Parisienne walkways
Thin Lizzy: Greatest Hits [2004 Universal, 2cd]
Από τότε που ο κρούνερ Johnny Mathis κυκλοφόρησε το πρώτο μπεστ της μουσικής μας ιστορίας [Johnny's Greatest Hits, 1958] κύλισε πολύ βυνίλιο στ’ αυλάκι. Έκτοτε μια συλλογή των καλύτερων κομματιών ενός καλλιτέχνη ή ενός γκρουπ ήταν ο ασφαλέστερος και οικονομικότερος τρόπος γνωριμίας με αυτό/ον και έδινε τη δυνατότητα σε φτωχότερα βαλάντια να δημιουργήσουν δισκοθήκες με ποικιλία και εύρος ακουσμάτων.
Φυσικά οι εταιρίες εκμεταλλεύτηκαν αδρά αυτήν την «μόδα» που παρέμεινε ζωντανή και στην ψηφιακή εποχή, από την υλική μορφή του σύμπακτου δίσκου μέχρι την άυλη «αερό-κοπανιστή» μορφή των συμπιεσμένων αρχείων υψηλής πιστότητας.
Τέτοια περίπτωση αθρόας εκμετάλλευσης είναι μεταξύ πάμπολλων άλλων και οι Thin Lizzy. Οι συλλογές που αφορούν την μουσική τους είναι πολλαπλάσιες των δίσκων που κυκλοφόρησαν όσο ζούσε ο τραγουδιστής-ψυχή του γκρουπ Philip Parris "Phil" Lynott [20 Αυγούστου 1949 - 4 Ιανουαρίου 1986]. Η πιο συγκεντρωτική από αυτές είναι ο διπλός σύμπακτος δίσκος του τίτλου που γνώρισε και οπτικοακουστική έκδοση σε/με dvd. Περιλαμβάνει 36 χορταστικές μερίδες από τα πρώτα χρόνια μέχρι μετά θάνατον [1991], αλλά κι απ’ τις σόλο δουλειές του Φιλ. Χαρντ στιγμές, σοφτ στιγμές, κιθαριές, σολιές, τραγούδια αγάπης, τραγούδια άγρια, άλλα σπάνια άλλα ζωντανά, από τρία ως επτά λεπτά, αξιομνημόνευτα, εμβληματικά κι «άγαρμπα» γοητευτικά.
Το κομμάτι που έχει υποστεί την μέγιστη αξιοποίηση είναι το πασίγνωστο The boys are back in town, το οποίο έχει επενδύσει από ντοκιμαντέρ και βιντεοπαιχνίδια μέχρι Αναλώσιμους. Αγαπημένα μου ωστόσο παραμένουν τα δυο «σήματα κατατεθέντα» που έκανε ο Φιλ με τον, σχολικό του φίλο, κιθαρίστα Robert William Gary Moore [4 Απριλίου 1952 - 6 Φεβρουαρίου 2011]. Πρόκειται για τα Parisienne walkways [1979, με συμπαραγωγό τον Chris Tsangarides] και Out in the fields [1986] λίγο πριν το τέλος του.