω σε γέλια και παρηγοριέμαι μέσα στην οργή μου. Τα προφητικά του ρηθέντα μας συνοδεύουν έτσι ή αλλιώς. Η τέχνη του και η σάτιρα του μας χρειάζονται γιατί λειτουργούν ως αντίβαρο για να μη σαλτάρουμε ομαδικώς. Τώρα επανακάμπτει στην πόλη μας για μια ομαδική ψυχανάλυση, στο Stage αυτή τη φορά, με την παράσταση Μνημόνιουμ: 30 χρόνια νύχτα να παίζεται εκεί από τις 4 Νοεμβρίου, Παρασκευές και Σάββατα, μέχρι τις γιορτές (και βλέπουμε).

Με αφορμή αυτήν την άνοδο, του τηλεφώνησα, του συστήθηκα και του πήρα λόγια.

- Καταρχήν πες μας για την παράσταση. Τριάντα Χρόνια Νύχτα - Μνημόνιουμ. Είναι τα χρόνια που πέρασαν ή αυτά που θα 'ρθουν;

Και τα δύο είναι. Το Μνημόνιουμ είναι μνήμες. Η παράσταση είναι αχταρμάς από τα χειρότερα μπεστ από τις τριαντα-τόσες παραστάσεις που έχω κάνει. Ό,τι χειρότερο παρουσίασα αυτά τα χρόνια. Και τραγούδι και πρόζα και βίντεο και αστεία, γιατί πετάω και κάποια αστεία που και που. Αυτά τα 'χω μαζέψει επειδή έχω ένα πείσμα ως καλλιτέχνης ότι δεν έφταιγα εγώ που δεν πήγανε καλά και δεν περάσανε στον κόσμο, έφταιγε ο κόσμος που ήτανε πάντα πίσω. Αλλά τώρα πια, μετά από 30 χρόνια, είναι και περίεργη κατάσταση, είναι κρίση και θα με καταλάβει ο κόσμος, μες την απελπισία του θα καταφέρω να πλασάρω κι αυτά τα μπεστ μου, τα χειρότερα.

ΤζίμηςΠανούσης2- Πάρα πολλές φράσεις απ' αυτές τις παραστάσεις γίνονται συνθήματα, γίνονται τσιτάτα, μένουν ως αποφθέγματα. Αυτό το τελευταίο το "Ναζί τα φάγανε!!!" είναι φοβερό, είναι εύστοχο και κάργα πετυχημένο.

Μα είναι αλήθεια όμως! Οι ναζί τα φάγανε και συνεχίζουν να τα τρώνε γιατί το 4ο ράιχ δουλεύει υπόγεια και συνεχίζει. Εγώ έχω μεγάλη εμπιστοσύνη, ειδικά σ' αυτόν τον βαψομαλλιά τον Χορστ Ράιχενμπάχ ο οποίος είναι επικεφαλής των 500 που έρχονται τώρα. Γιατί έρχονται οι άνθρωποι του Ρομπάι, οι ευρω-Ρομπίτες οι λεγόμενοι, οι οποίοι θα αναλάβουν να γίνουν τοποτηρητές. Με αισιοδοξία τα βλέπω όλα αυτά, δεν ανησυχώ γιατί έχουμε πτωχεύσει άλλες δυο φορές με χειρότερο τρόπο. Νομίζω ότι τώρα θα πάμε πιο ομαλά.

Θα παρουσιάσω και στο πρόγραμμα διάφορα σχετικά. Θα κάνω μια ανθολόγηση από διάφορα "κουρέματα", διάφορα κουπ, θα σταθώ κυρίως στο παγκόσμιο κραχ του '29 που, αν μη τι άλλο, έδωσε το όνομα στους 29 κατασκευαστές πλυντηρίων.

- Αλλαγή κόμμωσης;

Ναι θ' αλλάξουμε μαλλί. Γενικά θα μας βοηθήσουνε. Θα γίνουμε 16 κομμάτια και θα 'ρθουνε από διάφορες χώρες υπεύθυνοι τοποτηρητές. Υπήρχε και μια διένεξη μεταξύ Ολλανδίας και Ιταλίας για το ποιος θα αναλάβει τον τομέα της εκπόρνευσης. Γιατί τώρα με την κρίση θα εκπορνευθούνε πολλές ελληνίδες και πολλοί έλληνες. Θα ξεχρεώσουμε όχι μόνο πουλώντας ακίνητα αλλά και το κορμί μας.

Έτσι γίνεται παντού. Μην ξεχνάς την κάθοδο των Ουκρανάιζερ μετά την σοβιετική πτώχευση. Νομίζω θα πάμε καλά γιατί κατάφεραν οι ιταλοί πάνω στο νήμα να πάρουνε τη δουλειά από τους ολλανδούς που δεν τους έχω εμπιστοσύνη, είναι πιο "ανωμαλιάρηδες", σαδο-μαζόχ παιδόφιλοι όπως οι βέλγοι.

