2011... απώλειες

To κοντέρ πολλών δημιουργικών ανθρώπων σταμάτησε να μετράει μέσα στο 2011. Τον δυσάρεστο απολογισμό κάνει ο Κώστας Καρδερίνης

"[η] περιουσία μας είναι ό,τι έχουμε χάσει" Γιάννης Βαρβέρης (1955-2011)

ΘουΒουΗ μεγαλύτερη κινηματογραφική αναχώρηση της χρονιάς που φεύγει ήτανε αναμφισβήτητα ο Θανάσης Βέγγος (83 χρονών). Φέγγος τον είπανε πολλοί, το "πνεύμα του ελληνισμού" κατά τον Αβδελιώδη. Ο Νίκος Κούνδουρος τον γνώρισε στην εξορία και, όταν επέστρεψαν αμφότεροι από τα ξερονήσια, του πρόσφερε το βάφτισμα του πυρός στη νεορεαλιστική του Μαγική Πόλις (1954). Ο Άνθρωπος παντός καιρού παρέμεινε αεικίνητος και ακάματος κυνηγός της σκόνης του χρόνου μέχρι τέλους (Το πέταγμα του κύκνου, 2011). Να θυμάστε πάντα τη γιορτή του, του οσιοπράκτορος ΘΒ του μαρτυρίσαντος, στις 30 Φεβρουαρίου.

Η προσωπικότητα του Ντίνου Κατσουρίδη (ένα χρόνο μεγαλύτερος του Θανάση) είναι πολυσήμαντη. Μοντέρ 76 ταινιών. Διευθυντής Φωτογραφίας και καμεραμάν 45 ταινιών. Σκηνοθέτης 17 ταινιών, παραγωγός 15 και σεναριογράφος 14άρων. Καλλιτεχνικός Διευθυντής. Αθλοθέτης χορηγός του βραβείου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Δράμας. Φίλος του Θανάση, συνεργάτης του, σύντροφός του, συνοδοιπόρος και συνταξιδιώτης του.

Εξίσου σημαντική και η απώλεια του, πάντα ευδιάθετου χιουμορίστα, διεθνούς φήμης και αναγνώρισης σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη που έφυγε πλήρης ημερών και τιμών (89 ετών). Το δραματουργικό του έργο περιλαμβάνει τρεις ομόκεντρους άξονες. Σύγχρονες ελληνίδες μποέμισσες: Στέλλα (1955), Το κορίτσι με τα μαύρα (1956), Το τελευταίο ψέμα (1958). Σύγχρονες αρχαίες μποέμισσες: Ηλέκτρα (1962), Τρωάδες (1971), Ιφιγένεια (1977). Κλασικές (μ)ποέμ μεταφορές: Ερόικα (1960), Αλέξης Ζορμπάς (1961), Ο Βυσσινόκηπος (1999). Συν τα σατιρικά δράματα: Κυριακάτικο ξύπνημα (1956), Τη μέρα που τα ψάρια βγήκαν στη στεριά (1967), Πάνω κάτω και πλαγίως (1993). Τέσσερις μήνες πριν έφυγε κι ο εικαστικός Βλάσης Κανιάρης (83) που είχε κάνει σκηνικά στη Στέλλα.

Για τον μέγα θεατρικό συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη (88) τι να πω εγώ ο ταπεινός; Δυο φορές καταπιάστηκε με τη σκηνοθεσία: Η Χιονάτη και τα Επτά Γεροντοπαλίκαρα (1960) και Το Κανόνι και τ' Αηδόνι (1968) με τον αδερφό του Γιώργο [1930-2010]. Το θεατρικό του έργο Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια μετασχηματίστηκε στην ταινία του Κακογιάννη που όλοι γνωρίζουμε. Η γειτονιά των αγγέλων έδωσε το θρυλικό δαλιανίδειο Γυμνοί στο δρόμο (1969). Να πω άλλα; Ο Δράκος, Η αρπαγή της Περσεφόνης, Το Αμαξάκι, Το Ποτάμι, Η έβδομη ημέρα της Δημιουργίας, Σκιές στην άμμο, Δολάρια και όνειρα, Το ραντεβού της Κυριακής, Κορίτσια στον ήλιο, Ραντεβού στην Κέρκυρα, Ο άνθρωπος και το παντελόνι του.

ΤσάγκαςΓέφυρα των προηγούμενων και των επόμενων ο ηθοποιός Χρήστος Τσάγκας (72). Πρώτη θεατρική εμφάνιση Η Πικραγαπημένη (1962) του Υάκινθου Μπεναβέντε. Πρώτη κινηματογραφική το ακρογωνιαίο Μέχρι το πλοίο (1967) του Αλέξη Δαμιανού. Ακολούθησαν η Ιφιγένεια (1977), η Παραγγελιά (1980), η Φωτογραφία (1987), η Δονούσα (1992), η Εφήμερη πόλη (2000) και Φτάσαμε!... (2004). Έκανε αμέτρητες ραδιοφωνικές εκπομπές λόγου και τέχνης (στο YouTube διαβάζει ποίηση), έπαιξε σε αμέτρητες μικρού μήκους, υπήρξε αφηγητής σε πάμπολλα ντοκιμαντέρ. Με τη δική του θεατρική ομάδα "Παλκοσένικο" μετέφρασε και ανέβασε αρχαίο και κλασικό δράμα, αρχαία και κλασική κωμωδία, δίδαξε δε το δικό του "πρόγραμμα κλασικής θεατρικής παιδείας".

Παραγγελιά x3 το επόμενο. Πρώτα ο Νίκος Κοεμτζής (74) γέρνει και σβήνει σ' έναν πάγκο στην πλατεία. Στα εννιάμερα ο πεισματάρης Παύλος Τάσσιος (69) νικιέται απ' την επάρατο και κηδεύεται την επομένη, 18 χρόνια μετά την ημέρα που έφυγε η Κατερίνα Γώγου. Νοκ Άουτ κι ο Άγγελος Σκορδίλης (52), στον ένα μήνα του Τάσσιου, πήγε να τους τραγουδήσει "Μην κλαις για μένα Ελλάδα".

Τριπλέτα ηθοποιών οι ακόλουθοι, μακριά από την ενεργό δράση. Ο πηλιορείτης Νικηφόρος Νανέρης (71) που ταξίδεψε από την Ερόικα (1960) μέχρι την Αλεξάνδρεια (2001) της Ηλιού. Ο υπέργηρος Λυκούργος Καλλέργης (98) από μεγάλο τζάκι αλλά πιο κόκκινος κι απ' τον Κόκκινο Βράχο (1949) του Γρηγορίου. Ο άνθρωπος που την ίδια χρονιά έκανε τον παπά στο καζαντζάκειο Ο Χριστός ξανασταυρώνεται και τον φαροφύλακα στο γκουσγκούνειο Σεξ... 13 μποφόρ (1975). Για να κλείσει ευδοκίμως με το κολλάτειο Αλέξανδρος και Αϊσέ (2002). Κι ο ομογενής Nico Minardos (81) που άφησε στίγμα με την Επίθεση στον Αγάθωνα (1977) του Λάζλο Μπένεντεκ. Πρώτη εμφάνιση στο μακρινάρι Ο Βαρνάβας, η Εντουίνα, η μαϊμού και το μπογκομόλετς (Monkey Business, 1952) του Χάουαρντ Χοκς.

