Violet Vortex

Vortex Bloody Vortex


Violet VortexΞέροντας ότι πολλοί από τους αναγνώστες του Mic θα στραβομουτσουνιάσουν στην παρουσίαση ενός metal group μέσα από τις σελίδες του, και κινδυνεύοντας να βρεθούμε στη θέση "...του πιανίστα"... μην πυροβολείται! Οι Αθηναίοι metalers σκάρωσαν, την χρονιά που μας έφυγε, ένα εξαιρετικό ντεμπούτο σκληρής μουσικής, και αξίζει να ασχοληθούμε μαζί τους.

Το ξεκίνημα της μπάντας δεν διαφέρει σε τίποτα από την τυπική ιστορία κάθε άλλου γκρουπ. Το Μάρτιο τοθ '98, δυο φίλοι, ο Σπύρος (μπάσο, φωνή) και ο Αλέξανδρος (κιθάρα), παίρνουν την πιο ώριμη απόφαση της ζωής τους, με το να μοιραστούν την αγάπη τουςγια τους Black Sabbath, φτιάχνοντας ένα γκρουπ, αφού το να ασχολούνται συνεχώς με την ελληνική ανώτερη εκπαίδευση δεν είχε ενδιαφέρον σαν θέμα! Δεν «έλεγε»!

Περνώντας ο καιρός, το σχήμα συμπληρώνεται από τον Θωμά (κιθάρα) και τον άλλο Αλέξανδρο (τύμπανα) αφού τον τελευταίο τον έπεισαν, καθώς μας λέει η ιστορία, υποσχόμενοι, ότι οι μπύρες που θα κέρδιζαν με την δουλεια του γκρουπ, θα πήγαιναν όλες σ'αυτόν!

Ενθουσιασμός, πρόβες, συναυλίες που κατέληγαν σε πάρτυ και η αγάπη του κοινού τους, τους ωθεί τον χειμώνα του '98 στην ηχογράφηση του demo "Rush hour for lust". Ξανά συναυλίες, παρουσιάσεις σε fanzines και περιοδικά και το δεύτερο demo "Indulge in reverie" κυκλοφορεί τον Δεκέμβρη του '99, όπου βάζει και την πορεία της μπάντας σε μια πιο δυναμική τροχιά! Συμμετοχή στις underground συλλογές του Psychedelic 'zine με το "Luv" και Doom or be doomed (Stoned Bunnies) με το "Trouble". Την Άνοιξη του 2001 η επικοινωνία τους με την Secret Port Rec. τους φέρνει το πολυπόθητο συμβόλαιο και η κυκλοφορία του "Lure Elegant" cd τους είναι ο σοβαρός λόγος για τον οποίο ασχολούμαστε μαζί τους.

Mic : Λίγα λόγια για το cd (πως πήγε η ηχογράφηση, κανένα απρόοπτο κλπ) και ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις που είδατε από την κυκλοφορία του μέχρι σήμερα; (τύπος, πωλήσεις κλπ)
VIOLET VORTEX : Το cd "Lure elegant" λοιπόν, είναι η πρώτη μας επίσημη κυκλοφορία μετά τα δύο demo μας για όσους δεν γνωρίζουν. Τα κομμάτια είναι ολοκαίνουριες συνθέσεις και υπάρχει και ένα bonus multimedia track το οποίο είναι βίντεο-απόσπασμα από live μας με το "Nunny song" από το 2ο demo. Η ηχογράφηση πήγε αρκετά καλά. Βγήκε όπως την είχαμε προγραμματίσει χρονικά, αλλά και όπως θέλαμε το ηχητικό αποτέλεσμα, με μια μικρή ένσταση, ότι, θα θέλαμε λίγη παραπάνω ποιότητα στα τύμπανα. Ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα ήταν ότι γράψαμε τον Αύγουστο, εποχή δηλαδή που όλοι θέλαμε ξεκούραση αλλά απ'την άλλη είχαμε αρκετό ελεύθερο χρόνο και ήμασταν σε μια άδεια Αθήνα οπότε ήμασταν και πιο χαλαροί.

