Will-o-the Wisp

ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ


Will-o-the wispΟ Τάκης ο Μπαρμπαγάλας είναι ξεχωριστή περίπτωση φίλου, ξεχωριστή περίπτωση μουσικού, όπως και ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί το γεγονός ότι κάθε δισκογραφική δουλειά με το συγκρότημά του, τους Will-o-the Wisp, ξεφεύγει από το πλαίσιο «προϊόν, όμορφα πακεταρισμένο».

Μετά από αρκετό ζάλισμα και "κυνήγι" αρκετών μηνών, είναι η αλήθεια, το Mic τον "στρίμωξε" και μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη!

MIC : Γιατί διέλυσαν οι Red Mist;
Τ.Μ. : Οι Red Mist διέλυσαν γιατί παρουσιάστηκαν κάποια εσωτερικά προβλήματα στη μπάντα, και μάλιστα αυτό έγινε σε μια χρονική περίοδο που ήταν αρκετά δημιουργική για το γκρουπ.

MIC : Λευκή Συμφωνία - Red Mist - Will-o-the Wisp. Τρία γκρουπ με διαφορετικό ήχο. Θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει τον Τάκη Μπαρμπαγάλα σαν καιροσκόπο μουσικό;
T.M. : Καιροσκοπώ σημαίνει παρατηρώ τον καιρό περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να εκμεταλευτώ, και η μουσική των Will-o-the Wisp καθώς και των προηγούμενων γκρουπ, δεν έχει να κάνει με αυτή τη λέξη.

MIC : Πως πάει η "κίνηση" των δυο σας δίσκων μέχρι τώρα;
T.M. : Ο πρώτος έχει εξαντληθεί, έχοντας πάρει πολύ καλές κριτικές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για το δεύτερο δίσκο, με τη διαφορά ότι έχει κάνει τις διπλάσιες πωλήσεις.


Will-o-the wisp 2MIC : Συμφωνείς με την άποψη, ότι το μυαλό ενός μουσικού σήμερα είναι σαν sampler με δείγματα όλων των ήχων που έχει ακούσει;
T.M. : Πιστεύω ότι ανέκαθεν το μυαλό ενός μουσικού κατέγραφε και φίλτραρε αυτά που άκουγε, απλά επειδή σήμερα μετά από τόσα χρόνια έχουμε ακούσει σχεδόν τα πάντα, το φαινόμενο ενός μυαλού που να μοιάζει σαν sampler με δείγματα, φαίνεται πλέον πάρα πολύ έντονα.

MIC : Πως μπορεί σήμερα ένας μουσικός να κάνει όμορφη μουσική σαν τη δική σας, τη στιγμή που ο ήδη σκατένιος κόσμος μας πάει, μέρα με τη μέρα, από το κακό στο χειρότερο; Από που αντλείται η έμπνευση για το γράψιμο των τραγουδιών; Θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας ρομαντική;
T.M. : Η φαντασία είναι πηγή έμπνευσης για τους στίχους της μπάντας. Για μας φαντασία σημαίνει ανατροπή της πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, για μας ίσως να είναι ένα όπλο για αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Εάν ρομαντισμός σημαίνει ότι ξέροντας πολύ καλά τι συμβαίνει γύρω μας, συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που πραγματικά μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα, τότε είμαστε ρομαντικοί και ταυτόχρονα είναι και η μουσική μας.

MIC : Ψυχεδέλεια! Ο όρος αυτός σήμερα χρησιμοποιείται κατά κόρον για να περιγράψει, μουσική. Τι σημαίνει λοιπόν ψυχεδέλεια για εσάς;
T.M. : Είναι ίσως ένας τρόπος να προσεγγίζεις τα πράγματα διαφορετικά. Για μας δεν περιγράφει μόνο μουσική αλλά μια κατάσταση.

 

"Ω! θέλω να γυρίσω πίσω, όταν ήμουν έξι χρονών
ξαπλωμένος στο χορτάρι, βλέποντας τα συννεφα
να μαζεύονται στον ουρανό, βλέποντας τα ζώα να τρέχουν γύρω
και ακούγοντας τη μουσική από τ'αλογάκια του λούνα-παρκ
αλλά είναι μια ξεθωριασμένη ζωγραφιά.

Ξεθωριασμένη σε μένα, για να μπορώ να τη δω
είναι μια ξεθωριασμένη ζωγραφιά της παιδικής μου ηλικίας"
"Faded picture" - The Seeds

 

Μαγεία! Ομορφιά! Νεραϊδένιο υφαντό σε παιδικό ονειρόκοσμο!
Πως αλλιώς να περιγράψεις την μουσική των Will-o-the Wisp; Θα κάνει ένα τσαφ! και θα χαθεί αν προσπαθήσεις να την "κλείσεις" στις γήινες εκφράσεις και λέξεις. Η πεζότητα ας μείνει μακριά από τούτο το παραμύθι και ας κοπιάσουν κοντά μας η ποίηση, ο ρομαντισμός, το μεγαλείο της ψυχής!

Ψυχεδέλεια και progressive είναι χιλιομασημένες λέξεις και μάλλον χρειάζονται στους "καταναλωτές μουσικής" περισσότερο, στους αναλυτές και τους σημειολόγους! Όλοι οι υπόλοιποι ας κλείσουν τα μάτια και ας αφουγκραστούν!


Fairy WispΑς αφουγκραστούν τους ήχους του δάσους, του καλού ξωτικού (Άγγελος Γερακίτης-φωνή), του ανέμου (Κώστας Παγώνας-μπάσο), της καλής νεράιδας (Σοφία Ράπτη-φωνή), της μάγισσας (Ντίνα Νάσση-πλήκτρα), το ποδοβολητό του άσπρου αλόγου (Νίκος Μανουσόπουλος-τύμπανα), του ξίφους του καλού παληκαριού (Τάκης Μπαρμπαγάλας-κιθάρα) που σχίζοντας τον αέρα διαπερνάει το σκελετωμένο κορμί του κακού μάγου... και λύνονται τα μάγια!

Οι ρόλοι το επόμενο λεπτό μπορεί να έχουν αλλάξει, το ίδιο και το παραμύθι, όμως δεν έχει καμμία σημασία!

Πρωταγωνιστής στη μουσική των Will-o-the wisp είναι ο ίδιος ο ακροατής, αυτός θα ξανακάνει κατανομή των ρόλων, αυτός θα διηγηθεί την ιστορία! Η Τίνγκερμπελ που κοσμεί τα εξώφυλλα - εσώφυλλα των δίσκων των Will-o-the Wisp, θα βρίσκεται πάντα εδώ, για να ξαναδώσει τα χρώματα στις ξεθωριασμένες ζωγραφιές της παιδικής ηλικίας!
(Το κείμενο αφιερώνεται στην κόρη μου Κατερίνα).

Σημείωση: Οι Will-o-the Wisp έχουν κυκλοφορήσει 2 μεγάλους δίσκους ("Will-o-the Wisp", "Second Sight"). Το τελευταίο πόνημά τους είναι ένα σινγκλ απίστευτης ομορφιάς και μοναδικής αισθητικής. Και επειδή θα εξαφανιστεί σε λίγο καιρό κι αυτό από την αγορά, προλάβετε τώρα, για να μην μείνετε με το χαμόγελο «δυστυχώς μας τελείωσε» του Δήμου, της Action Records.