UVM

@ Synch

Ερωτήσεις για μια ηλεκτρονική κουβεντούλα. Ο πάντα απρόβλεπτος Bandoek μας ξεναγεί για ακόμη μια φορά στα άδυτα του μυαλού του. Ο Φρόιντ τρίβει τα χέρια του αλλά εσείς κι εμείς είμαστε έτοιμοι να τεντώσουμε τ' αυτιά μας στο Synch του Σαββάτου.


UVMMic:: Οι UVM είναι ατομικό πρότζεκτ κύριε Γεώργιε Bandoek Αποστολάκη; Υπάρχουν συνεργάτες μόνιμοι ή έκτακτοι; Σε ποια μουσικά πλαίσια κινείται;

Bandoek:: Οι uvm άρχισαν, στη μουσική τους τουλάχιστον διάσταση, σαν ένα ατομικό πρότζεκτ, όμως αυτό δεν αποκλείει τις συνεργασίες ανάλογα με το μονοπάτι που ο κύριος uvm θέλει κάθε φορά να τραβήξει και τη διάθεση των ανθρώπων που θα ήθελαν να είναι συνοδοιπόροι. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι και κάθε φορά όσοι συνεργάζονται μοιράζονται κάποιες ιδέες για εξερεύνηση και κάποιες κοινές αισθητικές αξίες. Αν κάτι μπορεί να καλύψει τα μουσικά πλαίσια των uvm θα ξεκινούσε από μια διαπίστωση του Brian Eno πριν από πολλά πολλά χρόνια - έλεγε λοιπόν ότι κάθε φορά που ξεφυτρώνει μια καινούρια τεχνολογία δεν αργεί να αναπτυχθεί και ένα καινούριο είδος μουσικής.

Έτσι και τώρα απλά νιώθω ότι προσπαθώ να βρω κάτι καινούριο, μακριά από φορμουλαρισμένες συντηρητικές πρακτικές και παγιωμένα ακούσματα και γούστα και να δημιουργήσω μια εικόνα από πράγματα που μπορεί και πριν να μην υπήρχαν. Χαίρομαι αν κάθε φορά καταφέρνω να κάνω κάτι διαφορετικό - όχι απλά για να κάνω κάτι διαφορετικό αλλά γιατί ίσως καταφέρνω έτσι να περάσω στη μουσική που φτιάχνω πράγματα που αλλάζουν μέσα μου και γύρω μου.

Στο Synch οι uvm θα εμφανιστούν μαζί με τους DOS ή γιά την ακρίβεια denial-of-service σε ένα οπτικοακουστικό πρότζεκτ που έχουν ετοιμάσει μαζί. Ένα μικρό βιογραφικό τους ακολουθεί:

denial-of-service: προσωπικό οπτικοακουστικό project του χάρη μάρτη (πρώην density-of-state, πρώην uva). παλιότερες συνεργασίες με Alan Fischer / Richard Kirk (Cabaret Voltaire), Martin Bowes (Attrition), Kris Kylven (UX, EoN project, Killing Joke), John Eacott (Test Dept), MUTE records. από το 1998 ασχολείται κυρίως με motion graphics και interactive media design. έχει κάνει motion graphics και computer graphics γιά τους Attrition, DimDj, 2xBukowski καθώς και interactive projects γιά τους Daniel Miller / Mute Recs, Moby, A. Goldfrapp.

Mic:: Εκφράζεσαι καλύτερα μέσα από ένα τέτοιο σχήμα ή λες άλλα πράματα από αυτά που σε βλέπουν να κάνεις επί σκηνής οι φαν του Θανάση Παπακωνσταντίνου και των Λαϊκεδέλικα;

Bandoek:: Κατ' αρχήν πάντα προσπαθώ να εκφράζομαι μέσα απ' ό,τι κάνω και όπου συμμετέχω και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με κάτι εντελώς διεκπεραιωτικά. Φυσικά και λέω άλλα πράγματα από αυτά που θα με έβλεπαν να κάνω οι φαν του Θανάση Παπακωνσταντίνου - ας μην ξεχνάμε ότι και σε μια συναυλία του Θανάση, παρά τη ζηλευτή ελευθερία έκφρασης που υπάρχει, δεν παύει να είναι ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου αυτός που θα καθορίσει το γενικότερο εκφραστικό πλαίσιο στο οποίο όλοι μας θα κινηθούμε, συν το ότι για να μπορέσουν να δουλέψουν μαζί τόσοι μουσικοί από ετερόκλητα μουσικά είδη είναι απαραίτητο το στοιχείο του συμβιβασμού.