Η ανταπόκριση από τον κόσμο για το cd είναι πολύ ικανοποιητική. Οι κριτικές είναι θετικές στηνσυντριπτική πλειψηφία τους και παρόμοιες αντιδράσεις έχουμε λάβει και από τον τύπο, καθώς και από διανομείς / εταιρίες του εξωτερικού. Σύμφωνα με την εταιρία μας, απ'το Φθινόπωρο έως τώρα έχουν εξαντληθεί τα πρώτα 1000 κομμάτια.


Lure elegantMIC : Η αισθητική του εξωφύλλου σας ικανοποιεί; Και σε σχέση με τους στίχους προσπαθείτε να "περάσετε" κάποια προσωπική αισθητική ή μήνυμα, ή όλα είναι τυχαία;
V.V.: Η αισθητική του εξωφύλλου δεν είναι τυχαία. Δεν το διαλέξαμε εμείς. Εμείς απλά το εγκρίναμε και θα σου εξηγήσω τι εννοώ. Το λογότυπο που έχουμε και το παλιότερο λογότυπο στα demos είναι φτιαγμένα από ένα καλό μας φίλο, καθώς και αρκετά σχεδιάκια για τους Vortex (π.χ. σταυρός μέσα στο cd). Πριν ηχογραφήσουμε λοιπόν, του δώσαμε τα κομμάτια από μια ηχογράφηση πρόβας και του ζητήσαμε τις ιδέες του για εξώφυλλο του cd. Από κει και πέρα, όσοι θέλουν να ξέρουν την συνέχεια της ιστορίας ας ψάξουν να δουν τουλάχιστον το εξώφυλλο του cd (χε-χε!)

MIC : Πόσο δύσκολο είναι για μια μπάντα σαν εσάς να παράγει "αυθεντική" μουσική και πόσο διαφορετικοί νιώθετε από τις υπόλοιπες μπάντες του συναφιού σας; Οι V.V. έχουν να δώσουν κάτι καινούριο σ' αυτή τη μουσική; Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του ήχου σας;
V.V. : Το να παράγεις αυθεντική μουσική δεν το θεωρώ δύσκολο. Το λέω αυτό γιατί αυθεντικό είναι αυτό που πηγάζει απ' τα βάθη της ψυχής σου. Αυτό που θες να πεις στον πλησίον σου το λες με νότες και ποιήματα. Πιστεύω ότι αφήνοντας τον εαυτό σου να αποτυπώσει σε παρτιτούρα ή σε μια κόλλα χαρτί τα συναισθήματά του θα βγει κάτι αυθεντικό. Διαφορετικοί απ'τις υπόλοιπες μπάντες δε νοιώθουμε γενικά. Πιο συγκεκριμένα κάθε μπάντα έχει τη δική της νοοτροπία. Εμεις σαν Vortex γουστάρουμε την υπόθεση live για τον εξής λόγο : εκεί είναι η άμεση επαφή με το κοινό μας. Εκεί θα τραγουδήσουμε μαζί, θα φωνάξουμε μαζί, θα τα πιούμε μαζί, και θα ενωθούμε γενικότερα κάτω από τους ήχους που παράγει η "Βιολετί Δίνη". Η ηχογράφηση, ναι μεν είναι απαραίτητη αλλά σκοπός της ύπαρξής μας είναι τα live. Τώρα δεν ξέρω αν έχουμε να δώσουμε κάτι καινούριο, μιας και έχουμε όλοι μια νοοτροπία του στυλ... «κάθε πέρσι και καλύτερα»... «Ζήτω το 1970, ζήτω οι Black Sabbath»... (χε! χε!), απλά λέμε ότι έχουμε να πούμε και χαιρόμαστε όταν άλλοι συμφωνούν ή συμπάσχουν μαζί μας.

Ο ήχος μας τέλος είναι κάτι που ψάχνουμε απ'την αρχή γιατί γνωρίζουμε ότι είναι και ο χαρακτήρας της μπάντας. Παραδέχομαι ότι είμαστε παλιομοδίτες σε αυτό τον τομέα αλλά προσπαθούμε παράλληλα να να στεκόμαστε άξια για τα δεδομένα του 2000. Ίσως προσπαθούμε με σημερινά εργαλεία να παράγουμε την ατμόσφαιρα των μουσικών πατέρων μας.