Ελπίζουμε, αυτές τις δύσκολες μέρες, ο Γιωργάκης που είναι δειλός διαπραγματευτής -ο πολυβραβευμένος μας ηγέτης- να τα καταφέρει καλύτερα από κάποιες προσωπικότητες του παρελθόντος που έχουν μείνει στην ιστορία για τη δεινή τους διαπραγμάτευση. Όπως ο Ιούδας ο Ισκαριώτης που δεν αστειεύτηκε με τους ρωμαίους και τους εβραίους. Πραγματικά, πήρε ένα πολύ καλό ποσό.

Ελπίζω να πάρουμε κι εμείς κάτι και να σώσουμε τα ασφαλίτικά μας ταμεία. Να πληρώνονται οι άνθρωποι που παρακολουθούνε, γιατί πάνω απ' τους μισούς έλληνες είναι χαφιέδες. Τουλάχιστον, αν δεν σωθούν οι συνταξιούχοι, να σωθούνε οι άνθρωποι που παρακολουθούν ο ένας τον άλλον, να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.

- Άλλο δικό σου εύρημα είναι αυτό το κίνημα Αγα.Πο. (Αγαναχτισμένοι Πολίτες) που προήλθε από δική σου φράση.

Πρέπει να σου πω όμως ότι τότε Αγαναχτισμένους Πολίτες λέγανε κάποια φασιστοειδή, αυτούς που κάνανε σαμποτάζ στις διαδηλώσεις και σε διάφορες εκδηλώσεις επαναστατικές. Ερχόντουσαν αυτοί οι "πληρωμένοι" και κάνανε έκτροπα. Θεωρώ εντελώς λάθος την ονομασία που ήρθε από την Ισπανία, εμείς εδώ το "Αγαναχτισμένοι" το ακούμε κάπως περίεργα. Αλλά εντάξει, τώρα είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα.

Τζίμης - Αλέκος- Σε είδα σε μια πολύ ωραία φωτογραφία με τον Μέγα-Αλέξανδρο. Τζίμης-Αλέκος έλεγε. Πώς προέκυψε;

Με τον Αλέκο μπορεί να έχουμε σεξουαλικές διαφορές, αλλά ιστορικά σαν προσωπικότητα τον πάω. Αν και ήτανε πολύ κοντός κι έχω μια καχυποψία στους κοντούς, όπως τον Σαρκοζί και τον καβαλιέρε τον ιταλό τον Μπερλουσκόνι. Που έχει τη Μίλαν και πολλά κανάλια και πολλές γκόμενες ανήλικες.

- Πάντως ο καβαλιέρε σε ανταγωνίζεται. Είναι αιδοιόπληκτος, αιδοιομανής και συλλέγει οργασμούς.

Είμαι κι εγώ συλλέκτης γυναικείων οργασμών. Βέβαια όταν πληρώνεις δεν παίρνεις ορίτζιναλ οργασμό, παίρνεις φέικ. Κι ένας συλλέκτης που σέβεται τον εαυτό του δεν πληρώνει ποτέ. Αυτό ισχυρίζεται και ο Σίλβιο ο συνάδελφός μου, αλλά είναι ψέματα. Στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι είναι φέικ συλλέκτης.

Δεν κάθεται πάνω στο πουλάκι του (μας ακούει και η Φωτεινούλα τώρα, δεν ξέρω πως να το πω...) ούτε το πιπί της Χάιδως. Είναι αχάιδευτο, όπως και της Μπουμπουλίνας. Κι αυτή είχε το ίδιο πρόβλημα. Αυτές οι δυο κοπέλες [γελάει δεν κρατιέται] είχανε βρει αυτοϊκανοποιούμενες το σημείο G που είναι δύσκολο να το βρει ένα αγόρι γιατί πρέπει να 'χει μεγάλη πείρα. Το 'χανε βρει μόνες τους, είχαν πατήσει το κουμπάκι, είχε ανοίξει η βρυσούλα και πεθάνανε από αφυδάτωση, ανέραστες. Τα κάνανε μούσκεμα.

- Εσύ το ότι δεν πληρώνεις και δεν πληρώνεσαι το 'χεις κάνει σημαία, εταιρία, Αφιλοκερδώς Α.Ε.

Έκανα και τη στάση πληρωμών και τη στάση αποδοχών. Όλες αυτές οι στάσεις έχουν ενδιαφέρον, αν και προτιμώ το καρεκλάτο και την κάμα-τσούχτρα για να μπορεί να παρακολουθεί το χριστεπώνυμον πλήθος.

- Ακόμη ένα σύνθημα, ποδοσφαιρικό αυτό, που μ' αρέσει πολύ είναι το Δόξα-Χρήμα, 0-0.