Υπάρχει μια πλευρά του Γεωργίου Μπαντούκ που απολαμβάνει κάτι τέτοιο, την πρόκληση του να προσπαθήσεις να εκφραστείς μέσα σε κάποια καθορισμένα καλλιτεχνικά όρια, όμως υπάρχει και μια διαφορετική πλευρά με ανησυχίες και ψαξίματα που μπορούν να βγουν προς τα έξω μόνο με ένα όχημα όπως οι uvm.

Mic:: Υπάρχει κάποια κινηματογραφική ή θεατρική διάσταση στην δουλειά των UVM;

Bandoek:: Στη συγκεκριμένη εμφάνιση στο Synch και στις συνεργασίες με τον κύριο Denial-Of-Service υπάρχει μία σαφέστατη κινηματογραφική διάσταση με βάση το περιπετειώδες υλικό που ο Χάρης έχει δουλέψει και ετοιμάσει. Πιστεύω πως η αισθητική που μοιραζόμαστε έφερε ένα ιδιαίτερο δέσιμο ανάμεσα στη μουσική και στην εικόνα και αυτό το δέσιμο αρχίζει να ορίζει τη ζωντανή εμπειρία των uvm. Για τις συνεργασίες μου με το Σίμο Κακάλα, την ομάδα Χώρος και τα, σε τελική ανάλυση, θεατρικά σάουντρακ των Golfo! και Golfo reloaded πέρυσι και φέτος υπόσχομαι να μιλήσω στην επόμενη κουβεντούλα μας.

Mic:: Πώς βλέπεις την καθιέρωση του Synch, ενός ελληνικού φεστιβάλ ανάλογου του Sonar; Είναι θετική η εμφάνιση νέων μουσικών δίπλα στους διάσημους συναδέλφους;
Bandoek:: Για μένα τουλάχιστον, καιρός ήταν να βγει και να καθιερωθεί στην Ελλάδα ένα φεστιβάλ που, όπως το Sonar και τα παρόμοιά του, ξεφεύγουν από την πεπατημένη και προσπαθούν να δώσουν διέξοδο σε διαφορετικούς και εξίσου βάσιμους τρόπους δημιουργίας. Όσο για τη συνύπαρξη μουσικών από ένα σωρό διαφορετικές ηλικίες και στάδια διασημότητας, αυτό για μένα το κάνει ακόμα περισσότερο μια γιορτή της διαφορετικής μουσικής κι είναι ένας λόγος για να το χαρώ ακόμα περισσότερο.

Mic:: Πώς βλέπεις τη δική σου συμμετοχή σε μια τέτοια, διεθνούς εμβέλειας, γιορτή της μουσικής, όπως είναι το Synch;

Bandoek:: Με απίστευτη χαρά γιατί θα μπορέσω βρεθώ από κοντά με κόσμο που πιστεύουμε και μας αρέσουν τα ίδια πράγματα και θα έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε όλοι τις μουσικές μας. Έχω πάρει μέρος σε αρκετά φεστιβάλ αλλά εδώ νοιώθω για κάποιο λόγο νοιώθω το αίσθημα της γιορτής περισσότερο από κάθε άλλη φορά!


uvm-dosMic:: Στο Λαύριο μας περιμένει κάτι special, ειδικά φτιαγμένο για το κοινό του Synch; Δος μας μια γεύση!

Bandoek:: Φυσικά και δεν θα σας άφηνα έτσι - να λοιπόν μια εικονίτσα που δεν πρόκειται να δείτε και πέντε δευτερόλεπτα μουσικής που δεν πρόκειται να ακούσετε το Σάββατο :-) (right click to download)

Mic:: Υπάρχουν κάποια δισκογραφικά σχέδια; Να περιμένουμε κάτι σύντομα;

Bandoek:: Από το δίδυμο uvm/dos μπορείτε να περιμένετε ένα dvd στο γνωστό και αγαπημένο πια τρίιντσο δισκάκι μετά το καλοκαίρι. Ένα καινούριο τρίιντσο cd uvm έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται, ενώ την επόμενη φορά θα μιλήσουμε για τα θεατρικά σάουντρακ και την αναβλητικότητά μου στις συζητήσεις :-)

Mic:: Ευχαριστώ και καλή κατάβαση.