Στο χορό των απωλειών κι ο Τάσος (85) Ζωγράφος και σκηνογράφος. Με μια πορεία που ξεκινά με τον Δράκο (1956) του Κούνδουρου και απλώνεται ως την Καντίνα (2009) του Καπλανίδη με ενδιάμεσους σταθμούς τη Χιονάτη και τα επτά γεροντοπαλίκαρα (1960), τα 201 Καναρίνια (1964), τον Δόκτορα Ζι-Βέγγο (1968) και το Ω Babylon (1989) του Φέρρη. Περάσματα στον Παράδεισο και για τον ντοκιμαντερίστα Γιάννης Λάμπρου (67). Θυμίζω επίσης τον αρχιψαλμωδό Αϊμάν (1992), τις Οπλές (1993), τα Ιδρωμένα Αλώνια (1995) και τους Λυράρηδες του Αιγαίου (2007-2011).

ΣιμόπουλοςΣτην σινεματική οικογένεια ανήκει δικαιωματικά κι ο Νίκος Σιμόπουλος (60), εκδότης της δραμινής εφημερίδας ΧΡΟΝΙΚΑ που υποστήριξε το εφημεριδάκι του Φεστιβάλ Δράμας, τους Υπότιτλους, με όλες του τις δυνάμεις με χαμόγελο και αυταπάρνηση, ακόμη κι όταν αυτό έφυγε απ' τις εγκαταστάσεις και την απέραντη αγκαλιά του κυρίου Νίκου. Για να γίνει πια έγχρωμο και ν' ακολουθήσει τα σημεία των καιρών. Πρόωρη απώλεια και αυτή της Λουκίας Ρικάκη (50). Σκηνοθέτρια, παραγωγός, σεναρίστα, καμεραγούμαν και διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου EcoFilms.

"Ωραίο είναι η αρχή του τρομερού", έγραψε ο ποιητής Βαρβέρης. Η εκδίκηση της γυφτιάς κι ο κόσμος της ελληνικής μουσικής πλούτισαν στους ουρανούς με τη μετακόμιση του Μανώλη Ρασούλη (66), του Νίκου Παπάζογλου (62) και του Βασίλη Ανδρεόπουλου (88). Τα τρένα που φύγαν, Στην Ελευσίνα μια φορά, μας άφησαν να βολοδέρνουμε σε Αυτόν τον κόσμο τον καλό. Όρτσα τα πανιά κόντρα στον Δεληβοριά σήκωσε κι ο μουσουργός Αργύρης Κουνάδης (87).

Γιάννης Βαρβέρης (56) και "[η έρημος υπάρχει] για να περιφρονούμε τις οάσεις". Νίκος Θέμελης (64) ο συγγραφέας: Μια ζωή δυο ζωές (Κέδρος 2007), Οι αλήθειες των άλλων (Κέδρος 2008), Η συμφωνία των ονείρων (Μεταίχμιο 2010). Ο φωτογράφος της πόλης μας της γειτονιάς μας της ψυχής μας, ο Βασίλης Μποζίκης (67). Κι ο βετεράνος καταγραφέας της αγροτιάς Κώστας Μπαλάφας (91) πήγε να βρει τους άλλους δυο, Σπύρο Μελετζή (1906-2003) και Τάκη Τλούπα (1920-2003).

Πολιτικός βίος. Λεωνίδας Κύρκος (87)... "και έχω μόνο ένα να σας πω: σύγκρουση ιδεών, όχι βία και μισαλλοδοξία, δεν οδηγούν πουθενά, γεια σας". Μιλτιάδης Έβερτ (72) και Κων/νος Κοσμόπουλος (83). Γιώργος Καράγιωργας (92) ρεπόρτερ μιας ηρωικής γενιάς δημοσιογράφων. Ιωάννης Αντωνόπουλος (72) πρώην πρύτανης που καταπατήθηκε από αυτοκίνητο ενώ έκανε τζόκινγκ στον πεζόδρομο έχοντας προλάβει να γράψει "Δε γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά". Τραγικό θάνατο βρήκε ο θεατρικός επιχειρηματίας Βαγγέλης Λειβαδάς (90).

ΒαρβέρηςΦευγάτη και η στιχουργός Σώτια Τσώτου (69). Βρε δε βαριέσαι, αδερφέ!!! Νά 'τανε το '21 χρόνια δοξασμένα! Οι μικρές αλλά σημαντικές εκδόσεις Το Ροδακιό χάσανε τον εμπνευστή τους, Βασίλη Διοσκουρίδη (70). Χριστούγεννα απόγευμα έφυγε κι ο συγγραφέας ποιητής Αργύρης Χιόνης (68).

Αλλάζουμε πεδίο απόδρασης και πάμε Στα Ξένα (ποιητική συλλογή του Γιάννη Βαρβέρη που απέσπασε το βραβείο του περιοδικού "Διαβάζω" το 2002). Διαβάζω το ποίημά του Είμαστε άνθρωποι πικραμένοι. Που λέει:

Είμαστε άνθρωποι πικραμένοι.
Μεγαλώσαμε και είμαστε / πολύ πικραμένοι.

Δεν μας παρηγορεί η υγεία: / μια πλήξη πια / υγιείς εμείς
μόνο για να την ευχόμαστε στους συνανθρώπους.

Δεν μας παρηγορούν τα χρήματα /
Έχομε τόσα / που μπορούμε και να τα αγοράσουμε.

Δεν μας παρηγορούν ούτε τα σώματα: / μάς παραδίδονται αφειδώς
γιατί το σφρίγος πάντοτε / ποθούσε τη σοφία.

Είμαστε άνθρωποι πικραμένοι. / Μεγαλώσαμε και είμαστε πολύ / πικραμένοι.

Αυτό μονάχα μάς παρηγορεί.

Στα ξένα λοιπόν. Ένας δύο τρεις τέσσερις πέντε έξι επτά οκτώ σκηνοθέτες. Στα 86 ο σούπερ ντούρασελ Sidney Lumet (Σκυλίσια μέρα / Οι 12 ένορκοι / Το δίκτυο / Σέρπικο / Έκβους / Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές / Η ετυμηγορία / Θανάσιμη παγίδα / Το επόμενο πρωινό / Τρέχοντας στο κενό / Οικογενειακές υποθέσεις / Q&A / Ένοχος σαν αμαρτία / Πριν ο διάβολος καταλάβει ότι πέθανες). Στα 70 ο χιλιανός Raoul Ruiz (Τρεις ζωές και μόνον ένας θάνατος / Ο ξανακερδισμένος χρόνος / Γενεαλογία ενός εγκλήματος / Η χαμένη κυριαρχία / Τα μυστήρια της Λισαβόνας / Η κωμωδία της αθωότητας).

Ανεξέλεγκτες Καταστάσεις για τον επαμφοτερίζοντα Ken Russell (Γκόθικ, Οι δαιμονισμένες, Οι νύχτες της Τσάινα Μπλου, Τόμι, Λιστομάνια, Μάλερ, Ερωτευμένες γυναίκες, Η πόρνη, The Fall of the Louse of Usher: A Gothic Tale for the 21st Century, Έλγκαρ: αυτοσχεδιασμός συνθέτη πάνω σε ποδήλατο). 84ων αυτός αλλά πάντα έτοιμος να καεί (Όταν η φλόγα καίει, Ο τελευταίος χορός της Σαλώμης, Λαίδη Τσάτερλι, Το θολάμι του λευκοσκώληκα).

