Woven Hand

D. E. Edwards: Ο Θεός είναι αυτός που λυπάται όταν κάνουμε κακό

Ο πιο θεοσεβής μουσικός της ροκ κοινότητας μίλησε στη Μαριάννα Βασιλείου για μερικά από τα αγαπημένα του θέματα.


David Eugene Edwards Ίσως να είναι η πιο δύσκολη συνέντευξη που έχω κάνει μέχρι στιγμής. Για πρακτικούς λόγους τουλάχιστον. Ένα χρονικό περιθώριο λίγων λεπτών, ένα μαγνητόφωνο να αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί, ένα σήμα τηλεφώνου να χάνεται κάθε τρεις και λίγο, μια τρελή να επαναλαμβάνει συνέχεια το ένα τρίτο από τις ερωτήσεις που ήθελε να κάνει και ένας David Eugene Edwards να κάνει ιώβεια υπομονή προσπαθώντας να της τις απαντήσει.

Ακόμα και έτσι όμως, ο Edwards δεν είναι τίποτα άλλο παρά επιβλητικός. Σου θυμίζει τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Θυμίζει τον Ησαΐα, του οποίου οι αμαρτίες συγχωρέθηκαν με ένα αναμμένο κάρβουνο στα χείλη του-μόνο που εδώ το ρόλο του κάρβουνου τον παίζουν οι λέξεις. Και αντί για χιτώνα, φοράει ένα καουμπόικο καπέλο και επικαλείται επί σκηνής τους ινδιάνους σαμάνους. Κηρύττει χωρίς να προσηλυτίζει-και όστις θέλει οπίσω αυτού ελθείν, ελθέσθω.

Κατά την άποψή σου, αποτελεί ο Χριστιανισμός ταμπού στη μουσική; Θέλω να πω, αυτό που λέμε "christian rock" αντιμετωπίζεται συνήθως ως κάτι γελοίο, φανατικό και ανέμπνευστο...
Αυτό είναι αλήθεια. Μπορείς να γράψεις ύμνους για δαίμονες ή ό, τι άλλο χωρίς κανένα πρόβλημα, και θα θεωρηθεί και ενδιαφέρον. Όταν όμως μιλάς για το Χριστό ή τον Θεό, θα σε θεωρήσουν φανατισμένο ή θρησκόληπτο-είναι κάτι που ο κόσμος δεν θέλει να το ακούει. Ίσως γιατί θεωρεί ότι είναι κάτι με το οποίο έχει μεγαλώσει και δεν θέλει να ακούσει για αυτό-τον ενδιαφέρει όμως να ακούσει ισλαμική ή βουδιστική μουσική. Στην Ευρώπη ο κόσμος είναι πιο ανοιχτός σε αυτό το θέμα πάντως σε σχέση με την Αμερική.


David Eugene Edwards2 Οι Wovenhand ξεκίνησαν σαν solo project και κατέληξαν να γίνουν συγκρότημα. Πώς έγινε αυτό;
Εγώ απλά προσπαθώ να κάνω τη μουσική που μου αρέσει. Ξεκίνησε από τα live όπου συμμετείχαν και οι άλλοι μουσικοί, και αυτό επεκτάθηκε και στη δημιουργία των τραγουδιών στη συνέχεια.

Ο Jacob Bannon που έχει επιμεληθεί το εικαστικό κομμάτι του "Refractory Obdurate" είναι ο frontman των Converge; Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Τον συνάντησα μετά από μια συναυλία και ήταν πολύ πρόθυμος να δουλέψει μαζί μας για τη δημιουργία ενός σινγκλ ή ενός άλμπουμ. Μας ενδιέφερε πολύ μια εμπειρία τέτοιου είδους... Ξέρεις, δεν γνώριζα κα πολλά για αυτόν ή για τους Converge, οπότε όλη η συνεργασία έγινε σε ένα καθαρά προσωπικό επίπεδο, χωρίς κανένα γνωστικό υπόβαθρο από πίσω. Δημιουργήσαμε μια πολύ καλή φιλία και εργασιακή σχέση και χάρηκα πολύ που γνώρισα έναν τόσο ωραίο τύπο.

Τι σημαίνει ο στίχος "there is a sorrow to be desired" στο "Dirty blue"; Είναι δυνατόν να επιθυμεί κάποιος τη θλίψη;
Φυσικά! Όταν το έγραφα, πιστεύω ότι μιλούσα για το Χριστό. Είναι θλιβερό να ξέρεις Εσύ ποιος είσαι και οι άνθρωποι να πιστεύουν κάτι διαφορετικό για Εσένα. Σκεφτόμουν μια νέα Επιφάνεια επί της Γης.. μιλάω για το θάνατο και το μαρτύριο του Χριστού. Δεν ήθελε να το υποστεί, αλλά έπρεπε να το κάνει. Χαίρομαι βέβαια που το έκανε (γελάει), χαίρομαι που θυσιάστηκε για εμένα και για όλους μας, αν και δεν το ήθελε. Εμείς οι άνθρωποι... δεν πιστεύω ότι νιώθουμε θλίψη για τους άλλους. Νομίζω ότι ο Θεός είναι ο πραγματικά θλιμμένος, Αυτός είναι που νιώθει θλίψη και Αυτός είναι που θρηνεί όταν οι άνθρωποι κάνουμε κακό στους άλλους. Το να γνωρίσουμε Αυτόν και τη θλίψη Του είναι κάτι που πρέπει να το επιθυμούμε, αλλά είναι ταυτόχρονα και κάτι που θα μας επιφέρει θλίψη. Είναι δύσκολο να το εξηγήσω, αλλά στο τραγούδι μιλάω για Αυτόν και τη θλίψη Του.


David Eugene Edwards3 Στην εμφάνισή σας στη Θεσσαλονίκη το 2009 είχατε διασκευάσει το "Heart and Soul" των Joy Division. Πώς διαλέγεις τα τραγούδια που θα διασκευάσεις;
Για να διαλέξω ένα τραγούδι πρέπει να σημαίνει κάτι για μένα-για οποιονδήποτε λόγο. Πρέπει να είναι σημαντικό για μένα ή για κάποιον άλλο. Πρέπει να μου μιλά περισσότερο από άλλα. Έτσι γίνεται συνήθως, αν και η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει πολύ να διασκευάζω τραγούδια. Όταν όμως συμβαίνει, χαίρομαι πολύ να το κάνω.

Τι περιμένετε όταν εμφανίζεστε ζωντανά σε μέρη όπου έχετε ξαναεμφανιστεί στο παρελθόν;
Χαιρόμαστε να το κάνουμε όποτε μπορούμε. Ο κόσμος πάντα στηρίζει πολύ αυτό που κάνουμε, το κοινό είναι δυνατό και δείχνει την αγάπη του. Κι εμείς με τη σειρά μας προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, προσπαθούμε να παίξουμε τη μουσική που έχουμε δημιουργήσει και να την κάνουμε ενδιαφέρουσα για τους ανθρώπους που είναι εκεί. Δεν κάνω σχέδια, ούτε δίνω υποσχέσεις-αλλά πάντα προσπαθούμε όσο πιο πολύ μπορούμε να κάνουμε καλή δουλειά και αυτά είναι όλα όσα έχω να πω επί του θέματος (γελάει πολύ και δυνατά)!
_____

Οι Woven Hand έρχονται για δύο συναυλίες στην Ελλάδα. Στις 7 Οκτωβρίου θα παίξουν στο Fix Factory Of Sound της Θεσσαλονίκης και στις 8 Οκτωβρίου στο Fuzz Live Music Club της Αθήνας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.