Το ισόπαλο αποτέλεσμα χωρίς τέρματα είναι το αγαπημένο μου. Γι' αυτό δε μπαίνω στη διαδικασία να διαλέξω δραχμή ή ευρώ. Είναι χάσιμο χρόνου.

Τώρα που κοντεύω τα 60 προσπαθώ να πιάσω παλιές τέχνες που τις είχα αφήσει. Υπήρξα κάποτε φωτογράφος και μετά ζωγράφος. Ασχολήθηκα και πάλι με τη ζωγραφική. Έχω φτιάξει έναν πίνακα που λέγεται "ο κώλος της μάνας μου", μια μητρική μουτζούρα, όπως τον φαντάστηκα καθιστό στον καναπέ (δεν τον έχω δει ποτέ λάιβ). Πριν ανέβω στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει μια ομαδική έκθεση εδώ όπου θα εκτεθεί, και θα τον πουλάω ένα εκατομμύριο δραχμές. Όχι το αντίτιμό του σε ευρώ, εγώ θέλω να πληρωθώ σε δραχμές. Ελπίζω να βρεθεί κάποιος συμπολίτης μας που να κρατάει τις παλιές καλές δραχμούλες, που έχουν άλλη αξία -συλλεκτική- και να με πληρώσει έτσι.

- Αυτό θα είναι η αγορά του αιώνα. Διάβασα στο βιογραφικό σου ότι είχες κάνει εκπομπές για τον 88μισό στη Θεσσαλονίκη. Τι ήταν αυτές;

Ανέβαινα για κάποιους 6-8 μήνες. Ήτανε ο "Δούρειος Ήχος", αυτό που κάνω και τώρα.

Mnimonium- Ότι θα σε ρώταγα μόλις. Αυτό το βιβλίο με τα ραδιοφωνικά ημερολόγια, "Ο Στάλιν σκέφτεται για σένα στο Κρεμλίνο", θα έχει συνέχεια;

Το επόμενο τώρα το ετοιμάζουμε και, πρώτα ο λαός [όπως λέμε πρώτα ο θεός], θα βγει σε βιβλιοπωλεία στο δρόμο. Θα λέγεται "Ο Γιώργος σκέφτεται για σένα στο Μαξίμου" με τον Γιώργο στο εξώφυλλο κάπως παραμορφωμένο, ώστε να βγάζει δηλαδή την πραγματική του εικόνα. Θα είναι τα δυο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του όπου κανείς δεν περίμενε ότι θα γίνει χειρότερος απ' τον Κωστάκη τον μπουχέσα. Και βλέπω να 'ρχεται και χειρότερος απ' τον Γιώργο, ο Αντωνάκης ο Σαμαράς, που τον περιμένουμε μ' ανοιχτά γιαούρτια.

- Υπάρχει κάτι καινούργιο που θα παρουσιάσεις στο σόου στη Θεσσαλονίκη, στο εδώ Μνημόνιουμ;

Είναι ραγδαίες οι εξελίξεις. Προσπαθώ να είμαι απ' έξω αλλά δεν θα τα καταφέρω. Και σίγουρα κάτι καινούργιο θα 'χουμε πάλι μέχρι ν' ανέβω. Ελπίζω να 'χω την καμαριέρα του Στρο Σκαν, ημίγυμνη γκεστ σταρ. Βρέθηκε κι αυτή σε δεινή οικονομική κατάσταση γιατί κατηγορήθηκε για κατακράτηση υγρών από τους όρχεις του... (Ναι τώρα Φωτεινούλα, μια στιγμή, έρχομαι. Τ' ακούει το παιδί μου αυτά! Φωτεινούλα τ' ακούς, έτσι; Μαθαίνεις!;!)

- Πολύ επίκαιρο και το σύμβολο της νίκης όπου, σε δεύτερη κίνηση, κατεβαίνει ο δείκτης και μένει μόνο του το μεσαίο δάκτυλο!!!

Μ' αρέσει περισσότερο το άλλο, η μούτζα που κατεβαίνει και γίνεται γροθιά [παλιό αλλά καλό, σχολιάζω] και τώρα κατεβαίνει ακόμη παρακάτω και παλινδρομεί και γίνεται μαλακία [ακόμη πιο παλιό, ακόμα επίκαιρο, αξεπέραστο]. Τα παλιά είναι καλύτερα.

"Θα τα πούμε απάνω!" ήταν ο λόγος-απειλή που έκλεισε τη συνδιάλεξη. Κλείνω εδώ με μια δική του ευχή: Να μας έχει ο θεός γερούς να μπορούμε ν' αρρωστήσουμε, διότι η αρρώστια στο καπάκι δε λέει, είναι τουματσίλα...

Αρρώστιααααα...

Κορίτσια ο Τζίμης ο υδροχόος
Κορίτσια ο Τζιμάκος ο τίγρης
Τζιμάκεια αποφθέγματα vol 1
Τζίμης vs Σωτήρης Κακίσης