MIC : Η έμπνευση ενός τραγουδιού από που έρχεται; Ποια είναι τα συναισθήματα που θέλετε να μεταδώσετε στον ακροατή της μουσικής σας;
V.V. : Η έμπνευση ενός τραγουδιού όπως είπα και πριν δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Όταν έχω μια ψυχοσωματική φόρτιση για οποιοδήποτε λόγο και πιάσω την κιθάρα μου, ξέρω ότι αυτή θα μου κάνει παρέα. Θα με ακολουθήσει ότι κι αν της πω. Μερικές λοιπόν απ'αυτές τις φορές το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια καινούργια σύνθεση. έτσι απλά. Για τον παραπάνω λόγο, κάθε κομμάτι έχει να μεταφέρει διαφορετικά μηνύματα στον ακροατή. Ανάλογα με τη διάθεση που γράφτηκε, ανάλογα με τις προσωπικές σκέψεις του καθενός μας.

MIC : Οι V.V. δεν ακολουθούν καμιά εμπορική συνταγή, έτσι δεν είναι; Αν η μουσική σας ήταν soundtrack, ποια ταινία θα θέλατε να συνοδεύει;
V.V. : Αν η μουσική μας ήταν soundtrack; Μάλλον εδώ θα έπρεπε να απαντήσει ο Σπύρος (μπάσο, φωνή) που βλέπει πολλές ταινίες (χε! χε!). Δεν ξέρω...

MIC : Αν είχατε την ευκαιρία να δουλέψετε μαζί με κάποιους μεγάλους καλλιτέχνες, με ποιους θα θέλατε να δουλέψετε και γιατί;
V.V. : Δύσκολη ερώτηση... σίγουρα θα θέλαμε να ανοίξουμε live για όλους αυτούς που μας μεγάλωσαν μουσικά. Μιλώντας συνολικά για το γκρουπ, θα θέλαμε να παίξουμε για τους cathedral (πέρυσι), για Candlemass, Solitude, Aeturnus ίσως, αλλά και Trouble, Pentagram, Spirit Caravan. Αναφέρω μπάντες που είναι ενεργές. Για λόγους σεβασμού και φόβου (π.χ. θεομηνία) δεν αναφέρω τους Black Sabbath.

MIC : Τα σχέδιά σας από δω και πέρα;
V.V. : Δυστυχώς δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια, εκτός από ένα 7ιντσο split δισκάκι που ίσως κυκλοφορήσουμε. Η μπάντα θα είναι νεκρή για 2 χρόνια λόγω στρατού. Δυστυχώς πρέπει να φύγουν όλα τα μέλη της μπάντας έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι πάλι όλοι μαζί σε 2 χρόνια σχεδόν να υπηρετήσουμε την ελληνική μουσική σκηνή. Οπότε είναι ανούσιο να κάνουμε σχέδια για live εμφανίσεις κλπ. Απλά να ξέρετε ότι οι Vortex θα επιστρέψουν με νέες ιδέες και προφανώς δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Beware of the Vortex... Ευχαριστούμε όλους όσους μας βοηθήσανε.

Violet Vortex / ζοφερή ατμόσφαιρα / Καυτά riffs / Μαύρα riffs / Φωνή μονολιθική / σαπίζει το κάθε τρυφερό όνειρο / Κάνοντάς το εφιάλτη / ξανά, κολασμένα riffs / μπάσο / πληγωμένο θεριό / Αγκομαχεί και δαγκώνει ταυτόχρονα / τύμπανα αργά / βασανιστικά / σαν να υποβάλουν το στομάχι σου στο μαρτύριο του Ταντάλου / ο iommi και ο Ozzy σηκώνουν τα ποτήρια / στην υγειά σας παιδιά! / μπάσταρδα! / είμστε περήφανοι για σας / το wah-wah τριβελίζει τα αυτιά / όχι έλεος / εύγε! παίδες Αθηναίοι! / Spirit Caravan / Pentagram / St. Vitus / θυμίζουν / αχνά / ευχόμαστε το "καλοί πολίτες" / να το παίξουν με τις ταχύτητες των Bad Brains / στο "Rock for light" / στα πάνκικα τραγούδια τους / όχι στα ρέγγε / reggae / όσο κι αν αγαπούν τον Marley / Lure elegant / ανατρέξτε στα παραπάνω.

Για τους Violet Vortex : Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης