10+1

Βαρετές εκφράσεις και τα μουσικά τους ισοδύναμα

Τραγούδια που αν ξανακούσουμε σε πάρτι θα βάλουμε τις φωνές, διασταυρώνονται με τηλεοπτικά, συνήθως, ρεφρενάκια. Του Γιώργου Τσαντίκου

ΕίσπραξηΔέκα συν ένα μουσικά ισοδύναμα για αντίστοιχες δημοσιογραφικές κοινοτοπίες που ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά. Τραγούδια παραλίας γύρω από τη φωτιά, τραγούδια που ανεξάρτητα από την ποιότητά τους μας έχουν γίνει κλύσμα και βαρεθήκαμε πια, τραγούδια που αν ξανακούσουμε σε πάρτι θα βάλουμε τις φωνές, διασταυρώνονται με τηλεοπτικά, συνήθως, ρεφρενάκια.

"Πώς το εισπράττετε αυτό;"
Το εισπράττουμε από τα γραφεία του οργανισμού καθημερινές, ώρες γραφείου. Κατόπιν φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου, εφόσον δεν ανοιχτεί η συσκευασία. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, υποχρεωτική κατανάλωση εντός 36 ωρών. Η χρηματιστική έκφραση αντικατέστησε κανονικά ελληνικά όπως το "πώς σας φαίνεται αυτό" και "ποια είναι η γνώμη σας". Τετριμμένο αντίστοιχο το Money, των Pink Floyd.

"Ας βάλουμε μια άνω τελεία"
Από τις εκφράσεις-σκαπανείς της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας. Η άνω τελεία, αφού καταργήθηκε σχεδόν στο γραπτό λόγο, επέστρεψε στον τηλεοπτικό. Ανεπιβεβαίωτες φήμες λένε ότι στο λυκαυγές της ιδιωτικής τηλεόρασης, κάποιοι, λέγοντας την έκφραση έκαναν ταυτόχρονα και την κίνηση στο αέρα με το mont blanc τους που τότε ήταν ακόμα ένα ταπεινό parker. Entertain us που λέει και το Smells like teen spirit.

"Στη γειτονιά των αγγέλων ο τάδε"
Δεν πέθανε, μετακόμισε. Δεν απεβίωσε, άλλαξε γειτονιά. Ο Ντάγκλας Άνταμς είναι έτοιμος να κόψει διαπλανητικό πρόστιμο τετριμμενολογίας για όσους εκστομίζουν τη συγκεκριμένη έκφραση, η οποία στην περίπτωση που ο εκλιπών είναι μουσικός, αλλάζει και γίνεται "Στη μπάντα του παραδείσου παίζει από χθες ο...". Διασταύρωση απευθείας με Stairway to heaven.

Ρεπόρτερ"Το ρεπορτάζ μου λέει..."
Όχι δεν σας το λέω εγώ. Εγώ είμαι η ομιλούσα ψηφιακή κεφαλή, ο ασώματος του Αρκά με τα ροδάκια για πόδια. Το ρεπορτάζ μου είναι θεός και μου μιλάει μέσα στο κουρασμένο μου μυαλό. Δεν υπάρχουν λόγια, δεν υπάρχουν σκέψεις, υπάρχει μόνο ομιλούν ρεπορτάζ και Smoke on the water κάπου στο βάθος για υπόκρουση. Γιατί όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και ρεπορτάζ.

"Η αστυνομία έχει εξαπολύσει άγριο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών"
Οι αστυνόμοι, αφού βάφτηκαν με τα χρώματα του Γουίλιαμ Γουώλας (προφέρεται με γούρλωμα ματιών στις τονιζόμενες συλλαβές), πήραν τις δίχερες σπάθες τους και ξεχύθηκαν στα ρουμάνια του Κορυδαλλού και στα δάση του Περάματος. Λόγω άμεσης υπηρεσιακής σχέσης, μουσική θα μας παίξουν οι Police: Roxanne.

"Κλείδωσαν τα μέτρα/οι θέσεις των υπουργών/οι διαφορές στα γκάλοπ/οι ενδεκάδες"
Κλείδωσαν και πέταξαν τα κλειδιά στη θάλασσα. Τα κλειδωμένα μέτρα μυρίζουν κλεισούρα και περιμένουν να τα αερίσει κάποιος, κατά προτίμηση κλειδαράς. Αγαπημένο τραγούδι για κλειστούς και κλειδωμένους χώρους, το Jailhouse rock από οποιαδήποτε διασκευή του.

Σόκ"Σοκ προκάλεσε..."
Είναι ένα σοκ και έχουμε μουδιάσει. Δεν έχει σημασία αν το σοκ είναι από tweet ή από post ή από κάποια άλλη ψηφιακή νόσο, αλλά είναι σοκ. Το σοκ μας οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς. Το σίγουρο είναι ότι είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από το σοκαριστικό σοκ. Rock you like a hurricane, αν και θα έπρεπε να το λένε shock you like a hurricane.

"Ζητούμενο η ανάπτυξη"
Η ανάπτυξη είναι ζητούμενο αν είστε φασόλι ή κισσός. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις καλό είναι να χρησιμοποιούνται και άλλες λέξεις, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παρατηρηθούν έντονα φαινόμενα αειφορίας ή και αξιοβίωσης τις κυρίως απογευματινές ώρες. What a wonderful world, κατά προτίμηση από Good morning Vietnam.

"Με τον αραμπά τα έργα"
Παλιό νούμερο 1 που κάνει και τώρα συχνά την εμφάνισή του σε επαρχιακό κυρίως Τύπο, σε πύρινα άρθρα διαμαρτυρίας για τα έργα που δεν γίνονται. Ο παρεξηγημένος αραμπάς έφτιαξε Αππίες και Εγνατίες επί Ρωμαίων όμως, αλλά δεν έχουμε ιστορική μνήμη. Δίπλα από τον αραμπά περνάει σηκώνοντας σκόνη ο Easy Rider: Born to be wild.Πρόεδρος"Ο πρόεδρος θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη"
Είναι περίπου Μάιος, η ομάδα έχει πάει σταδιάλα τη χρονιά που τελειώνει και ο οπαδικός Τύπος αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της προετοιμασίας των φίλων της ομάδας για τη νέα σεζόν, διαφημίζοντας λιοντάρια από την Πορτογαλία και επιστήμονες της βαθιάς μπαλιάς, Ιβοριανούς. Love hurts, ξερά και χωρίς περιστροφές.

"Νέος έρωτας για τον/την/τους"
Την κλειδαρότρυπα πολλοί εμίσησαν, γιατί δεν μπορούσαν να δουν καλά από μέσα. Η έκφραση συνήθως απαντάται με τη δήλωση "θα προστατέψουμε την ιδιωτική μας ζωή" σε μεσημεριανάδικο υψηλής τηλεθέασης. "Να μ' αγαπάς" αφιερωμένο με αγάπη από τον Στέλιο Ρόκκο, για την ελληνική συμμετοχή.