1978-1985

23 άγνωστα διαμάντια της diy/ post punk/ punk σκηνής No 2

Η δεύτερη συλλογή με εξαιρετικά και δυσεύρετα post-punk τραγούδια, επιλεγμένα από τον Jim Bull (AKA Mutant Sounds).

Μετά την τεράστια αποδοχή της προηγούμενης σχετικής συλλογούλας έφτασε η στιγμή του sequel. Παρότι ήδη είχα πάρει την "κρυάδα" της πρώτης συλλογής, η δυσκολία ήταν μεγαλύτερη. Έπρεπε να βγει εξίσου αλή, αν όχι καλύτερη από την πρώτη. Κόψε, ράψε, βάλε, βγάλε.... πανικός. Πολλά αξιολογότατα κομμάτια έμειναν έξω, με ένα έξτρα κριτήριο αυτή τη φορά, ει δυνατόν τα εν λόγω κομμάτια να μην υπάρχουν σε άλλη διαδικτυακή πηγή. Σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτό επιτεύχθηκε. Ας δούμε λοιπόν τι καταφέραμε...

SeriousΑρχίζουμε με ένα αρκετά γνωστό συγκρότημα, σε ένα όμως όχι και τόσο δημοφιλές τραγούδι. Serious Drinking και Country Girl Became Drugs And Sex Punk από το 1984. Το τελευταίο πόνημα των Serious Drinking για τα 80ς. Μια μπάντα που κινούνταν πάντα με σατιρική διάθεση εδώ αφηγούνται την γλυκόπικρη ιστορία μιας νεαρής που εγκατέλειψε το σπίτι της για να ζήσει το "πανκ όνειρο". Εκπληκτικό, επικό σε σημεία, post punk.

DiscoΔεύτεροι οι Disco Zombies. Από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της DIY σκηνής του Λονδίνου, από τους πρωτοπόρους θα λέγαμε. Σύγχρονοι των TV Personalities, Desperate Bicycles, κλπ, κυκλοφόρησαν μόλις 3 7" μεταξύ 1979 και 1980. Εδώ μια ανέκδοτη ηχογράφησή τους, που είδε το φως της ημέρας το 2010 από ένα περιορισμένης κυκλοφορίας downloadable CD της Acute. Ο ήχος εδώ έχει γίνει πιο επαγγελματικός, θυμίζοντας τις καλύτερες στιγμές των Zounds, Mob, κλπ.

Τρίτο "διαμάντι" από τους Τhin Yoghurts, με το Drink Problem, flipside του μοναδικού τους 7'' από το 1980. Έχουν κυκλοφορήσει και μια κασέτα, που είναι άγνωστο αν την έχει δει ανθρώπου μάτι (αν κάποιος την έχει, ας επικοινωνήσει). DIY αισθητική και εδώ, από τα καλύτερα 7'' του είδους.

VaultageΓια τη συνέχεια ταξιδεύουμε με το τρένο μέχρι το Brighton όπου συναντάμε τους Dodgems. Γνωστοί από την τοπική συλλογή Vaultage 78 όπου συμμετέχουν με δύο κομμάτια, ένα εκ των οποίων και αυτό, το Lord Lucan is Missing που κυκλοφόρησε αργότερα και σε 7". Κυκλοφόρησαν επίσης άλλο ένα 7'' και σχετικά πρόσφατα ένα CD συλλογή με όλες τις ηχογραφήσεις τους, από το οποίο προέρχεται και η εν λόγω εκτέλεση. Κλασσικό post punk, με το αρμονιάκι, νευρώδεις ρυθμούς.... από τα καλύτερα δείγματα του είδους.

FreezeΑνεβαίνουμε τώρα βορειότερα, στη Σκωτία με τους The Freeze. Σε πολλούς μπορεί το όνομα του γκρουπ να μη λέει τίποτα, αλλά το όνομα του Gordon Sharp σίγουρα είναι γνωστό σε αρκετούς μια και είναι ο εγκέφαλος πίσω από τους εξαιρετικούς Cindytalk. Έχουμε εδώ το πρώτο του, εφηβικό θα λέγαμε σχήμα, με το οποίο ηχογράφησε 2 εξαιρετικής αισθητικής 7'' post punk διαμάντια μεταξύ 1979 -1980. Εδώ έχουμε ένα ακυκλοφόρητο ντέμο που είναι post punk δυναμίτης!

BasczaxΕπιστροφή στο Λονδίνο με μία άγνωστη μεν, ιστορική δε, μπάντα. Basczax και Neon Vampires. Πανκ με σαξόφωνο, νεύρο, ένταση. Ηχογράφησαν μόνο ένα 7''. Μέλη τους απάρτιζαν τους Blitzkrieg Bop, άλλη ιστορική μπάντα της εποχής. Το εν λόγω κομμάτι είναι από ντέμο που είδε το φως της ημέρας το 2010 σε μορφή downloadable CD.

Για την επόμενη μπάντα, ελάχιστα είναι γνωστά. Μοναδική ηχογράφηση το παρόν 7''. Extro2 και Fast car. Κυκλοφόρησε το 1980. Από τα καλύτερα δείγματα synth punk που έδωσε η Γηραιά Αλβιόνα.

LucasΠαραμένουμε στο synth punk κλίμα, αλλά αυτή τη φορά πηγαίνουμε στη Γαλλία. Lucas Trouble και El Verolo. Ηχογραφημένο το 1980, κυκλοφόρησε από την Bain Total και ακολούθησε ένα LP το 1981 στην ιστορική Scopa Invisible. Ακολούθησαν αρκετές ηχογραφήσεις μετά το 2000 σε αρκετά διαφορετικό κλίμα, πιο κοντά στην μπάντα που ακολούθησε τη σόλο καριέρα, τους θρυλικούς Vietnam Veterans με όλες τις παραλλαγές τους, όπου ήταν κιμπορντίστας.

Συνεχίζουμε σε παρόμοιο κλίμα με ένα από τα πλέον μυθικά 7'' της minimal synth σκηνής (και από τα ακριβότερα και πιο δυσεύρετα). Κυκλοφόρησε το 1982 από την DIY records του Chesterfield. Μοναδική της κυκλοφορία αυτή των Passing Strangers από το 7'' των οποίων και το κομμάτι Shattered Glass που ακούμε εδώ.

TestcardMinimal Synth και για τη συνέχεια, από το Norwich και το πρώτο 7'' των Testcard F από το 1983. Ακούμε το flipside, Unfamiliar Room. Γυναικεία φωνητικά, ρομποτικός ρυθμός με αρκετά ανατολίτικα στοιχεία.

Μεταφερόμαστε στο Croydon και από τη συλλογή East of Croydon του 1981, ακούμε τους Big Combo και το αριστουργηματικό 21 girls. Εξαιρετικό ποστ πανκ με γυναικεία φωνητικά και το γνωστό πλέον αρμονιάκι να στρώνει το χαλί του. Στη συλλογή συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Normil Hawaians, Kan Kan, Spoon Fazer και οι Calling Hearts.

DesperateΠαρακάτω έχουμε το συγκρότημα που ίσως έδωσε νόημα στον όρο DIY. Desperate Bicycles και A can of Lemonade από το μοναδικό τους άλμπουμ, Remorse Code, που κυκλοφόρησε από τη δική τους Refill Records το 1979. Θα ήταν ιεροσυλία αυτή η μπάντα να μην περιληφθεί στις συλλογές αυτές. Κυκλοφόρησαν στο διάστημα από 1977 έως 1980 μια χούφτα 7'' και το άλμπουμ αυτό.

Για τη συνέχεια DIY/ power pop με Wimps και Modern Girl από το πρώτο 7'' του 1979. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε ακόμα ένα 7'' το 1980.

