Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια
Γιατί ο κόσμος της μουσικής λατρεύει τα Χριστούγεννα και όχι, ας πούμε το Πάσχα; Τι είναι αυτό που βοηθά στίφη μουσικοσυνθετών να εξυμνούν τις περίεργες αυτές μέρες; Και κυρίως ποια κρυφή (και σίγουρα διεστραμμένη) δύναμη, οδηγεί την κούτρα του Μπάμπη να κατεβάζει τέτοιες αρρωστημένες ιδέες όπως η επιλογή των πέντε κορυφαίων χριστουγεννιάτικων τραγουδιών;
Η απάντηση για όλα αυτά ίσως κρύβεται σε φωτάκια που αναβοσβήνουν στο σκοτάδι, στερεότυπα χιονιού και καμπαναριών, ακατάσχετης οινοχοιρινογαλοπουλικής οικογενειακής μάσας και καλά κρυμμένης κάτω από το χαλί (ελάτε μην ντρέπεστε) παιδικής αθωότητας. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα Χριστούγεννα γεννούν νοσταλγία (καμιά φορά για πράματα που δεν θυμόμαστε), η νοσταλγία επιστροφή, η επιστροφή συναισθήματα και τα συναισθήματα μουσική - όσοι έχουν φύγει από το σπίτι το ξέρουν.
Και για να προχωρήσουμε στο (χριστουγεννιάτικο) ψητό ξεκινάμε με τους συμπαθέστατους Pogues και το υπέροχο "Fairytale of New York' από το lp, "If I should fall from grace with god". Αγνοήστε τα ιρλανδέζικα «καντήλια» που ανταλλάσσουν ο MacGowan και η Kirsty MacColl. Το τραγούδι μιλά για Χριστούγεννα, χαμένη νεότητα και υποσχέσεις που δεν κρατήθηκαν.
Οι Ramones ακολουθούν με το "Marry Christmas (I don't want to fight tonight)" από το "Brain Drain", άλλη μια απόδειξη ότι η ακατάστατη κόμμωση και τα μαύρα ρούχα μπορούν να κρύβουν (χριστουγεννιάτικες και όχι μόνο) ευαισθησίες, πράγμα που φυσικά το ξέραμε από την αρχή.
Το "Christmas" από τους Brighter και το 10" "Laurel" ένα μικρό αριστούργημα κιθαριστικής αγνής βρετανικής pop από αυτά που μας πρόσφερε απλόχερα η Sarah Records (και είναι κρίμα που σχεδόν αγνοήθηκε στο σχετικά πρόσφατο αφιέρωμα στα καλύτερα pop κομμάτια).
Οι εξαιρετικοί Wedding Present με το "Step into Christmas (with me)" από το "Hit parade 2", διότι οι αδυναμίες και οι παλιές αμαρτίες δεν μπορούν να κρύβονται για πάντα.
Και last but not least, τα παραδοσιακά Καστοριανά κάλαντα, όχι βέβαια και τόσο γνωστά στο πλατύ κοινό (είναι διαφορετικά, όχι παραλλαγή των γνωστών), και για να μη λέτε ότι με παρασέρνει το συναίσθημα, υποβάλω συνημμένα συγκριτικό πίνακα όπου φαίνεται ξεκάθαρα η υπεροχή τους συγκριτικά με τα κοινά κάλαντα.
Καστοριανά κάλαντα : Τραγουδιούνται συνήθως (ή τουλάχιστον τραγουδιόταν) από μεγάλες παρέες ενήλικων (άντε εφήβων)
Κοινά κάλαντα : Τραγουδιούνται από μικρές ομάδες αγιογδυτών τσογλανιών
Καστοριανά κάλαντα : Κάποιοι μαζεύουν τις δωρεές, που συνήθως είναι για κοινωφελείς σκοπούς (π.χ. να μάσουμε παράδες να πάμε 5ήμερη) ενώ οι υπόλοιποι συνεχίζουν να καλαντούν
Κοινά κάλαντα : Τα καθικάκια μόλις πάρουν το ευρώ, σταματούν να τραγουδούν στον δεύτερο στίχο και σε αφήνουν σύξυλο στην πόρτα καθότι ο χρόνος είναι χρήμα
Καστοριανά κάλαντα : Δεν απαιτούν μουσικά όργανα για την ερμηνεία τους, παρά μόνο φωνητικά (πιθανόν φάλτσα αλλά τι να κάνουμε...)
Κοινά κάλαντα : Εκτός από τα γνωστά και μάλλον εκνευριστικά τρίγωνα, οι πιτσιρικάδες έχουν επιστρατεύσει κατά καιρούς χαρμόνικες, φυσαρμόνικες, κιθάρες (όλα φυσικά τραγικά παιγμένα) ενώ τελευταία της μόδας είναι το φορητό synthesizer. Σίγουρα το επόμενο βήμα είναι το σαμπλάρισμα
Αγαπητοί μουσικόπληκτοι αφήστε τα cdιά και πιάστε τα ταψιά. Καλά Χριστούγεννα σε όλους.
ΥΓ: Να ευχαριστήσω τον καλό φίλο Γιάννη Χαλεπλή, (μια αληθινή μηχανή αναζήτησης μουσικής πληροφορίας) για την βοήθεια του.