Στα 81 ο εγγλέζος Peter Yates (Μπούλιτ / Κρουλ / Ο αμπιγέρ / Άγρια συντροφιά / Η ληστεία / Το σπίτι στην Κάρολ Στριτ). Στα 78 ο συμπατριώτης John Mackenzie (Βρόμικο Σαββατοκύριακο / Το 4ο Πρωτόκολλο). Στα 83 ο μετανάστης Charles Jarrott (Η Άννα των 1000 ημερών / Μαρία Στούαρτ βασίλισσα της Σκοτίας / Ο ερασιτέχνης). Στα 88 ο ρουμάνος Liviu Ciulei (Το δάσος των κρεμασμένων / Eruption / Ο Δούναβης καίγεται / Μάκβεθ / A Lost Letter). Στα 69 ο νεοκοσμίτης George Kuchar που μαζί με τον δίδυμο αδερφό του Mike είναι γνωστοί ως οι "υπόγειοι κωμωδιογραφιστές". Ξεκίνησαν από τα 12 (1956) φτιάχνοντας σούπερ 8 με φίλους και κατέληξαν στο ψηφιακό βίντεο (2007-2009) έχοντας γυρίσει πάνω από 210 μικρού μήκους πειραματικές αβανγκάρντ ταινιούλες.

Alberto GranadoΣτις "άλλες ειδικότητες" τα σκήπτρα κρατάει ο πολυβραβευμένος πολυακουσμένος πολύφερνος John Barry που ξεπόρτισε στα 77 (Τζέιμς Μποντ / Τσάπλιν / Χορεύοντας με τους λύκους / Πέρα από την Αφρική / Ένα λιοντάρι το χειμώνα / Μαρία Στούαρτ / Η μαύρη τρύπα / Ο σπεσιαλίστας / Η Πέγκι Σου παντρεύτηκε / Ανήθικη πρόταση / Ο βυθός). Εκτός συναγωνισμού ο κολλητός σύντροφος του Τσε, Alberto Granado (88), στις αναμνήσεις του οποίου βασίστηκαν τα Ημερολόγια Μοτοσικλέτας του Walter Salles.

Εγκατέλειψαν τα εγκόσμια και τρεις σπουδαίοι διευθυντές φωτογραφίας. Ο 80χρονος μουσικόφιλος Barry Feinstein (Monterey Pop / Jimi Plays Monterey / Μπομπ Ντίλαν, No Direction Home). Ο 85χρονος Andrew Laszlo (Ράμπο το πρώτο αίμα / Star Trek V / Shogun / Φανταστική καταδίωξη) και ο αιωνόβιος Gunnar Fischer (Η έβδομη σφραγίδα / Άγριες φράουλες / Ο άνθρωπος με τα δύο πρόσωπα / Η νύχτα των σαλτιμπάγκων).

Ας περάσουμε μέσα στην οθόνη και πάνω στο πανί γιατί "[στα μάτια των άλλων] πρωτοκουράζεται η αγάπη". Ηθοποιοί σημαίνουν φώτα.

Στα 80 και μετά από χρόνιο αλτσχάιμερ αποχώρησε η γαλλίδα Annie Girardot (Δασκάλα πιάνου / Ο Ρόκο και τ' αδέρφια του / Πριν πεθάνει η αγάπη / Οι Άθλιοι / Η μεγάλη στιγμή / Ζήσε για την ζωή / Τρία δωμάτια στο Μανχάταν). Στα 79 η Elizabeth Taylor πήγε κοντά στον Ριχάρδο της (Ποιός φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; / Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι / Ο Γίγας / Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι / Λυσσασμένη γάτα / Μια θέση στον ήλιο / Ζήσαμε στην αμαρτία / Όσα δε σβήνει ο χρόνος). Στα 89 της η μαυρομάλλα Jane Russell (Οι άντρες προτιμούν τις ξανθιές).

Στα 64 νικημένος ο Pete Postlethwaite (Εις το όνομα του πατρός / Inception / Συνήθεις ύποπτοι / The Town / Η Εποχή των Ηλιθίων / Ρωμαίος + Ιουλιέτα / Σουίτα 16 / Ο Τζίμης και το γιγαντοροδάκινο / Άμλετ / Ο τελευταίος των Μοϊκανών / Το γουρούνι της αυτής μεγαλειότητας). Στα 83 ο αειθαλής Peter Falk (Αστυνόμος Κολόμπο / Τα φτερά του Έρωτα / Μια γυναίκα εξομολογείται / Ιστορίες έρωτα και φαντασίας / Η κόμησσα και ο γκάνγκστερ / Οι μεγιστάνες του εγκλήματος).

Maria SchneiderΣτα 88 ο Cliff Robertson (Τσάρλι / Εφιάλτες από το παρελθόν / Οι τρεις μέρες του κόνδορα / Θύελλα στον εγκέφαλο / Απόδραση από το Λος Άντζελες). Στα 94 ο ήρεμος Michael Gough (Μπάτμαν / Ο μύθος του ακέφαλου καβαλάρη / Νεκρή Νύφη / Ο μεσάζων / Η απαγωγή του στρατηγού Κράιπε / Δράκουλας ο βρικόλακας των Καρπαθίων / Πέρα από την Αφρική / Καραβάτζιο / Βουντού / Βιτγκενστάιν / Νοστράδαμος / Τα χρόνια της αθωότητας / Ο Βυσσινόκηπος).

Στα 58, αρκετά νέα, η θλιμμένη Maria Schneider (Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι). Στα 66 η Marie-France Pisier (Μπαρόκο / Ξάδερφος ξαδέρφη / Η αγάπη το βάζει... στα πόδια / Η άλλη πλευρά του μεσονυχτίου / Έρωτας στα 20). Στην ίδια ηλικία η Lena Nyman (Φθινοπωρινή σονάτα / Είμαι περίεργη Κίτρινη / Ρόνια η κόρη του ληστή). Στα 95 η συντοπίτισσα Sif Ruud (Άγριες φράουλες / Πρόσωπο με πρόσωπο / Ο άνθρωπος με τα δύο πρόσωπα / Pensionat Oskar). Και στα 94 η δανή Lisbeth Movin (Μέρες οργής / Η γιορτή της Μπαμπέτ).

Στα 71 η ρωσίδα Zhanna Prokhorenko (Η μπαλάντα του στρατιώτη). Στα 72 η συνονόματη Susannah York (Σούπερμαν / Τομ Τζόουνς / Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν / Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές) και η καλτ γιαπωνέζα Tura Satana (Γλυκιά μου Ίρμα / Astro-Zombies / Faster, Pussycat! Kill! Kill!). Στα 75 η Dorian Gray (Νύχτες της Καμπίρια / Η κραυγή / Ο βασιλιάς της κομπίνας).

Στα 80 η Anne Francis (Αστείο κορίτσι / Άσχημη μέρα στον άσπρο βράχο / Απαγορευμένος Πλανήτης). Στα 81 η Christiane, αδερφή του συνθέτη Μισέλ Legrand (η φωνή της τραγουδάει τις Ομπρέλες του Χερβούργου και τις Δεσποινίδες του Ροσφόρ). Στα 82 η Helene Surgere (Σαλό / Φτάνει να 'μαστε μαζί / Εξομολογήσεις πολύ προσωπικές). Στα 84 η Marilyn Nash του Τσάπλιν (Ο κύριος Βερντού). Στα 85 η Miriam Karlin (Κουρδιστό πορτοκάλι). Στα 97 η πρώτη χαζή ξανθιά Shirley Chambers (The Half Naked Truth).

Αλλάζουμε φύλο; Στα 66 ο Bubba Smith (Η μεγάλη των Μπάτσων Σχολή) και ο Michael Habeck (Το όνομα του Ρόδου / Χωρίς Ταυτότητα / Κάρμινα Μπουράνα). Στα 70 ο Michael Sarrazin (Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν / Στο κατώφλι της αμαρτίας) και ο Underground Petar Kralj. Στα 75 ο γκουντ ολ μπόι Charles Napier (Ράμπο το πρώτο αίμα / Η σιωπή των αμνών / Οι ατσίδες με τα μπλε), ο Kenneth Mars (Φρανκενστάιν Τζούνιορ / Δυο τρελοί παραγωγοί / Οι δυο ληστές) και ο David Hess (Το τελευταίο σπίτι αριστερά / μουσικές All Shook Up, Start Movin', Rockin' Shoes).

Στα 77 ο Jess Osuna (Κράμερ εν. Κράμερ / Τρεις μέρες του κόνδορα / Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου) και ο Alan Fudge (Ψαλιδοχέρης / Θύελλα στον εγκέφαλο / Ο καλύτερος / Ο άνθρωπος που δεν ήταν εκεί). Στα 78 ο Edward Hardwicke (Ελίζαμπεθ / Το άλικο γράμμα / Στη χώρα της σκιάς). Στα 82 ο Enzo Cannavale (Σινεμά ο Παράδεισος / Το σπίτι των χαμόγελων). Στα 83 ο τυμπανιστής ηθοποιός Charlie Call(i)as (Λίγο πολύ τρελούτσικος / Η τελευταία τρελά του Μελ Μπρουκς). Στα 85 ο Farley Granger (Η θηλιά / Ο άγνωστος του εξπρές / Τα παραμύθια του Άντερσεν).

Jorge SemprunΣτα 86 ο John Neville (Οι περιπέτειες του βαρόνου Μινχάουζεν / Το 5ο στοιχείο / Spider). Στα 87 ο Roberts Blossom (Στενές Επαφές 3ου Τύπου / Απόδραση απ' το Αλκατράζ / Μόνος στο σπίτι) και ο William Campbell (Παραφροσύνη / Το μυστικό της Σάρλοτ / Η γκανγκστερίνα με το μυστηριώδες άρωμα). Στα 88 ο Jackie Cooper (Σούπερμαν / Skippy / M*A*S*H). Στα 90 ο G.D. Spradlin (Νονός 2 / Αποκάλυψη τώρα / Εντ Γουντ / Ο πόλεμος των Ρόουζ). Στα 91 ο John Boswall (Πειρατές της Καραϊβικής / Ο ξένος). Και στα 94 ο Bruce Gordon (Πέιτον Πλέις / Πιράνχα / Αδιάφθοροι 1959).

Η πένα έχασε τέσσερις βετεράνους γραφιάδες της. Η ηθοποιός Λόρα τον 80χρονο πατέρα θεατρικό συγγραφέα Romulus Linney (Kinsey). Μεγάλο Ταξίδι και για τον 87χρονο Jorge Semprun (Τι Ωραία Κυριακή / Ο Πόλεμος Τελείωσε / Ζ). Ο λάκκος με τα φίδια κατάπιε τον 92 ετών Arthur Laurents (West Side Story / Η θηλιά / Τα καλύτερά μας χρόνια / Η κρίσιμη καμπή). Στο Τούνελ και ο, παρά ένα εκατό, Ernesto Sabato (Περί ηρώων και τάφων / Αβαδδών ο εξολοθρευτής).

Η Τερψιχόρη πήρε κοντά της ουκ ολίγους. Μικρότερη όλων η Amy Winehouse (27). Πολύ μακριά (53) η Poly Styrene (X-Ray Spex) και η Vesta Williams (Ο Μισσισσιππής καίγεται / Soul Man / Posse). Έξω απ' τα χωράφια του (Out in the Fields) ξαφνικά στον ύπνο του ο Gary Moore (58). Συν ένα (59) ο Andrew Gold (Boogie Nights / Cry-Baby / Χρυσά Κορίτσια). Συν δύο (60) η Phoebe Snow (Running with Scissors) στενότατη φίλη της Λίντα Ρόνσταντ. Στα 62 μόλις ο πιονιέρος χιπ-χοπ μουσικός και ποιητής Gil Scott-Heron, φορέας του έιντς εθισμένος στην κοκαΐνη.

Μόνο 63ων ο ροκ τροβαδούρος Jerry Rafferty (Local Hero / Life Goes On / Stuck in the Middle with You / Night Owl). Πέντε χρόνια μεγαλύτερος (68) ο καταπληκτικός κύριος Alan 'Mr. Fabulous' Rubin ο τρομπετίστας (Οι ατσίδες με τα μπλε / Saturday Night Live). Προσθέστε ένα (69) για τον σαξοφωνίστα Clarence Clemons (ΝΥ-ΝΥ) κι ακόμη ένα (70) για τον Nick Ashford του "Solid as a rock" σόουλ ντουέτου Ashford & Simpson. Εκεί έφτασε και η ξυπόλυτη πριμαντόνα Cezaria Evora (70).

Ο συνθέτης Μάικ Στρόλερ έχασε τον στιχουργό του Jerry Leiber (Φόρεστ Γκαμπ). Η μουσική εκπομπή Top of the Pops τον μόνιμο παρουσιαστή της Jimmy Savile (84). Και το φημισμένο σπαγκέτι γουέστερν Για μια χούφτα δολάρια (1964) τον μπολέρο βοκαλίστα Antonio Prieto (85) ο οποίος ηχογράφησε πάνω από 1000 άσματα του είδους στην 50χρονη και βάλε καριέρα του.

Joe FrazierΗ μαικηναϊκή μπονβιβεροσύνη θρηνεί τον Paul Getty Jr. τον 3ο (μόνο 54), τον 78ετή Gunter Sachs (Happening in Weiss) και τον πρωτοπόρο γυμναστή Jack LaLanne που άντεξε μόνο μέχρι τα 96. Η Apple και η Pixar έχασαν τον οραματιστή Steve Jobs (στο άνθος των 55). Το μποξ τον πρωτοπυγμάχο Joe Frazier (67) που κοντράρισε άγρια τον Μοχάμετ Άλι. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός τον 24χρονο ιταλό αναβάτη Marco Simoncelli που άφησε απαρηγόρητο στη Σεπάνγκ τον γιατρό Βαλεντίνο Ρόσι. Η παθολογία αποχαιρέτησε τον αμφίσημο Jack Kevorkian. Και οι τηλεοπτικές καλύψεις τον αθλητή του κρίκετ και αθλητικό σχολιαστή Peter Roebuck.

Ο έκπτωτος πρίγκιψ Ali-Reza Pahlavi ήταν μόνον 44ων. Ο Osama bin Laden 54ων και ο λύβιος Muammar Gadaffi 69 χρονώ. Βενσερέμος. Ο σκληροπυρηνικός βοριοκορεάτης ηγέτης Kim Jong-il (69) προδόθηκε από την καρδιά του. Ράγισε στα δυο τόσο βίαια όπως χώρισαν οι δυο Κορέες. Στον άκρο άωτο αντίποδα ο θεατράνθρωπος Vaclav Havel (75) που ηγήθηκε της βελούδινης επανάστασης της Πράγας και κατάφερε να χωρίσει ειρηνικά την Τσεχία από τη Σλοβακία, όντας ο τελευταίος πρόεδρος της ηνωμένης χώρας (1989-92) και ο πρώτος της νέας τσεχικής δημοκρατίας (1993-2003). Ήταν ο πρώτος που στηλίτευσε τις επιχειρήσεις του Νάτο στην Γιουγκοσλαβία με τον περιπαιχτικό όρο "ανθρωπιστικοί βομβαρδισμοί".

εκΠομπές παρά πόδα

Α. Σκορδίλη - Μην κλαις για μένα Ελλάδα
Ο κος Σιμόπουλος ξεσπαθώνει πανελλαδικά
Το τελευταίο μήνυμα του Λεωνίδα Κ.
Ο Χρίστος Τσάγκας διαβάζει την "Ιθάκη"
Ο Βλάσης Κανιάρης και η Στέλλα"