Fractal in the Mic: A Victim of Society
Εiναι γενναiοι, όμορφοι (για να χρησιμοποιήσουμε ένα τσιτάτο της εποχής) και γεμάτοι ενέργεια και ταλέντο. Oι A Victim Of Society με τις πρώτες τους ηχογραφήσεις σπεύδουν να μας αποδείξουν πως όχι μόνο έχουν γερές βάσεις (επιρροές), αλλά ξέρουν να χτίζουν και πάνω σ'αυτές γερές κατασκευές (τραγούδια).
Το μόνο εύκολο, με το πρώτο άκουσμα, είναι να διακρίνεις τις συνιστώσες πάνω στις οποίες κινείται μουσικά η μπάντα. Τα ηλεκτρονικά ηχοχρώματα των Suicide, οι κιθάρες των Jesus And Mary Chain και η πρόζα του Alex Zhang (Dirty Beaches) είναι απροκάλυπτα εμφανή και είναι πραγματικά εντυπωσιακή η ευελιξία και η ωριμότητα τoυ Βαγγέλη και του Φώτη, που καταφέρνουν να τα τιθασεύσουν και να τα φέρουν στα μέτρα τους, δημιουργώντας τραγούδια που δεν είναι φτηνές αναπαραγωγές, ούτε απλοί φόροι τιμής στα ειδωλά τους. Οι ίδιοι άλλωστε είναι τόσο σοβαροί και μετρημένοι και δείχνουν να χειρίζονται απόλυτα σωστά το ταλέντο τους, ώστε θα έμοιαζε παράταιρο κάτι το διαφορετικό. Τeenage Lust όπως τραγουδούσαν πριν από σχεδόν 20 χρόνια και τα αδέρφια Reid.
Οι A Victim Of Society θα εγκαινιάσουν τa Fractalpress Sessions με μια συναυλία στο Dunkel Bar (Πανορμου 117) αυτή την Παρασκευή 9 Δεκέμβρη σε ένα live το οποίο μάλιστα θα ηχογραφηθεί. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Πριν από αυτό όμως ας διαβάσουμε λίγα λόγια που είπε το συγκρότημα στο Fractal Press πριν από τη συναυλία τους.
- Πως προέκυψαν οι Victim Of Society;
Φώτης: "Προκύψαμε" καταρχήν από μια ιδέα του Βαγγέλη. Έγραψε ένα κομμάτι (το Fake friends) το οποίο ακούστηκε σε αρκετά blogs και από εκεί άρχισε να ψάχνεται περισσότερο πάνω σε αυτούς τους ήχους.
Βαγγέλης: Ναι, έτσι κύλησε, απλά για να μπορέσω να αποτυπώσω αυτούς τους ήχους που είχα στο μυαλό μου έπρεπε να το δουλέψω αρκετά για να μ'αρέσει. Και μετά ήρθε η στιγμή που έπρεπε να τα παρουσιάσω ζωντανά, τότε ήταν και η στιγμή που γίναμε δύο. Κάνοντας πρόβες κατάλαβα ότι έπρεπε να συμμετέχουμε και οι δύο σε όλα.
- Ακούγοντας την μουσική σας πολλοί αναφέρουν επιρροές και στοιχεία από τους Suicide και τους Swell Maps, μέχρι τους Jesus And Mary Chain και τους Velvet Underground. Τι από όλα αυτά νομίζετε ότι είναι πιο κοντά στον ήχο σας;
Βαγγέλης: Αρχικά τους Swell Maps δεν τους ξέραμε, αλλά τώρα που το μάθαμε είδαμε ότι όντως έχουμε κάποια κοινά στοιχεία. Τώρα τα υπόλοιπα είναι επιρροές μας, αλλά ο ήχος που προσπαθούμε να βγάλουμε είναι περισσότερο μια ιδέα της στιγμής. Το να μας παρομοιάζουν με αυτούς είναι βέβαια, είναι το πιο ωραίο, γιατί παρότι δεν είχαμε αυτά τα συγκροτήματα στο μυαλό μας, βγήκε αυτός ο ήχος.
Φώτης: Και εμείς χαιρόμαστε!
- Αν σου έλεγαν να περιγράψεις με λίγες κουβέντες την μουσική σας και την φιλοσοφία σας ως μπάντα, ποιές θα ήταν αυτές;
Φώτης: Όπως είπαμε και πριν αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι μουσική που βγαίνει από αυτά που έχουμε εκείνη την στιγμή στο μυαλό, και όχι κάτι προμελετημένο. Γενικά όταν μας ρωτάνε τι μουσική παίζουμε είναι δύσκολο να εξηγήσουμε, γιατί τα έχουμε κι εμείς ψιλομπλέξει μες το μυαλό μας.
Βαγγέλης: Γι'αυτό τα αρκετά κομμάτια έχουν διαφορετικό ύφος. Όπως και τα καινούργια κομμάτια που φτιάχνουμε τώρα. Όσων αφορά τη μουσική τώρα, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Είναι σαν μια σκέψη που την διακόπτει μια άλλη, και αυτήν μια άλλη, και μια άλλη... Και κάθε φορά φτάνεις κάπου, αλλά δε θυμάσαι από που ξεκίνησες.
- Κυκλοφορήσατε τις πρώτες σας ηχογραφήσεις σε κασσέτα. Πως και αποφασίσατε να κάνετε αυτή την ιδιαίτερη πλέον κίνηση;
Βαγγέλης: Δε θέλαμε να κυκλοφορήσουμε την πρώτη μας δουλειά σε cd γιατί είναι κάτι που σήμερα γίνεται πολύ εύκολα. Σκεφτήκαμε έτσι την κασσέτα σαν κάτι που θα τραβήξει την προσοχή του άλλου και γι'αυτό προσέξαμε και το artwork το οποίο είναι όλο χειροποίητο από τη ζωγραφιά της Νεφέλης μέχρι και το A Victim Of Society στο εξώφυλλο (το οποίο φτιάξαμε με ετικετογράφο).
- Η καλύτερη μέχρι στιγμής live εμπειρία σας, από τις λίγες συναυλίες που έχετε δώσει;
Φώτης: Όταν τελειώσαμε το support στο Dirty Beaches και κατέβηκα από την σκηνή με πήρε αγκαλιά και με σήκωσε ο Alex. Ήταν μια επιβεβαίωση ότι κάτι κάναμε καλά.
Βαγγέλης: Για μένα είναι όταν παίξαμε στο Remap 3, όπου η συναυλία έγινε σε ένα μπαλκόνι και από κάτω είχαν μαζευτεί περαστικοί που αντί να φύγουνε, σταματήσαν να ακούσουν. Ένιωσα ωραία.
- Πως ακριβώς αποτυπώνετε τον ήχο σας στις συναυλίες σας;
Φώτης: Με ένα laptop δυο κιθάρες και το τηλέφωνο του Βαγγέλη!
- Πως βλέπετε το μέλλον για τους A Victim Of Society;
Βαγγέλης: Αρχικά θέλουμε να μην αλλάξει τίποτα στη διάθεση και στο μεράκι που έχουμε γι'αυτό που κάνουμε. Και ότι είναι να γίνει, ας γίνει!
Φώτης: Επίσης θα θέλαμε πολύ να κάνουμε κάτι εκτός Ελλάδας αλλά και συνεργασίες με άλλα συγκροτήματα.
- Μια και τελειώνει η χρονιά και είναι η περίοδος των ανασκοπήσεων, πείτε μου τι σας έκανε εντύπωση μουσικά μέσα στο 2011;
Φώτης: Bass Drum of Death - GB City, Gil Scott-Heron and Jamie xx , Gorillaz - The Fall (βγήκε το Δεκέμβρη του 10... ψιλοπιανεται;), The Fall - Ersatz G.B.
Βαγγέλης: Crystal Stilts - In Love With Oblivion, Dirty Beaches - Badlands, Girl Names - Dead To Me, The Soft Moon - Total Decay.
Κείμενο/Συνέντευξη: Δημήτρης Μπούρας
Φωτό: Β. Πατσιαλός