1o Greek Online Drag Festival

Support Drag Artists and Workers!

Όταν ο πραγματικός κόσμος γίνεται εχθρικός και αφιλόξενος, ο φηφιακός είναι μια κάποια λύση... Η Χριστίνα Κουτρουλού, από το σπίτι, "πήγε", είδε και μας μεταφέρει εντυπώσεις

Μπορεί το φετινό Athens Pride να μην κατάφερε να γίνει στην ώρα του (λόγω κορωνοϊού) και να μετατέθηκε για τον Σεπτέμβρη, ωστόσο μέλη της κοινότητας που ασχολείται με το drag –σε όλες του τις εκφάνσεις– δημιούργησαν το πρώτο online drag festival στα εγχώρια χρονικά. Αν όχι (και) σαν αναπλήρωση του κενού του Pride, σίγουρα σαν ενδυνάμωση όσων καλλιτεχνών ασχολούνται με τη συγκεκριμένη καλλιτεχνική έκφραση και πλήττονται οικονομικά λόγω lockdown.

Την παρουσίαση του φεστιβάλ ανέλαβε η ανυπέρβλητη Σταυρούλα Λούζη aka iportasu. Με άπλετο coolness και με ατάκες γεμάτες χιούμορ μα και αυθορμητισμό, επεσήμανε ότι η εκδήλωση αφιερώνεται στον Ζακ Κωστόπουλο, καθώς η δίκη για τη δολοφονία του ακόμα εκκρεμεί. Παραμένει τραύμα και πληγή η απώλειά του, όμως το έργο του είναι σταθερά πηγή έμπνευσης. Εξάλλου, η drag queer περσόνα του Ζakie Oh! ανήκε στην κατηγορία της πολιτικοποίησης του drag: συνδύαζε παλιό και καινούριο και, με κάθε ευκαιρία, στεκόταν αντιμέτωπη στη βαθιά τοξικότητα της ελληνορθόδοξης κοινωνίας.

Dr.Oglie BossΣτο εν λόγω εγχείρημα, τώρα, έλαβαν μέρος συνολικά 27 περσόνες μπροστά από τις κάμερές τους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Και, από την εναρκτήρια εμφάνιση της Helena Hudson μέχρι την εξτραβαγκάντζα της Mary Sunshine, με την οποία έκλεισε το σόου, ήταν ένα δίωρο γεμάτο ιδέες, γκλίτερ και μουσική.

Ο εξωτισμός της Sirleta έδωσε τη θέση του στο animal print της Queen Barbie, πριν περάσουμε στους κόκκινους φωτισμούς και στα σκοτάδια των Congra Tsulation και Dr.Oglie Boss· για να εμφανιστεί κατόπιν η εξαιρετική Nina Nai XLATS, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τραγούδι, το οποίο κι έχτισε πανέξυπνα. Σειρά είχαν μετά οι ιεροτελεστίες της Kharma, η πιο ερασιτεχνική μα τόσο «cute» ματιά της Paul Zolanski, αλλά και η performance της McMorait, που έφερνε σε επαγγελματικά στημένο βιντεοκλίπ. Τη σκυτάλη πήραν η Rawbee Candles, η Mary Jane Dhoe, η διττή Calypso και η διαβολική Pythia. Ακολούθησαν τα σκετς της παραζαλισμένης Angel Seemen και της αέρινης Violetta J’Adore, καθώς και το animation κομμάτι της Ingrid Hideki. Επιστροφή έπειτα με το Los Chititas της Marianah Grindr, το υπερ-κολλάζ της fab Mohdonna, αλλά και το περιπαιχτικά «αγγελοπουλoδασκαλικό» σχόλιο της Aphrodite HGW. Δεν έλειψε βέβαια η ευλυγισία της Nicole Nasty, η παρουσία της Parakatyanova και το boylesque του John Celestus, πριν καταλήξουμε στη σάτιρα της Gorgina, στις νυχτερινές βόλτες της Bika La De Bika και στην trap εκδοχή του drag από το ντουέτο Macula Denza & Ignis Divina.

Nina Nai XLATSΣτην playlist που συμπυκνώνει τη μουσική όψη του drag fest, θα έλεγε κανείς ότι τιμήθηκε ιδιαίτερα η Céline Dion, η Whitney Houston, αλλά και οι Paramore, οι Muse, οι Massive Attack. Ίσως η έκπληξη να βρίσκεται στον Μάνο Χατζιδάκι και στους Pattifeo, με Billie Eilish, Little Mix, Elvina & Maro Wilde και Ευσταθία να συνεχίζουν το soundtrack.

Δεν ήταν εύκολη υπόθεση, σε καμία περίπτωση: πέρα από συγχρονισμό κι ετοιμότητα, το να προσπαθήσεις να σκηνοθετήσεις ένα σχετικό βίντεο απαιτεί κι ένα ολόκληρο συνεργείο. Αλλά στο παζλ που συντέθηκε, το στοίχημα κερδήθηκε, αφού το Greek Online Drag Festival δεν είχε τελικά να ζηλέψει τίποτε από αντίστοιχα σόου του εξωτερικού –ειδικότερα στο επίπεδο δουλειάς και εξέλιξης της κάθε περσόνας. Απόδειξη ότι το drag αποτελεί μια σημαντική καλλιτεχνική δραστηριότητα, αντίστοιχη με όλες τις άλλες. Είθε λοιπόν να συμβεί και επόμενο φεστιβάλ, χωρίς φυσικά να το επιβάλλει κάποια εκ νέου έκτακτη κατάσταση. Νέες online εκδηλώσεις φαίνεται πάντως να έρχονται και από τη νεοσύστατη ομάδα Drag Sabbat, που αρχίζει να ανεβάζει στην ομώνυμη σελίδα στο facebook ενημερώσεις και live εκδηλώσεις.

Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο και να δείτε το σόου εδώ.