PlagueΣυνεχίζουμε με ένα εξαιρετικό πανκ 7''. The Plague και In love από το 1979. Κλασσικό mod/punk με ένταση, ταχύτητα, νεύρο. Από τα κλασσικότερα του είδους.

Στο ίδιο κλίμα και οι Σκωτσέζοι Zips, και το I'm not impressed από το δεύτερο 7'' τους ηχογραφημένο το 1980. Ακούγοντας τις πρώτες νότες μου θύμισε το Paint it black, όμως μόνο για λίγο. Εξαιρετικό 7''.

PulloversΕπίσης ίδιας αισθητικής και το 7'' που ακολουθεί. Pullovers και Peter Pan Pill από το μοναδικό τους 7'' του 1979. Άλλες ηχογραφήσεις τους δεν είναι γνωστές. Εξαιρετικό πανκ επηρεασμένο όμως πολύ από το ήδη σκοτεινό κλίμα του ποστ πανκ που αναδυόταν.

Αλλάζουμε πλευρά του Ατλαντικού και έχουμε τον μυστήριο κύριο Konrad. Γερμανός στην καταγωγή κυκλοφόρησε το LP Evil το 1982, ακροβατώντας μεταξύ ψυχεδελικού ροκ, post punk και minimal synth. Όλα τα όργανα τα παίζει μόνος του!

FoodΠαραμένουμε στην ίδια πλευρά του Ατλαντικού και στην Ανατολική Ακτή. Food and Shelter και What Is The problem?, από το LP Square Dance του 1984. Πολλοί ίσως θυμούνται στα 80ς ένα LP με περίεργη συσκευασία μέσα σε δύο φύλλα λαμαρίνας! Ήταν το εν λόγω άλμπουμ. Εξαιρετικής αισθητικής minimal synth/post punk με ήχο που πολλά χρωστάει στους αρχικούς Tuxedomoon, Jeff and Jane, Dark Day.

FinlandEπιστροφή στη Μ. Βρετανία και έχουμε τους άκρως πολιτικοποιημένους To The Finland Station με το Domino theory από το μοναδικό τους 7'' του 1981. Synths, pseudo punk-funk ρυθμός, πολιτικός στίχος. Εξαιρετικό!

Παίρνουμε το interrail και ταξιδεύουμε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Ανόβερο. Der Moderne Man και από το άλμπουμ Unmodern του 1982 ακούμε Blaue Matrose, ένα εξαιρετικό NDW / Post punk κομμάτι που αν κάποιος προσέξει τους στίχους θα ανακαλύψει και αναφορές στην Ελλάδα.

SomeΣυνέχεια με ένα από τα πιο αγαπημένα μου 7''. Η μπάντα με το περίεργο όνομα Some of my Best Friends Are Canadians και Feeling Sheepish από το μοναδικό τους 7'' του 1980. Δημιούργημα του κημπορντίστα Phil Thorton, που συμμετείχε στο πρώτο άλμπουμ και 7'' των Αstronauts και αργότερα στα 90ς στους Mandragora. Εξαιρετικό Minimal synth με αυξανόμενη ένταση και ονειρικά γυναικεία φωνητικά.

Παρακάτω έχουμε τους επίσης Εγγλέζους Some Detergents... και από το μοναδικό τους 7'' e.p., του 1981 το Moderne problem. Minimal synth με αιθέρια φωνητικά και DIY αισθητική.

CinematicsΤελευταίο κομμάτι Cinematics και από το μοναδικό τους 7''ep Farewell to the playground, του 1982 ακούμε Puffa train. Κομψοτέχνημα μελαγχολικής ποπ αισθητικής το 7'' θεωρείται μυθικό εδώ και πολλά χρόνια. Ένας ήχος που πολλά του χρωστάει η σκηνή της Sarah records. Μέλη τους μετά αποτέλεσαν τους γνωστούς Razorcuts της Creation records.

Άκουσε το Mixtape: