Συλλογές - Του Χρήστου Αναγνώστου
Ένα μάτσο τραγούδια
Χωρίς ιδιαίτερη σειρά αξιολόγησης.
Super Hits '85 (EMI 1985)
Η επιτυχία της ταινίας Ghostbusters και το κομμάτι του Ray Parker Jr με έκαναν να ανακαλύψω αυτή την συλλογή χωμένη στην δισκοθήκη του θείου μου, από όπου και την δανείστηκα για πάντα . Αυτός αγόραζε CD πλέον και δεν τον ένοιαζε . Αυτό λοιπόν το διπλό βινύλιο με κόκκινο εξώφυλλο και γελοία 80s αισθητική είχε εξάψει την προεφηβική μου φαντασία σε απίστευτο βαθμό. Η μεγαλύτερη απορία είχα ήταν "Που χάθηκαν αυτοί οι Queen;". Που να ήξερα ότι θα με βασανίζουν για τα επόμενα 20 χρόνια με ανελέητα Best of και remix. "Αχ παιδική αφέλεια!" Άλλη μεγάλη απορία ήταν πως είχε καταφέρει ο Χαριτοδιπλωμένος να κάνει καριέρα στην Αμερική, εδώ καλά-καλά στην Ελλάδα δεν ήταν σουπερστάρ. Βλέπεται η συλλογή περιέχει το "New York - New York" εκτελεσμένο από τον Costas και στα credits του δίσκου αναγράφετε ως C. Charitodiplomenos. Τώρα πια αυτή η απορία λύνεται εύκολα μιας και βλέπουμε στο οπισθόφυλλο ότι τις επιλογές τις έχουν κάνει οι Nick Mouratidis και Omiros Mistakidis. Κλασικό κόλπο των ελληνικών δισκογραφικών στην δεκαετία του '80 για να σπρώξουν την καριέρα ενός δικού τους παιδιού. Όπως και να'χει το "Wild Boys" των Duran Duran ήταν από τα αγαπημένα μου κομμάτια σε αυτό το διπλό βινύλιο που λειτούργησε ως γνωριμία με τους Eurythmics, τους Smiths και την Diana Ross. Επίσης έδωσε και την απάντηση στο τι είδους μουσική παίζουν οι Iron Maiden, David Bowie και Tina Turner , τους οποίους ήδη ήξερα αλλά δεν είχα ακούσει τίποτα.
Classic Metal Ballads (1991)
Επιλέγει ο Δημήτρης Κατής
Έχω αναφερθεί και στο παρελθόν σε αυτή την τρομερή συλλογή. Metallica, King Crimson και άλλα αείμνηστα "Τέρατα" του "μεταλ" ικανά να γεμίσουν εφηβικές ονειρώξεις ακόμη και τώρα 15 χρόνια μετά. Θα έπρεπε να είχα πάρει καμιά άλλη συλλογή του είδους με πραγματικό metal αλλά το χαζοκούτι αυτήν έσπρωχνε και ο συμμαθητής "γνώστης" την πρότεινε ως "πραγματικό μεταλ".
Toxic Babies in A Rock&Roll Land (Sub Collection 1, 1994)
Διπλό βινύλιο που στο οπισθόφυλλο του μας περιγράφει την ιστορία και τις ελπίδες του Sub Studio. Ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα του χώρου βρίσκουμε τους Deus X Machina, Bokomolech, Dirty Saints και Nighstalker. Λειτουργεί σαν σουβενίρ και λαδωτήρι αναμνήσεων ταυτόχρονα.
Sub Collection Νο 2 (1997)
Σαφώς κατώτερη από την πρώτη συλλογή. Περιλαμβάνει κάποιους βετεράνους (Bokomolech) από το ξεκαθάρισμα που έγινε στην "εναλλακτική ελληνική μουσική σκηνή" στο τέλος της δεκαετίας του '90. Καθώς και νέο αίμα που δεν πήγε πουθενά (Jesus Toy), τουλάχιστον με αυτή την μορφή. Πoπ περάσματα από τους Pillow και πιο σκοτεινές στιγμές από τους Horror Vacui. Κυκλοφόρησε σε CD πλέον και αγοράστηκε σε εξευτελιστική τιμή από τα ράφια μεγάλου δισκάδικου για να ταλαιπωρήσει κόσμο στο εξωτερικό.
