flash block

αφιερώματα

πρόσφατα αφιερώματα

2009 : Το κλείσιμο της δεκαετίας με όχι και τον καλύτερο τρόπο


David Sylvian
Μια χρονιά που πριν ακόμα μπει είχε ονομαστεί έτος Δαρβίνου (200 χρόνια από τη γέννησή του), αλλά και έτος Αστρονομίας (400 χρόνια από τη χρήση τηλεσκοπίου από τον Γαλιλαίο), έφερε μαζί της πλήθος ακόμα επετείους 20ετίας από το σημαδιακό εκείνο 1989 (η πτώση του τείχους του Βερολίνου, τα γεγονότα στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου, η περιβαλλοντική καταστροφή του δεξαμενόπλοιου Έξον Βαλντέζ, οι 95 νεκροί στο γήπεδο Χίλσμπορο του Σέφιλντ, και άλλα). Έφερε όμως και μαύρα μαντάτα στην ταπεινή μας χώρα, μαυρίλα από την οποία δεν φαίνεται στον ορίζοντα πότε θα ξεφύγουμε ... Μια χρονιά που δεν σ' αφήνει ν' ακούσεις μουσική, αλλά σου αφήνει τη βεβαιότητα πως μόνο μέσα απ' αυτήν θα βρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Δεν ξέρω αν η εξελικτική θεωρία είναι σημαντικότερη επέτειος από τις υπόλοιπες, ή αν ο Δαρβίνος είναι ο σημαντικότερος επιστήμονας για τις επερχόμενες γενιές, οι συμβολισμοί είναι πολλοί για κάθε μια από τις παραπάνω επετείους, και για πολλές άλλες ακόμα. Γνωρίζω όμως ότι όσοι από σας ασχολούνται στον ελεύθερο χρόνο τους με το άθλημα του βιοπορισμού, ένιωσαν τη θηλιά να τους σφίγγει το λαιμό πιο δυνατά από ποτέ φέτος.

Είμαι επίσης σχεδόν σίγουρος ότι για όσους το 1989 ήταν σημαδιακή χρονιά για όποιους λόγους, έστω και προσωπικούς, το ίδιο ήταν και το 2009, έτσι είναι τουλάχιστον για μένα ...

Μικρή σημασία έχει, τουλάχιστον όπως το σκέφτομαι στην παρούσα χρονική στιγμή, αν ήταν καλή χρονιά για τη μουσική, ναι ήταν, πλήθος οι αξιόλογες κυκλοφορίες, ή μάλλον απλές προτάσεις. Κυκλοφορούν όλα και τίποτα στις μέρες μας, δεν είναι πια μαζί μας η φυσική παρουσία του αντικειμένου του δίσκου ηχογραφημένης μουσικής, σε οποιοδήποτε φορμά, και ταυτόχρονα είναι όλα μαζί πίσω στα πράγματα, με την κασέτα και το βινύλιο να παίρνουν κεφάλι, αλλά μόνο γι αυτούς που το θέλουν πραγματικά ...

Η χρονιά θα μείνει στη μνήμη και για πλήθος θανάτων αγαπημένων μουσικών. Εκείνοι του Lux Interior, του Willy DeVille, του Sky Saxon, του Jim Carroll, και ο πρόσφατος του Jack Rose έρχονται πρώτοι στο μυαλό. Επίσης, η συνέχεια στα δυσάρεστα ήταν το εγκεφαλικό του Chris Knox. Stroke - Songs for Chris Knox η συλλογή με διασκευές τραγουδιών του από πλήθος ονομάτων, που στήθηκε για να βοηθήσει. Κυκλοφορεί από την Merge.

Και τα πολύ πρόσφατα νέα από τις σελίδες του Mic είναι και η αυτοκτονία του Vic Chestnutt, μετά από τέσσερις απόπειρες. Επειδή ανήκω και εγώ σ' αυτούς που πέρασαν ώρες με το Free of hope, και όλο το Is the actor happy?, εν έτει 1995, δε νομίζω ότι αυτή η χρονιά θα μπορούσε να κλείσει με χειρότερο τρόπο.

Παρακάτω βρίσκετε 11 άλμπουμς που ξεχώρισα μέσα στη χρονιά, και 11 τραγούδια όχι μέσα απ' αυτά, χωρίς σχολιασμό. Η σειρά είναι αξιολογική, αλλά σίγουρα την αυριανή μέρα θα είναι διαφορετική. Κάποια από τα τραγούδια είναι από τις επιλογές και του πάλαι ποτέ Mic's Tape (RIP!).

11 Άλμπουμς για το 2009

1. David Sylvian - Manafon
2. Ben Frost - By the throat
3. Mordant Music - Symptoms
4. Belbury Poly - From an ancient star
5. Leyland Kirby - Sadly the future is no longer what it was
6. Grizzly Bear - Veckatimest
7. Flower Corsano Duo - The four aims
8. Gary War - Horribles parade
9. Blues Control - Local Flavor
10. Tyondai Braxton - Central Market
11. Black To Comm - Alphabet 1968


Burial
11 Τραγούδια για το 2009

1. Burial / Fourtet - Wolfcub
2. Ariel Pink' s Haunted Graffiti - Flashback
3. Ducktails - The mall
4. Dirty Projectors - Cannibal resource
5. Shackleton - It's time for love
6. King Midas Sound - Waiting for you
7. Zomby - One foot ahead of the other
8. Bibio - Ambivalence avenue
9. Sun Araw - Heavy Deeds
10. Kid Congo & The Pink Money Birds - LSDC
11. Topaz Rags - Darker Sooner
_____

BACK