11 άλμπουμ του 2017 για να γυρίσεις τον κόσμο με ωτοστόπ
Ethnic, world, fusion, μουσική πέρα από τα στεγανά του δυτικού κόσμου (που στην τελική ποια ακριβώς είναι αυτή;). Τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της ταχύτητας μετάδοσης της πληροφορίας, τα όρια φαίνονται συνεχώς όλο και πιο δυσδιάκριτα. Που ανήκει άραγε η μουσική του Ιρανού παραγωγού που ζει στην Ευρώπη, η γιαπωνέζικη ποπ που αντλεί έμπνευση από το βρετανικό indie; Τα αντίστοιχα παραδείγματα θαρρώ πολλά, πόσο μάλλον όταν πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες συνεργασίες/συνεργίες μεταξύ μουσικών και παραγωγών από διάφορα μέρη του κόσμου.
Ομολογώ πως αρχικά δυσκολεύτηκα αρκετά έως ότου τα βάλω κάτω και επιλέξω τα παρακάτω άλμπουμ. Η ενασχόλησή μου όμως τα τελευταία χρόνια και με τον μουσικό ιστότοπο του beehype με διευκόλυνε αρκετά, και συνεπώς ώθησε προς χώρες που άλλοτε θα δυσκολευόμουνα ίσως να παρακολουθήσω.
Επέλεξα 11 άλμπουμ του 2017 που άκουσα μες στη χρονιά και τα οποία βρίσκονται σκόρπια στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη, και για τον ένα ή τον άλλο λόγο ακούγονται όλα - ανεξαιρέτως - με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Quantic & Nidia Góngora - Curao (Tru Thoughts) | Κολομβία, Αγγλία
Από το εξαιρετικό βρετανικό label της Tru Thoughts, που κατά καιρούς κυκλοφορεί πραγματικά διαμαντάκια στο χώρο της Nu Jazz, Soul και Freestyle μουσικής, έρχεται το νέο άλμπουμ του αγαπητού και στη χώρα μας Quantic. Αυτή τη φορά συνεργάζεται με την αφρο-κολομβιανή Nidia Góngora, σ’ ένα υπέροχο δείγμα - ας πούμε - ψηφιακής cumbia. Ένα ρυθμικό, ουσιαστικό και χορταστικότατο άλμπουμ. Δοκίμασε για αρχή το “Que Me Duele?”.
Tinariwen - Elwan (Anti- / Epitaph) | Μαλί
Οι αγαπημένοι Tuareg της μουσικής κοινότητας επιστρέφουν από τη μεγάλη έρημο της Σαχάρας και το πολύπαθο Μαλί, μ’ ένα ακόμη απολαυστικό άλμπουμ, 7ο κατά σειρά. Το γνώριμο, εθιστικό blues rock των Tinariwen μοιράζεται σε άλλοτε πιο γκαζομένα/επιθετικά κι άλλοτε πιο υποτονικά/μελαγχολικά κομμάτια, έχοντας μάλιστα και ορισμένες εξαιρετικές συμμετοχές από τη δυτική έκφανση της rock, όπως αυτές των Kurt Vile, Matt Sweeney και Mark Lanegan. Δοκίμασε το “Tiwàyyen”.
Yasmine Hamdan - Al Jamilat (Crammed Discs) | Λίβανος
Από τη Βυρηττό και το indie ντουέτο των SoapKills, στο Παρίσι και το δεύτερο σόλο άλμπουμ της, η Yasmine Hamdan γράφει όμορφη σύγχρονη pop η οποία αντλεί έμπνευση από την αραβική παράδοση και τη folk μουσική της περιοχής όπου μεγάλωσε. Παράλληλα, σιγοντάρουν στην παραγωγή από τη δυτική σχολή οι Luke Smith (Foals, Depeche Mode, Lily Allen) και Leo Abrahams (Brian Eno, Carl Barât), καθώς και ο ντράμερ των Sonic Youth, Steve Shelley. Γλυκό και μελαγχολικό, από μια ακόμη χώρα με πονεμένη ιστορία. Δοκίμασε το “Douss”.
Alice Coltrane - World Spirituality Classics 1: The Ecstatic Music of Alice Coltrane Turiyasangitananda (Luaka Bop) | Ινδία, Η.Π.Α.
Ουράνιες αρμονίες, gospel, jazz, blues, διαλογισμός, επιρροές από την ινδική παράδοση, οκτώ μακροσκελείς συνθέσεις από τις πνευματικές αναζητήσεις της Alice Coltrane και των μελών των Ashram, κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Η Luaka Bop συγκέντρωσε σε μια φετινή κυκλοφορία τις ηχογραφήσεις και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από μοναδικό. Δε χρειάζεται να είσαι χίπης ή να κάνεις γιόγκα για να το ακούσεις. Δοκίμασε το “Om Rama”.
The Kondi Band - Salone (Strut Records) | Σιέρρα Λεόνε, Η.Π.Α.
Από τις πιο πολύπαθες χώρες της αφρικανικής ηπείρου (βλέπε Βρετανοί αποικιοκράτες, δικτατορίες, εμφύλιες συρράξεις), με πιο πρόσφατη πληγή αυτή των καταστροφικών πλημμυρών και των κατολισθήσεων που άφησε εκατοντάδες νεκρούς, η Σιέρρα Λεόνε συμμετέχει στη μουσική εντεκάδα με ένα ιδιαίτερο ηλεκτρονικό άλμπουμ. Σε μια συνεργασία του παραγωγού/dj Chief Boima και του μουσικού Sorie Kondi, ο οποίος είναι τυφλός και παίζει ένα από αυτά τα περίεργα τοπικά μουσικά όργανα (βλέπε kondi) που συναρπάζουν τη δύση. Η ακουστική folk μουσική παντρεύεται εξαίσια με τον σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο, η τοπική διάλεκτος αγκαλιάζει τους γρήγορους ρυθμούς. Δοκίμασε το “Without Money, No Family (Chief Boima Remix)”.
Oumou Sangaré - Mogoya (No Format) | Μαλί
Γνώριμη τόσο για την μουσική όσο και την κοινωνική της προσφορά, στα 49 της η Oumou Sangaré επιστρέφει μετά από οκτώ χρόνια με εννέα νέες συνθέσεις, σε γαλλικό label και μ’ ένα team Γάλλων παραγωγών δίπλα της (βλέπε A.l.b.e.r.t.). Η τοπική παράδοση του τόπου της και τα αντίστοιχα μουσικά όργανα παντρεύονται εξαίσια με κιθάρες, synth και διακριτικές ηλεκτρονικές παρεμβολές, η φωνή της τραγουδάει εύθραυστα στην τοπική λαλιά πλάι σε funky ήχους που δίνουν περισσότερη έμφαση στο ρυθμό. Δοκίμασε το “Yere faga” με τον σπουδαίο Tony Allen.
Baba Zula - XX (Glitterbeat) | Τουρκία
Δύσκολη περίπτωση οι γείτονες μας Baba Zula. Από την Κωνσταντινούπολη και με έτος έναρξης το 1996, αναμιγνύουν αρκετά διαφορετικά είδη μουσικής μεταξύ τους, που σε πρώτη φάση ακούγονται αν όχι… ειδεχθή, τουλάχιστον διφορούμενα. ‘60s ψυχεδέλεια, ανατολίτικοι ήχοι (που σε μεγάλο βαθμό θυμίζουν δικά μας παραδοσιακά άσματα), reggae, dub, bellydance μουσική, kraurock, folk, rock’n’roll, σύγχρονοι ηλεκτρονικοί ήχοι. Το “XX” λειτουργεί ως μια Best Of συλλογή, που συνοδεύεται από ένα εξίσου ενδιαφέρουν άλμπουμ με dub εκτελέσεις, από παραγωγούς όπως ο Mad Professor, Dr Das (Asian Dub Foundation) και Arastaman μεταξύ άλλων. Δοκίμασε για αρχή το “Asiklarin Sözü Kalir".