Local Heroes '95 (1995)
Προσφορά του περιοδικού Ποπ & Ροκ
Την εποχή που τα CD από τις εφημερίδες δεν τα είχαμε για σουβέρ, το περιοδικό Ποπ & Ροκ σε συνεργασία με την Hitch Hyke και σπόνσορα το Star Channel παρακαλώ μας προσέφερε μια από τις καλύτερές συλλογές από την ελληνική σκηνή. Last Drive, Nightstalker, Ziggy Was, Honeydive, Common Sense, Deus X Machina, Cosmic Teds ακόμη και οι ελληνόφωνοι Γκροβερ βρίσκονται εδώ μέσα. 13 κομμάτια υπεραρκετά για να βάλουν αυτή την συλλογή μίλια μπροστά από τις δυο προηγούμενες.
Audio Collection 1 (1995-96)
Το περιοδικό audio την προηγούμενη δεκαετία συνόδευε τα τεύχη του μ'ένα CD με διάφορες μουσικές επιλογές από τις κυκλοφορίες του μήνα. Συνήθως τα κομμάτια ήταν από διαφορετικά είδη και έτσι αυτές οι συλλογές δεν έδεναν ακριβώς μεταξύ τους. Ένας φίλος μου είχε δανείσει κάποια από αυτά από τα οποία έφτιαξα μια κασέτα με Phill Shoenfelt, The Astronauts, Zounds, Tuxedomoon, The Astronauts, 17 Pygmies, Penelope Houston, The Bats κ.α.
Metallurgy 2 (1996)
Αγορασμένη χωρίς εξώφυλλο για 1 λίρα Αγγλίας αποτελούσε το δεύτερο σκέλος μια σειράς αρκετά καλών συλλογών εκείνης της εποχής. Ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει τραγούδια από τους Pitchshifter, Fu Manchu, Killing Joke, Paradise Lost, Prong και Fields of the Nephilim. Ας μην ξεχνάμε ότι επρόκειτο για μια εποχή που το ίδιο το μέταλ θεωρητικά είχε πεθάνει και ψάχναμε τον ήχο που θα το αντικαταστήσει.
Rough Trade Shops: 25 Years (2001)
Τετραπλό CD με πάρα πολύ υλικό που γιόρταζε τα 25 χρόνια των δισκάδικων μια και η εταιρία είχε πουληθεί εδώ και χρόνια. Στα 56 κομμάτια της βρίσκει κανείς από Joy Division και Buzzcocks μέχρι Ryan Adams, Peaches και Tindersticks. Κάνει και για διακοσμητικό μιας και έχει ωραίο κουτάκι.
Gothic Rock 2 (Cleopatra Records 1995)
Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Διπλό CD με ξεχωριστό τίτλο για το καθένα από μια εταιρία που δεν χρειάζεται πολλά λόγια.
CD 1: Out of the 80's
Επιλέγει με μεγάλη δυσκολία από την υπερβολική παραγωγή της δεκαετίας του 80 στο είδος. Έτσι εδώ μέσα βρίσκουμε να κάνουν παρέα τους Bauhaus, Theatre of Hate, Southern Death Cult, Red Lorry Yellow Lorry, The Mission, Fields of the Nephilim, Christian Death αλλά και Roz Williams σόλο, Creaming Jesus και Virgin Prunes.
CD 2:: Into the 90's
Πατάει πάνω στην αναβίωση της Goth σκηνής των αρχών της δεκαετίας του 90 και μας παρουσιάζει και αρκετά ευρωπαϊκά σχήματα όπως οι Ιταλοί Ataraxia. Παίρνουμε λοιπόν μια γεύση από τους Children of Stun, Incubus Succubus, Love Like Blood, Nosferatu, Die Laughing, Corpus Delicti και τους Φιλανδούς Two Witches. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι London After Midnight που βρίσκονται σε αυτή την συλλογή πρόσφατα κυκλοφόρησαν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του χώρου για φέτος.
Επίλογος:
Στην δεκαετία που διανύουμε αυτές οι συλλογές έδωσαν την θέση τους στις προσωπικές playlists. Λόγω της αθρόας παροχής μουσικής πλέον μπορεί ο καθένας μας να φτιάξει την δική του και όχι να κρέμεται από τις επιλογές του εκάστοτε DJ ή εταιρίας. Κάποιοι αρκετά ταλαντούχοι τις ανεβάζουν και στο διαδίκτυο έτσι με λίγο ψάξιμο βρίσκεις παραπάνω από ενδιαφέροντα πράγματα.