Sid Vashi - Azuma Kazuma (Self Released) | Ινδία
Από το Μουμπάι της Δυτικής Ινδίας έρχεται το παρόν μίνι άλμπουμ (ή EP αν προτιμάτε) το οποίο ακούγεται πραγματικά μονορούφι. Όμορφη γλυκιά electronica, jazz, ‘60s pop, πινελιές από bollywood και exotica. Μου θύμισε λίγο τους Βρετανούς Bent καθώς κι άλλα παρεμφερή καλούδια του τότε ηλεκτρονικού ήχου, λίγο στο πιο soulful, χωρίς όμως να ακούγεται αναχρονιστικός. Πλησίασε άφοβα δοκιμάζοντας το “Prey”.
El Far3i - El Rajol El Khashabi (Immortal Entertainment) | Παλαιστίνη, Ιορδανία
Άντε τώρα να καταλάβεις (πόσο μάλλον να εκφράσεις σε τρίτους) τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτό το άλμπουμ. Ο El Far3i θεωρείται αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της εναλλακτικής/ανεξάρτητης σκηνής στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο. Με δεκάδες συνεργασίες, συμμετοχές σε διαφορετικά project και πειραματισμούς. Στο συγκεκριμένο άλμπουμ, αναμιγνύει την ακουστική αραβική folk μουσική με την hip hop τεχνοτροπία και εκφώνηση λέξεων, κι αν αυτό αρκεί στο να περάσεις στο επόμενο άλμπουμ, δέξου πως ακούγεται εξίσου ενδιαφέρον το να πατήσεις το play. Δοκίμασε λοιπόν το “Khayyal | الفرعي - خيّال ”.
Barrio Lindo - AIbura (Shika Shika) | Αργεντινή, Γερμανία
Ο Agustín Rivaldo, όπως είναι το κανονικό του όνομα, κατάγεται από την Αργεντινή αλλά ζει στο Βερολίνο. Οπότε εύκολα θα μπορούσε ίσως κανείς να εικάσει τη μουσική του. Στο πρώτο του ολοκληρωμένο άλμπουμ ο νεαρός παραγωγός/μουσικός συνδυάζει ένα μεγάλο φάσμα της λατινοαμερικάνικης μουσικής (latin, cumbia, samba, carnavales) με σύγχρονους ηλεκτρονικούς ήχους (βλέπε Γερμανική electro ή techno τύπου Nicolas Jaar και Ricardo Villalobos). Με instrumental κυρίως συνθέσεις και όσο χρειάζεται σκοτεινός, έρχεται να σε κερδίσει εύκολα με το αν μη τι άλλο φρέσκο του μουσικό αμάλγαμα. Δοκίμασε το “Otoño Primavera”.
Kasai Allstars - Around Félicité & Félicité Remixes (Crammed Discs/ Andolfi) | Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Το Félicité είναι η τέταρτη ταινία του Γαλλο-Σενεγαλέζου Alain Gomis, παραγωγή του 2017, όπου η δραματική της ιστορία διαδραματίζεται στην Κινσάσα του Κονγκό. Τη μουσική πλαισιώνουν στο μεγαλύτερο μέρος οι Kasai Allstars, μια από τις πιο δημοφιλείς μπάντες της πόλης, με ήχους παραδοσιακούς, folk, rock αλλά και ηλεκτρονικούς. Εξαιρετικές είναι και οι 3 εκτελέσεις της Συμφωνικής Ορχήστρας της Κινσάσα, σε συνθέσεις του Εσθονού συνθέτη Arvo Pärt. Το πακετάκι ολοκληρώνεται άψογα από ένα επιπλέον άλμπουμ με remix ιδιαίτερων παραγωγών του ηλεκτρονικού ήχου. Ramzi, Daedelus, High Wolf, Clap! Clap! και Africaine 808 μεταξύ των συμμετεχόντων.